Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav narode.

Sad sam se naložio čitajući neke teme, da kupim neke vodiče.

Međutim, postavlja se pitanje, DK ili LP, šta je bolje.

U tu svrhu, pripremio sam par pitanja, nadam se da ćete mi što pre odgovoriti.

U Nišu imam samo DK vodiče koji deluju fino, mazan lepi papir u boji, korisne info i tako to...

Kakvi su LP vodiči u tom pogledu (kvalitet informacija, kvalitet papira, slike u boji, karte itd.), u odnosu na DK, bolji ili lošiji, molim subjektivne utiske?

Dalje, što se tiče narudžbine, kako to ide. Na LP sajtu sam video da ako naručiš 2 dobijaš 3 vodiča, ona knjiga koja je najjeftinija se dobija DŽ. Kakva je situacija sa plaćanjem poštarine i poreza? Piše tamo FREE delivery, pretpostavljam da sem fizičke cene knjiga ne treba da platim NIKAKAV porez, carinu ili kako se već zove drugi namet? Samo stignu knjige i ja ih uzmem.

Dalje, kako plaćam same knjige, platnom karticom ili može poštaru pouzećem (pretpostavljam da ovo ne može nikako)?

Šta biva ako kojim slučajem postoji fizičko oštećenje knjiga kada budem otvorio, da li se mogu vratiti nazad itd.?

Puno pitanja od čoveka koji pojma nema sa net-naručivanjem vodiča!  :?  :D

Hvala unapred, pišite što više možete!

Pozdrav, Miloš Niš

Talese zavisi za sta ti trebaju vodici. Ako ti trebaju za putovanje onda ti ne trebaju masni papiri i slike uboji vec precizne mape i tacne update informacije. Mozda neko od nas ima vodic da ti pozajmi, da iskopiras ... mozda da skines sa neta i slicno.!

• Author

Nisam precizirao, kad bolje pogledam (što nije čudno ako se zna da sam to kucao u 2 min:)!

Konkretno -

1.Western Balkan travel guide

2.Turkey travel guide

3.Bulgaria travel guide

To su LP vodiči konkretno, ali znam da ih ima i kod DK.

Bugarsku DK sam konkretno video u IPS-u niškom za 1600 din... ali kontam da je bolje da poručim 3 knjige po ceni od oko 3.000 din, ispada mnogo jeftinije nego kada bi kupio sve 3 kod nas, tako bi izašlo oko 5.000-6000 din.

Što se tiče tačnih mapa itd... Kiko, tehnologija je čudo, karte skoro pa da sam potpuno zamenio GPS-om pre godinu dana! :) Dobro, karte (papirne) kao karte neću nikada u potpunosti zameniti, ali će uvek tu biti zarad konsultacije.

To toplo preporučujem svim putnicima - GPS pod obavezno. Mala stvarčica koja čini čuda!  :D

Ja preferiram da kupim knjige, hvala na ponudi u svakom slučaju.

Meni je pasija da gde god odem, kupim neku knjigu. Prosto je greh da odeš negde, vidiš toliko toga, a neku literaturu o tome ne doneseš... zato i ne čudi moja biblioteka od preko 300 knjiga.

Dakle, narode?

Podrzavam te za kupovinu knjiga. Koliko ja znam ako se knjige kupuju

u inostranstvu ne placa se ni carina , ni porez, te je tvoja "racunica" dobra.

Koji GPS koristis i koja je cena? Ovo je mimo teme a zzbogg toga sto imas iskustva u koristenju GPS bilo bi dobro da otvoris novu temu. Mislim da bi bila korisna i za druge putnike.

LP je vise okrenut ka backpackerima i sadrzi vise informacija o smestaju, prevozu, restoranima, itd. o svemu onome sto je potrebno da bi se samostalno organizovalo putovanje. Ima samo par stranica u boji i los povez. To nisu knjige koje ces da cuvas na polici: ja ih obicno nakon puta poklonim, ako ima zainteresovanih ili bacim. DK kao sto si primetio, ima dosta slika, ilustracija, stampan je na boljem papiru i ima bolji povez, ali u pogledu kolicine i korisnosti informacija ne moze da se poredi sa LP. Ako putujes u okviru aranzmana gde ti prakticne informacije tipa "sta, gde, kako" nisu kriticne, onda uzmi DK, ako ides u samostalnu avanturu, onda LP.

• Author

Hm, to sam i pretpostavljao.

DK je više ''gospodsko'' glasilo, a LP za široke narodne mase! :)

Šteta što nema ovde LP-a, baš mi je merak da bacim pogled kako to izgleda...

Kiko, imaš li ti neki primerak LP-a?

bili su neki LPi u Mamutu u Merkatoru, ali još prošlo leto.

Uvek možeš da prelistaš neki LP il DK na http://books.google.com :)

Inače, ako naručuješ Western Balkans, drugo dopunjeno izdanje je izašlo pre par dana, baš bih voleo da ga prelistam, pa javi

• Author

Joj, hvala Marina, nažalost neću moći da se družim sa vama, teku užurbane pripreme za Kušadasi, idem u nedelju... Damn, već drugu godinu za redom mi se more poklapa sa Noćnim usponom...  :cry22:

Nisam do sada primetio LP u IPS-u niškom do sada... Moguće da ga je bilo, a da sam ja tada bio fokusiran samo na DK...

No, narode, šta bi sa onom forom koju daju na sajtu LP-a - kupiš 2 knjige, treća najjeftinija od te tri je DŽ, i još piše da je u tom slučaju prevoz FREE? Ne znate da li će to da dođe 100% bez ikakvih dodatnih taksi, carina, čuda...? Daklem, samo fizička cena knjiga?

Sada sam u knjižari kod Lutkarskog pozorišta u Naisusu video Intersistem Kartografija vodiče, ali oni su na foru DK, lepi mazni papiri i tako to, nema korsnih backpack informacija. Rade ih samo za gradove, Pariz, Krf, Istanbul... to je ono što sam primetio. Imaju i jedan lepi vodič za Srbiju, 1250 din, oko 400 maznih strana.

Svratio sam i u prolazu do neke agencije (turističke, razume se), privuče me Egipat, brošura. Nisam mogao da ne izdržim da ih pitam: Pa što sve agencije prave te kataloge i u njima opisuju na 99,5% strana hotele, zvezdice, klopa, piće... a nigde ŠTA MOŽE DA SE POSETI. Te ona poče meni kako to mora zbog inspekcije i tako to... gluposti.

Nije ni čudo što smo neprosvećen narod, gde 10% ljudi ima pasoš, a od toga 2% da kažemo putuje...

LP je vise okrenut ka backpackerima i sadrzi vise informacija o smestaju, prevozu, restoranima, itd. o svemu onome sto je potrebno da bi se samostalno organizovalo putovanje. Ima samo par stranica u boji i los povez. To nisu knjige koje ces da cuvas na polici: ja ih obicno nakon puta poklonim, ako ima zainteresovanih ili bacim. DK kao sto si primetio, ima dosta slika, ilustracija, stampan je na boljem papiru i ima bolji povez, ali u pogledu kolicine i korisnosti informacija ne moze da se poredi sa LP. Ako putujes u okviru aranzmana gde ti prakticne informacije tipa "sta, gde, kako" nisu kriticne, onda uzmi DK, ako ides u samostalnu avanturu, onda LP.

Savrseno tacno. Imam i jedan i drugi i slazem se u potpunosti sa recenim. Moja preporuka je LP. Nekada informacije u njemu spasavaju glavu... Izuzetno su precizne...

• Author

Poslušao sam drugara Marka Petrovića i na G Books-u malo ''zavirio'' u izgled LP-a. Da, zaista se čini da ima mnogo više korisnih informacija, ima čak i cena nekih ulaznica i tako to, a to nama sa plićim džepovima jako koristi.

Moraću da ''nekako'' nađem način da bacim i uživo pogled na LP, da me želja mine!  :D

Nego, niko još da odgovori šta je sa naručivanjem 2 knjige, treća besplatna, kao i poštarina. Ako se i to potvrdi kao tačno, nema razloga ne naručiti. A ovaj Western Balkan deluje kao pravo blago na prvi pogled, opisuje 'ladno 5-6 zemalja bivšeg SFRJ, plus je tu Albanija, ima dakle materijala za putovanja za dugi period!

Pogledaj medju privatnim porukama. Bacio sam ti link ka LP vodicima u pdf formatu koje ti trebujes. Mislim da ce ti to dosta pomoci.

Western Balkans prvo izdanje sam gledao, skroz me je bilo razocaralo. Bolje uzmi iz biblioteke bilo koju knjigu iz SFRJ na tu temu, mnogo bi bilo korisnije. Npr ima predobra knjiga Blago na putevima Jugoslavije. mada opet zavisi sta te zanima :)

sad, interesantno je i da se procita kako nas LP vidi =]

po mom misljenju, prvi Western Balkans je bio samo skraceni LP Eastern Europe, tj, isti info odatle, sa mozda par novih pasusa, bez drugih zemalja iz tog vodicha. Tako da ako vec uzimash, bolje uzmi poslednji LP Eastern Europe, koshta slichno a to je to isto + ostatak tzv. Istocne Evrope.

tiberijuse, daj i meni linkove

Ja sam koristila DK u Becu i bas mi se dopao (narocito posto ga nisam ja teglila). Jedino mogu da mu zamerim sto nisu naveli ni orijentacione cene, karte su im skoro neupotrebljive i ima gresaka. Radno vreme muzeja nije bas pouzdano (mi smo istrcale u 18.00 iz Belvederea pouzdajuci se u DK a onda shvatile da tog dana radi do 21.00 :cry22:), ali mislim da je to nesto sto se menja i da je to problem manje-vise svih vodica. A od viska luksuza nikog ne boli glava.

Inace, postoje i Top Ten, koji je manji i ima sve prakticne informacije ali ne daje mnogo istorijskih i sl. podataka (mada se to moze naci na drugim mestima ali je smorno tegliti gomilu papira sa sobom) i narocito Pocket Guide, koji stvarno staje u dzep i ima ama bas sve informacije koje bi mogle da zatrebaju ukljucujuci i vise nego solidne i pregledne karte. A o ceni da ne govorim, tri puta jeftinije od DK. Isprobano i najtoplije preporuceno! Jedino sto ne moze da se nadje za sve zemlje.

Naravno, to ne iskljucuje temeljnije pripreme  ;)

aj malo off topic, što se tiče vodiča za gradove, čuvena franšiza http://www.inyourpocket.com/ nudi besplatne vodiče za svakakve gradove po Evropi, skroz su dobri, stalno se obnavljaju informacije (dva puta godišnje), može da se naruče u štampanom izdanju (odličan kvalitet, full color) ili da se skinu kao pdf.

Sem gore navedenih vodica i nacina da se zaviri u neke, pogotovo u LP izdanja, odlicni rezultati mogu da se dobiju i pretrazivanjem, naseg dobrog druga googla, kombinacijom reci Lonely Planet i  A Journey Through Every Country in the World. Pregledajte vise ponudjenih linkova i siguran sam da cete naci ono sto trazite.

• 2 weeks later...

LP je skraćenica za Lonely Planet, a DK za Dorling Kindersley. To su dva velika svetska izdavača vodiča za putovanja. LP je valjda iz Australije. Na sajtu www.lonelyplanet.com možeš naći puno korisnih informacija, naročito na njihovom forumu koji se zove thornTree.  :mah:

Nego, niko još da odgovori šta je sa naručivanjem 2 knjige, treća besplatna, kao i poštarina. Ako se i to potvrdi kao tačno, nema razloga ne naručiti. A ovaj Western Balkan deluje kao pravo blago na prvi pogled, opisuje 'ladno 5-6 zemalja bivšeg SFRJ, plus je tu Albanija, ima dakle materijala za putovanja za dugi period!

evo da ti odgovorim.

22. maja sam narucio 3 LP knjige. a potvrdu da su poslali sam dobio 27.

najjeftinija je bila besplatno, a mozes da uzmes i tri skupe, tipa 30 eura pa ce jedna od njih da bude za dz. :)

ne primaju mislim maestro kartice.

stigle mi 3 knjige danas, u dzaku(ja reko salju mi salje neke atase ::crazy: ) posle znaci, 12-13 dana, i na meni je bilo samo da ih uzmem, dakle, sve placeno, posta, carina, porez na sve sto moze da se oporezuje...

bas sam srecan i zadovoljan, svaka im cas' clap

evo da ti odgovorim.

22. maja sam narucio 3 LP knjige. a potvrdu da su poslali sam dobio 27.

najjeftinija je bila besplatno, a mozes da uzmes i tri skupe, tipa 30 eura pa ce jedna od njih da bude za dz. :)

ne primaju mislim maestro kartice.

stigle mi 3 knjige danas, u dzaku(ja reko salju mi salje neke atase ::crazy: ) posle znaci, 12-13 dana, i na meni je bilo samo da ih uzmem, dakle, sve placeno, posta, carina, porez na sve sto moze da se oporezuje...

bas sam srecan i zadovoljan, svaka im cas' clap

jako cudno da ti nisu carinili. da li zivis u srbiji