Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav ljudi!  :party:

Znam da sam mozda na pogresnom mjestu, s obzirom na to da je ova stranica za drzavljanine susjedne nam Srbije, ali se, ipak, nadam da ce se naci neko ko ce mi dati potreban odgovor.. Nazalost, na bih sajtovima jos uvijek se nije nasao niko takav..

Dakle, koja je dokumentacija potrebna jednom albanskom drzavljaninu da dodje u BiH? Cula sam da nemaju problema za dobijanje vize, ali s obzirom na to da moj prijatelj namjerava samo prenociti u Albaniji i odmah sljedeci dan krenuti ovamo, ne znam da li je takvo sto moguce..? (Inace, boravi u Grckoj, no nema papire, pa mora preko Albanije)

Eto.. bila bih VEOMA zahvalna za odgovor..!

Veliki pozdrav!  :tt:

Odgovor ne znam ali znam da je ovo stranica za sve gradjane sveta ... ne samo za gradjane Srbije! Dobrodosla! :-)

(Inace, boravi u Grckoj, no nema papire, pa mora preko Albanije)

Ne znam ni ja odgovor ali me zaintrigiralo ovo gore. Zvuci mi kao da je granica Grcka-Albanija toliko lose cuvana da se lako moze ilegalno preci. Ili planira da otpliva do Albanije.

(Inace, boravi u Grckoj, no nema papire, pa mora preko Albanije)

Ne znam ni ja odgovor ali me zaintrigiralo ovo gore. Zvuci mi kao da je granica Grcka-Albanija toliko lose cuvana da se lako moze ilegalno preci. Ili planira da otpliva do Albanije.

E, da zaista, zar je moguce preci? :?

Hm.. kako nema adekvatne papire, iz Grcke moze putovati samo u svoju zemlju..

I po logici stvari dobiti zabranu ulaska u Grcku.

• Author

On kaze da ima pravo 3 puta godisnje otputovati u svoju zemlju. Isto tako, ako bi otputovao iz Grcke u bilo koju drugu zemlju osim njegove, tada bi mu bio zabranjen povratak u Grcku... :-\

Pa cekaj, sta radi na granici kad nema legalne papire? Mislim, kako mu uspe da prodje? Hocu reci, ako je moguce, rado bih i ja tako:) :roll:

• Author

Ma ljudi, ko ce to sve znati..! I meni sve to djeluje pomalo cudno i zbunjujuce. Eto, on vec skoro 10 godina pokusava dobiti papire za stalni boravak tamo, a inace stalno produzuje neke koje vec ima.. Traze mu stotinu nekih stvari i kaze da je tamo procedura haos! Ako sad ne dobije papire do januara, kaze da ce biti primoran vratit se u Albaniju, sto za njega znaci totalni slom!

Eto, ja se sad samo nadam da nece imati problema na bih granici kada bude dolazio ovamo..!  :blob:

• Author

Pozdrav ljudi!

Juce mi prijatelj javlja da ce pokusati dobiti vizu preko ambasade BiH za Crnu Goru i Albaniju u Podgorici!  :blob:

Potrebnu dokumentaciju dostavit ce meni, a onda bi trebalo da ja posaljem garantno pismo (nemam pojma sta da napisem i kako ti uopste ide???) u ambasadu. Ja nisam sigurna da li je moguce aplicirati za vizu putem poste, buduci da nece moci licno dostaviti dokumente, jer ce u ambasadu navratiti pri polasku za BiH. I koliko uopste vremena treba za sve to, s obzirom na to da ce slobodne dane imati od 25.og Decembra pa nekad do 7.og Januara..  :?

Ljudi, pomozite ako mozete!!!  :stop:

Sto se tice garantnog pisma nema sta tu da pises.

Garantno pismo je kao sluzbeni dokument koji se obicno vadi u tvojoj lokalnoj policiji ili opstini.

Sada ne znam kako je u BiH, recimo u Srbiji se garantno pismo dobija u opstini.

Znaci moras da proveris tamo kod sebe u policiji ili opstini gde se uzima garantno pismo.

Sam proces nije nista komplikovan, dobijes neki obrazac, popunis to sa svojim podacima (ime i prezime,

adresa, broj licnog dokumenta, itd), kao i podacima onoga za koga je garantno pismo ((ime i prezime,

adresa, broj pasosa, itd), i mozda jos neke sitnice tipa razlog posete, duzina boravka, itd.

To garantno pismo moda tamo u BiH dobijas besplatno a mozda i placas nesto malo.

Takvo garantno pismo onda treba da posaljes svom gostu. Neke ambasade traze iskljucivo original, a kod nekih prolazi  fax koji posaljes ambasadi ili mozda skenirano pismo koje poslajes na mejl ambasade. To treba da se proveri sa BiH ambasadom u Podgorici.

Aplikacija za vizu putem poste je moguca ali opet to zavisi od drzave do drzave. Neke juznoamericke drzave koje nemaju mnogo ambasada u Evropi primaju dokumetaciju za vize putem poste ili DHL-a. U USA posto je vecina ambasada u Washington D.C. ljudi salju dokumenta postom, itd. Znaci u principu moze ali opet treba proveriti.

E sad sam proces izdavanja vize u ambasadi u Podgorici u principu bi trebao da bude kratak, 1-2 dana najvise.

Ali opet to zavisi od ambasade. U nekim ambasada u Beogradu vizu dobijes za nekoliko sati a u nekim cekaj dok ti ne kazu. Mislim da u BiH ambasadi nije neka navala na vize tako da bi to trebali da zavrse vrlo brzo. :?

svuda se to garantno pismo "vadi" u opstini, ne znam koliko se to u Bosni placa, ali recimo u Madjarskoj je jos prosle godine bilo 23 evra, toliko su kostale neke takse da se garantno pismo overi.

• Author

Ma hvala vam puno, prijatelji moji, sta bih ja bez vas!  :tt:

Sutra zovem ambasadu da pitam da li mogu da posaljem fax ili ipak moram postom. On mi rece da je potrebno samo garantno pismo i kopija njegovog pasosa? :? To mi je sve tako lijepo da mi djeluje pomalo nestvarno.. Kaze, pokazace novac ako mu to budu trazili kao garanciju, a zahtjev ce uzeti tamo, kada dodje u ambasadu. Potvrdu o primanjima ima ali nije je poslao jer radi u Grckoj.

Eh sad sam shvatila tu proceduru oko garantnog pisma  clap !

Nemojte se smijati, ali sad osjecam potrebu i da vam javim sta ce se na kraju desiti sa ovim svim! :)

Cuvajte fige..!  serenade

• 1 month later...
  • Author

Ehhhh!

Evo ja se javljam!  :LOLLL:

Sve je proteklo u najboljem redu..! Vizu je dobio iste sekunde po dolasku u Podgoricu!

Sada sam u fazi proslave zaruka..!  :banana:

Ljubim vas puno! :pivoooo: