Jump to content

Featured Replies

Posted

Po zanimanju sam geolog.

Pre 20 godina sam ucestvovao na izradi inzenjerskogeoloske karte Srbije, listovi Priboj i Prijepolje.

inzenjersko-geolosko kartiranje je i planinarenje, prepesacio sva mesta u okolini ova dva grada.

Ig. kartiranje podrazumeva prikupljanje i unosenje odredjenih podataka na karti razmere 1: 25.000,

tako da pored pesacenja zahteva prilican intelektualni napor, i po normama i tezini terena potrebno je kartirati par kvadratnih km dnevno,

da vas ne zamaram sa tim.

Svrha ovog "pesacenja" tj. "planinarenja" je, znaci, sasvim drugacija od planinarskog, ali uz posao ide i zadovoljstvo i svez vazduh, tako da kasnije sredjivanje podataka u kabinetu predstavlja pravi smor.

Na ovom kartiranju, imao sam srecu da me zapadne kartiranje Rutosa, mesta na putu od Priboja prema Novoj Varosi (Uvcu), kraj je izgradjen od serpentinita, metamorfne stene, to je ona zelenkasta stena koju cesto vidjate u usecima i zasecima duz Ibarske magistrale, na kojoj rastu cetinari i bogata je izvorima. Takvi tereni pogoduju banjama i kazu da utice na poboljsanje krvne slike.

Teren iznad Rutosa je takav, i u to vreme, bio je prava divljina. Necete verovati, veverica mi je uzimala hranu iz ruke, sto ce reci da nije znala sta je "covek", nije se bojala.

Da ne duzim, ako neko voli takve krajeve, toplo bih preporucio. Znaci, kampovanje u nedirnutoj divljini, sa predelima punim izvora i cetinara.

Sve ovo se nalazi na par sati hoda od sela Rutosi. Prema tome moze se "baza" napraviti i u selu pa obavljati dnevne ture.

Moj boravak tamo je bio 1990. godine, trebalo bi se raspitati kakvo je stanje sa putevima, tada su bili losi, a turu ne planirati pre leta.

Ovo toplo preporucujem svima koji zele da posete Uvac, Rutosi nisu daleko, mogao bi da bude i jednodnevni izlet, naravno kolima od Uvca do Rutosa.

Rutosi, u periodu kad sam ja bio, imalo je zadruzni dom, prodavnicu, par kuca i par "vikendica" u izgradnji.

Ukoliko neko ima pitanja o orijentaciji na terenu i sl. moze me pitati. Kretanje po ovakvim terenima nije preporucljivo ukoliko nemate kompas i kartu,

razmere minimum 1:25.000, sitnije karte ipak nisu dobre jer imaju malo detalja, ako se "slucajno" izgubite.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now