Posted June 13, 2008 Najstarija informacija o ovoj temi koja se moze naci na forumu stara je vise od pola godine, pa posto su se od tad stvari promenile (Madjarska usla u Sengen), zamolila bih za novosti, ako neko zna… Pokusala sam dobijem informaciju o tome sta je studentu potrebno za dobijanje tranzitne vize (tipa – udjes u Madjarsku busom, i sa aerodroma u Budimpesti napustis zemlju), ali u konzulatu u SU, ambasadi u BG i kancelariji konzulata u ZR dobila sam potpuno kontradiktorne informacije! Neki kazu da se placa 35 evra, neki da se ne placa. Neki kazu da treba sva ona papirologija od roditelja o izdrzavanju, neki da ne treba nista od toga. Neki kazu da se sredi sve istog dana, neki da treba tri dana da se obradi zahtev. Mislim, strasno! Pa, kad ne moze da se sazna nista od sluzbe konzulata, mislim da je jedini nacin da dobijem potrebne informacije da pitam nekog ko ima ovogodisnje iskustvo sa ovim, ili je cuo na nekom konkretnom primeru kako to funkcionise… Hvala!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 13, 2008 I mene je sve to interesovalo do jutros,kad sam se odlucila da preskocim ovu zemljicu Da li oni kontaju da im je telefon u kvaru? Mislim na ambasadu!!!!!!!! Ali cula sam da Madjari sad daju Sengen na 6 meseci i da se to masovno koristi. Zelim ti puno srece Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2008 I meni je potrebna ta viza, nadam se da ce se javiti neko sa svezim info! A sta znaci ovo cula sam da Madjari sad daju Sengen na 6 meseci i da se to masovno koristi. Ja planiram preko Madjarske u Ukrajinu ,gde bi ostala mesec dana. Da li nekako mogu da izvadim taj Sengen, pa ako je Ukrajina u Sengenu da prodjem bez vadjenja vize za Ukr uz pomoc pozivnog pisma? Izvinite sto sam malo skrenula u offtop i sto postavljam glupava pitanja, stvarno se ne razumem u te vize.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 26, 2008 Koliko se dana obicno ceka na madjarsku tranzitnu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 26, 2008 Pre se čekalo isto kao i za običnu. To se najčešće menja zavisno od njihove preopterećenosti. Probaj da se prošetaš do mađarskog konzulata, tamo su ti najsvežije info sigurno. Vreme čekanja se ranije razlikovalo u Su (istog dana) i u Bg (valjda 3 radna). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 26, 2008 Hvala, Slobo. Vadim je sledece nedelje pa cu se javiti ovde sa svezim informacijama.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 27, 2008 Potrebna mi je izjava roditelja da ce snositi troskove u Madjarskoj. Kako se ona vadi? odem u opstinu? (majka mi je penzioner, otac umro) Treba mi i potvrda o prihodima roditelja.. Da ponesem poslednji cek od penzije? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 28, 2008 Izjavu napises sama, tipa "ovom izjavom ja, taj i taj, potvrdjujem da izdrzavam svoju cerku, tu i tu, i da snosim troskove njenog putovanja u ..." Ako su ti oba roditelja zaposlena treba oba da potpisu izjavu, zatim oba odu u opstinu ili sud i tamo se to overi (udari se onaj veliki cetvrtasti pecat) Ja sa grupom studenata konkurisem za tranzitnu madjarsku vizu, rekli su nam da im treba deset radnih dana da obrade zahtev! U prevodu, mi cemo predati u Subotici papire u sredu, 2.jula, a viza ce biti gotova 16. jula! (a mi putujemo 17.jula, pa cak ni pod tim uslovom nisu mogli da ubrzaju!) Uzas... od papirologije je potrebno sve isto sto i za kasicnu sengensku vizu izuzev osiguranja, i plus da vec imas u pasosu vizu zemlje u koju putujes.... Placa se takodje 35 evra! Mi necemo placati zato sto smo izmuvali nesto preko fakulteta da dobijemo besplatnu, ali ko ide individualno, placa tih 35 evra sigurno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 28, 2008 Ej, izvini, nisam procitala ono u zagradi... Treba ti poslednji cek od penzije, a u izjavi neka ti majka napise da te izdrazava sredstvima koja ostvaruje kao penzioner i da je jedini zivi roditelj. Ta izjava uopste nije preterano stroga sto se tice forme... Bitno je da potvrdjuje izdrzavanje i snosenje troskova putovanja i da je overena,a kako ces sastaviti nece ti niko zameriti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 1, 2008 Varvara, hvala ti ! Puno si mi pomogla! Nadam se da necete imati problema oko vasih viza. Sve najbolje! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 9, 2008 Na madjarsku tranzitnu se ceka 5 radnih dana. Najbolje je zakazati termin za predavanje dokumenata (pronacicete lako na netu tel za zakazivannje, poziv je besplatan), to kosta nesto preko 200din i verujte mi isplati se, ja sam cekala od pre7pa dp pola3 da bi sve odradila..htela sam da zakazem ali ti termini se razgrabe pa gledajte da ga zakazete barem nedelju dana ranije od datuma koji vam odgovara..ja sam zurila i nisam mogla da cekam prvi slobodan termin.. Ceka se u nekom kavezu unutar konzulata (prosle godine sam drezdala ispred konzulata po suncu, ovo i nije tako lose, cak imaju i dve klupice). Treba doci sto ranije, cini mi se da u taj kavez ne pustaje posle 11, mozda ga zatvaraju cak i ranije (editovacu ovo kad saznam tacnu info), i onda se ceka i ceka..najbitnije je uci u kavez, svi koji udju ce moci da predaju dokumenta. Napolju su ljudi koji prodaju osiguranje (nije potrebno za tranzitnu). Tranzitna se placa 35e, predas dokumenta i onda ides u obliznju Pireus banku, uplatis tih 35 i racun ubacis u sanduce konzulata. Formulari su nesto izmenjeni i najbolje je uzeti ih na licu mesta, ne skidati sa neta. Obicno se ceka 5dana ali ako je neka frka mislim da izlaze u susret.. U blizini je turisticka agencija, i kopirnica, cisto da znate, ako nekom ustreba da nesto kopira.. Ponesite vodu i hranu.. srecno! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites