Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sofia

Featured Replies

Pozdrav svim putnicima!!!

Hteo bih da slavim Novu godinu u Sofiji pa me interesuje je li neko nekada bio tamo i kako je...Da li neko namerava da ide tamo ili dal neko iz Srbije,Hrvatske,Bosne itd zivi tamo pa da mi da neki savet gde su dobra mesta za izlazenje i slicno....Hvala  :LOLLL:

• Author

Jel stvarno moguce da niko nikada nije bio tamo ili da nikog od nasih nema tamo!A i ja od svih tih lepih zemalja na svetu zavolim Bugarsku!Je?la me Teodora!! :dance:

Proveo sam letos jedno popodne u Sofiji jer sam zakasnio za bus. Sem jeftine hrane i pica, nista drugo mi se ne svidja. Ne bih ti preporucio da tamo proslavis Novu ;D Sofija je dobra samo za tranzit.

• Author

Hvala na odgovoru!Ma ja bi samo na malo da odem tamo cisto ako uhvatim neku crnku pa da malo...... popricamo i tako...Navukao sam se na bugarke!!! ;D

A imao sam u planu da kad bih nasao isto tako neku osobu koja bi da novu godinu provede  u inostranstvu da idemo zajedno ili ako nas bude vise pa da svi skupa idemo na razna mesta u razne drzave ali cisto sumnjam da ce neko da ima isto ovako mislinje kao ja jer ja sam unikat!Ovakvi se vise ne radjaju! :bang:

bio sam u sofiji bar jedno 10 puta,ali nikada nisam tamo izasao ili proveo noc.grad mi se mnogo svidja,ali opet to je stvar ukusa.ja recimo mnogo gotivim istocno evropske komunisticke gradjevine.osim toga sofijaima ima i nekolicinu lepih parkova po meni najlepsi je u okolini stadiona vasil levski sa malim vestackim jezercetom.od spomenika meni se najvise svidja spomenik ruskom caru i onaj ogromni komunisticki kod stadiona.od crkava baci pogled na aleksandar nevski (u okolini imas i malu pijacu antikviteta) oko nje ima mnogo zelenila i par statua lavova koji gledaju u crkvu.takodje tu je i prelepa ruska crkva.kad krenes od z.stanice u prvom parku na koji naidjes malo zastani,sedi,odmori.park ima lepu fontanu,cesmu nalazise pored predivne gradjevine koja ne znam sta je ali znam da se restaurira 100 godina.u parku se nalazi i dzamija a preko puta nje je jedna zanimljiva stara robna kuca.u podzemnim prolazima u centru se nalazi gomila arheoloskih nalazista.hrana i pivo su jeftiniji nego kod nas.

sofija stvarno ima sta da ponudi mislim da je beograd sto se tice turizma i znamenitosti davno prestigla.ima sta da se vidi,tako da pravac sofija.

ja sam bio u Sofiji 20+ puta u zadnjih 7 godina, sto na jedan dan sto na vise, sam, s ljudima odavde, sa sofijancima, itd, vishe ne pamtim.

apsolutno se ne slazem sa gosn.shofershajbna da je Sofija davno prestigla Beograd. Takva izjava po mom misljenju nema veze sa zdravim razumom, i samo toliko imam da kazem.

I da dodam da ako vec poredimo ova dva grada (jer Ivane, pretpostavljam da poznajes Beograd makar osnovno), Beograd i Sofija po meni ne mogu da se porede. Prosto su totalno razlicita mesta, sto se istorije, geografije, arhitekture, kulture, i svega zivog tiche, u vecoj ili manjoj meri.

Moje je misljenje da ako vec imas neko drustvo u Sofiji, da odes. Taj grad po meni bi mogao da bude OK za tako nesto, al npr. ako planiras da Novu slavis na trgovima, definitivno idi za Beograd. Ako su ti u mislima klubovi i takva vrsta provoda, opet ja bih se bez razmisljanja odlucio za Beograd.

Sto se od obilaska grada tice, sta ga znam.. Volim ja Sofiju, ali ako pricamo realno, ne znam sta bih tamo radio posle 1 dana, da sam obican putnik koji je prvi put tamo, a da  se ne odusevljavam cirilicom i shopskom salatom. Po meni, oko 5% grada je sa stanovista arhitekture pristojno, i tu podrazumevam strogi centar. Ostatak grada skoro da nema privatne kuce, ako se izuzmu totalne periferije ili vile po Vitoshi (planini uz Sofiju). Mislim da je opet neka vrsta dozivljaja da se busom ode do poslednje stanice nekog od tih betonskih kvartova, to je bas super i vidi se prava Sofija, npr. ja bih isao do Nadezde II i nazad. Infrastruktura u Sofiji, ako se izuzme centar i pojedini delovi, u ravni je sa Jerevanom, Tbilisijem, Kijevom. U centru, crkva Aleksandra Nevskog je prilicno velika i impresivna, mada, ako te bas zanima Vizantijsko slikarstvo, freske nemaju neku posebnu vrednost. Probaj da udjes u kriptu te crkve, moguce je uci odredjenih danima, i placalo se bilo nesto sitno, tipa 1 evro (2 leva). Galerija pravoslavnih fresaka je verovatno jedna od najboljih i najbogatijih na svetu, a ima i dosta eksponata ukradenih za vreme Bugarskih okupacija jugoistocne Srbije.

Crkva Svete Nedelje u centru (na mestu koje se naziva trg, mada Sofija nema ni jedan trg!) je vredna posete, i obrati paznju chije moshti chuvaju u samoj crkvi (da, zvanicna bugarska istorija tvrdi da je kralj Milutin Nemanjic etnicki bio Bugarin, ako ne verujete, kupite neku njihovu knjigu iz istorije za srednju skolu. elem, to je sve zbog Svetog Save, Bugarskog prosvetitelja).

Tu kraj svete Nedelje je i dzamija, i dijagonalno sinagoga, a preko puta Pirotska ulica (koliko ulica u Beogradu se zovu Plovdivska, Trnovska, Vidinska, Custendilska, Burgaska?) koja je poznata po nesto skupljim radnjicama (za Sofijske uslove), i vodi se nesto kao kvazi pesacka zona. Sofija nema ekvivalent Zmaj Jovine, Pobedine ili Knez-Mihajlove, tj, bio je pokusaj da se Graf Ignatiev pretvori u tako nesto. Tu obavezno moras da prodjes, zanimljiva ulica, poput Knez Mihajlove sem sto prolaze dzipovi i razna skupa vozila, a i tramvaji. Tu je jos jedna lepa crkvica, a na kraju nje je spomenik koga svi zovu Pop, i kad treba s nekim da se negde nadjes, to je kod Popa. Mesto izgleda prilicno ruinirano grafitima, valjda se suvise kvazi pankera, skejtera i ostale decurlije tu skuplja. Na 5 do 10 minuta odatle je Sofijski univerzitet, preko puta njega park sa spomenikom ruskoj crvenoj armiji, lep spomenik, mada mislim da jos uvek ne moze tu da se pridje, posto se gradi metro stanica bas ispod. Mozes i da vidis zgradu Opere, verovatno najlepsu Sofijsku zgradu, da udjes u dvoriste zgrade predsednishtva gde je ranovizantijska bazilika iz 6. veka i izgleda fantasticno, tu odmah iza je taj podzemni prolaz sa crkvom svete Petke koja je ispod nivoa ulice, iznad je trg Nato pakta pa su u leto zasadi plavo belog cveca u obliku znaka te organizacije, 20 metara odatle je statua boginje Sofije sa sve bankom iz 90tih i poznatom ogromnom robnom kucom Cum (Tzum), gde su verovatno najskuplje radnje po Sofiji danas. Od te raskrsnice+parkinga za hotel Sheraton, spustas se nize ka zeleznickoj i novoj lepoj autobuskoj, bulevarom Marija Luiza. Centar ti se rachuna do mosta iznad korita nepostojece reke (uglavnom nema vode, pa to koriste kloshari i prave kucice od kartona po zamisljenom dnu zamisljene reke), e taj most ima lavove i zove se Lavov most. U suprotnom pravcu gledano geografski, taman do zgrade Univerziteta, zavrsava se centar drugim mostom preko druge nepostojece reke, na kome su orlovi pa je to Orlov most. Ova dva mosta su poznata sofijancima kao mesto za sastajanje po gradu, pa ih zato i spominjem. A i pristojno izgledaju. Stadion Levskog mi se bio dopao. Fini su i muzeji po Sofiji. Arheoloski muzej, odmah preko puta ulaza u Predsednistvo, je besplatan i jako jako dobar. U zgradi akademija nauka i umetnosti, tik pored crkve A.Nevskog, ima jedna fantasticna knjizara, mada je skoro sve na Bugarskom, ako te zanimaju knjige, ne propusti. Od ostalih delova grada.. Hm. Studentski grad je deo u kome zive i 'civili' i studenti, prilicno je veliki ZK (Z od ne znam cega na z, a k od kvartir, Sofija je 95% sastavljena od ZK Mladost I, II, III, ZK Nadezda I, II, III, IV, ZK ovaj ili onaj..). Kao tu treba da je dobar nocni zivot, bio sam par puta za vreme nekih koncerata, sta ga znam, OK je, ali opet, ja sam isao na koncerte, 'redovnim' danima ne znam da li bih se snasao. E da, fine su ulichice iza Univerziteta, sa onim kockama umesto trotoara, kroshnjama i tako to.

Verovatno sam dosta stvari ispustio, al ajd sad.

Sve u svemu, ako ti je merak da odes, idi. Ja bih isao. Medjutim, mislim da bi ti mnogo bolje bilo kad bi imao vec neku ekipu iz Sofije! a da mogu da biram izmedju Sofije i Beograda, uvek bih izabrao Beograd, prosto je tako.

• Author

Kad se sad nisam slogirao!!!Znam ja kakv je Beograd!Ma dopisujem se sa jednom cicom jao kakva je crnka i sad bih hteo da gi otivam do nje malo da je vidim i tako... :banana:

pa sam zato pitao za misljenje a usput sam hteo do Turske ili Grcke!E sad bem li ga!Ako budem isao do tamo sam dobro cu da razmislim!!!Hvala na odgovorima

• Author

Hvala i tebi na odgovoru!Ako se nekad vidimo da zalijemo po jednu domacu!(vodu) ;D