Povratnik

Members
 • Content count

  12
 • Joined

 • Last visited

About Povratnik

 • Rank
  novajlija
 • Birthday February 26

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

566 profile views
 1. Zivot i rad u Kini

  Snežana, apsolutno si u pravu. Nikakav savet - najbolji savet. Ipak, svaki tvoj post je vrsta pomoći tako da - ne staj. Piši što više. Šta god da napišeš, bilo na blogu, bilo ovde, znaj da pomažeš, čak i ako ne daješ direktne odgovore na direktna pitanja. Nekad su indirektni odgovori mnogo bolji. Na osnovu mog prethodnog boravka u Kini, ophodili su se prema meni kao prema Bogu. Doduše bio sam u Xingtai-u. Ne znam koliko je to zabačeno i da li je sada to neko mesto gde bi se čovek uhlebio. Zna li neko nešto o tom gradu danas?
 2. Zivot i rad u Kini

  Snežana, pratim dobro tvoje postove i cenim sve što napišeš. Bio sam već davno u Kini, ali ne kao tičer. Tada moje poznavanje jezika nije bilo dovoljno, a i nisam znao za tu kombinaciju, za predavanje. Sada, kada znam jezik donekle dobro, išao bih opet, karta u jednom smeru, samo bih te pitao: Turistička viza, da ili ne? Raditi sa njom je rizično, zar ne? Koju drugu vizu obezbediti? Biznis viza, da otvorim tamo firmu sa sto dolara? Je li to mogućnost?
 3. Zivot i rad u Kini

  Odakle takva informacija ili dezinformacija? Može li nešto više, link, bilo šta?
 4. A na kraju, šta je bilo istina?
 5. Zivot i rad u Kini

  Kako misliš ukinuto je izdavanje turističke vize? Misliš, imamo bezvizni režim sa Kinom? Utoliko bolje. Jedna muka manje. Uhm.... proverih. Samo na trideset dana.... ništa od bezviznog režima osim ako se tamo može produžiti.
 6. Zivot i rad u Kini

  A kad ti planiraš putovanje? Skorijih dana ili ne baš tako skoro? Možda bi mogli zajedno tamo....
 7. Kako se preseliti na Novi Zeland?

  Marice, ako ste se meni obratili nakon citata, znači mora neka viša, visoka, šta već. Engleski nije problem, lako prevodim filmove sa Eng. na Srp. Ostaje pitanje da li da idem tamo ili da nakon faksa idem kao teacher negde? Evo liste traženih zanimanja, aktuelna. http://skillshortages.immigration.govt.nz/immediate-skill-shortage-list.pdf
 8. Kako se preseliti na Novi Zeland?

  Hajde ovako: ja sam na listi deficitarnih zanimanja, pčelar sam, s tim da za to nemam nikakav tefter, ćitap, potvrdu o tome da sam stručan za to već pčelarim godinama. I šta sad? Kako to dokazati? Nikako. A pčelari su traženi na NZ. I da dokažem svoju stručnost, šta dalje? Nisam završio nikakvu višu kamoli visoku školu. Je li to već kraj svake nade za preseljenje? Porodica? Da, imam je. Možda bi me izvadilo to što imam mladu porodicu, ja već zalazim u neke godine kada me ni NZ neće hteti plašim se (do koliko primaju?) Hvala unapred na odgovoru.
 9. U kini sam bio 1998 godine, u provinciji Hebei, grad Xingtai. Zadržao sam se tamo nekih nepunih dva meseca. Prekratko da vidim sve, i upoznam Kinu dovoljno, a opet dovoljno da vidim sve kontraste u tom gradu, i njegove lepote. Posetiocima tog grada bih preporučio hotel San Lian i njegov restoran. Na periferiji ima jeftinih radnji sa kvalitetnom robom ako hoćete da se obučete po meri. Kada sam napisao kvalitetnom, mislio sam prvenstveno na kožne jakne. S vremena na vreme sam imao priliku sedeti s kineskim domaćinima i gledati TV. Ukazivali su mi da je reč o Jugoslaviji - još je bila YU - i bili su zgranuti izveštajima koje ja nisam razumeo. Međutim, osećalo se nešto u vazduhu što mi se nije sviđalo. U telefonskim razgovorima sam saznao da se sprema rat. Onda sam se i zapitao šta mi je činiti. Izgleda da sam tad načinio životnu grešku vrativši se. No sad, šta je tu je. Protraćene godine života, dobro, ne baš protraćene, ali sada razmišljam o ponovnom odlasku u Kinu, samo kao teacher. So, let me see. What you would me tell me about this? Do I really need BA or TEFL or similar certificate? I don't have this. I have experience in translating movies and tv series from English to Serbian. I like working with kids. Did I have chance to take job in China like teacher? And what about topic working and life in China? Looks like closed?
 10. Zivot i rad u Kini

  Fervex? Možda je nekom potreban neki lek na dnevnoj bazi. Šta za takve slučajeve? Koliko je slična pokrivenost kineskih apoteka anibioticima sličnim kao kod nas, da sad ne navodim nazive lekova, koji se i ovde inače dobjaju na recept. I SAMO NA RECEPT. To je na primer jedan od problema koji ću morati da rešim pre nego što se vratim u Kinu ako se rešim na taj korak. Drugo, čitam o pooštrenom zakonu? Kada je tačno promenjen? Jer na onom linku za fake diplome i prevare u vezi sertifikata vidim da se pominje i neki srbin, njegov fb profil, ali takođe piše i ovo: "This afternoon after lunch, the PSB came to our school and spent 3 hours photographing the teachers, documents, and the school. The teachers that did not have their passports with them were taken home to get them. By 5pm in the afternoon the management was scrambling to find and hire nine new foreign teachers. They arrested one half of our expat teaching staff and 3 of them had Z visas! We had no clue that a Z visa could be illegal too. Although they said this was "a random check" two of our teacher's aides actually quit their jobs this morning and that seems a little fishy to me." Dalje, interesuje me ova podela viza, M, Z, itd... koja je koja. Može li malo pojašnjenje? Kad sam ja proveo nekih 50 i nešto dana u Kini kao turista 1998 nije bilo takvih oznaka ili se ne sećam toga. A sad ne bih išao kao turista iako nemam BA i TEFL. Znate ono, ko riskira, profitira.
 11. Zivot i rad u Kini

  U Skupštinskom restoranu.
 12. Blog i putopis: Nenadove avanture

  Pivo? - pidjo