Jump to content

Featured Replies

Posted

Evo jedne zanimljive EXIT-ove akcije a tiche se i nas putnika  8-)

>>

Građanski pakt za Jugoistočnu Evropu i EXIT pozivaju sve ljude dobre volje iz EU da pomognu kampanju protiv najavljenog povećanja cene vize sa 35 na 60 evra za one koji ?ele da putuju u zemlje potpisnice ?engenskog sporazuma tako ?to će na svom jeziku snimiti rečenicu "NE 60 EVRA" i poslati je na E mail adresu

[glow=blue,2,300][email protected][/glow]. Ova e-mail adresa je za?tićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da biste je videli Kada budu prikupljeni semplovi na svih 20 zvaničnih evropskih jezika, od toga ćemo napraviti muzičku numeru koju ćemo distribuirati radio stanicama, klubovima i DJevima ?irom Evrope!

Cena od 35 evra je već dovoljno visoka da uz dugo čekanje u redu, komplikovane procedure, količinu dokumenata koju je potrebno podneti i često poni?avajući razgovore u konzulatima, bude nepremostiva prepreka za mnoge mlade iz Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije koji ?ele da putuju u Uniju. Pritom, ova cena nikako nije jedini tro?ak: ukupni tro?kovi, koji uključuju i prevod dokumenata kod ovla?ćenog sudkog tumača, zdravstveno osiguranje, kopiranje i fotografije, mogu da popnu i do 200 evra, pa čak i vi?e. Ovo ne uključuje dane izgubljene u redu za vizu: često je potrebno i po nekoliko puta dolaziti u konzularno odeljenje. Od onih koji ?ele da putuju u EU obično se zahteva da dostave paso?, kopiju paso?a, potvrdu o zdravstvenom osiguranju, pozivno pismo, potvrdu o zaposlenju/studijama, dve fotografije i popunjen formular. Zaposleni često moraju da prika?u i izvode sa računa koji prikazuju tri pro?le plate, a nije retko da se zahtevaju i avionske karte, rezervacije za hotel, izvodi iz matične knjige rođenih i venčanih, dokazi o povezanosti sa onim kod koga se putuje, pa čak i kopije banknota koje osoba misli da tro?i na putu. Podno?enje svih tra?enih dokumenata uop?te ne znači da će viza biti izdata. U slučaju odbijanja, podnosiocu zahteva novac se ne vraća. Samo građani Makedonije potro?e na vize 10 miliona evra godi?nje.

Zbog ovako te?kog viznog re?ima u zemljama Zapadnog Balkana odrastaju generacije mladih koji se sa drugim kulturima sreću samo na ekranima televizora. Po jednom istra?ivanju gotovo dve trećine studenata u Srbiji nije putovalo u inostranstvo, a situacija sigurno nije mnogo bolja ni u drugim zemljama regiona. U isto vreme, od onih koji odrastaju u izolaciji očekuje se da izgrade bolje i stabilnije dru?tvo.

Ministri pravde i unutra?njih poslova raspravljaće o poskupljenju na sastanku 27. aprila u Luksemburgu. Argument za poskupljenje su veći tro?kovi novih biometrijskih viza koje bi trebalo da budu u upotrebi od 1. januara 2007. godine. Ukoliko ministri poskupljenje smatraju neophodnim, tra?imo da se iz ove odluke izuzmu zemlje Zapadnog Balkana, kao ?to je najavljeno da će to biti slučaj sa Rusijom i Ukrajinom.

Poskupljenje cene vize za građane na?ih zemalja biće u potpunoj suprotnosti sa porukama pro?log sastanka ministara inostranih poslova EU koji su jo? jednom ponovili da je budućnost Zapadnog Balkana u EU. Biće to ?amar svim građanima Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije koji veruju u evropske integracije. Biće to jo? jedna cigla u ?engenskom zidu..

http://www.citizenspact.org.yu/

<<

zar je bitna cena...

tim generacijama koje odrastaju u izolaciji itd, najmanje je kriva shengen viza, i mada ne sporim da EU ima dvostruke standarde i tu manu da o svemu odlucuje politickom voljom, ipak je ovoj ovde omladini najveca kochnica sopstvena drzhava u kojoj zhive (pardon, koja drzhava?), jer niko nikad nije spomenuo da ipak treba da se primeni civilna kontrola postavljanja vojnih kadrova, civilna kontrola granica, da se potpise multilateralni sporazum o readmisiji sa EU, da se usklade vizni rezhimi Srbije sa EU prema trecim zemljama, i da se promene ovi nesrecni pasoshi-igrachke i ostale isprave tim istim biometrijskim (poslednja zemlja u evropi koja je ovo uradila bila je bugarska, na leto 2001!).

pa ce tada na dnevni red da dodje i bela lista, olakshice itd itd.

naravno, uvek je lakshe kriviti Brisel shto poskupljuje vize, Albance sa Kosova, kriminalce po Svajcarskoj, itd itd....

Eh!

Ja nemam volje da idem tamo sve dok mi budu trazili one silne papire za vize, sve dok budem cekao danima, i razmisljao hocu li dobiti prokletu vizu, sve dok me ne budu posmatrali kao ravnog sebi. :ll:

Toliko smo navikli da budemo poslednja beda , da nam nije ostalo ni malo dostojanstva... A i mi smo krivi, ne samo drzava (kad vec moram o politici). I ponekad pomislim da nam odgovara da budemo bedni. :bang:

Inace, jedna nemacka bekpekerka mi je jednom rekla da Srbija nije u Evropi (bukvalno), i mada sam cesto i sam to pomislio, osetio sam se jako uvredjenim. Zbog cega je neko tamo bolji od mene, ljudi smo svi, i mi, i oni iz Evropske unije, i oni iz Bangladesa ili Namibije.

Akciju ipak moram da podrzim, iako je Marko u potpunosti u pravu, zato sto je to samo kap u ionako prepunoj casi...

:mrgreen:

vec je bilo nekoliko izjava iz eu da cemo mi biti izuzeti od tog poskupljenja. akcija je manje vise mlacenje prazne slame, sto nazalost mislim o vecini akcija tog tipa... nazalost, jer nije tesko zamisliti neke koje bi imale smisla

zar je bitna cena...

tim generacijama koje odrastaju u izolaciji itd, najmanje je kriva shengen viza, i mada ne sporim da EU ima dvostruke standarde i tu manu da o svemu odlucuje politickom voljom, ipak je ovoj ovde omladini najveca kochnica sopstvena drzhava u kojoj zhive (pardon, koja drzhava?), jer niko nikad nije spomenuo da ipak treba da se primeni civilna kontrola postavljanja vojnih kadrova, civilna kontrola granica, da se potpise multilateralni sporazum o readmisiji sa EU, da se usklade vizni rezhimi Srbije sa EU prema trecim zemljama, i da se promene ovi nesrecni pasoshi-igrachke i ostale isprave tim istim biometrijskim (poslednja zemlja u evropi koja je ovo uradila bila je bugarska, na leto 2001!).

pa ce tada na dnevni red da dodje i bela lista, olakshice itd itd.

naravno, uvek je lakshe kriviti Brisel shto poskupljuje vize, Albance sa Kosova, kriminalce po Svajcarskoj, itd itd....

Sve je ovo tacno.

ali! Ko moze da me ubedi da izrada jedne vize (dosadasnje) moze da kosta 35 evra? Kakvi su to troskovi oko lepljenja te nalepnice u pasosu da mora da kosta 35 evra?

A sad ce ova nova biometrijska biti 60!

I kako to da recimo u nemackoj ambasadi hoce vrlo cesto da daju za dzabe vizu, ako je u pitanju neka studentska stvar? Znaci glatko im ne treba tih 35 evra....

I kad Madjarska moze da izdaje toliko viza besplatno i da rade punom parom, sta se onda Francuskoj zalomilo da kod njih mora da se plati. Sta, kao siroma zemlja, pa ih te vize jako puno kostaju... :?

I sto neko ovde rece, te biometrijske vize od 60 evra ce kao spreciti teroriste i one koji su po svaku cenu namerili da udju u doticnu zemlju da to i urade?

Znaci EU nam porucuje, vi jadnici ne mozete da krocite kod nas, osim ako debelo ne platite, ili cak ni onda.

Jel znate da cela Latinska Amerika ne treba vize za EU? sem Kube. Dakle cak I Paragvaj i Bolivija ili Nikaragva, uz sav respekt! Pa sad ako ce neko da kaze da je tamo civilna kontrola i demokratija i bla bla truc....

besan sam... valjda i na ove nase idiote, a i na evropske licimure!  :potty:

Ja nemam volje da idem tamo sve dok mi budu trazili one silne papire za vize, sve dok budem cekao danima, i razmisljao hocu li dobiti prokletu vizu, sve dok me ne budu posmatrali kao ravnog sebi

Pridružujem se. Evo, ni ja neću ići tamo, a i šta ću kog vraga tamo iza gvozdene zavese :) Ozbiljno, 30 evra ili 60 evra, mislim da je najbolje bataliti citavu stvar i lepo sacuvati tih x evra i otici negde drugde, pa makar to bilo i kampovanje po Srbiji.

jedna nemacka bekpekerka mi je jednom rekla da Srbija nije u Evropi (bukvalno), i mada sam cesto i sam to pomislio, osetio sam se jako uvredjenim

Veliki je uspeh Zapada to sto je ubedio ostatak planete da je bas Evropa pupak sveta. Ali na kraju krajeva evropske civilizacije nisu ni najstarije, ni najplodnije... samo su mozda najglasnije  :-)

Koga je uopšte briga da li je Srbija u Evropi ili u Zanzibaru, sve je to tako proizvoljno, bogate zemlje su napravile svoj mali zatvoreni svet povlašćenih i podigle oko njega kineski zid ali na srecu svet je i dalje prilicno velik, ne mora se ici tamo bas po svaku cenu, sem ako nisu i vas ubedili da je tamo najbolje i da tamo ima sve a nigde drugde nema nista.

Na kineskoj karti sveta, Kina je otprilike u centru, a Evropa je tamo gde se na evropskim kartama nalazi Aljaska, i sem toga sva je zakrivljena i nekako ni na sta ne lici... razmislite malo i o tome (a ko zeli, moze da dobije na uvid pomenutu mapu  :-) )

A kako onda na njihovoj karti izgleda Srbija posto je ona do Tokija :lol:

Ma, sumnjam da ce nas tamo "neke" skuplje vize zadrzati.Priznajem da je procedura njihovog dobijanja znatno kraca i jednostavnija nego do pre nekoliko godina,ali da ne ispadne da mi bas hocemo tamo, gde nas oni ocigledno nikako ne zele videti.

'ajmo mi lepo na Kubuuuuuuuuuu  pijjj

Evo, ako se neko nekad zapitao zašto su vize skupe....

Vicekonzul Srbije i Crne Gore u Frankfurtu, Biljana Stanković-Ivanić uhvaćena je nedavno u krađi u jednoj od robnih kuća u tom nemačkom gradu, saznaje „Blic“.

Naime, kako objašnjava naš sagovornik iz diplomatskih krugova koji nije želeo da mu pominjemo ime, Stanković-Ivanić je krađu pokušala tako što je skinula etikete s cenom i bar-kodom sa nekoliko jeftinijih proizvoda i stavila ih na skuplje artikle koje je potom donela na kasu.

:stupid:? :maddd:

U svakom specijalizovanom izdanju oglasa ima barem 10 ponuda koje garantuju dobijanje vize za "samo" 700 evra. Ova suma se placa po realizaciji. Ponudjaci obezbedjuju sve potvrde o stalnom radnom odnosu, skolovanju itd.....

Takvi oglasi se mesecima pojavljuju u novinama i niko, ali niko ne reaguje. Ali kad treba da dobijemo packe zbog toga sto, po ko zna koji put, zelimo da za....mo evropu onda nam je djavo kriv.

I treba da placamo vize ne 60 nego 100 evra kada smo toliko glupi da dozvoljavamo da se pojedinci na taj nacin enormno bogate i na taj nacin direktno prljaju sliku o nama koja je vec uzasno umrljana. I dalje smo velike crne ovce samo sto to nasi politicari svaki put nekim cudom zaborave da nam prenesu. Imam utisak da smo opet poceli da zivimo kao druzina u filmu Underground na celu sa Lazom Ristovskim. Oni su barem nesto radili....

To sa vizama je samo jedan banalan primer..... :bang:

Vicekonzul Srbije i Crne Gore u Frankfurtu, Biljana Stanković-Ivanić uhvaćena je nedavno u krađi u jednoj od robnih kuća

Sramota! Kako je mogla dopustiti da je UHVATE??? Treba ti vicekonzuli prvo da prodju neki kurs, recimo kradja na buvljaku, na vasharu, u supermarketu... a ne odmah robna kuca, pa ne radi se to tako!  :bang: