Jump to content

Featured Replies

Posted

Nisam nasao tacnu informaciju pa da pitam.

U odeljku "Vize" se kaze da nama viza nije potrebna.

Da li to vazi za sve, i sve kategorije pasosa ili mozda samo za onaj pecat "poslovno" u pasosu.

Pitam jer sam naisao na informaciju da je od 1. jula vlada Kirgizije uvela vize za 12 evropskih drzava.

Nisam nasao potpun spisak ali definitivno su uvedene vize za Poljsku i Slovacku.

Sto mozda znaci da su vize uvedene za neke drzave EU.

Takodje na zvanicnom sajtu MIP-a Kirgizije, odeljak o vizama, Srbija/SR Jugoslavija se nigde ne pominje.

Ni da, ni ne. Evo linka pa proverite:

http://www.mfa.kg/consular-service/citizens-no-visa-needed-2_en.html

Kakva je situacija?

Mi kad smo bili, u leto 2007. viza nije trebala, pa ni "poslovno za". Nisu mi poznate nikakve izmene, što ne znači i da ih nema.

• Author

OK 2007. viza nije trebala to stoji.

Ako je bilo nekih izmena to je od ove godine.

Ovde:

http://www.advantour.com/kyrgyzstan/visa.htm

Na vrhu stoji spisak zemalja za koje nije potrebna viza.

Potpuno sam siguran da je prosle godine u tom spisku kao poslednja zemlja bila "Yugoslavia".

Sada je sklonjeno.

Najverovatnije su nam uveli vize. I to kazahtanski metod sto znaci da je potrebno pozivno pismo

overeno kod policije ili registrovane turisticke agencije, plus najmanje 100$ za vizu.

ako su i uveli vizu, ne verujem da je 100$. te masne cene obicno su namenjene zapadnim turistima, mada  ni za nas nisu bas povoljne... za kazahstansku tranzitnu  od pet dana platili smo oko 30evra, mislim da je redovna bila 50, neka me neko ispravi ako grešim...

• Author

Turisticka viza 30 dana sa jednim ulazom - 36$

Turisticka viza 30 dana sa dva ulaza - 56$

Tranzitna viza 5 dana - 21$

Tranzitna viza 5 dana sa dva ulaza - 36$

Ovo su zvanicne cene mada verovatno ove dolare treba pretvoriti u evre posto kazes da je tranzitna

viza bila 30 evra. Ispada da su ove cene gore jos i jeftine.

Dalje izgleda da izdavanje vize traje oko 10 dana. Za ubrzani postupak cene se dupliraju.

E sada je ovo cena izdavanja vize u ambasadi.

Za izdavanje je najverovatnije potrebno originalno i overeno pozivno pismo.

I to je dodatni trosak najverovatnije.

• Author

Pa nadam se da nije, ali izgleda da jeste?

Uglavnom na spisku zemalja kojima nije potrebna viza Srbija/SR Jugoslavija ili sta vec

nigde se ne spominje.

• 1 month later...
  • 8 months later...
  • Author

Informacije o vizi za Kirgiziju.

Sa novim pasosem Srbije treba viza, spadamo u grupu zemalja sa olaksanim dobijanjem vize.

To znaci da nije potrebno pozivno pismo vec samo ono standarno (formular, pasos, fotografija i pare).

Viza se moze dobiti u ambasadi/konzulatu u inostranstvu ili po dolasku na aerodromu "Manas".

Na kopnenim prelazima izgleda da vizu nije moguce dobiti.

Cene u USA $.

Viza sa jednim ulaskom:

-  do 1 mesec  60$

- od 1 do 3 meseca  70$

- od 3 do 6 meseci  80$

Multi viza:

-  do 1 mesec  70$

- od 1 do 3 meseca  90$

- od 3 do 6 meseci  130$

- od 6 do 12 meseci  190$

Tranzitna viza (vazi 5 dana ):

- sa jednim ulaskom  35$

- sa dva ulaska (svaki ulaz 5 dana)  45$

Postoji i kategorija "turisticka viza" ali nije jasno da li za nju treba dodatni dokument tipa rezervacije hotela ili dokument lokalne turisticke organizacije), cene su sledece:

- sa jednim ulaskom do 15 dana  40$

- sa jednim ulaskom do 30 dana  50$

- sa dva ulaska do 30 dana  65$

- grupna viza (po osobi)  20$

Proletos sam kirgisku vizu dobio u Istanbulu. Kostala je 40 dolara za mesec dana. Nisu mi trazili nista, osim formulara i fotografije. Posto su mi vizu izdali u toku jednog dana, najpre su mi trazili 80 dolara, ali sam rekao da u tom slucaju necu vizu uzimati u Istanbulu, jer nemam vremena, pa su na kraju pristali da mi naplate 40 dolara. Procedura je bila jako prosta. Medjutim, od ljudi koji su vizu vadili u Uzbekistanu cuo sam da je jako skupa, da se ceka i po nedelju dana, pri cemu pasos ostaje u konzulatu i bili su tako prinudjeni da nedelju dana ostanu u Taskentu cekajuci da im vrate pasos. Mislim da se procedura razlikuje od konzulata do konzulata. U svakom slucaju, preporucujem Istanbul. Konzulat je blizu Taksima. Ako je nekom potrebno, imam adresu.

• Author

Cene koje sam naveo su zvanicne cene po uredbi vlade Kirgizije donete februara 2009.

Izgleda da cene stvarno zavise od konzulata do konzulata. Ja sam se raspitivao u Moskvi i tamo su cene koje su navedene plus mora da se ceka nekoliko dana na izdavanje vize. Navodno je guzva.

Kasnije sam se raspitivao u Minsku i tamo je bilo super, konzul mi je rekao da sam prvi koji je dosao da im trazi vizu.

Rekao mi je da cena nije nikakav problem navodno treba samo da se plati 40-50$ za vizu do mesec dana.

Zbog malog interesovanja a vizu daju istog dana u toku radnog vremena.

Konzul kaze da su najstroziji konzulati u granicnim drzava Kirgizije (bivse sovjetske azijske republike), tamo traze i pare i vreme (kao sto Vasco kaze). Takodje izgleda da imaju selekciju za jednu zemlju ovako a za drugu ovako.

Izlgeda da su najstroziji prema drzavljanima Velike Britanije,jedan Englez mi je rekao da je dobio vizu u Moskvi posle nedelju dana cekanja i da je platio 90 funti za vizu od mesec dana sa jednim ulaskom.

• 2 weeks later...

Definitivno spadamo u grupu zemalja sa olakšanom procedurom dobijanja vize za Kirgiziju. Tačno je i da se cene razlikuju od konzulata do konzulata.

Ja sam tako letos kazahstansku vizu za Kirgiziju u Bakuu platio 20$. Radi se o tome da je tamošnja ambasada Kazahstana zadužena za izdavanje viza za Kirgiziju, dakle procedura je kao za kirgisku a cena kao za kazahsku :) U stvari, to i jeste bila viza za Kazahstan, turistička, koja važi 30 dana (sa fiksnim datumima ulaska i izlaska), i pečetom "The Kyrghyz Republic" u gornjem delu. Sa njom sam bez ikakvih problema ušao u Kirgiziju na graničnom prelazu Dastik (između Andidžana i Oša)

Kada sam pozvao ambasadu rekli su mi da treba pozivno pismo (koje nam zaista treba za Kazahstan), ali nakon mog insistiranja da nam ne treba službenica mi je rekla da ipak dođem u ambasadu i da će proveriti. Nakon što su proverili, ispostavilo se da nam ne treba pozivnica, već samo formular, pasoš i pare. Plaća se "na ruke", dakle nije potrebno ići u banku i uplaćivati na račun ambasade a viza se čeka četiri dana. Izgleda da su dosta fleksibilni što se toga tiče jer je konzulat skoro uvek prazan pa su je meni tako uradili za manje od 24h nakon što sam ih zamolio i objasnio da mi se žuri.

Adresa ambasade koja se nalazi na sajtu MIP-a Kazahstana i LP-u je zastarela a novu sam nažalost izgubio. Uglavnom nije deleko od centra grada, udaljena je par kilometara od metro stanice Nizami u pravcu severa, u kvartu gde se nalaze i druge ambasade i konzulati a u neposrednoj blizini hotela Evropa. Eto, nadam se da će ovo nekome biti od koristi.

• Author

U Minsku izlgeda da kirgizska viza mora da se plati u banci. Evo racuna kako izgleda:

http://kgembassy.by/images/stories/konsul/schet-factura.pdf

Verovanto slicno postoji i u drugim njihovim ambasada.

U Moskvi definitivno nije preporucljivo da se trazi viza za Kirgiziju jer ispada skupo:

http://www.kyrgyzembassy.ru/?page_id=427

Cene su u rubljama, za one koje interesuje prijem dokumentacije naplacuju 330 rubalja (nekih 10$) a posle toga naplacuju vizu recimo na mesec dana sa jednim ulaskom cena je 1960- 3920. Dupli raspon cena kao sto sam rekao zavisi od zemlje do zemlje. Za nas verovatno vaze nize cene ali ne znaci da nece da stave i neki dodatni trosak.

Ako neka planira da kirgisku vizu vadi u Rusiji mozda je bolje da proba u konzulatima u Ekaterinburgu ili Novosibirsku.

Adrese su ovde:

http://www.kyrgyzembassy.ru/?page_id=449