Noelbg

Members
 • Content Count

  33
 • Joined

 • Last visited

About Noelbg

 • Rank
  putnik-pripravnik
 • Birthday 11/07/1979

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd
 1. Nisu ljudi, nego "bajkeri" - podvrsta ljudskog roda slična "navijačima" koji su ih napali. Potpuno irelevantan primer. Išao sam sa BG tablicama u: Sarajevo, Mostar, Šibenik, Labin, Zagreb.... Jedina reakcija je bila u Šibeniku gde me je jedan pijani pesak zaustavio na pešačkom prelazu da mi kaže da je bio u Srbiji. U Sarajevu ti niko neće ništa reći ako kažeš da si iz Srbije. Ionako je pola današnjeg Sarajeva iz Novog Pazara.
 2. Ko je domaćin putničke škole i ko vodi radionice? Nikako da nađem to na ovom sajtu.
 3. Bio 2010. godine. Kič, kič i još kiča! Tada je ovaj projekat Skoplje 2014. bio tek u povoju, a već si se tada saplitao od onih besmislenih spomenika po ulici. Mogu da zamislim kako je sad. Makedonci su inače mnogo fini i gostoljubivi. Verovatno jedino parče Balkana gde je ljudima stvarno drago kad čuju da si iz Srbije.
 4. Kada će se znati o čemu su radionice? Oni koji bi išli bi morali već da obezbede nekakav prevoz do tamo, a nije baš lako iz naših krajeva doći do tog dela sveta.
 5. Ja sam pre nekoliko dana saznao da neću moći nikako da dobijem odmor od 9. avgusta. Je l' taj datum fiksni? Inače bi mi sve ovo što je navela Arinina skroz odgovaralo. Jako mi je krivo.
 6. Hm, sve je to lepo. Ja bih npr. išao ali ko bi mogao da odvoji nekoliko meseci za takvo putovanje i to još u periodu kad je kod nas zima. Jedino tako neki penzioner ili neko ko nema baš nikakve obaveze u životu ili je profesionalni putnik. Sačekaj mene kad odem u penziju, pa idemo.
 7. Jao, a ja mislio da sam ja jedan od retkih ludaka koji bi krenuo na ovakav put. Drago mi je da nas ima više. Pogledao sam i planiranu rutu i mislim da niste mogli da odaberete bolju. Baš bih voleo da obiđem i taj deo Bosne. I ja bih voleo da odem do Bara, pa da se vratim vozom. E sad, voleo bih da date malo detaljnije informacije o planu puta. Koliko bi se kilometara prešlo dnevno, u proseku?Ja pretpostavljam da ne bih mogao više od 100km u jednom danu. Najduža relacija koju sam vozio u jednom danu je bila od BG do Rume i nazad i to je bilo oko 130km ukupno. Sećam se da mi je ovih poslednji
 8. Ja sam na ovu temu posebno osetljiv. Neko je gore u prethodnim postovima već rekao da je jezik pre svega sredstvo komunikacije (daa, uči se na prvoj godini Filološkog u Uvodu u opštu lingvistiku) ali se u Srbiji, nažalost, sve više koristi kao sredstvo diskriminacije. Meni, na primer, strašno smeta kada se u TV serijama nekom liku, koji bi po zamisli scenariste trebalo da predstavlja neobrazovanog primitivca, obavezno prikači neki od južnjačkih govora, tipa leskovački, pirotski... Kao da kod onih koji govore drugim dijalektima nema primitivaca i kao da takav lik ne može da se oslika drugim sr
 9. Jao, ovo sa jezičkim korpusima je tako bitna stvar koje većina prevodilaca nije ni svesna. Meni je internet najbrži, najdostupniji i najjednostavniji korpus. Jednostavno ukucam neku konstrukciju pod znacima navoda i vidim koliko ima pogodaka. Ako ima više od recimo milion, onda to prihvatim kao merodavno. Naravno, pogledam i kakvi su sajtovi, da li ih je pisao izvorni govornik i slično. Najsmešnije je, naravno, kad ukucam neku kombinaciju engleskih reči, a dobijem samo srpske sajtove. To naravno škartiram.
 10. Hm, što volim kad naletim slučajno na ovako neke diskusije od pre sto godina, pa dam neki svoj komentar kad je uzbuđenje već prošlo. Ja sam u vreme NATO lokatora i plaćenika ovo NATO plaćenik prevodio kao "NATO hireling", a ovo bi mi bilo foreign government sponsored hireling ili tako nešto.
 11. Pa pretprošli vikend je Ciklo svet išao na Kosmaj. Dugo sam razmišljao da li da idem i ja ili ne i na kraju nisam otišao. Sama pomisao na bicilikranje uzbrdo me je odvratila. Ja inače imam planinski bicikl sa vrlo širokim gumama ali te duže relacije nisu toliko teške ako imaš one fensi Schwalbe gume. Ja sam primetio ogromnu razliku u trenju između fabričkih i tih Schwalbe. Otkad sam stavio ove švapske, bicikl leti! Ali jeste onaj trekking bike prava stvar za te duže relacije. Ali zeznuo sam se kad sam kupovao bicikl, a ne mogu sad da kupujem drugi. Kod tih dužih relacija nije najveći problem u
 12. Za tri dana ne može da se stigne u sva ova mesta a kamoli da se nešto vidi.
 13. I ja sam raspoložen za ta putovanja od jedan-dva dana. Već nekoliko vikenda ne mogu da navatam nikoga da krene sa mnom na neku malo dužu rutu biciklom. Najduže što sam biciklirao je bilo pre nekoliko nedelja kada sam sa biciklistima iz Ciklo sveta - Srbija išao od Beograda do Rume i nazad u jednom danu - ukupno 130km, što uopšte nije bilo toliko naporno koliko sam se plašio. Morao sam ovo da napišem jer sam baš ponosan na taj podvig. Hteo bih sad da odem biciklom do Novog Sada i nazad. Poslaću ti privatnu poruku pa možda nešto iskombinujemo. A mogli bi da se jave i ostali zainteresovani za vi
 14. "Ekscentričan" bi prenelo oko 80% značenja ovog izraza, pa nađeš nešto slično tome što bi bolje odgovaralo kontekstu - jedinstven, nesvakidašnji, prava faca... Naravno, značajna količina značenja bi se izgubila u prevodu, a možda bi i dodao neko značenje ili konotaciju koja ne postoji u originalu, ali to ti je prevođenje.
 15. Ja sam se evo vratio iz Gruzije i Putničke kuće i jako bih želeo da podelim utiske sa drugim putnicima ovde. Ne znam gde da postujem ovo, a ovaj deo foruma mi deluje najprikladnije mesto za to. Ja sam, nažalost, morao da se vratim iz Gruzije mnogo ranije nego što sam planirao (mislio sam da skoknem i do Jermenije, ali avaj), ali mislim da sam ipak bio dovoljno dugo da steknem neki utisak koji i nije tako površan. Utiske ću podeliti u dve kategorije - šta mi se svidelo i šta mi se nije svidelo. Prvo o pozitivnim utiscima. Gruzija je mnogo lepa zemlja, možda i najlepša u kojoj sam bio (mada nisa