awinaken

Members
 • Content Count

  385
 • Joined

 • Last visited

About awinaken

 • Rank
  putnik dugoprugaš

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

4,716 profile views
 1. awinaken

  AIRBNB iskustva

  To, na veliku žalost, ne važi za Srbiju. Nisam mogla da nađem povoljan smještaj bilo gdje na planini a da nije sumanuto skup. Na kraju sam imala sreće i uspjela sam da pronađem prelijepu kuću u Homoljskim planinama ali samo zahvaljujući google mapama i činjenici da ovaj kraj zemlje nije mnogo posjećen. Kako imam babu i dedu na Tari, tj. tačnije u Kremnima, koje, kao selo, nikad nije privlačilo turiste jer je na 15-ak minuta od Omorike i Drvengrada, ove godine su i tu svi kapaciteti popunjeni do početka septembra. Nevjerovatno!
 2. awinaken

  AIRBNB iskustva

  Ja prva ne bih rezervisala sobu kod mojih roditelja jer više volim privatnost. Ali ima ljudi kojima to ne da ne smeta, već žele da imaju interakciju sa ljudima u smještaju. Bilo je raznih gostiju ali svi su uglavnom imali zajedničku crtu - otvorenost i druželjubivost. Bio je čak i jedan pisac iz Engleske koji je bio tu skoro 2 mjeseca jer je želio da bude u smještaju sa porodicom. Stan jeste bio specifičan jer je dupleks i na gornjem spratu (koji se izdavao) bile su tri sobe sa kupatilom. Jedino su kuhinju dijelili sa roditeljima. Kad razmislim, bilo je mnogo gostiju koji su odsjedali po mjesec-dva-tri, a bilo je i onih koji su dolazili više puta za tih 5-6 godina u oba grada (Bar i Beograd). Jedan dečko iz Slovenije je toliko zavolio moje roditelje da je odlučio da provede ljetni odmor u Baru kada je saznao da i tamo izdajemo sobe. Moji su obično ljeto provodili u Baru, a ostatak godine u Beogradu. Osim toga, uvijek smo držali jednu cijenu sobe koja je, kada razmislim, bila prilično povoljna (18 eur/noćenje) na 30-ak minuta pješaka od centra grada (pričam za Beograd).
 3. awinaken

  AIRBNB iskustva

  Da, mi smo svega nekoliko puta iznajmili sobu u stanu, i to na samom početku, kada smo tek saznali za airbnb ali su moji roditelji izdavali sobe dugi niz godina i imali smo status supehosta otkako je ta mogućnost na sajtu uvedena pa do zatvaranja listinga. Nikada za tih 5-6 godina nismo imali nijedan problem vrijedan pominjanja. Uglavnom su to bile neke svakodnevne stvari. Mama je divan domaćin i svi gosti su je jako voljeli. Ja sam vodila online komunikaciju jer moji slabo znaju engleski. Jedan od prvih gostiju je bio naš sadašnji prijatelj Juiči iz Tokija, kojeg smo posjetili kasnije, kada smo išli za Japan. Mama je, takođe, upoznala sadašnju prijateljicu Anu iz Belgije, koja i dan danas dolazi kod nas u Bar ili Beograd na ljetnji odmor (moji žive na tom potezu :)). Ne mogu reći da je sve baš tako lako jer imati status superhosta znači pristupiti tome ozbiljno i odgovorno. Odgovarati brzo na poruke, zadržati takvu komunikaciju face to face, učiniti da se gosti osjećaju kao kod kuće a da to ne izgleda nametnuto. Mislim da su nas gosti voljeli isključivo zbog moje mame koja umije da se sporazumije sa svim strancima (iako ne zna dobro engleski :)) i prihvati ih kao svoju djecu. Kad je pravila kolače, ručak, večeru, kafu, obavezno bi to nosila i gostima. Kada pada kiša a gost nema kišobran ili kabanicu, mama bi mu to ostavljala. Sjećam se da je jednom gostu zamijenila pertle jer su se njegove raspale. Našeg prijatelja Juičija je prozvala Ilija jer je to tako bilo lakše za izgovaranje, što se njemu mnogo dopadalo pa je posle govorio da je to njegovo srpsko ime. Svakako je sve radila iskreno i od srca, kao i sve u životu, pa smo zbog toga imali baš lijepa iskustva sa izdavanjem preko ovog sajta.
 4. awinaken

  AIRBNB iskustva

  Kao gost i superhost (preko mog profila su roditelji izdavali sobe u stanu u Crnoj Gori i Srbiji a ja vršila online komunikaciju sa gostima, roditelji sve ostalo), imam samo dobra iskustva. Airbnb kao gost koristim od 2011. ili 2012, ne sjećam se tačno i za to vrijeme smo dečko i ja proputovali mnoge zemlje koristeći isključivo taj sajt (Evropa, Bliski istok, Azija). Sjećam se da smo po odlasku prvi put u Japan bili jako zadovoljni cijenom i kvalitetom stanova, što se ponovilo dvije godine kasnije, samo u različitim djelovima Japana. Čak nas je zaustavila jedna njihova TV stanica i pitala da li imamo da damo komentar u vezi sa smještajem i šta bismo poboljašali kada je to u pitanju. Noćenje je tada u lošim hotelima koštalo oko 60-ak evra dok smo preko airbnb prolazili oko 35-40 evra u prosjeku. Tada su se pripremali za Olimpijadu koja je trebalo da se dogodi ove godine. Sada kada pišem o ovome, sjetila sam se stana od 180m2 u Nagasakiju gdje je noćenje bilo oko 35 evra. Moderno opremljen stan, čist, sređen, u jako dobrom dijelu grada. Pomislili smo da je host greškom upisao cijenu i zaboravio koju nulu. Par mjeseci posle toga, listing više nije bio aktivan. Nego, htjela sam da kažem da razlog zašto smo se mi na kraju odlučivali da radije rezervišemo preko airbnb je mogućnost veće privatnosti i korišćenja kuhinje, koja je nama oboma mnogo značila zbog specifične ishrane. Prije airbnb, koristili smo ho(s)tele i nigdje ne bih mogla da imam osjećaj da sam kao kod kuće. Danas ću se radije odlučiti za airbnb iz istog razloga iako nisu više toliko povoljni (kad se sračunaju sve moguće naknade). Takođe, ovaj "problem" da se osjećam kao kod kuće, nisam imala ranije, kada sam sa prijateljima putovala po Siriji i Jordanu, kada smo nalazili smještaj na neviđeno (drugačije nije ni moglo :)). Takva putovanja su mi ostala u predivnom sjećanju ali mislim da sada to ne bih opet mogla i da mi je više stalo do sigurnosti i komfora. U mom slučaju je i to razlog.
 5. awinaken

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Danas se pred put (ljetovanje) testirala kuma moje drugarice. Nije zvala Torlak, već je sa uplatnicom otišla tamo. Čekala je dva i po sata na red, testirana je i čeka da joj potvrda stigne na mejl. Uz dokaz o uplati, potrebno je imati ličnu kartu i papirić na kome će biti navedena imejl adresa. Rekla je da primaju 250 osoba dnevno za tu vrstu testiranja i toliko ih je i bilo. Torlak takvu vrstu testiranja radi u određenim terminima (mislim da je od 10h do 14h ali nisam sigurna da sam dobro zapamtila).
 6. awinaken

  Jeftine avio karte

  Da, u pravu si, mada ima tamo na linku i dobrih iskustava, ali kao što si rekao, na 10 loših, biće možda 1 dobar. Ako ti otkaže Gotogate, onda riješavaš sa njima, nažalost.
 7. Juče mi je stigla ova poruka od Aegen Airlines: Da li naše agencije koje vode za Grčku obavještavaju putnike o ovome? Ne pratim mnogo agencija, svega jednu, i ono što sam vidjela je da su oni objavili nešto drugo:
 8. awinaken

  Jeftine avio karte

  Wow, kakva priča (i stres)! Ja sam, srećom, dobro prolazila kad su oni u pitanju. Čak sam kupila dvije error fare svojevremeno preko njih i nijedna karta nije bila otkazana. Oba puta je bila Azija. Sjećam se da mi je neko dao savjet da ako bilo šta treba da se mijenja kod karte (u našem slučaju je to bila vrsta obroka za vrijeme leta) treba kontaktirati direktno aviokompaniju a ne expediu, što sam uradila.
 9. awinaken

  Jeftine avio karte

  I ja sam se isto pitala prošle godine i naišla na tu temu na tripadvisoru od 200 i kusur strana. Ima i ova tema na trustpilotu. Na kraju sam zaključila da je najbolje kupovati direktno preko aviokompanija ili, eventualno, preko expedie jer sam kupovala ranije putem njihovog sajta i sve je prošlo bez problema.
 10. awinaken

  AIRBNB iskustva

  Mislim da sada postoje neka nova pravila. Ljetos je mamina drugarica otvarala svoj account da bi aplicirala za karticu prvi put i znam da je pomenula da se traže podaci banke. Dosta su promijenili proceduru u odnosu na to kada sam dobila svoju prvu karticu prije 5-6 godina. Tada je bilo baš jednostavno. Pitala bih direktno hosta da li može da smanji depozit a ukoliko ne, tražila bih novi listing. Ja sam jednom rezervisala stan u Portugalu, koji je, takođe, imao depozit u iznosu rezervacije, ali pošto je bilo samo par dana u pitanju, to nije bilo strašno. Ukoliko je siguran host, ima dobre komentare ili je, još bolje, superhost, onda si sigurna što se tiče rezervisanja. Dok su se bavili izdavanjem, moji roditelji su godinama imali status Superhosta. Sjećam se da smo imali dva puta za godinu dana situaciju da je gost trebalo da dođe a onda se u tom trenutku desila poplava u stanu. Drugi put je isto bila neka vanredna situacija i nismo mogli da ih primimo. Napisala sam iskreno šta se desilo. Airbnb je prihvatio obrazloženje i nismo izgubili status, a gostu su pomogli da pronađe nov stan i dali mu dodatan kredit. Znam za to jer se gost posle i nama zahvalio što smo brzo odreagovali. To me je baš prijatno iznenadilo jer sam pomislila ode superhost status.
 11. awinaken

  Pariz - budget i samostalno

  Ja sam imala sjajno iskustvo sa ovim stanom. Ali vidim da je cijena skočila u međuvremenu. Prije 2 godine bilo je oko 50-ak eur. Nalazi se kod Republike. Odlično povezan i sam kraj je baš lijep. Preko puta stana se nalazila fenomenalna pekara.
 12. Ja sam prošla opciju dva prije dvije godine. U pitanju je ostrvo Milos u Kikladskoj regiji. Išli smo brzim ferijem iz Atine. Putovanje je trajalo oko 3 sata. Taj feri je išao dva ili tri puta dnevno i dosta je skupa povratna karta (80 eur). Drugi trajekti su išli redovnije i bili malo povoljniji ali se putovalo 6-8 sati, tako da nam to nije odgovaralo. Sajt Smještaj je takođe bio povoljan jer smo ga rezervisali na vrijeme. Mislim da je bilo 38 eur noćenje (za dvoje, ne po osobi). Divan stan sa terasom sa jako ljubaznim domaćinima u Adamasu u ušuškanoj kući nedaleko od luke. Sajt Nismo vozači tako da smo koristili javni prevoz koji je odličan! Milos ima bezbroj plaža i busevi idu do većinu njih. Autobusi su oni veliki, kao kod nas međunarodni, klimatizovani, čisti. Milos tada nije imao veliku gužvu (kraj juna), pa su bili poluprazni. Sajt Zapravo, Milos i dalje, na neki način, odolijeva masovnom turizmu. Zato smo se na kraju odlučili za njega. Nikada nije bilo gužve. Na nekim plažama smo možda bili jedini, a čak i da nismo, pružaju se kilometrima pa svakako imaš veliki dio za sebe. :) Album Mi nismo rezervisali nikakve ture jer zaista nije bilo potrebe. Bili smo 10 dana i svaki dan smo išli na drugu plažu ili uveče obilazili djelove ostrva koji imaju predivnu prirodu. Jedino što bih izdvojila jeste da su ugostiteljske usluge dosta skuplje nego npr. u Atini. Ručak za dvoje sa pićem teško se nađe ispod 30-40 eur. Svakako, nismo imali mnogo prilike da jedemo u gradu jer smo tokom dana bili aktivni. Lokalni supermarket u Adamasu je odlično snadbjeven, tako da bismo tamo išli u nabavku. Cijene u marketu su za nijansu veće nego u Srbiji (kao što je uglavnom slučaj gdje god da odeš :)). Ako imaš još pitanja, tu sam da pomognem. :)
 13. awinaken

  Korzika

  Hvala puno! Imam pitanje vezano za smještaj. Da tražim, standardno, airbnb i slične sajtove ili imaš neku drugu preporuku?
 14. awinaken

  Korzika

  Pokušala sam da pronađem temu ali je, izgleda, nema. Planiramo roadtrip u avgustu ali kako je ostrvo prilično veliko, a mi imamo max. 2 nedjelje, da li bi neko preporučio na koje djelove obratiti pažnju? Planirali smo kombinaciju plaže i hikinga. Na netu sam pokušala da nađem ali svi preporučuju sve djelove ostrva za ove vrste aktivnosti, što nam baš i ne pomaže jer ne bismo da jurimo. Svaki savjet je dobrodošao! Hvala!
 15. awinaken

  kina

  Mi smo isli u aprilu prosle godine kada su nam jos uvijek bile potrebne vize. Mislim da je u onim zvanicnim instrukcijama sta je sve potrebno bilo navedeno da je potrebno stanje na izvodu. Na kraju krajeva, taj jedan papir nista ne kosta da dobijes od svoje banke, 5 minuta posla, jedino ukoliko je problem sto nemas sredstva na racunu. Ne znam koliko je potrebno jer su nam to bili glavni racuni na kojima ima novca, pa nismo obracali paznju. Sa sajta http://rs.chineseembassy.org/srp/lsyw/qz/: L Viza Dokumenta koja pokazuju plan putovanja. 1. Rezervacija hotela ili pozivno pismo koje je izdala relevantna jedinica ili osoba u Kini. Pozivno pismo porebno je da sadrži: (1) Podatke podnosioca zahteva (puno ime, pol, datum rođenja itd.) (2) Podatke o planiranoj poseti (svrha posete, datume dolaska i odlaska, mesto ili mesta koja će se posetiti, vrsta odnosa između podnosioca zahteva i službe koja poziva ili osobe, način finansiranja troškova). (3) Podatke o službi koja poziva ili osobi (ime, kontakt telefon, adresa, zvanični pečat službe, potpis pravnog zastupnika ili potpis osobe koja poziva). 2. Potvrda o profesionalnom statusu. 3. Potvrda o finansiranju troškova. 4. Putno osiguranje ili kopija kartice putnog osiguranja. 5. Ukoliko Vas poziva prijatelj koji je strani državljanin, a ima boravak u Kini onda je potrebna i kopija njegovog pasoša i vežeće boravišne dozvole. Ukoliko Vas poziva prijatelj koji je državljanin NR Kine onda je potrebna i kopija obe stranice njegove kineske lične karte ili važećeg pasoša. --- Poseban podsetnik: (3) Potvrda o profesionalnom statusu odnosi se na status zaposlenosti, status nezaposlenosti, studijski status, penzionerski status. (4) Potvrda o finansiranju troškova odnosi se na izvod stanja sa bankovnog računa. Ukoliko se osoba upućuje na službeni put u tom slučaju dostaviti potvrdu o finanisranju troškova od poslodavca. Ukoliko pozivalac snosi troškove boravka u Kini i to je navedeno u pozivnom pismu, u tom slučaju nije neophodna potvrda o finansiranju troškova. Sto se drugog pitanja tice, da treba. Evo obrasca: http://rs.chineseembassy.org/srp/lsyw/bgxz/P020130823799596284679.pdf