Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Posted

e pa coooool ti je ovaj blog, bas uzivam citajuci ga :D

svaka cast, samo nastavi! :-)

Odlicno sto si dodao slike.

Uzivaj!

ehej! Zamisli da smo mi imali takve uniforme kad smo isli u osnovnu skolu... gde bi nam bio kraj! Nego, oces li se dovuci u Gruziju ili Istanbul u narednih desetak dana?

LP

super su ti ovi kinezi

gde ti je ta kirgizija

Negde u poslepodnevnim casovima stigli smo u Jalal-Abad. Mesto koje podseca na vecinu mesta u Kirgitanu, samo je malo vece. Ovde sam se zadrzao svega toliko koliko da nadjem prevoz do Osh-a i proshetam se nekih 20-tak minuta dok se na napuni Marshrutka. Od Jalal-Abada do Osha stize se relativno brzo po putu koji i nije tako los. U Oshu su me docekala dva druga iz nove mreze prijatelja Kirgiskih NVO, tako da sam i tu imao obezbedjen smeshtaj. Smestili su me u hotel u centru grada koji je poznat po tome da prostitutke goste nocu ponekad probude kucanjem na vrata :D.

Grad Osh velik je otprilike kao nasa Subotica. U samom centru nalazi se stena od nekih 100-tinak metara (mozda 200) koja se vidi iz svih delova grada. Ova stena zove se Sulejmanov tron, i mesto je muslimanskih hodocasca. Veruje se da se tamo molio Muhamed ...

Na steni se nalazi muzej u pecini, koji je smesten u nekadasnjoj praistorijskoj naseobini. U samom muzeju ima mala ali ne i neinteresantna postavka. Na vrhu brda nalazi se tzv. dom Babura, mala dzamijica sa sklonistem u steni koju je sebi izgradio Zahirudin Babur, maloletni vladar Fergane. Babur je kasnije otisao u Indiju i osnovao dinastiju Mogula. Na brdu postoji i nekoliko interesantnih pecinica. U jednoj se nalazi mala isposnica... Dok sam se verao po steni iznad mene su leteli orlovi, kojih inace ima svuda u Kirgistanu. Iako sam bio prilicno strpljiv, nisam uspeo da ulovim ni jednog svojim fotoaparatom. Leteli su suvise visoko :(

Ispod i u okolni stene, skoncentrisano je sve sto je od znacaj u gradu, dzamija iz 16-og veka park, muzej "puta svile", trgovacka zona, spomenici i jedan avion u kom spava lokalni fotograf.

U Oshu postoji odlican bazaar, sa obe strane male recice, gde se jeftino mogu kupiti nacionalne kape "kalpaki", i gde sam proveo sat-dva udisuci mirise zacina i cenjkajuci se :)

Kazu da je ovo najreligiozniji i najkonzervativniji deo zemlje, medjutim kad sam otishao da jedem besbarmak, usluzio me je konobar koji je posle par minuta, kad su mu dosli drugovi u posetu poceo da pusta Metal :) . Imao sam priliku da vidim kako izgledaju Kirgiski "metalci"...

ResizeofRotationofDSCF0974.JPG

Pogled na fergansku dolinu. Drugo brdo nalazi se u Uzbekistanu...

ResizeofDSCF1046.JPG

Osh- dzamija iz 16-og veka, o kojoj mi je ispricao ljubazni hodza

ResizeofRotationofDSCF0951.JPG

Dom Babura

ResizeofRotationofDSCF0946.JPG

Osh - Mauzolej Asaf ibn Burya, i u pozadini Sulejmanov tron

ResizeofRotationofDSCF1032.JPG

Neverovatna jurta na tri sprata. Mogu samo da pretpostavim da je u ovakvoj jurti ziveo neki veliki Kan ili drugi velmoza. Ova je danas mala radionica za izradu narodnih rukotvorina...

ResizeofDSCF1026.JPG

Ja , kao Erkin karaKyrgiz (Erkin znaci Slobodan :) ) iza mene tradicionalni Shyrdak...

ResizeofDSCF1040.JPG

Jalal-Abad , cetiri starija gospodina u tradicionalnom odelu, koji su posto sam ih slikao jedan po jedan dosli da se rukuju i da mi se zahvale sto sam ih fotografisao :D...

ResizeofRotationofDSCF1013.JPG

Udobnost ili sta...Pročitajte ceo tekst

• 2 weeks later...

True merak :)

• 2 months later...

Kako ovo predivno izgleda...

Moze wallpaper? :)