Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kalmikija

Featured Replies

Ovo je inace jedna od republika Ruske Federacije.Tamo zivi jedina autohtona budisticka zajednica u Evropi.Osim toga republika je poznata i kao svetska sahovska prestonica.

Stanovnici ove republike "kalmici" u oktobarskoj revoluciji stali su na stranu Cara i dobar deo ih je proteran jos tada.Jedan deo njih je dosao u Beograd zajedno sa brojnim ruskim emigrantima.U Beogradu su napravili prvi budisticki  hram.

Na wikitravelu,wikipediji...pise da je Kalmikija bezbedna destinacija i da u zadnje vreme zbog svoje specificnosti sve vise putnika odlazi tamo.Doduse meni su na forumu ruskih bekpekera rekli da to i nije bas bezbedna destinacija kad sam ih pitao da mi malo pojasne tvrdnju rekli su mi da su zabelezene neke otmice turista i da tamo zivi stepski narod koji je specifican u neku ruku.Ovo objasnjenje mi bas i nije bilo jasno tako da i dalje svrstavam Kalmikiju u bezbedne destinacije za razliku od obliznjih kavkaskih republika (Cecenije,Dagestana...)

Planirali smo da posetimo glavni grad ove republike Elistu tako da ako je neko bio tamo ili ima bilo kakve informacije o ovoj destinaciji neka napise.

Ovo je link za Kalmikiju:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kalmykia

A ovo za beogradski budisticki hram:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BC_%D1%83_%D0%91%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83

Unapred hvala na odgovorima.

Shofershajbno nisam bio tamo ali sam imao u planu.

Iz Volgograda tamo ali je doslo do neke promene plana tako da nisam ni isao.

Prvo dolazak tamo je malo zeznut. Mozes avionom recimo od Moskve ali problem je aerodrom u Elisti koji cas zatvaraju cas otvaraju. Avionom bi trebalo do Volgograda ili do Rostova na Donu. Od Rostova moze vozom ali iz

Volgograda moze samo autobusom koji ide oko 6 sati. Moze da te vozi i taksi ako hoces da platis. U Kalmikiji su putevi katastrofa. Po Volgogradu sam sakupio neke informacije o Elisti. Oko 100 000 stanovnika, tipican sovjetski stil us dodatak budisticke arhitekture. Saobracaj po gradu su mahom marsrutke, izgleda da nema gradskog saobracaja.

Da li je bezbedno ili nije? U Volgogradu su mi rekli da je Elista bezbedan grad ali nije bezbedno dok se dodje do tamo.

Na putevima postoje kao neke bande koje presrecu kamione i autobuse i pljackaju teret i putnike. U Volgograd obicno vikendom dolaze Kalmici iz Eliste i dzepare po pijacama i onda se opijaju posto izgleda da u Elisti postoji problem nabavke alkohola. Sada da li ici ili ne - pa ja bih isao jer mu Elista dodje kao neka egzoticna destinacija. Mene budzam bas nesto i ne interesuje ali hteo sam da vidim tamo krda sto divljih sto pitomih kamila kao i sajga antilope.

Imaj na umu da u mnogim ruskim mapama (cak i novijeg datuma) umesto Elista pise staro ime grada "Stepnoj".

Znaci ima veze sa stepom tamo. Elista se prvo zvala Elsita naravno, pa onda Stepnoj a od 1957. godine opet se zove Elista. Zasto se i mnogo kasnije koristilo ime Stepnoj ne znam.