Jump to content

Featured Replies

Posted

Ovako ceuo sam da se u sev. koreju moze preko pecata "poslovno", posto sam isto cuo da su malopre navedene pecate ukinule za rusiju, kinu i mongoliju da li moze i dalje u sev. koreju preko tog pecata. A ako ne koji je najbolji/najlaksi nacin da se dodje do vize. Hvala unapred

Malo teze ces tako da udjes, to je neproverena informacija.

Sama Demokratska narodna repulbika Koreja (poznatija kao "Severna Koreja") je vrlo zatvorena zemlja i tamo moze da udje onoliko stranaca koliko odredi vlada.

Njihova viza izgleda da moze da se dobije samo u Pekingu a sam dolazak (osim ako nema veze sa nekim poslovnim poduhvatom - tada se ide direktno preko vlade) moze jedino organizovano preko odredjenih turistickih agencija koje imaju dozvolu za rad vlade u Pjongjangu. Znam da postoji takva agencija u Holandiji i Ceskoj a sve posete se obavljaju preko Kine. Te turisticke posete se organizuju nekoliko puta godisnje kada se dobije dozvola obicno kada se odrzava arirang - masovne igre odnosno kao nekada kod nas slet u Titovo vreme.

Sama poseta je vrlo kontrolisana ne moze da se krece slobodno vec samo u grupi, uz zvanicne vodice i po scenariju koji je unapred odredjen. Klanjanje statui Kim Il Sunga, poseta vojnom muzeju i ostalo po protokolu Jui Che ideje. Ovakve tursticke posete se odrzavaju redovno, znaci nije problem otici ali su vrlo skupe.

Mi smo imali ambasadu u Pjongjangu ali je zatvorena 2001. godine a i ovako sumnjam da je neko isao tamo turisticki.

Ako ti je bas toliko stalo da ides probaj da dobijes pecat poslovno ako jos daju madu tesko.

Ali pazi da ne bude neki problem pa da zavrsis u nekom radnom logoru za re-edukaciju pod budnim okom

(portretom) Velikog Vodje i Voljenog Vodje. ;)

Mozes da kontaktiras ambasadu u BG ako jos postoji/radi/nesto trece.

Ta ambasada se nalazila na adresi Dr. Milutina Ivkovica 9, tel. 011/668-739

Da li je jos tamo ili na nekom drugom mestu, nemam pojma.

Ta zgrada kod Partizanovog stadiona je napustena jos od 2001, nadlezna je ambasada DPRC u Sofiji.

Ovako ceuo sam da se u sev. koreju moze preko pecata "poslovno", posto sam isto cuo da su malopre navedene pecate ukinule za rusiju, kinu i mongoliju da li moze i dalje u sev. koreju preko tog pecata. A ako ne koji je najbolji/najlaksi nacin da se dodje do vize. Hvala unapred

Izvinjavam se za mali offtopic,da li je  stvarno istina da su ujunuli vize (pecate) sa oznakom poslovno  za mongoliju i kinu????

Pa da li je ukinuto ne znam ali zadnji put kada sam hteo taj pecat (septembra 2008.) trazili su recimo uverenje o zaposlenju kod doticne firme koja te salje "poslovno" i jos nesto. Znaci nece moci samo ono pismo na memorandumu.

Takodje su me pitali novi ili stari pasos. Ako je za novi to nisu davali. Doneta je odluka da se vise to "poslovno" ne stavlja kao pecat ili prosto kucano masinom. Vec je napravljena posebna nalepnica kao one za vize.

Stvar je u tome sto te nalepnice treba da stampa Zavod za izradu novcanica, oni su uradili dizajn i poslali MUP-u na odobrenje pre X meseci ali im se (jos) niko nije javio po tom pitanju.

Ne znam, sada kada Rusija ukine vize "poslovno" za Rusiju vise nece da se daje pa verovatno i za ostale zemlje.

Ili tamo neki sluzbenik ce ukidanje "poslovno" za Rusiju tumaciti kao opste ukidanje toga.