Jump to content

Featured Replies

Posted

Evo jos par korisnih reci koje ce te ljudi stalno pitati tokom stopa:

nerelisiniz - odakle ste

isminiz - kako se zovete

nereye - kuda (idete)

calisma - posao

hanm var - imas zenu (hanm jok - nemam zenu)

codzuk var - imas decu (hanm jok - nemam decu, mozes dodati i bismilah - hvala bogu :)

ben - ja

sen - ti

ve - i, a

evet - da

hair - ne

var - ima

jok - nema

evo tipicnog dijaloga o deci:

-codzuk var?

- jok jok, ve sen codzuk var?

- evet, var.

- kac?

- iki (tri)

onda mozes da pitas koliko godina mu deca imaju, da li idu u skolu (okul) itd itd... :)

yol - put

otoyol - autoput

otostop - autostop

sola - levo

saa - desno

direkt - pravo

ne - sta

ne zaman - koliko vremena, kada, u koje vreme

kac - koliko

kac kilometer - koliko kilometara

kac para - kolko para

para jok - nemam para

udzuz - jeftin

pahali - skup

yemek - jesti :)

cok - mnogo (cok pahali, cok kilometer...)

yakin - blizu

uzak - daleko

guzel (u ima umlaut) - lepo. nemoj propustiti da povremeno pokazes prstom kroz prozor kola i kazes turkiye cok guzel :))

su - voda (isto u ima umlaut)

ekmek - hleb

pirinc - pirinac

jumurta - jaja

biber - paprika

itd itd :)

ako treba jos, ti vici!

vidim ja, dobro ti ide:) . eh, jednom prilikom cu se i ja prikljucit. sretan daljnji put. ili sretan yol. ili tako nekako :) pozdrav

Otprilike desetak minuta posto smo otvorili oci na parkingu u Ljubimecu, nalazili smo se na mostu koji vodi preko Marice, a ka stopiranju. Sale radi, Bane je bacio prst preko ograde dok smo prelazili most, ali je vec prvi auto stao!

Verovatno cest nacin da vas neko preveze preko granice, ako stopirate, uskoro su nasi prijatelji, troclana porodica - mladi bracni par, i baka nekoga od njih, drzali pune ruke cigareta i alkohola, a istu privilegiju smo imali i mi, dok ne predjemo granicu. Smer sverca cigareta je definitivno, bar za sad poklopljen sa smerom naseg putovanja, jer smo u vozu za Sofiju takodje imali priliku da upoznamo tri zene, jako nalik onima iz crtanog filma Belvil Randevu, samo sto su se ove bavile svercom cigara (uz to sve vreme bacajuci so na ulaz u kupe i vezujuci crvene koncice - ja sam sve vreme mislio da rade nesto ilegalno i da je ta so neka opasna supstanca, ali me je Bane uputio iskusno uputio)

Kako god bilo, bilo je tek 7 sati, a mi smo se nasli u Turskoj, na autoputu, istina praznom, za Istanbul. To nije smetalo trecem autu koji je prolazio da nas poveze i to pravo do Istanbula. Iz razgovora - iskljucivo tursko-srpski, shvatili smo da je rec o direktoru turskog telekoma, za oblast severne Turske. Naucili smo da kazemo da i ne, arkadaz i jos po neku rec, a svaka rec turskog se pokazala kao jako korisna. Sledece javljanje, iz Istanbula, sadrzace i mali recnik!

Trenutno se blog nalazi dakle na obali Bosfora, gleda pecarose i ceka da se pojavi Sinan, prvi domacin u Stambolu. Vise o tome citajte vecerasPročitajte ceo tekst

bravo, bravo :-)

odlicno napredujete, jedva cekam nastavak. srecno, rudari! :-D

Luka josh fotografija!! Josh!! Kontam da se ne odvajash od fotoparata. Naravno da si i torbicu sa parama i pasoshom hirurshki ugradio u sebe kao i taj fotoaparat ne bi bilo tako zabavno putovanje ;)

Lazare, svaka chast na kratkom kursu Turskog, tako cu i ja tebi kad budesh ishao u Tajland ili Gospodjince. :P

ma daj, luka, malo brze s ovim mejlom - javljaj gde ste trenutno, ukratko, a ne ovako retrospektivno, kao na bosforu smo a vec ste verovatno preshishali i istanbul...dakle: ukratko i najnovije!

p.s.>iris kaze da je rad odlicno napisan, u ponedeljak ga branimo...nottingham trazi iskljucivo vec/diplomirane, ali ponuda vazi i sledece godine. one tvoje knjiske odlicne

p.p.s > dobro da vam nisu trazili da stavljate pakle cigara u gace, ako sto su radile one svercerke s kojima ja predjoh u rumuniju

i zelim kilo turske alve u povratku, s kikirikijem pls.

cestitam na dosadasnjem putesetviju !!!

i podrzavam ivanov predlog !!!!!!

EVO .... SVI MOJI PRATE VASE PUSTOLOVINE

I PUNO VAS POZDRAVLJAJU !!!!!!!

VELIKI POZDRAV IZ NOVOGA SADETA

od svih novosadista i zrenjaninaca!!!!!!!