Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima!

Ovako, cilj mi je da sledeceg leta otputujem do Ekvadora i provedem tamo minimum 2 meseca.

Nesto sam gledao rute avionom, i video sam da mi za povratnu kartu treba 1500+ eura.

Pretpostavljam da je brodom do Juzne Amerike jos skuplje, ali me zanima koliko :)

Nazalost, cesljam internet vec dva dana i jako malo podataka sam nasao o putovanju brodom do te destinacije.

#1 - Da li iko zna koliko bi putovanje brodom moglo da kosta?

#2 - Da li iko zna neki relevantan sajt na kome bih mogao da pogledam rute brodova iz Evrope do J.Amerike(ako ima i cena ekstra)?

#3 - Orjentaciono vreme od polaska do dolaska?

Krenuo bih iz bilo koje evropske luke za koju mi ne treba viza.

Iskrcao bih se bilo gde u J. Americi, ako odatle mogu relativno jednostavno da stignem do Ekvadora.

Unapred zahvalan!

Cao

sto se tice turistickih brodova, cene su ti okvirno oko 1500evra, pa navise...ali postoji jedan problem..te transatlantic ture se uglavnom rade kad u evropi krece zima, pa se onda brodovi sele u j. ameriku ili karibe...sto znaci obicno su u oktobru, novembru..takodje, brodovi se vracaju za evropu u aprilu, maju, pa onda imas ture odande, ka nama  :D...

tokom leta ili u maju, junu ne verujem da ces naci neki turisticki brod da ide tamo..

a avionske cene dosta variraju, i treba juriti promocije, ali u sv. slucaju su dosta skupe za taj region, a pogotovu za ekvador..

trust me, ja idem svake godinu-i po, do 2, bas za ekvador , i ostajem tamo po nekoliko meseci, i do sada sam uglavnom leteo do okolnih zemalja, pa onda lokalnim avio kompanijama, ili busom, do kita ili gvajakila...

koliko se secam, lufthansa cesto, bas u ovo vreme , izbaci promocije za j. ameriku, al ako se leti do juna...

jednom sam isao frankfurt-bogota, za 560 evra, i to zadnji put, u maju 2011...pre toga sam nekoliko puta isao preko amerike, znaci letim do njujorka ili majamija, i onda sam se spustao odozgo do bogote, ili lime, ili san juan-a ( kostarika), jednom sam isao cak i preko paname...i onda tim lokalnim letovima do kita..i uvek me je ovako ispadalo oko 900-1000 evrita,sve zajedno...jer su ti letovi iz amerike za j. ameriku dosta jeftini...

samo prvi put kad sam isao, 2004, bila je jedna spanska aviokompanija, aireuropa, koja je otvarala novu rutu za kito, iz madrida, i davala te nedelje neke sulude popuste..platio sam kartu oko 300$  :blob:...al to je tad, i nikad vise bilo heheh...

eto, nadam se da sam ti bar malo pomogao, bunari stalno promocijekoje kompanije daju, ako imas americku vizu, onda gledaj i preko USA da ides...KLM, lufthansa, Air France, Iberia, Air Europa, Avianca,Lan ..to su kompanije koje iz evrope imaju najvecu mrezu letova za taj region, ali radije gledaj okolne zemlje, pa ces posle vec lako da se prebacis do ekvadora..

moj savet je- ne idi u maju, i junu, kao ni oktobar-novembar, jer su uzasne kise, i hladno je, gore na brdu heheh

• Author

@bam-bam - Hvala puno na opsirnom odgovoru.

Nazalost nemam americku vizu.

Ovo za periode kada brodovi putuju me nije bas usrecilo :( Zbog obaveza, jedini period kada mogu da izdvojim vise od mesec dana jeste leto.

A bas mi se ide brodom, imam neopisivu zelju da se nadjem na istom :D

Ako me ne posreci nesto i ostanem bez mogucnosti za brod, ici cu avionom. Svakako cu poslusati tvoj savet, probati da iskombinujem preko vise zemalja i ustedim par stotina eura.

Kad si vec pomenuo da cesto posecujes Ekvador, da te priupitam jos nesto :)

-Koliko sam se raspitao(nezvanicno), u Ekvador mogu turisticki do 90 dana bez vize?

-Klima/Ljudi/Okruzenje/Cene u najkracim crtama? :)

-Da li je engleski dovoljan da se tamo normalno snadjes?(spanski je valjda primarni)

-Koliki bi bio mesecni minimum da se "solidno prezivi"? Tipa renta recimo sobe + hrana + ostali troskovi bez kojih se ne moze...

Viza nam ne treba,, po ulasku  možeš ostati najduže 90 dana.

Ekvador je posle Bolivije najjeftinija zemlja J. Amerike, sat vremena putovanja busom uglavnom košta 1$, inače US dolar im je valuta, samo imaju neke kovanice koje Ameri nemaju. Zemlja je mala ali raznovrsna, u toku jednog dana možeš od neprohodnih džungli Amazona preko Anda da se spustiš na pkean. Ne znam koliko košta rentirati nešto, ali moga da ti se raspitam za Kito, Riobambu, Guajakil, Banjos.... zavisi gde bi da ostaneš i koliko, takođe koliko sam shvatila lokalce cene rentiranja stanove variraju od grada do grada, Guajakil je koliko znam najskuplji, a Riobamba jedan od najjeftinijih u zemlji. Što se tiče hotela, mi smo samo dva puta platili smeštaj, jednom 15 dolara za nas troje u selu Olon na obali okeana i drugi put 10 dolara u Mačalilji. Sve ostalo vreme smo koristili couchsurfing, tako da ti tu ne mogu pomoći. Hrana je izuzetno jeftina, a budući da lično ne pijem, ne pušim i ne izlazim ne znam da ti kažem ni odokativno koliko bi te mogao koštati mesec dana života u Ekvador. Zavisi šta bi radio i na šta bi trošio vreme i novac.

Ljudi su sjajni, ima mnogo sela gde se jop uvek živi tradicionalnim načinom života, a priroda je fenomenalna. Potrpuno razumem bam-bam -a zašto se stalno tamo vraća. Po meni, predivna zemlja i neverovatni ljudi. Ako te zanima nešto specifično, pitaj. Ja sam bila u maju/junu prošle godine, dakle pre manje od godinu dana, tako da verujem da imam sveže podatke :)

heheh evo koleginica maja mi je pomogla, a sto se cena tice sigurno su joj i svezije informacije, jer sam ja zadnji put bio u maju i junu 2011, znaci godinu dana pre nje...

evo jos par stvari sto si pitao-

generalno je dovoljan engleski za sporazumevanje, vecina ljudi zna sasvim dovoljno...

sto se cena rentiranja tice, ne zanm koliko bi kao stranac mogao da rentiras stan na nekoliko meseci, jer oni uglavnom to rentiraju na duze, kao i kod nas..ali evo, okvirno, moj drug kod koga inace uvek idem, je placao 300$ mesecno za stan bas u centru kita,blizu avenida amazonas, otprilike 80kvm, nenamesten...

inace, sto se tice ovih gradova na andima, kito,kuenka itd. oni uglavnom nemaju grejanje u stanovima, a za moj ukus je poprilicno hladno nocu, jer se temperatura spusti i do ispod 10 stepeni...inace su, u tim rejonima, velike fluktuacije u temperaturi...cim zadje sunce, tacno u 6 popodne, temperatura naglo pada, sa npr. 22-24, na 10-12, a nocu je i nize...ok, ti ides bas u letnjim mesecima, pa bi trebalo da bude ipak malo toplije nocu, mada, tamo su temperature uglavnom izjednacene cele godine...sto se ostalih regiona tice, primorja i dzungle, tu naravno nema nikakvih problema, temp. je nocu uvek preko 20, a preko dana oko 30, i vise..vlaznost je velika, i gvajakil narocito, i taj juzni deo, nisu bas nesto suncani..

naravno, obavezno treba posetiti dzunglu, ako ostajes vec toliko, i to idi na one visednevne ture, 4-5-6 dana, jer je to kod njih stvarno lepo organizovano, potpuno si u prirodnom okruzenju, i def. je a must...cene za to su od 350-550$, al vredi...

sto se cena tice, ranije je bilo mnogo jeftinije, al kao i svuda u svetu, tendencija je da se cene izjednace, gde god da odes...al okvirno da kazemo, da je 20-30% jeftinije nego kod nas..ali slazem se da je,posle bolivije, najjeftinija zemlja juzne amerike, a u tom rangu je negde i peru..kolumbija je npr. daleko skuplja,cene mozda i vise nego kod nas, kao i chile,brazil i argentina.....mada, ja licno smatram da je kod nas skupo  :LOLLL:...na primorju treba otici na sever, tu su mnogo lepse plaze, i ovako je zanimljivije, grad esmeraldas obavezno, tu zivi vecina afroamericke populacije, sa svojom tradicijom i kulturom, koja je malo drugacija od andske..gvajakil je velika luka, najveci grad, i u tom celom juznom pojasu su ljudi malo zustriji, brzi, pravi juznoamericki temperament, ali malo vise seljacki fazon, nego npr na andima..kito je pogotovu umetnicki grad, stanovnici su jako mastoviti, sve je mnogo usporenije, sporo se krecu, pricaju, ali je, bar po meni, sve nekako vise cool, i urbanije heheh ....dzungla je vec svoj zivot..na galapagosu nisam bio, jer je jako skupo stici do tamo, al svi mi kazu da je zivotni dozivljaj....

sto se tice para, to stvarno ne znam sta da ti kazem, jer zavisi od toga sta zelis da radis...al treba uvek para na putu, ipak nisi kod kuce...bez ikakvih organizovanih tura,  bez prevoza( i lokalnog i medjugalaktickog  ;)) i smestaja, poneo bih bar 500-600$ za mesec dana...

• Author

Ni na kraj pameti mi nije bilo da cu dobiti ovako opsirne i kvalitetne odgovore u ovako kratkom roku :)

MNOGO vam hvala, mislim da za sad imam i vise nego dovoljno informacija.

• 2 years later...

cao, ja sam tek krenuo sa putovanjima i jako me zanima putovanje u ekvador, pre svega jer sam upoznao jednu devojku  :spot:  a i zato sto sam cuo da je prelep. vidim da ovde ima jako iskusnih turista pa bih da pitam da li znate mozda cene karata (ako moze sto jeftinije  :mah: ), takodje me zanima da li mi za ekvador treba viza kao i poznavanje spanskog jezika ili je dovoljno samo engleski. hvala unapred !