Zivot i rad u Kini

2,291 posts in this topic

Da li neko zna gde dobiti ovo: 

Physical examination record issued by the medical institution recognized
by Entry-exit Inspection&Quarantine Bureau. / Certificate of verification for physical
examination issued by Entry-exit Inspection &Quarantine Bureau.

To je taj lekarski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Kini:). Za koji korak tebi to tocno treba?

Invitation letter, Z viza application?

mislim imao sam onaj medical form s neta ispecatiran od strane moje doktorice od doma, ali to se pokazalo beskorisnim:). Sjecam se da sam u ambasadi bio pitao gdje se u hrvatskoj mogu radit ti medicali pa mi zena nije znala rec.. ono kao "pa valjda bilo gdje".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čekaću da vidim šta je....ovaj medical se svakako opet radi u Kini ko ode....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima,

da li neko mozda zna moze li se TEFL sertifikat legalizovati kod nas ili mora da bude legalizovan u zemlji porekla. Obzirom da je odradjen online, kada se dobije papirni sertifikat, moze li se legalizovati ovde

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je valjda do provincije....Navodno za Peking treba i omiljeni srpski grad na jugu :) Negde sam video listu gde kao treba...ali ne znam da li je pouzdana. Šta ti traži poslodavac?

Generalno se legalizuju dve stvari; diploma i criminal record.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najvažnije je da ste diplomirali na  čuvenom univerzitetu. 😀😉

 

woman, blonde,Blue eyes.

Secretary related work, assist general manager daily work, have a general knowledge of finance, foreigners。

Good image and temperament, height 165 above, dignified and optimistic, strong communication skills.

Graduated from famous university, above 22 years old, below 35 years old, above 1 year secretary working experience, fluent in Chinese

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zna neko koji prevoz ide od Vukovog spomenika ili Trga do Augusta Cesarca 2V (adresa konzulata)? Trebaće mi za desetak dana pa da znam ako radije budem hteo ručati umesto platiti taksi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najblize od gradskog prevoza sto ide u taj kraj Senjaka, a da se ja secam, je bus 44, koji staje na Trgu Republike i tu jos po centru, pa da sidjes na Topciderskoj zvezdi. Odatle imas par minuta peske. Svojevremeno je bila dosta retka linija, pa mozda malo popricekas. http://www.gsp.rs/linija.aspx?id=44

Najbliza opcija od Vukovog spomenika je tramvaj 12, sidjes na stanici Ruska, prva posle Sajma, pa odatle peske uzbrdo, jedno 20-25 min. To je za nijansu napornije, ali lep je kraj za prosetati, jedina nevolja je sto ides dosta uzbrdo.

Ja sam kao student ziveo blizu Sajma, pa ti mogu reci da je Senjak lepo mesto za setnju, mozes izdvojiti jedan dan da malo obidjes kraj :) Imas Hajd park, Milosev konak, Muzej africke umetnosti, Kucu cveca... Sve se moze pesaka, uz pomalo gubljenja u krivudavim ulicama ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, Dragance said:

Najblize od gradskog prevoza sto ide u taj kraj Senjaka, a da se ja secam, je bus 44, koji staje na Trgu Republike i tu jos po centru, pa da sidjes na Topciderskoj zvezdi. Odatle imas par minuta peske. Svojevremeno je bila dosta retka linija, pa mozda malo popricekas. http://www.gsp.rs/linija.aspx?id=44

Najbliza opcija od Vukovog spomenika je tramvaj 12, sidjes na stanici Ruska, prva posle Sajma, pa odatle peske uzbrdo, jedno 20-25 min. To je za nijansu napornije, ali lep je kraj za prosetati, jedina nevolja je sto ides dosta uzbrdo.

Ja sam kao student ziveo blizu Sajma, pa ti mogu reci da je Senjak lepo mesto za setnju, mozes izdvojiti jedan dan da malo obidjes kraj :) Imas Hajd park, Milosev konak, Muzej africke umetnosti, Kucu cveca... Sve se moze pesaka, uz pomalo gubljenja u krivudavim ulicama ;) 

Draganče, hvala na odgovou :) Dvanaestica će biti taman - poslednji put sam bio na Senjaku kad sam bio u srednjoj školi......sreća pa volim hodati :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li neko možda ima pouzdanog agenta da preporuči? Nekoga ko zaista šalje u proverene škole i ko te neće eksploatisati? WeChat kontakt bi bio poželjan, hvala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima 😊

od ove nedelje smo se momak i ja doselili u Peking. Za sada smo se snašli, imamo stan, on ima posao, ali bih volela da mi javite ako neko zna da li postoje ponude da se predaje muzičko/klavir/bilo šta što ima veze s muzikom u nekim školama. Moze i kao part time job... imam i diplomu i trenutno mi se skupljaju dokumenta, imaću jedan poslic ovde (samim tim i radnu dozvolu od decembra nadam se) , ali bih volela da iskoristim vreme i ako mogu predajem jos nesto. 
 

Takodje, bilo bi lepo ako bi mi neko poslao ID za nasu grupu na WeChatu. 😊

 

Hvala svima! I veliki pozdrav! 😊

Just now, Vanya said:

Pozdrav svima 😊

od ove nedelje smo se momak i ja doselili u Peking. Za sada smo se snašli, imamo stan, on ima posao, ali bih volela da mi javite ako neko zna da li postoje ponude da se predaje muzičko/klavir/bilo šta što ima veze s muzikom u nekim školama. Moze i kao part time job... imam i diplomu i trenutno mi se skupljaju dokumenta, imaću jedan poslic ovde (samim tim i radnu dozvolu od decembra nadam se) , ali bih volela da iskoristim vreme i ako mogu predajem jos nesto. 
 

Takodje, bilo bi lepo ako bi mi neko poslao ID za nasu grupu na WeChatu. 😊

 

Hvala svima! I veliki pozdrav! 😊

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako mozete i mene da ubacite u sto vise grupa vezanih za Kinu.. WeChat ID: Mihajloooo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cao :) Planiram da idem za Kinu viza S1 da li je neko vadio tu vizu da mi prenese iskustva i malo razjasni nejasnoce. Radnu za muza smo sredili pre tri godine sada ja planiram ponovo u tu avanturu sa  vizom.

Za pocetak gde se vadi potvrda o profesionalnom statusu i da li se overava  , prevodi?

Imam vencani list na nasem i kineskom jeziku overeni u sudu sada cekaju ministarstva...

Hvala unapred

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima, jednom sam čak pisao na ovoj temi kada sam mislio da ću ubrzo ići za Kinu, usled nekih komplikacija sam ostao u Srbiji nešto više od godinu dana van planiranog :D Prvo, jedno veliko hvala svim ljudima koji su ikada pisali na ovoj grupi, vaša iskustva su mi svakako pomogla da stvorim potpuno šarenoliku sliku o onome što mogu da očekujem tamo, a glavno je upravo to, da možeš da očekuješ svašta :D za sve ostalo, pustiću vreme i lično iskustvo da mi pokažu.

Pročitao sam celu temu, nekih pitanja bitnih nemam, osim jednog aktuelnog, pa bih voleo vaša mišljenja vezano za to. Ideja mi je da idem za SZ, diplomirao sam pre nedelju dana na FTN u Novom Sadu (poenta ovoga, nije engleski jezik ali ajde imam kao neku visoku školu završenu) i let ću gledati da bude za nekih nedelju dana od danas. Ja sam rešio da idem, neće sada nešto posebno odgovor na ovo pitanje meni promeniti mišljenje, ali me zanimaju vaša iskustva vezana za prelazak granice sa HK, možda i neki savet ukoliko budem sletao u HK (jer još nisam uzeo kartu, to ču večeras ili sutra završiti) šta da očekujem od pitanja na ulazu u državu? Koliko razumem ti protesti su promenili klimu i zategli situaciju, stoga bih voleo da budem pripremljen koliko toliko kroz iskustva onih koji to rade svaki mesec. 


Naglasio bih da je forum zaista super, naišao sam na njega tragajući za informacijama o Kini, ali ovo je riznica za svakoga ko želi negde da putuje :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na WC dobih poruku od Wendy, a engleski joj je ocajan, jos mi je postavila neko pitanje, pomislih da nudi posao poslovne pratnje, razmisljam da je blokiram.

Ima i neko info o njoj? Da li je za izbegavanje? Da nije to cuvena prevarantkinja Suzi ili kako joj bese drugo ime?

Zahvaljujem se forumasima koji nesebicno dele info preko privatnih poruka.

Edited by petrovna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ukoliko nekome nije problem, moj WC nalog je Knez44, pa ako neko ima vremena da me ubaci u nekoliko bitnijih grupa za teritoriju SZ, odnosno da mi prosledi kontakte koji bi mi bili od koristi za pronalazak smeštaja, posla, itd.

Tamo stižem u četvrtak rano izjutra, pa ukoliko nekome treba nešto poneti odavde a da nije gabaritno, moguće je preuzimanje danas i sutra u Beogradu, sutra i ponedeljak u Novom Sadu, odnosno mogu vam poslati do srede na moju kućnu adresu u Rumi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

On 11/13/2019 at 8:32 AM, Putnici said:

Cao :) Planiram da idem za Kinu viza S1 da li je neko vadio tu vizu da mi prenese iskustva i malo razjasni nejasnoce. Radnu za muza smo sredili pre tri godine sada ja planiram ponovo u tu avanturu sa  vizom.

Za pocetak gde se vadi potvrda o profesionalnom statusu i da li se overava  , prevodi?

Imam vencani list na nasem i kineskom jeziku overeni u sudu sada cekaju ministarstva...

Hvala unapred

Vadili su moji, prije cca godinu dana, ali oni su je radili u Hrvatskoj pa se neke stvari mozda i razlikuju.

Za pocetak ne sjecam se da je trebala potvrda o zaposlenju(jel to isto sto i profesionalni status), ali ako treba takve stvari su u pravilu nadleznost ministarstva rada i socijale(kako se god to kod vas zvalo) tako da pretpostavljam na mirovinskom zavodu.
Sto se prevoda dokumenata tice oni ti ne trebaju za samu S1 vizu vec kasnije kada istu konvertiras u residence permit. Ukratko papire koje trebas za vizu ne moras prevodit, papire koje ces trebat za residence moras. Isto vrijedi i za legaliziranje dokumenata.

majka mi je nedavno trazila s2 i uredno je to obavila sa neovjerenim i neprevedenim rodnim listom jer se s2 ne konvertira u residence..

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze li mi ko rec kakva je situacija za zaposljenje stomatologa u Kini,koji je grad najpogodniji za tu profesiju,mogucnost otvaranja ptivatne ordinacije u kini?Hvala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel imao ko da je skoro zavrsio u Kini radne papire sa diplomom strukovnih studija? Posto ima dosta prica...kako moze kao samo sa akademskim studijama a ne sa strukovnim...

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/17/2019 at 5:41 AM, nemirni said:

 

Vadili su moji, prije cca godinu dana, ali oni su je radili u Hrvatskoj pa se neke stvari mozda i razlikuju.

Za pocetak ne sjecam se da je trebala potvrda o zaposlenju(jel to isto sto i profesionalni status), ali ako treba takve stvari su u pravilu nadleznost ministarstva rada i socijale(kako se god to kod vas zvalo) tako da pretpostavljam na mirovinskom zavodu.
Sto se prevoda dokumenata tice oni ti ne trebaju za samu S1 vizu vec kasnije kada istu konvertiras u residence permit. Ukratko papire koje trebas za vizu ne moras prevodit, papire koje ces trebat za residence moras. Isto vrijedi i za legaliziranje dokumenata.

majka mi je nedavno trazila s2 i uredno je to obavila sa neovjerenim i neprevedenim rodnim listom jer se s2 ne konvertira u residence..

 

 

Hvala na odgovoru. Da profesionalni status da li sam zaposlena, student... da li su im to trazili? I putno osiguranje da li moze na 30 dana?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potvrdu o profesionalnom statusu joj nisu trazili. Iskreno ne kuzim zasto bi to i bilo potrebno. Mislim ako netko dolazi na godinu i vise bit s muzem ocito je ili dao otkaz ili ne radi:). Ali istina ne bi bilo prvi put da birokracija trazi nesto nelogicno, kao naprimjer povratnu kartu u njenom slucaju.

Zena je sjecam se bila zvala ambasadu i trazila da joj izdiktiraju popis papira koje treba.  Niti prof. status niti putno osiguranje nisi bili trazeni, ali supruga ga je svejedno napravila(potpuno beskorisna stvar btw). Najbolje ih je nazvati i traziti da ti kazu sto sve zele jer nerijetko nisu sve ambasade jednako dobro obavjestene (isto kao i kineske banke zapravo) ali nema sanse da ces ti njima objasnit da naprimjer ne treba povratna karta ako oni misle da treba ili tako nesto tako da sto oni kazu da treba neka tako bude...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdravo svima ako mozete i mene da ubacite u sto vise wechat grupa.

Decko i ja smo dobili ponudu u Changchun kao predavaci engleskog,medjutim posto njemu nisu mogli da srede radnu vize jer nema fakultetsku diplomu,jedini uslov je bila family viza i trazili su nam da stupimo u brak,pa smo odustali od te opcije.Druga opcija nam je ponudjena kao studentska viza da se radi za njega i onda bih predavali u CHENGDU,ali nam je receno da se ti papiri za studentsku vizu rade na licu mesta u Makao,tj kad se vec stigne u Kinu.Pa me interesuje da li je neko upoznat sa studentskom vizom i koliko bih to iziskivalo para da se srede ti papiri?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Emirates, pretpostavljam da nemate native pasoš. Imali nemali, nipošto bez Z vize u pasošu. Nažalost ni to nije garancija da nećete imati probleme (skoro se desilo mom poznaniku, bez obzira što ima radnu jer nije na predavačku poziciju, a to znači nelegalan rad). Kako god naši ljudi koji predaju engleski u Kini krše zakon čak i ako imaju radnu (osim ako neko nije smuvao da mu zaista piše u dozvoli da je zaposlen kao nastavnik engleskog i gde je jasno specifikovano gde radi i naravno da tu radi i zaista). Ako vam je to sve OK, nemojte pristati ispod 10.000 RMB plus smeštaj (severoistok Kine možda može i 1.000 manje za početnike), a Šangaj, Peking i ostali prvog reda dosta iznad 10.000. Kako god, sretno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav Rox89,decko i ja imamo srpski pasos,pa oni su nam rekli da mozemo da imamo Z vizu samo kad bih i moj decko imao fakultetsku ili neku associate diplomu,inace ovako ne postoji nacin sa srednjom skolom da dobije radnu vizu.I onda su nam ponudili da on dodje preko family vize,tj da se on i ja vencamo,medjutim tu opciju smo iskljucili i odustali od te ponude u CHANGCHUN gradu i tu su nam ponudili 8000 juana a njemu 7000 juana,s o bzirom da nemamo iskustvo i nemamo TEFL sertifikat.

Medjutim dobili smo ponudu u CHENGDU,samo sto smo sad u procesu dobijanja TEFL setifikata,ali i dalje nemamo iskustva u predavanju.I oni su nam rekli da za decka ne moze da ocekuje vecu platu od 7000 juana,a za mene moze i da predje preko 8000 juana i da stigne i do 10 000 plus smestaj za oboje. U toku sledece nedelje bih trebali da imamo intervju sa poslodavcem.

Inace to idemo preko nekog naseg srbina koji se ozenio sa kineskinjom iz CHENGDUA i valjda imaju neku agenciju ili ne znam ni ja  sta.Slucajno sam nasla njihovu stranicu preko fb.I od tada smo u kontaktu preko WECHAT.Oni su nam pronasli i sajt za dobijanje TEFL sertifikata.I trazili su nam diplome srednje skole i mog faksa,i CV,kao i skenirane prve stranice pasosa,da im sve posaljemo pa ce njegova zena tj ta kineskinja sve to prevesti na kineski.

E sad da li su to okej plate za pocetnike ili ne?Da li da pristajemo na to? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Realno to je niska placa. Ali realno i ono sto donosite po pitanju iskustva, zaposlivosti i legalnosti vaseg boravka isto nije high tako da  sanse da cete otprve dobit neku placu sa 5 znamenki i nisu velike. Takodjer tu mnogo ovisi i o konkretnim uvjetima rada i ocekivanja. Ako nije previse sati,vise slobodnih dana i recimo bez office hours, dakle sa ugodnim uvjetima onda si to mozes postaviti i ovako: 15k za dvoje plus smjestaj je koliko vise nego sto imate doma?... A s iskustvom, pogotovo radnim iskustvom u Kini ti se nakon jednog ugovora otvaraju puno bolje placeni poslovi... Hocu reci, da sumiram, placa je mizerija, ali otvara ti jedna vrata koja mogu biti vrlo unosna..

A sto se legalnosti i z vize roxy ti je ukratno objasnila a imas i na siroko na zadnjih 20 stranica...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now