Followers 0

Европа, бициклом

5 posts in this topic

Хајмо, ко жели, да с пролећа кренемо бајсом по старом континенту? Наравно, качење бицикла на воз долази у обзир.

План и трајање пута зависиће од броја људи који желе да крену.

Све ваше примедбе, предлоге и остало очекујем на теми. Мислим да је 6 месеци довољно за квалитетан договор и упознавање.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svako malo neko se pojavi sa sličnom idejom. Meni su osnovne brige da li će biti para i koliko se km prelazi. Osim toga, proleće me uvek asocira na kišu, a to nije baš kako ja zamišljam vožnju bajka. Bilo bi jako dobro da i sâm kažeš o kojim zemljama i gradovima si razmišljao. I koliko km da prelaziš dnevno, odnosno kojim tempom. Šta si planirao za noćenja - šator, hostel, motel ili hotel? Koliko ukupno dana? Koliki budžet?

Predlog: neki poznanici su išli bajkovima na more, ali tako da imaju i kola. U kola strpaju sve stvari, tako da nisu ograničeni nosivošću i prostorom bajkova, a i pedalanje je mnogo lakše i zabavnije. Uz to, smenjuju se za volanom automobila (oni koji imaju dozvolu), a auto je tu i u slučaju bilo kakvog problema, tipa povrede, oštećenja opreme ili lošeg vremena. Naravno, kola idu ispred ili i drugim putem, pa se čekaju na dogovorenim mestima. Meni lično to zvuči mnogo bolje, praktičnije, privlačnije i bezbednije od avanture samo bajkovima. Uz, recimo, nosače i pozadi i na krovu, pojedine deonice (dosadne, teške ili hladno-kišovite) svi mogu da pređu u kolima. Na voz ne možeš da se osloniš, mnogi ne primaju bajkove, pa treba da se ubeđuješ, negde ne bude mesta, a budu i skupi, itd.

U stvari, mene najviše privlači varijanta da se veće udaljenosti prelaze kolima, a onda pojedini gradovi ili više uzastopnih mesta koja su jako blizu (i neki posebno lepi predeli), da se obilaze detaljno bajkovima. Spavanje u nečem normalnom (motel/hotel ili hostel gde nemamo nepoznatih u sobi). Troškovi su veći sigurno, ali može da se ponese više stvari i opreme, da se obiđe mnogo više država i gradova (i to za kraće vreme) i ne zavisiš od vremenskih prilika. Naravno, to nije ono što si ti imao na umu :), ali tražio si predloge.

Inače, mene lično bi, za takvu turu, najviše zanimalo da tako prođem Italiju i Španiju, uz malo Francuske. Za severnije zemlje mislim da bi bilo suviše kiše.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пази... ако би ишла кола, онда је најбоље да се не носе бицикли уопште, јер се бензин мора плаћати, а кошта Бога Оца, поготово у западној Европи. Дакле, мислим да је комбинација бицикла и кола прескупа. Или једно или друго.

Испрва сам мислио на источну Европу, Украјина, Белорусија, Русија, уз качење на воз. За сада из наше земље, бицикл може да се качи само на воз за Праг. Вероватно је исти случај и са другим земљама, али то ћу још проверити.

(Што се нагањања са железницама тиче-има за 400 евра да се купи бицикл на расклапање, може да се натовари стварима + није габаритан(то за оне који имају новца). Једина мана је што има 3-5 брзина и нема амортизере.)

Ако изаберемо западну Европу, онда не бих заобишао Алпе и такве неке пределе, где нема много света, а у повратку може задржавање и у неким значајнијим градовима.

Прелажење је увек сложено, зависи много од кондиције људи који буду ишли. Ако се јави неки чиле од 55 година и пушачким стажом 35 година, верујем да ћемо морати да се у извесној тачки раздвојимо.

М/Хотеле бих заобилазио, имам јако лепог искуства са хостелима, упознаш масу добрих и корисних људи + цена је јефтовић.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja sam vec pisao da bi isao negde, da sam bio, a i to da bi isao sam odvozio.,.pa sad vidim da bi negde po evropi, to nameravam isto, kad skupim papira ili gvozdja, idem sigurno. ja bi najradije vozio ovako nesta, kuca-zagreb-ljubljana-venecija-marselj-barselona-pariz-berlin-prag-bratislava-budimpesta-kuca, ali moze jos nesta da se doda sto je uzput, put je nekih 5300 km, naravno samo biciklom i dnevno da se nevozi manje od 100, 120km, mada bi mnei odgovaralo i vise.,.,. a iz iskustva, posle ova dva puta, mogu reci da i netreba puno papira, kad sam izracunao koliko sam potrosio u te dve voznje, ispalo je slicno, nekih 5 centi po 1km ili 6,8 din.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ништа, процедура је следећа: чекамо до краја зиме да се још неко јави на форуму, па правимо детаље пута.

Шта чекате???    :blob:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0