Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Posted
Italiano_mala.jpgTeško je odrediti osobine jedne cele nacije... No, ipak, kad sednete u voz pun Italijana, možete ustanoviti koja im je neka zajednička crta, a još ako popričate sa par njih...

Autor: Nenad Prodanović

Pročitajte ceo tekst

Jedna od malih putničkih anegdota koju verovatno nikad neću zaboraviti vezana je za Italijane i taj njihov... hm... mentalitet. Egipat, aerodrom, čekaonica puna Italijana... Dremam u stolici... I odjednom se razleže paklena vriska, dernjava, svi Italijani (muški, ženski, srednji, deca, starci itd) penju se na stolice (!) i na kraju samo nas nekoliko ne-Italijana ostajemo da sedimo, dok cela čekaonica, bar 50ak ljudi, stoji na stolicama, vrišti i uspaničeno gleda oko sebe.

Onda je jedan Arapin utrčao i metlom poterao miša napolje.

Odlicna zapazanja, vrlo duhoviti i slikoviti opisi. Koliko mi se cini, ima dosta potvrdjenih stereotipa.

Inace, nije samo Renesansa izum Italijana. Jos umetnickih i arhitektonskih pravaca ima korena u Italiji. Barok je poceo u Italiji, romanicka arhitektura je takodje ponos Italije. Meni nije jasno kako su oni, takvi kakvi su ista od toga uspeli da iznedre...

Umreh od smeha citajuci o Pankabestijama lol::

Uzivam citajuci!

:mrgreen:

Italija, to je... preki pogled sagovornika kad narucis espresso popodne. ;D

Odlican tekst, potvrdjuje sve moje predrasude o njima. :)

Izuzetno zabavan tekst!

Dobar tekst, a ismejah se za Lazarovu pricu o misu na egipatskom aerodromu.

Procitah i ovaj blog. Pa sta reci? Sjajno kao i uvek. Opisao si ih u dlaku. Narocito ono o coporu, to je milion posto tacno, kao i tajming za obroke. Uzivam citajuci.... i jedva cekam nastavke

Pozdravi za tebe i Gogu od mene i Ficka

da...strajkovi...dva puta sam bila u Italiji u razmaku od par godina i oba puta su strajkovali...prvi put autoprevoznici, a drugi put studenti...

• 2 weeks later...

bože, ali spot!!! :stop:

a blog je divan, informiše zabavlja i zazubice stvara!

klanjam vam se drage komšije.

Uglavnom se slazem s autorom teksata ali imam i neke primedbe:

1-kad se radi o dobijanju Permesso di soggiorno i dovodjenju clanova porodice u Italiju. Imigrant moze dobiti samo politicki azil(ako mu priznaju taj status).Ako stranac vec radi u Italiji i ima odgovarajuci stan(po zakonu) i godisnji prihod , moze traziti pridruzivanje clanova porodice(naravno da se sve proverava).

2-sto se tice domacih ljubimaca zakon je strog -u javni prevoz se mogu uneti(u odgovarajucim torbama-kavezima) samo ljubimci do 7 kg (a doga to sigurno nije).

Ima tu jos nekih ovlas datih podataka ali o tome ne bih sada.

Za Saru:

1. Daklem, u zadnjih par meseci smo obišli više kancelarija i šaltera i proučili više zakona o imigraciji nego bilo koji student u Italiji, tako da bismo o sistemu i zakonima mogli da pricamo posebno, ali to nismo uradili u ovom blogu, bice i toga kasnije. Nikakvi politicki azili nam nisu bili na pameti, ovde se radi o obicnom studiranju, a svako ko boravi u Italiji duze od 3 meseca mora da trazi nacionalnu vizu, a samim tim i permesso. Takodje, svako ko boravi duze od godinu dana, ima pravo da trazi porodicno spajanje, pa moze da dovede clanove svoje porodice, ukoliko prodje kroz straobalne peripetije italijanske administracije!

2. O strogosti zakona takodje ne bih bas pricao previse, ali sam potpuno siguran da je doga uletela u bus i sela ispred mene, a da se pri tome niko od Italijana, pa ni vozac, nije uopšte uzbudio...

Podaci su svakako dati ovlaš i tako će i ostati, jer ovaj post ne pretenduje na enciklopedijsku iscrpnost, već samo prikazuje naš lični utisak o Italijanima uopšte.

• 1 month later...

:clap:PRICA JE BAS ZANIMLJIVA,JA UZIVAM DA CITAM KAKVI SU ITALIJANI.STVARNO SUPER PREZENTOVANO.

• 3 years later...

Italija je odlicna u svakom smislu te reci ... U svemu su naj , nebitno da li je to Napulj sa najvise djubreta na ulici , ili Rim sa najlepsim kulturnim i rimskim spomenicima, Palermo grad mafije itd, svakako ga treba videti ...