Jump to content

Featured Replies

Jedan od najjacih postova do sada, bar sto se mene tice. Imali ste ludu srecu da uletite na rotacione dervishe ;D a i fotka je odlicna. Stil pisanja vam je sve bolji, tacno moze da se prati napredak kroz vasa tri bloga. Ciji je prevod Nejname?

Svaka čast za ovaj post... sjajan odnos informativnog i zabavnog. clap.gif' alt=':clap:'>

Derviši... još jedna od milion stvari zbog kojih se vredi vratiti u Tursku! Evo jedan Rumijev citat:

When you are traveling, ask a traveler for advice,

not someone whose lameness keeps him in one place

Uživajte i pišite... :)

Hvala, hvala...

E da, prevod Nejname je delo dervisa Ahmeda Nurudine, zaboravismo da napomenemo!

Ček ček, sad mi tek nije jasno. Ahmed Nurudin je lik iz knjige "Derviš i smrt" Meše Selimovića... bio sam prilično uveren da nije u pitanju istorijska ličnost. Ili postoji još jedan? Ili ste slučajno zamenili ime? :o

I da, zaboravih da napomenem. Ahmed Nurudin iz pomenute knjige je zaista Mevlevi derviš, mada se u knjizi (koliko se sećam) nigde ne pominje da se dotični vrti :)

Ej, deco!!!

Svaka cast za blogove, fantasticni su! clap.gif' alt=':clap:'>

POSEBNO mi se svidela pesmica o Antaliji!! naucicemo da je recitujemo

:banana:

jedva cekam da cujem ostatak!

hug. BIG hug.

Zanimljivo... Mozda ti dervisi uvek uzimaju slicna imena, kao kod nas npr. Simeon. A ovo je Ahmed Nurudina, sa a, a to Nurudina znaci "svetlo vere", pa to verovatno nije svetovno ime. A mozda smo i u usli u trag doticnom Meshinom dervisu :?

U arapskom ne postoji posebna razlika izmedju svetovnih i crkvenih imena. Sa ili bez a, to je isto ime, nur - svetlost, din - vera. Ne znam kako se to a tu našlo, al nije ni bitno. ::arabia: Ono što je interesantno jeste da se pomenuti Ahmed Nurudina ne pominje nigde na Internetu... kao ni Nejnama (doduše, nisam ni siguran kako bih to napisao na engleskom).

Drugo... naišao sam na podatak da je trenutni vođa Mevlevija u Turskoj - 22. direktni potomak Rumija, i da se zove Faruk Hemdem Çelebi.

Ha, evo Nejname (koja se piše Neynameh), tj samo prvih par stihova, ali sa detaljnim tumačenjem svakog simbola:

http://www.dar-al-masnavi.org/n-I-0001.html

Tu je i ceo Masnavi: http://www.sacred-texts.com/isl/masnavi/

Pa ako koga zanima, nek izvoli :) Zanimljivo da sam mislio da je Trstenik grad, a to je zapravo mesto gde raste trska :) Trebalo je da mi malo početno slovo ukaže na nešto :bag:

• 7 months later...

nemam komentara

• 5 months later...

Sufijska/derviska posla!

• 9 months later...

hmmm... zanimljivo. Drago mi je što se spominje ovdje Ahmed N.

A isto tako želim skrenuti vašu pažnju i na Ahmeda Jesevija, koji je osnivač jednog od derviških redova.

Jesevijski !