Jump to content

Featured Replies

Posted

Nadam se da ne ponavljam ovu vijest ako je neko vec objavio ali sad sam nasao ovo na Wikipediji:

Visa Waiver Programme : Ireland's Justice minister announced its first ever Visa Waiver programme for nationals of 14 countries on May 11th 2011. Under the VWP, nationals of these countries can enter Ireland for a stay of less than 90 days as long as they have cleared immigration in the UK and hold valid UK visas. The VWP will run from 1st July 2011 to 31st October 2012. This scheme will be reviewed regularly & amended as needed. The 14 countries included under the VWP are :

*  India

*  China

*  United Arab Emirates

*  Bahrain

*  Kuwait

*  Turkey

*  Qatar

*  Saudi Arabia

*  Uzbekistan

*  Belarus

*  Ukraine

*  Russia

*  Serbia

*  Montenegro

Mislim najbolje bi bilo da i oni ukinu vize ali ni ovo nije lose ako imamo validnu UK vizu...Nadam se da je ovo prvi korak ka potpunom ukidanju

p.s

evo i zvanicnog linka iz Irske:

http://www.justice.ie/en/JELR/Pages/visa_waiver_pr

• 10 months later...

19.03.2012.

Nosiocima pasoša sa britanskom turističkom vizom produženo važenje bezviznog režima za turistička putovanja u R.Irsku - Visa Waiver Programme

Od 01.07.2011. godine državljani Srbije mogu da posećuju R.Irsku u bezviznom režimu, ukoliko imaju turističku vizu, odnosno vizu za kraći boravak u Velikoj Britaniji.

Za ovaj režim je važno ukazati da posetioci iz zemalja koje obuhvata ovaj program, moraju prvo da posete V.Britanije, da bi mogli da bez vize uđu u R.Irsku. Ukoliko izdata britanska viza nije validirana (što znači da putnik nije prošao britansku graničnu kontrolu), nije moguć ulazak u Irsku bez vize.U tom slučaju je potrebno pribaviti irsku vizu. Ako se radi o vizi sa više ulazaka, nakon prvog ulaska u V.Britaniju, moguće je posebno putovati u R.Irsku. Boravak u Irskoj može biti do 90 dana, odnosno do isteka britanske turističke vize.

http://msp.rs/Srpski/konz/britanija.html

Nadam se da je ovo prvi korak ka potpunom ukidanju

Ja mislim da ce Irska da ukine vize, samo ako i UK ih ukine.

Zbog CTA su te dve zemlje odlucile da ne pristupe Sengenskom sporazumu.