Jump to content

Featured Replies

www.хоспиталитyцлуб.орг и www.цоуцхсурфинг.цом

Да нису ставили ово www помислио бих да имају неке везе са Бјутијем  :spot:

Е, а ни овде нема адресе сајта... додуше, име клуба је право...

A oви што желе да пронађу клуб а прочитали су чланак у блицу, укуцаће једно од имена, па ће један од линкова сигурно водити до клуба... (Знам да није то поента али... будимо оптимисти...) 

:mrgreen:

Ne umem sebi da objasnim zasto ni u Blicu ni u Politici nisu napisali adresu sajta. Zvacu novinarku "Politike", koja je radila intervju, da je pitam... Inace cu poceti da sumnjam na nekakvu zaveru. Mada, vec unapred znam kakav ce biti odgovor. Urednik je izbacio! Meni nista nisu rekli! Isekli su mi tekst! Ne znam gde se svi naucise toj fobiji od odgovornosti. No, to ipak govori da za nesto jesu talentovani, ako vec nisu za pisanje.

Ovi u Politici su makar potrefili ime organizacije. Sad, zasto su, od svih interesantnih fotki sa sajta, stavili neku bezveznu fotku koja nema nikakve veze sa nama, ne znam. (A lepo sam pitao novinarku da li su joj potrebne fotografije... Ne, ne, nista ne brini.) Ocigledno je i tu na delu potpuna aljkavost, nezainteresovanost i otaljavanje posla, neprofesionalnost i, naravno, ono sto je u korenu svega toga, a to je ljudska glupost.

Sem toga, sabili su tekst u donjoj trecini stranice. A neki dan je izasao tekst o "Beogradskom klubu ljubitelja renoa 4" koji, naravno, zasluzuje mnogo bolje mesto. Ljubitelji renoa 4!!!

Interesantno je da sam nekada mislio da novinar ne moze da bude bas svako... Da su u pitanju malo obrazovaniji i svesniji ljudi, itd... Ne znam zasto sam to mislio  shtrumpf

U svakom slucaju, od sada cemo promeniti pristup. I svakako vise necu ici u BG da bih dao intervju.

e, ali to je stara boljka... koliko se samo puta desilo da u novinama vidim da je neki dogadjaj koji me jako zanima - bio juče. to su te super vesti 'juče je održan najneverovatniji i najzanimljiviji događaj koji se može zamisliti, a zašto vam to nismo najavili unapred... paaa'. a to da se ne navodi adresa sajta ili mesto gde se nešto o čemu se piše može naći, to sam takođe primetila odaaaavno. piše tekst recimo 'ovih dana će u beogradu biti održan super-zanimljiva izložba'. a nit kaže kojih dana, nit gde tačno. tako da, nije to samo sudbina kluba putnika, to je nešto što u našim medijima postoji odavno, više kao pravilo nego kao ispoljavanje individualnih osobina novinara. mislim da nije u pitanju ljudska glupost nego neki naučeni pristup poslu... u kome nema baš puno profesionalizma ni brige. inače mi je ovaj tekst sasvim dobar, ako se izuzme nedostatak adrese.

Jeste, tekst je okej - po onoj narodnoj "dobro je kad nije gore". Intervju je trajao preko sat vremena, novinarka je tražila da joj ispričam svaki detalj i sve je marljivo zapisala na nekoliko stranica sveske. Zajedno smo prešli ceo sajt, sekciju po sekciju. Iskreno mislim da putnička dijareja nije najinteresantnija stvar o kojoj se na ovom sajtu može pročitati (na ovom sajtu, ukoliko ga nađete).

Odnos prema poslu jeste nešto naučeno, ali između traljavog i kvalitetnog razlika je u tračku svesti. Sistem ne uči ljude razmišljanju, al ja se sve nekako nadam da bi se i sami mogli dosetiti.

Putnicka dijareja...  heh...

Meni se cini da su na ceni ekstremi.  Prosto,  naslovi moraju da bodu oci, bez obzira da li su najbolji moguci za tekst, a u tekstu se potenciraju cinjenice koje ce na najefektniji nacin drzati paznju citaoca. Novine su medij koji sve manje i manje moze da se izbori sa elektronskom konkurencijom. Televiziju ne morate da cak ni da citate, pa je trud minimalan... a publika je zasicena svime i svacime, sarenim obiljem reklama i ponuda, pa oni ocigledno pokusavaju da medju sve to proguraju i ono zbog cega u stvari postoje... i u tome ne umeju da budu suptilini...

Sad, da li nemaju vremena da zagrebu ispod povrsine, da li su po defaultu povrsni, ili ne mogu da shvate o cemu se radi ne znam...

A ti Lazare, preporucujem da se ne nerviras.

I ovaj sajt je vrsta medija, po broju poseta ne bih rekao nevazan, pa bar ovde mozes da demonstriras ono sto smatras kvalitetom...

Rekoh, koga od citalaca zanima nesto vise od dijareje, taj ce se potruditi i procackati... takvi nas i interesuju, ne?

:mrgreen:

ja mislim da smo stvarno dobro prosli. prosle nedelje u istoj toj politici je bio intervju sa nekim likom, i novinarka je ocigledno savesno pripremila koncept za tekst. intervju je imao uvodni pasus sa opstim podacima o intervjuisanom, koji je izgledao otprilike ovako:

Rodjen je u              , godine              . Zavrsio je                fakultet u Beogradu. Doktorirao je na                      , 2007. godine.

i tako dalje, ceo pasus.

dakle, neko je samo zaboravio da popuni praznine u nekom opstem templejtu za tekstove :D ostatak intervjua je izgledao okej, nama, a pitanje koliko intervjuisanome. e sad, ako ti zloglasni urednici koji su toliko nemilosrdni prema tekstovima (prema recima novinara) dopuste da se u politici objavi test sa praznim mestima umesto podataka, ja sam srecna sto tekst o klubu putnika izgleda ovako. :)

koga zaiteresuje ideja putovanja, naci ce nas na guglu, bilo kucajuci "klub putnika srbije" bilo lazarevo ime, tako da ajde, nije toliko bitno. taman ce to dovesti na sajt one koji vec u startu imaju naklonost ka samostalnom i istrazivackom :) samo treba ocekivanja uskladiti sa realnoscu i ubuduce uvek traziti tekst na kontrolu pre objavljivanja, pa ce ovakvi nesporazumi biti izbegnuti.

Морам мало да браним професију, а и да кудим. ;D

Пошто сам до сада имао доста искуства са разним медијима, што штампаним, што телевизијом, моја искуства говоре ово:

Новинари не желе да сазнају причу, већ да своје мишљење поткрепе твојим реченицама. Аналогно с оним питањем: "Си рек'о кеви да си дерпе?" - и шта год да одговориш - дерпе си. (Извињавам се због експлицитних речи, ал' ово је стара фора из основне). ;D

ТВ форма је још гора, јер ту постоји монтажа, па се ту сече и прекраја да би све било у тајмингу (као, уосталом, код новина, ограничен си бројем карактера). Онда гледаш нпр. самог себе како причаш нешто, а све што кажеш је истргнуто из контекста.

Закључак је да су новинари површни, углавном необразовани, а тема о којој пишу их претерано не интересује, већ посао раде рутински.

За сваки текст који нпр. помиње сајт на којем радимо и слично тражимо ауторизацију. Дакле, да видимо текст пре него што изађе у штампи, па ако дамо дозволу, тек онда може. Људи који немају искуства са медијима падају на прву лопту, а онда се разочарају када виде шта изађе у новинама. Као и оно из Илустроване Политике и "имала је пријатна искуства са турским камионџијом". ;D

Авај, пошто сам и сам постао новинар, бар донекле, гледам да пишем само о ономе у шта се разумем или ме баш интересује. Дакле,  што више корисних података, што мање личног мишљења, што више ставова саговорника... Сваки текст обавезно шаљем на ауторизацију, јер ако ми саговорник каже да ми је текст добар, то је најлепша сатисфакција.

Шта рећи на крају? Ништа. Срећом па су новине све мање утицајан медиј (осим оних што се купују на трафици, а нису новине).

А о "Политици"? Ништа посебно, осим да су то новине центра, објављују и власт и опозицију. ;D

Jest, pravo zborite... Nego, imam jos jedno pitanje.

- Kad je onaj Marinin tekst o Maroku objavljen na sajtu B92, izbacili su iz teksta ime Kluba i adresu sajta

- Kad je u Ilustrovanoj Politici objavljen veliki tekst o autostopu (Nina, Marina, Chivitli, Kika) ispostavilo se da se u tekstu nigde ne pominje ni autostoperski vodic, ni sajt, ni postojanje Kluba (novinarka: Urednik je isekao!)

- Novinarka Blica mi je juce napisala, u mejlu, da jos nije videla tekst, jer je trenutno na putu, ali da je ona posebno izdvojila adresu sajta za uokviren textbox, ali je ocigledno neko isekao.

- Sad u Politici takodje nije objavljena adresa sajta.

Ne bih da izmisljam teoriju zavere, ali... da li je moguce da oni to rade namerno? Mozda imaju neku polisu da ne reklamiraju sajtove... tesko mi je da zamislim sta bi mogao biti razlog tome. Ili je jednostavno u pitanju niz koincidencija?

Glavno da smrdljivi ertees moze da za nashe pare reklamira lichne sajtove njihovih novinarchica...

da nastavim niz:

- kada je na radiju b92 isao prilog u emisiji 'svet u 2', takodje nije eksplicirana adresa sajta vec je nesto smandrljano tipa "na svom sajtu klubputnika objavljuju putopise", ali to i dalje nije adresa sajta.

ja sam tada pomislila da bi se mozda drugacije tretiralo kao reklama. djavo bi ga znao. zato adresu couchsurfinga objavljuju svaki dan.

da nastavim niz:

- kada je na radiju b92 isao prilog u emisiji 'svet u 2', takodje nije eksplicirana adresa sajta vec je nesto smandrljano tipa "na svom sajtu klubputnika objavljuju putopise", ali to i dalje nije adresa sajta.

Da preciziramo, rekli su "na svom sajtu klubputnika sakupljaju POTPISE... putopise..."

:fool:

koliko sam upucena, ovaj forum, sem bjutija, prati jos nekoliko novinara. mogli bi i oni da nam kazu iz svog ugla.

Претпостављам да многи не наводе адресу клуба из више разлога:

- интернет је и даље баук у Србаља и свих који са такима осећају

- зашто би објавили сајт са нпр. путописима, када ће већ у следећем броју њиховог часописа да изађе текст нпр. о Монголији, са преформулисаним реченицама из путописа са овог сајта

- нека вас Б92 ништа не чуди, они су појам необразованих новинара и сујетних каријериста

I ja mislim da je članak malo izgubio fokus... i još "takozvani volonterski kampovi"....  :maddd:

Jest, pravo zborite... Nego, imam jos jedno pitanje.

- Kad je onaj Marinin tekst o Maroku objavljen na sajtu B92, izbacili su iz teksta ime Kluba i adresu sajta

- Kad je u Ilustrovanoj Politici objavljen veliki tekst o autostopu (Nina, Marina, Chivitli, Kika) ispostavilo se da se u tekstu nigde ne pominje ni autostoperski vodic, ni sajt, ni postojanje Kluba (novinarka: Urednik je isekao!)

- Novinarka Blica mi je juce napisala, u mejlu, da jos nije videla tekst, jer je trenutno na putu, ali da je ona posebno izdvojila adresu sajta za uokviren textbox, ali je ocigledno neko isekao.

- Sad u Politici takodje nije objavljena adresa sajta.

Ne bih da izmisljam teoriju zavere, ali... da li je moguce da oni to rade namerno? Mozda imaju neku polisu da ne reklamiraju sajtove... tesko mi je da zamislim sta bi mogao biti razlog tome. Ili je jednostavno u pitanju niz koincidencija?

Jedno vreme sam imao puno kontakata sa novinarima ispred VCV-a. Skoro svaki put kad sam davao intervju ili gostovao u studiju morali smo da se natežemo oko objavljivanja brojeva telefona i internet adrese organizacije. Objašnjenje je bilo da se takvi podaci objavljuju samo firmama koje plate oglas (odnosno intervju, gostovanje, itd...) i da je to politika medijske kuće. Što kaže rauyela, ako ti se pojave kontakt podaci, to se broji kao reklama, bez obzira da li je u pitanju neka ogromna kompanija za uvoz i izvoz ili nevladina organizacija sa 0 dinara na računu u banci. I to nikad nije bilo do novinara, nego do urednika, koliko sam ja shvatio.

E sad, bilo je i retkih slučajeva kad su nam sve podatke objavljivali bez problema... Izgleda da ni njima samima nije jasno kako to funkcioniše.

A što se tiče izvrtanja naših reči, ni jednom za dve godine i pedesetak intervjua mi se nije desilo da novinar zaista napiše ono što sam rekao. Naprosto, oni imaju fiksirane ideje o tome šta je interesantno čitaocima i šta god da im ispričaš proći će kroz taj njihov idejni modulator da bi bilo obrađeno i "prilagođeno" za čitaoce.

Jedno kompromisno rešenje kojem sam ponekad pribegavao  jeste da insistiram na nekim osnovnim stvarima, tj. da ne pustim novinara da ode dok mi ne obeća da će dve ili tri ključne činjenice objaviti bez izmena. Obično je uspevalo.

P. S. Mislim da se adresa kauchsurfinga objavljuje bez problema zato što to nije intervju sa njima. Inače, teško da bi i to objavili.  :P

Гарантујем да се посета не би повећала ни да је објављена адреса, јер ту публику то ни не интересује. :yok:

Мислио сам на читалачћку публику тих новина. Политику нпр. читају старији, који нису баш нешто либерални, тако да их путовања на овај начин не интересују, а сумњам и да познају чари интернета. ::crazy:

У сваком случају, не мења ствар. новинари су  :shockkk: и то треба :maddd: да се тако сликовито изразим. ;D

Ma i stariji su nam ciljna grupa. Eto, neki su lepo primetili da je članak u "Politici" uglavnom o bolestima... To i starije zanima... Recimo, dobiješ posebno tvrdoglav proliv, i setiš se - čitao sam nešto, ima neki Klub stručnjaka za dijareju... Prelistaš stare brojeve "Politike" i - voila, eto te na sajtu.

:potty:

Одлично!

clap.gif' alt=':clap:'>

Кад смо већ код питничке дијареје, мој адевојка је у Паризу грешком купила воду за чишћење организма (ваљда), па је са другарицом видела све еминентне тоалете у Паризу. ;D

e sta je sa ovim besplatnim novinama 24 chasa...

oni objavljuju vesti poput: "Moracha sa PMF-a je povredio zglob", a i objavili su i chlanak u kom govore kako je onaj portugalac Nuno postao novosadjanin zato sto chitavih mesec dana volontira u goranima...

mislim, novine su uzasne, ali vidim da se ovde po fakultetu masovno chitaju i da se svaki detalj preprichava.

bas bih voleo da vidim rezultate posecenosti posle objavljivanja internet adrese KPS-a u tim novinama...