Slovio: Slavenski esperanto

7 posts in this topic

Pronašao sam bizarni slavenski esperanto, slovio.

Kako vam se čini? Je l' mislite da bi bio koristan na putovanju?

http://www.slovio.com/

"Sxto es Slovio? Slovio es novju mezxunarodju jazika ktor razumijut cxtirsto milion ludis na celoju zemla. Slovio mozxete upotrebit dla gvorenie so cxtirsto milion slavju Ludis ot Praga do Vladivostok; ot Sankt Peterburg cxerez Varsxava do Varna; ot Sredzemju Morie i ot Severju Morie do Tihju Okean. Slovio imajt prostju, logikju gramatia i Slovio es idealju jazika dla dnesju ludis. Ucxijte Slovio tper!"
 
"Што ес Словио? Словио ес новйу межународйу йазика ктор разумийут чтирсто милион лудис на целойу земла. Словио можете употребит дла гворение со чтирсто милион славйу Лудис от Прага до Владивосток; от Санкт Петербург через Варшава до Варна; от Средземйу Морие и от Северйу Морие до Тихйу Океан. Словио имайт простйу, логикйу граматиа и Словио ес идеалйу йазика дла днесйу лудис. Учийте Словио тпер!"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Није лош фазон, једино ово "cx" уместо ч као да је преузето из албанског... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je bilo zanimljivo to što sam skoro sve mogao da razumem, a to ne bih mogao da kažem za ruski, poljski, pa i slovenački, čak i bugarski (koji bolje razumem od slovenačkog).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je to sjajna ideja. Tesko je stvoriti neki jezik, jer je jezik vezan za kulturu nekog naroda, zbog toga se esperanto nije bas razvio, iako je ideja dobra. Slovio je na neki nacin drugaciji, jer se odnosi na jezike iz slovenske grupe, koji vec postoje i nama su bliski. Naravno, moje je misljenje laicko, jer nisam strucnjak za jezike, ali sama imam iskustva sa dobrim razumevanjem Rusa, Ukrajinaca i Slovaka, pa cak i poljski jezik ponesto razumem kada ga citam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sloveni u drugim slovenskim državama nikada neće ostati gladni i žedni, jer su riječi za osnovne potrebe preživljavanja poput hljeba i vode, svuda iste. I zaista, nije rijetko da, ukoliko ne znaju engleski jezik, ljudi iz Rusije, Bugarske, Slovenije, Poljske, Ukrajine, Crne Gore... mogu da se razumiju međusobno, nekada manje, a nekada više. Ipak, komunikacija među slovenskim narodima u budućnosti bi mogla da bude mnogo lakša, a za one koji su čuli za međuslovenski ili interslovenski jezik, već jeste. Koliko je ovaj, izmišljeni jezik, koristan najbolje pokazuje snimak na Jutjub servisu na kojem mladić u video razgovoru sa Hrvatom, Poljakom i Bugarinom, razgovara isključivo na međuslovenskom jeziku, koji se njime ne služe.

http://interslavic-language.org/doc/2019-12-mne-vijesti.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now