Jump to content

Featured Replies

Posted

Nisam znao da je tako velika ta reka Kwai. Hoces ici na Mekong?

03. 12. 2005. Phetchaburi, Cha Am. Profesor Opas, moj cenjeni domacin svake subote ujutro drzhi chas engleskog u hramu u turistichkom gradicu Cha Am, na samoj obali mora u provinciji Phetchaburi. Ove subote odluchio sam da mu se pridruzhim i iskoristim priliku da se brchnem malo po moru. U toj nameri pridruzhili su mi se komshinica Georgina (Djerdji), profesorica engleskog iz Madjarske, i njena devetnaestogodishnja kcerka Zita, opushteno drushtvo. Od Chom Bunga do Cha Ama koji je udaljen dobrih 100 i neshto kilometara potrebno je promeniti 3 autobusa a ukupna cena koshtanja tog prevoza iznosi 300 dinara u jednom pravcu. Vreme ni ovog puta nije bilo na mojoj strani (sivilo, izmaglica duzh mora), shto me nije sprechilo da se dobro smochim u talasima i uzhivam na plazhi. Pored toga Cha Am je poznat po veoma ukusnim i frishkim morskim plodovima koje mnogobrojni prodavci sluzhe duzh kilometrima duge plazhe. Tako sam velichanstveno uzhivao na obali mora u preukusnim krabama, shkampima i pohovanim lignjama... Aroj maak! Sve zajedno 90 bahti, odnosno 160 dinara. Isplatilo se! Plazha u Cha Amu kojom defiluju mnogobrojni konjanici, jashuci na sisarima koji u popunosti opravdavaju znachenje imenice "konjanici" je l' da... Za odredjenu sumu novca mozhete projahati malo plazhom. Mene je recimo zanimalo shta rade sa otpadnim materijalom jer nisam primetio nikakve tragove :)

800.jpg

Tajlandjani smatraju da je vrlo nekulturno pokazivati obnazheno telo pa makar i u kupacem kostimu. Zato se na javnim plazama kupaju sa sve odecom. Na slici majka sa decom u talasima.

801.jpg

Popodne u pola puta pri povratku u Chom Bung, uhvatio nas je neki "zimski" pljusak shto me je samo dodatno iscrpelo i u isto vreme olakshalo tezhnju da se dobrano naspavam za sutrashnji, dugo ochekivani put u provinciju Kanchanaburi na severu.

04. 12. 2005. Kanchanaburi. Predobri Univerzitet Muban Chom Bung Rajabhat je posebno za mene organizovao posetu prelepoj pokrajini severno od Ratchaburija, poznatoj po nacionalnim parkovima, kampovima za slonove i pruzi koju su za vreme IISR svojom krvlju izgradili saveznichki zarobljenici... Pored mojih domacina Opasa i Ruang, drustvo su mi pravili Georgina, Zita i profesorica kineskog jezika koja je nedavno stigla u Chom Bung iz Tajvana. Prva destinacija - Prasat Muang Sing, drevni grad-tvrdjava, sada istorijski park odushevio me je mistichnoshcu kojom zrachi, prosharan motivima iz veoma chudne smeshe drevnog budizma i indijske mitologije. Rano sunchano jutro je pojachalo utisak...

802.jpg

803.jpg

Nakon toga prvi put sam probao sladoled na tajlandski nachin - koskosovo mleko, slatki pitinach, zhele, drobljeni led i nekakav slatki i dobri sirup. Musavi smo se uputili ka sledecoj destinaciji - Nacionalnom parku Erawan.

Pročitajte ceo tekst