Jump to content

Featured Replies

Posted

e ljudi imam predlog...

kad se zavrsi ovo nase glasanje za najljubazniju i najneljubazniju ambasadu, da onoj koja je pobedila napravimo i odnesemo plaketu, i predamo od strane Kluba Putnika Srbije, kao relevantne institucije ciji su clanovi dosta koristili usluge ambasada...

isto kao sto smo to uradili sa sirijskom, mozemo da pozovemo i b92 i napravimo finu promociju...

naravno, realizacija bi bila posto nas stave na sengensku belu listu :)..

moj predlog je definitivno bugarska....ima milion prica sta su bugari radili ljudima, vo najnovije...podnesu ljudi zahtev za vizu, posto moraju da izvade vijetnamsku vizu u ambasadi u sofiji, koja je i nasa ambasada, ali na nerezidencijalnoj osnovi...

stave da zele 2 ulaska, zato sto kada se budu vracali kuci iz vijetnama, vratice se preko turske i bugarske...

i zena zove telefonom i kaze da oni ne poseduju takvu vizu na 2 ulaska, i da mogu da izdaju samo na jedan...

ja kao vodja puta odem u petak u ambasadu, da vidim u cemu je problem, posto smo predali svi potrebne papire, i radnica u ambasadi boze sve fino isprica kako su se oni eto iscimali i zvali ministarstvo inostranih poslova, posto idemo na dalek put, ali eto nisu mogli nikako da nam pomognu, jer kaze da im je pravilo ko prvi put aplicira za bugarsku vizu, moze da dobije na samo jedan ulazak..

i posavetuje nas da predamo ponovo zahtev u njihovoj ambasadi u vijetnamu, a na moje pitanje da li mogu da se pozovem na njih( nasu ambasadu) tamo u vijetnamu, da bi nam ubrzali proceduru, i da ne bi cekali na vizu kao i ovde, 7 dana, odgovara mi da to ne radim, jer oni ne cuvaju navodno nase fajlove  ;D...

i eto sva ljubazna me isprati, s tvrdnjom da cim bude neka bugarska viza u pasosu, moci cemo da dobijemo na vise ulazaka..

danas moj drugar ode da podigne svoj pasos, ali on je za razliku od ostalih troje ljudi, vec imao 2 bugarske vize u pasosu....i naravno ponovo dobio samo 1 ulazak, trajanje vize samo 1 dan, cisto koliko je potrebno da se ode u ambasadu vijetnama, izadje i udje iz voza i vrati za bg...

iako je on pokusao da joj objasni ( toj istoj sluzbenici) sta je ona meni rekla, i zasto nije dobio na 2 ulaska koliko je i trazio, ljubazno je ispracen na kapiju ambasade od strane obezbedjenja  ;D...

sva sreca pa ja imam multi sengen pa ne moram da se cimam sa bugarima, ali mislim da su stvarno zasluzili ovu laskavu titulu...

p.s. dok sam ja u petak bio na salteru u ambasadi, decko uzima pasos, i vidi da su mu preskrabali vizu...salterusa kaze da su oni videli da je ranije aplicirao i dobio vizu, ali da je uopste nije iskoristio, i da je sad ponovo trazio vizu, a da oni sumnjaju da ce on uopste da ide u bugarsku, i da je tu neka mutljavina, i zato su mu ponistili i preskrabali vec izdatu vizu....decko ne moze da veruje, okrece pasos i pokazuje im pecat na strani iza strane na kojoj se nalazila viza...salterusa samo sleze ramenima i u fazonu je- mi vama ne verujemo, dovidjenja :)....

p.s. dok sam ja u petak bio na salteru u ambasadi, decko uzima pasos, i vidi da su mu preskrabali vizu...salterusa kaze da su oni videli da je ranije aplicirao i dobio vizu, ali da je uopste nije iskoristio, i da je sad ponovo trazio vizu, a da oni sumnjaju da ce on uopste da ide u bugarsku, i da je tu neka mutljavina, i zato su mu ponistili i preskrabali vec izdatu vizu....decko ne moze da veruje, okrece pasos i pokazuje im pecat na strani iza strane na kojoj se nalazila viza...salterusa samo sleze ramenima i u fazonu je- mi vama ne verujemo, dovidjenja :)....

Tako tipično za bugarske službenike...  :x

Ја ћу да видим шта је било са мојим захтевом за 2 уласка за пар дана :) Иначе, имам већ 2 њихове визе у пасошу...

• 5 years later...

I ja sam imao neprijatno iskustvo sa njima ::crazy:

Dok su jos trebale vize,odem jednom prilikom i predam zahtev.Vec sam dobijao njihove vize i smatrao sam to skoro pa formalnoscu.Medjutim...

Odem taj put da podignem vizu,kad mi ta na salteru kaze "Vi sacekajte tu sa strane malo".Vidim da drzi moj pasos u ruci,zatim telefonira nekom,nije mi jasno sta je sad problem,ali ajde,stanem i cekam."Sad ce doci gospodin konzul",lubazno mi kaze ta za salterom.I dalje ne kapiram sta je,al ajde...

Posle nekog vremena ulazi,tacnije ulece "gospodin konzul",crven u licu i besan kao ris i prvo pocne da se dere nesto na ove sto rade za salterom (ko zna zbog cega).Ove se sve tresu,objasnjavaju mu nesto,ovaj i dalje vice tu na njih...nas par,sto cekamo vize,stojimo i nemo gledamo.

Na kraju mu jedna od njih kaze da su ga zvale (i) zbog mene,na sta se ovaj divlji vepar ustremljuje sa njih na mene.Staje iza stakla jednog od saltera i kao "Ti (pokazuje prstom na mene)!Dodji ovamo!".Gledam,sta sad hoce koji k...,sta se dernja tu ko blesav ??? I prilazim...

"Sta ces ti u Bugarsku?!",dernja se veprina.

"Paaa...turisticki" (sta drugo da mu kazem,s'obzirom na "nastup")

"Otkud tebi crveni pecat?!" (i drzi moj pasos otvoren na strani gde sam imao taj crveni pecat)

"Paaaaa..."

(ni ne ceka moj odgovor,vec) "Otkud tebi zabrana ulaska u Hrvatsku,kad vi sa njima imate bezvizni rezim?!?!?!" (stepen besa dostize vrhunac,krece mu pena na usta)

Setim se tog crvenog pecata,nekom magarcu se nisam dopao,pa me vratio sa granice.Pocnem da mu objasnjavam da sam vracen zato sto sam rekao da ostajem 3 dana,a nisam imao 150 evra kod sebe (ono pravilo 50 evra po danu),ali...dzabe.

"Ne moze!",samo viknu namrgodjeni konzul i baci moj pasos ispod tog stakla.Jasno mi stavivsi do znanja da za mene bugarske vize nema ;D

E reko,vidi ti ovog pajsera... :)

Anyway...

Ako im niste dodelili tu plaketu najgore ambasade - pogresili ste :)

Zasto me ne iznenadjuje . Srecom nije mi trebala njihova ambasada ali su mi trebale ambasade u Bugarskoj gdje se za baksuza javljaju bugari . Suma sumarum ambasade , zemlja i narod za izbjegavati . da ne kazem nesto zbog cega bi me banovali

• 2 weeks later...

Moja prijateljica, završila je studije i master na FPNu. Pošto je iz JI Srbije i ima to poreklo koje je uslov za Bugarski pasoš. Bugarska je kao u EU i imaju veliku prolaznost sa tim pasošem. Moja drugarica iz srednje, njena baka je Bugarka i ona sam zna bugarski zaista na visokom nivou. Obe ne žele da konkurišu za pasoš niti ih interesuje ta priča. Ova druga je završila nešto u vezi prehrambene tehnologije. 

Pretpostavljam da je njihov razlog manjak  zainteresovanost. Mada obe znaju da posao u Srbiji je teško naći.

Ja nemam loše mišljenje o Bugarima, ovde gde živim je mali komjuniti i u principu su u redu ljudi. Mada veliki broj ljudi, pljuje Bugare i njihovu administraciju. Najgore stvari govore, čak i kažu da je Srbija 10 puta bolja????... ne znam ali veliki broj ljudi deli vaš stav

Sve zavisi od slucaja do slucaja...

Ja sam naveo da sam konkretno imao problem sa ovima iz ambasade (i to pogotovo konzulom),nisam generalizovao.