Jump to content

Featured Replies

Posted

Da i mozda neko zna koji je najveci ruksak tj. backpack koji se moze uneti u avion kao rucni prtljag. Znam da ovo varira od kompanije do kompanije, ali ono okvirno, kakva su vasa iskustva?! Thnx  pijjj

Ne varira. kod svih je isto.

Varira, nije isto. Mada te razlike nisu velike.

@whiskeytown

Ako mislis na kompanije evo liste, tu imas tacne dimenzije i kilazu.

http://www.flylowcostairlines.org/low-cost-airlines/low-cost-airlines-list.html

A iskustva su razlicita, sve zavisi kako su raspolozeni na samom aerodromu.

Nekad zezaju za pola kg viska, da mora da se doplati ili prepakuje, a nekad 'vola' mozes uneti :)

• Author

thnx ma mislio sam ljudi ono znaci koja litraza, ispada da do 44l je ono neka granica za hand luggage, koliko sam uspeo da nadjem

U velikoj vecini slucajeva, rucni prtljag treba da zadovoljava dimenzije 55X40X20cm, sto je zapreminski gledano upravo 44l. Ali, niko ti nece meriti litre, vec, ako budu zakerali, prvenstveno tezinu i dimenzije(duzina, sirina, visina, tj, da li se uklapa u njihov kalup za rucni prtljag). Tezina rucnog prtljaga vec moze da varira, uglavnom od 5-10kg.

Ako imas i veci prtljag, sto se zapremine tice, nije problem, ako moze da se sabije. Recimo, moj ima oko 55-60l, cini mi se. Ali, nikad ga ne napunim i uglavnom priblizno zadovoljava dimenzije. Desavalo mi se par puta da hoce rutinski da ga premere, pa se slogiraju  ::crazy: Tad sam morao da ga prepakujem i saljem kao redovan prtljag, ali, nije se radilo o lowcostu, vec sam imao redovan prtljag uracunat u cenu, tako da nisam doplacivao :)

Bitno je da priblizno ispostujes sva pravila predvidjena od strane aviokompanije kojom letis, tako da ti rucni prtljag vizuelno zadovoljava kriterijume, tad je i manja verovatnoca da ce zakerati. Ako im se velicinia ili tezina prtljaga ucine sumnjivim, onda, vec sve zavisi od srece.

U velikoj vecini slucajeva, rucni prtljag treba da zadovoljava dimenzije 55X40X20cm, sto je zapreminski gledano upravo 44l. Ali, niko ti nece meriti litre, vec, ako budu zakerali, prvenstveno tezinu i dimenzije(duzina, sirina, visina, tj, da li se uklapa u njihov kalup za rucni prtljag). Tezina rucnog prtljaga vec moze da varira, uglavnom od 5-10kg.

Ako imas i veci prtljag, sto se zapremine tice, nije problem, ako moze da se sabije. Recimo, moj ima oko 55-60l, cini mi se. Ali, nikad ga ne napunim i uglavnom priblizno zadovoljava dimenzije. Desavalo mi se par puta da hoce rutinski da ga premere, pa se slogiraju  ::crazy: Tad sam morao da ga prepakujem i saljem kao redovan prtljag, ali, nije se radilo o lowcostu, vec sam imao redovan prtljag uracunat u cenu, tako da nisam doplacivao :)

Bitno je da priblizno ispostujes sva pravila predvidjena od strane aviokompanije kojom letis, tako da ti rucni prtljag vizuelno zadovoljava kriterijume, tad je i manja verovatnoca da ce zakerati. Ako im se velicinia ili tezina prtljaga ucine sumnjivim, onda, vec sve zavisi od srece.

Mislim da je to ipak nesto manje od 44l jer su 5.5x4x2 dm zapravo spoljasnje dimenzije ranca, a litraza je unutrasnja. Ali definitivno da moze izmedju 35-40. A to da 50 litras moze da se sabije :) se takodje slazem :D

Mnogo cesce cimaju ljude sa koferima koji imaju tockice, jer to uvek deluje sumnivo. Retko kad proveravaju backpack jer i oni znaju da on moze da se "sabije" :)

Mislim da je to ipak nesto manje od 44l jer su 5.5x4x2 dm zapravo spoljasnje dimenzije ranca, a litraza je unutrasnja.

Mozemo sad da cepidlacimo i oduzimamo zapreminu samog ranca, sa sve unutrasnjim pregradama, cija je debljina manja od 1mm :D To je ipak zanemarljivo malo da bi se uzimalo u obzir.

Mislim da je to ipak nesto manje od 44l jer su 5.5x4x2 dm zapravo spoljasnje dimenzije ranca, a litraza je unutrasnja.

Mozemo sad da cepidlacimo i oduzimamo zapreminu samog ranca, sa sve unutrasnjim pregradama, cija je debljina manja od 1mm :D To je ipak zanemarljivo malo da bi se uzimalo u obzir.

:banana: istina :D

• 2 weeks later...
  • Author

da thnx svima, pa izgleda da backpackove najvise zeza sto su najcesce uzani i dugacki jer vecina ranaca koji se prave su planinarski i alpinisticki i predvidjeni za dugo nosenje na ledjima, tako da je cesto dozvoljena duzina od 55 cm za rucni prtljag ono sto zna da bude problematicno kod ranaca

• 4 years later...
  • 1 month later...

Ja sam unosio Osprey  Farpoint 70L  dok sam ga posedovao.Bio je dimenzija 66x30x30 cm u velicini M\L i samo sam jednom napomenut da ne mogu da ga unesem,sto sam odmah resio objasnivsi im da tih par cm viska odlaze na rucku koja strci. Sada imam Gregory Z40 u L velicini koji je 65x35x23 cm i koji sam do sada samo jednom uneo kao rucni prtljag.
Sem tezine,drugacije nije meren.

Naravno,ako planiras da letis Wizz air-om,moras da znas da se kod njih torba ili ranac dimenzija 55x40x25 (sto je svugde standard) naplacuje,mislim oko 1700 dinara..