Followers 0

Costa Rica

75 posts in this topic

zdravo svima interesuje me da li ima nasih ljudi u Kostarici sta rade i tako to kako otici i sve sto neko zna neka kaze  sve informacije su dobro dosle unapred zahvalan

Aleksa

Pogledaj malo po forumu, nesto se vec pisalo o tome, idi na search, pa ukucaj Kostarika. Jedan clan, Saja, je pisao nesto bas o tome.

zdravo svima interesuje me da li ima nasih ljudi u Kostarici sta rade i tako to kako otici i sve sto neko zna neka kaze  sve informacije su dobro dosle unapred zahvalan

Aleksa

Ako mislis  na odlazak na duze vreme i sredjivenje papira, to ce ici malo teze ukoliko nemas pozamasnu svotu novca ili da dokazes da imas stalne mesecne prohode od minimum $700 (cini mi se da je ova cifra u pitanju) da bi dobio stalni boravak.

Aleksa pojasni sta tačno zeliš pa ću pokušati da ti pomognem.Bio prošle godine,možda odem i ove.BTW klika je delimično u pravu što se tiče stalnog boravka.Posla tamo jedva ima za Ticose a kamoli za strance.Uglavnom je posao vezan za turizam.Ako ideš turistički toplo je preporučujem.

Zdravo sajo hvala ti sto si se javio

da interesujeme turisticki kako otici cena karte,hosteli,ljudi kakvi su,gde otici sta videti

imali nasih ljudi tamo sta mi preporucujes koju destinaciju

sta obavezno videti

imam puno pitanja ako imas vremena odgovorimi hvala ti unapred

Sa malim zakašnjenjem:

-Išao sam Beograd-Frankfurt-Buenos Aires-Lima-San Hoze-Karakas-Frankfurt-Beograd.Što ti ne preporučujem jer je skupo.

Imaš direkt let FRA-SJO preko Condora.Mislim daje karta cca 900-950 EUR .Ne treba ti viza jer se ne ide preko USA nego direktno.

Naših ljudi koliko ja znam ima komada jedan.To je čikica koji je kupio najlepšu planinu u CR,pre 20-tak godina i to sad polako krčmi.

Od vlasnika hotela(engleza) gde sam doručkovao i kafenisao sam dobio iformaciju da dolaze neki naši pecaroši svake godine????

Živ se slomio da mi kaže iz kog su grada ali sam shvatio da su iz Kraljeva i Čačka!!

CR ukratko:

-nemaju vojsku

-pismenost najveća u L.Americi

-ljudi topli i ljubazni

-cela zemlja veliki nacionalni park

-cuga i klopa maklice skuplja  nego u Argentini jerbo su gosti uglavnom ameri.Cene su dakle 30% nize nego u USA,da budem precizan.

Obišao celu pacifičku obalu.Spavao u Jaco-u.Ako si mlad ,što predpostavljam biće ti zanimljiva destinacija.

Najbolje je putovati u tzv shoulder season tj.pre početka letnje sezone.Tada su cene džabana.Primer:kada smo se lomatali po Playa Del Coco(Severni deo-blizu Nikaragve) nabasasmo na neki resort.Od ranije je moj gariša bio tu sa ekipom pa su se zapili i lepo zabavljali.

Menadžer mu reče:Ej znam te bio si sa onim italijanima ,tada i rada...?????.Da skratim priču noćenje s doručkom po sobi je bilo 170$ po cenovniku,mi dobismo za 70$ i dadosmo čast menadžeru 10$.

Bolje je ići s ekipom i iznajmiti kuću za 8-10 osoba,nego u hotele i hostele.

Hostela ima jako malo i ugrlavnom su za surfere.Sobe su vlažne i skrnave.

Meni gariša ide sredinom decembra i ostaje do 9-10 januara.

Možda i ja odem.

BTW ja sam čikica od celih 41 leta al‚volim avanturu i obozavam L.Ameriku.I navijam za Vošu!!!

Ako želiš da nastavim pisanije ti se javi.

Pozz

Sad mi se javio gariša iz Brazila,zove me u Boliviju na zezenje.Posle toga sam se čuo sa drugim garlesom iz Buenos Airesa.Kaže puno naših ima trenutno.Zove me i on.Kako bre da odem?Karta,lova,žena,deca.Kuku mene!!! A išao bih majke mi ;)

Ej hvalati ali gde to ima puno nasih u argentini aj daj mi kontakte pisi na adresu

aleksab7@ptt.yu

caoo svima!

imam ponudu da odem da radim u jednoj jako dobroj multinacionalnoj kompaniji na godinu i po dana u San Jose, odnosno prestonicu Kostarike pocevsi od kraja novembraove godine.

Molila bih sve koji mogu da mi pomognu sa svim korisnim infomracijama o ovoj zemlji.prventveno mislim na vizu (ne postoji konzulat a naravno ni ambasada kostarike u srbiji) tek najblizi je u rumuniji koliko sam razumela.Da li neko zna kako, odnosno kome se salje pozivno pismo koje treba da dobijem od kompanije?

druga stvar jeste medicinsko osiguranje, treba sama da ga platim pa ce mi oni refundirati troskove.da li znate koje osiguranje da uzmem na taj rok i koliko kosta?

Sajo, mogu li dobiti kontakt tvojih prijatelja koji zive/rade tamo? :)

Molim vas za sve prakticne savete vezane za ovu zemlju :))))

veliki pozdrav, Tamara

Cao Tamara, ne znam da li je kasno za odgovor, nadam se da nije, a ako jeste posluzice informacija nekom drugom. Krecem uskoro na tu stranu, pa sam uradila sledece: podnela zahtev za izdavanje  American express kreditne kartice, nisam zaposlena, ne treba ti nikakav dokument osim licne kartei minimum 500 evra koje ces po dobijanju kartice poloziti na svoj racun u toj banci kao depozit. Cela prica kosta dvestotinjak dinara koliko placas kada podnosis zahtev  i mozda oko dvesta dinara mesecno odrzavanje. Sa AE karticom dobijas i njihovu karticu zdravstvenog osiguranja koja vazi za ceo svet. Ako vec nisi u Kostarici odes u najblizu Intesu i pitas.

Cao Tamara!

Poslednjih par godina sam sa suprugom provela u Kostarici.

Ne treba ti viza, ulazak je na tri meseca, a posle moras da izadjes na tri dana i ponovo se vratis na jos tri meseca. Ili polozis depozit u banci.

Najjevtinija karta preko Condora (Frankfurt-Santo Domingo-San Jose).

Osiguranje najbolje uplati u Intezi, mada cisto sumnjam da ce vredeti, jer se oni na sve sto dolazi iz Evrope bece.

Klima u San Joseu fina, hladnjikava, kao nasa planinska, sa dosta kise (San Jose je na 1.200 m nadmorske visine)

Klima na pacifickoj obali topla i jako vlazna, bez klime se ne moze.

Bezbednost je dobra, ali ne ostavljaj nista neobezbedjeno, jer strasno kradu (nisu nasilni, samo kradu).

Ljudi su fini i ljubazni, od jezika spanski i engleski.

U San Joseu, koliko znam samo par nasih ljudi.

Miro u Jacou (koga Saja spominje) bio je nas rodjak, i umro je u maju ove godine.

Cao Tamara!

Poslednjih par godina sam sa suprugom provela u Kostarici.

Ne treba ti viza, ulazak je na tri meseca, a posle moras da izadjes na tri dana i ponovo se vratis na jos tri meseca. Ili polozis depozit u banci.

Najjevtinija karta preko Condora (Frankfurt-Santo Domingo-San Jose).

Osiguranje najbolje uplati u Intezi, mada cisto sumnjam da ce vredeti, jer se oni na sve sto dolazi iz Evrope bece.

Klima u San Joseu fina, hladnjikava, kao nasa planinska, sa dosta kise (San Jose je na 1.200 m nadmorske visine)

Klima na pacifickoj obali topla i jako vlazna, bez klime se ne moze.

Bezbednost je dobra, ali ne ostavljaj nista neobezbedjeno, jer strasno kradu (nisu nasilni, samo kradu).

Ljudi su fini i ljubazni, od jezika spanski i engleski.

U San Joseu, koliko znam samo par nasih ljudi.

Miro u Jacou (koga Saja spominje) bio je nas rodjak, i umro je u maju ove godine.

pozdrav svima na forumu :)

mali dodatak na najjeftinije opcije prema costa rici, condor nije najjeftinija opcija, ima nesto jos bolje ...

doduse letio sam s condorom u cancun iz frankfurta, i to je najgora avio-kompanija s kojom sam ikad letio, ne samo mog misljenja nego i ostalih putnika u avionu s kojima sam putovao taj dan, npr. obroci su znatno manji nego kod british airways-a koji su opet najbolji s kojima sam do sada letio .. pivo se naplacuje, znaci prekooceanski let od 11 sati, oni sve naplacuju sto ljudi piju ... no skrenuo sam od teme :P

ovako ... brussels(belgium) - liberia(costa rica) via jetairfly (belgijska low cost avio kompanija), mozete kupiti kartu za 150-300 eura, ovisno o danu, u jednom smjeru, tj. s njima je i najbolje kupiti jednosmjernu kartu. do brussels-a mozete doci iz beograda wizz-airom za 25-35 eura ...

pozz

Pozdrav svima.

Ubih se ovih dana trazeci neke povoljnije avio karte do Kostarike, al nema pa nema. Ne idem sad, nego verovatno tek za nekih 6 meseci, ali sam hteo da saznam kako se krecu cene karata i ostalo. Ovo sto si ti gore pomenuo ja nisam nasao, ne te cene. Voleo bih da idem direktno, a vecina letova se ide preko USA. Ako idem direktno nije mi potrebna viza, ali sam nasao mozda samo jednu kompaniju koja ide direktno, i to cini mi se da je povratna oko 1100 evra. Takodje bi mi vise odgovaralo da idem do Liberie nego do San Hose-a, ali dobro to i nije neki problem. Mozda za 6 meseci bude nekih boljih ponuda?

Ne idem sad, nego verovatno tek za nekih 6 meseci,

Kada tacno ides i gde, u koji kraj Kostarike? Moja starija cerka ide u Avgustu i bice tamo 4 nedelje pa onda prelazi u Peru na jos dve nedelje. Sve je organizovano preko internacionalne volonterske organizacije a putovanje i boravak je vezan je za smer na univerzitetu na kom studiras, u ovom slucaju Antropologija tako da je Peru logicna destinacija posle Kostarike. Bilo kako bilo, siguran sam da ce vam biti lepo tamo jer je Kostarika jedna uzbudljiva i prelepa zemlja.

Ne idem sad, nego verovatno tek za nekih 6 meseci,

Kada tacno ides i gde, u koji kraj Kostarike? Moja starija cerka ide u Avgustu i bice tamo 4 nedelje pa onda prelazi u Peru na jos dve nedelje. Sve je organizovano preko internacionalne volonterske organizacije a putovanje i boravak je vezan je za smer na univerzitetu na kom studiras, u ovom slucaju Antropologija tako da je Peru logicna destinacija posle Kostarike. Bilo kako bilo, siguran sam da ce vam biti lepo tamo jer je Kostarika jedna uzbudljiva i prelepa zemlja.

Doslo je do promene plana.  :)

Evo bas pisem iz Kosta Rike. Sveze informacije.

Fina zemlja. Nema vojske. Solidna ekonomija.

Lepe zene.

Moze kuca u glavnom gradu da se pazari za male pare.

A i lokalno pivo, imperijal, je opasno! :)

Nikad nisam bio, ali po svemu onome sto sam uspeo da vidim na slikama, predivna zemlja. Kakve su cene sad? Citao sam da je dosta skupo, ustvari ljudi se zale valjda zato sto je ranije bilo dosta jeftinije, ne znam.

Mozda je bila jeftinija ranije, ali su cene i dalje sasvim pristojne. Ajd' da kazemo kao kod nas.

Nekretnine su dosta jeftinije.

Voce i pivo je dzaba.

Bas fina zemlja. Jedino sto je mnooogo vruce. :)

Cene prevoza su mnogo skuplje nego u ostatku Centralne Amerike, donekle i cene hrane pa je to razlog da se putnici koji putuju regionom zale na skupocu.

realno, kazu da su cene za 30% nize nego u SAD, oni koji su bili u obe zemlje pa to mogu da tvrde.

Behemot, kad si već tamo da li bi bio ljubazan da se raspitaš da li može da se putuje u Kostariku (a ako nađeš info i za Nikaragvu, Honduras i Gvatemalu, bilo bi lepo) u julu? Najviše me brine što je u to vreme kišna sezona. Mada ljudi na internetu uglavnom kažu da u julu ako pada kiša, obično padne predveče i da nije strašno. Putuju ljudi u te krajeve i u julu, ali ipak info iz prve ruke bi mi koristio :)

Pozdrav i lepo se provedi!

Evo sta mi rece konobar pre par minuta.

Padaju kise, ali nije nista strasno.

Kaze ima dosta turista iz Amerike.

Jun, jul i avgust su okej. Septembar djene-djene. U oktobru pocinju uragani.

To je info za Nikaragvu, mada mislim da je slicno i ostalim zemljama.