Wazza

Members
 • Content Count

  41
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

About Wazza

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Ecuador

Recent Profile Visitors

2,453 profile views
 1. Wazza

  Jeftine avio karte

  Hvala puno na iscrpnom, a umirujućem odgovoru. Takav mi je baš trebao. Živ bio!
 2. Wazza

  Jeftine avio karte

  @Dragance proces restrukturiranja? Ja sam definitivno van tokova, tako da bih te pitao za savet jer ne bih da mi 350 USD ode niz vodu, niti bih da se kasnije godinama sa LATAMom preganjam po sudovima... Imam povratne karte za Galapagos, za let iz marta koji je otkazan. Rečeno mi je da važe do kraja 2021 (imam dal' vaučer, kredit, nebitno ionako hoću da idem tamo, keš mi ne treba). Situacija ovde u Ekvadoru popušta pomalo i na Galapgos se može otići i sad. Jedino što je meni i plaže i mora preko glave jer sam zadnje pola godine proveo na obali, tako da sam mislio da te karte iskoristim nekad naredne godine. E sad, to ne bi bilo pametno čekati ukoliko LATAM zaista ima šanse da brzo propadne. Daj neku preporuku, onako šta bi ti radio da si na mom mestu. Ja sam se upravo dokopao planina gde ću bar 2 nedelje ostati, ali lako mi je vratiti se za Gvajakil, odraditi test i hvatati avion. Hvala Bogu Ekvador je relativno mala zemlja, sve je na par sati vožnje. 😊
 3. Wazza

  Jeftine avio karte

  @bam-bam Ovo je sajt koji mi je nekad neko preporučio, pa sam ga sačuvao. Nisam koristio, ne znam dal' ti je od pomoći, ali baci pogled, pa vidi. https://www.airhelp.com/en/
 4. Da buraz, već nešto jače od 2 i po godine sam ovde. Trenutno u Ekvadoru. 😊 Situacija će biti sređena verovatno tek od 15. a Ekvador je otvoren za neke zemlje, a za neke nije. Vanredno stanje je navodno do 15.09. ali videćemo šta će biti posle, jer su ga već dva puta produžavali. To znači da je bukvalno sve zatvoreno, tako da nema smisla dolaziti dok se to ne ukine.
 5. Wazza

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  @golosina https://www.google.com/amp/s/rs-lat.sputniknews.com/amp/vesti/202004111122310816-novina-vanredno-stanje-gradjani-zdravstvena-knjizica-lecenje-bolnica/ https://nova.rs/drustvo/sumnjate-da-imate-koronu-mozete-da-se-lecite-i-bez-knjizice/ https://www.google.com/amp/s/www.blic.rs/a-m-p-article%3fuuid=d8afd7ab-fed8-42de-a187-c106674a04a6&type=article&id=PULS_CMS-Article-d8afd7ab-fed8-42de-a187-c106674a04a6&gem_id=zD3qlj.i.6MJaIS.M73ztcdSLXT8bRtSLaAdom13rDz.l7&tpv=MOBILE_VESTI/REPUBLIKA_SRPSKA&tdv=BLIC_RS/blic/vesti/republika_srpska/ART Ovo je iz novina, nisu zvanični izvori, a i vesti su stare, možda da pogledaš na sajtu RFZO... U Urgentni sigurno možeš bez knjižice, a ako nisi za Urgentni, onda možeš i kući da se lečiš verovatno, kao od običnog gripa. Test ako ćeš da radiš na svoj zahtev, možeš, košta 6000rsd.
 6. Wazza

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Ako se pitanje odnosi na lečenje u državnim ustanovama Republike Srbije, onda inostrana zemlja nema ništa sa tim. U pitanju je naš građanin koji iz nekog razloga nema overenu zdravstvenu knjižicu i kao takvom će mu biti pružena nega i zaštita kao i onima sa knjižicom.
 7. A lot of interesting squares, parks, monuments, museums, churches and historical buildings can be seen in the city center, all reachable by foot. Beside the places mentioned above I'd suggest you to check out St Sava's Temple, one of the biggest, if not the biggest orthodox Christian temple in the world. I'd suggest you a couple of local dishes and drinks you should try while you're in Serbia: - Burek with yogurt (the best breakfast option, the most popular are with meat or with cheese, but both are prepared with pork fat, so if you're vegetarian or you don't eat pork this one is not for you) - Pita sa pečurkama (a mushroom pie with yogurt should be your solution for breakfast if not the first option - in Belgrade, people usually have a breakfast in bakeries, you'll see dozens of them everywhere and some of them are open 24/7) - Turkish coffee (or domestic coffee, black, non filtered coffee, if you haven't tried it before, you should ask how to consume it, you don't drink it all up) - Rakija (strong alcohol drink made of fruits, the most popular one is plum's rakija - šljivovica) - For the lunch and dinner there are a lot of options but be sure to check out: sarma, pasulj prebranac, ćevapčići, karađorđeva šnicla, podvarak... Well... I have to go now, but maybe others have more recommendations... Enjoy your stay!
 8. Hvala Dragance, Da, mislim da cu na kraju dobiti neki kredit ili slično, jedino sto me brine je što sam na sajtu Expedije negde našao info o tome kako taj kredit moram iskoristiti do kraja godine i da let mora biti iz iste zemlje kao prvobitno bukirani, a u mom slučaju zbog pitanja vize, to će biti gotovo neizvodljivo. No videćemo... Ekvador je obećao 30 dodatnih dana za rešavanje prekoracenja i izlazak i zemlje tako da možda u tom periodu iskoristim taj kredit... Naravno, ako mi ga oni uplate nazad u međuvremenu.
 9. Jel' ima neko iskustva sa povraćajem novca, zamenom letova, kreditima i sl. preko Expedie? Jeľ uspeo neko da dođe do njih, sad u doba korone? Imao sam let 23.03. koji je otkazan par dana pre tog datuma od strane kompanije (LATAM). U to vreme bilo je apsolutno nemoguće dobiti bilo LATAM, bilo Expediu preko koje sam kupio kartu. Expediu je i dalje nemoguće dobiti, ali sam bar otkazao povratni let za 02.04. po pojednostavljenoj proceduri koj se u međuvremenu pojavila na njihovom sajtu (trebao bih da dobijem te pare u vidu nekog kredita na mom profilu, no zasad ništa od toga). Iz LATAM-a su mi potvrdili da će oni 100% refundirti sve letove, ali da ja zahtev treba da uputim Expediji. Ja ću sad i stari dobri mejl da im pošaljem, a vi, ako neko ima neki umirujući savet bio bih mu jako zahvalan. 😊
 10. Wazza

  Pravljenje "Campervan"-a

  A šta će ti mikro tuš kabina, majke ti? Pogotovo ako ne planiraš u zimu na sever Evrope. Solarni tuš napolje, tuširanje u kupaćem i rešen problem. Gledaj one držače za bajseve da lepo nabudžiš, pa da možete da pedalate po okolini kad negde zabodete. Funkcionalna kuhinja i udoban krevet su tu najbitniji. Čak i taj WC je bukvalno da ga koristiš na autoputu, kad nema gde drugo, zato neka ti zauzima što manje mesta.
 11. Wazza

  Galapagos i Ekvador

  Pozdrav svima. Jel' posećivao neko ova ostrva? Ono što me interesuje je da li se boravak na Galapagosu računa u 90 dana koje imamo dozvoljeno za Ekvador? Znam da se pri odlasku na ostrva plaća 20USD za Transit Control Card koja važi 90 dana i koja je koliko sam skontao neka vrsta vize za ostrva. Ono što me interesuje je da li lupaju ulaz/izlaz pečate i da li se boravak tamo računa kao regularan boravak u Ekvadoru? Takođe, nekad sam negde pročitao da se boravak u Ekvadoru može produžiti na još 90 dana da li ponovnim ulaskom ili kako već, ali sad ne mogu da nađem tu informaciju. Hvala unapred.
 12. Wazza

  Prevaranti u Beogradu

  Upravo to. Niko ne klopa dva puta na istoj stanici. Zato sendvič može da bude đubre (kao što uglavnom i jeste), niko se neće vratiti da se žali. Nema stalnih mušterija, samo naivčine u prolazu, uglavnom u žurbi. Ti si imao sreće, ali većina nas pamti najgore obroke u životu upravo sa autobuskih stanica. Izvinjavam se na offtopicu, ali cenim da je jako bitno pojasniti jedno od najvažnijih putničkih pravila... čisto zbog mlađih generacija. Mada kao i uvek, najbolje se čovek uči na svojim greškama.😊
 13. Hvala bam-bam! Ta mi je informacija trebala. Neko ko je zapravo bio tamo i boravio duže od 90 dana.
 14. Ok. Hvala svima. Prvenstveno me je interesovalo iskustvo iz prve ruke jer i ja znam da koristim google. No informacije sa neta i one na terenu se često ne poklapaju. Ja sam prošle godine proveo tri meseca u Peruu i kada sam hteo da proverim situaciju sa dozvoljenom dužinom boravka, otišao sam u migraciono u Kusku. Tamo su mi rekli da imam 90 dana koje mogu da produžim (sad se ne sećam jel' bila fora sa granicom ili se sve obavlja u kancelariji ili kako već... imao sam još mesec dana fore, pa mi nije bilo hitno). No kada sam im rekao da to provere jer na sajtu našeg ministarstva nema informacija o produžetku, 10 minuta su zvali razne telefone i drndali po kompu da bi mi napokon rekli da imam samo 90 dana koje ne mogu da produžim. Mislim da na granici nemaju pojma o tome i da svi mi "iz Evrope" lagano ulazimo svaki put na 90 dana, ali sam hteo da čujem da li je to neko već radio ili ću ja biti taj lik sa ovog foruma koji će prvi to isprobati. Znam da je definitivno za Boliviju max 90 dana, za Argentinu i Urugvaj 180, a za Čile nema ograničenja, no za Peru nisam siguran. Ne znam koliko je od pomoći kontaktirati konzulat, možda kojim srećnm slučajem oni znaju... Hvala svima, u svakom slučaju. Ako se nađe neko sa iskustvom iz prve ruke, neka ostavi svoj komentar. Poz!
 15. Pozdrav svima! Interesuje me ima li ko iskustva sa više ulazaka u Peru u toku jedne godine i ukupnim prekoračenjem 90 dana? Prošle godine kad sam bio tamo potvrđeno mi je da ne mogu produžiti boravak na još 90 dana. Doduše u migracionom nisu bili sigurni, pa su 10ak minuta vrteli razne telefone dok nisu utvrdili da ne može. Mislim da na granici realno nemaju ni predstavu o tome i da je moguće da bih mogao lagano da izađem i uđem opet, ali ne bih da rizikujem, pa me interesuju iskustva iz prve ruke. Ovog leta planiram nekih mesec i po dana boravka u Peruu, a zatim bih se izvrteo 5-6 meseci po Ekvadoru i Kolumbiji i potom vratio za Peru gde bih ostao 2 do 2 i po meseca. Ne znam da li gledaju te prethodne ulaske, da li računaju, šta rade... Moguće je da će mi lagano lupiti pečat na 90 dana i sve pet, ali bih da imam informacije malo unapred, pa da mogu da planiram i boravak i letove, a ne da jurim u poslednji čas. Svaki savet je dobrodošao.