Followers 0

Indonezija

73 posts in this topic

Da li bi neko mogao da mi pomogne oko najboljih mesta za obici?

najvise me interesuje priroda, upoznavanje lokalnih kultura, dobre plaze, i sto dalje od turista ;D....

planiram put za pocetak oktobra, pa me zanima i zbog klime, koja bi ostrva bilo najbolje da posetim....licno bih mnogo voleo da odem na novu gvineju...

i da, ako je neko bio u vijetnamu, da li je vidljivost i klima ok. krajem septembra-poc. oktobra za Ha long Bay....ili da odem tamo krajem oktobra?

hvala, sve korisne informacije su mi dobrodosle, planiram bas veliki southeast asia trip :mah:

Ja bih na primer, s obzirom da kazes da bi voleo izbegnes  turiste defitnitivno otisao na Molucka ostrva, a sto se kulture tice na Sulawesi zbog fenomenalnog podrucja, jedinstvenog na planeti- Tana Toraja. Takodje, na Sulwesiju imas i plaze na krajnjem severu pa jednim udarcem ubijes 2 muve. Inace, za Indoneziju je potrebno minimalno 6-8 meseci da se propisno obidje. Sumatra je ustvari najnerazvijenija i najdivljija, ali i Java i Bali i Flores i Sumbawa i Lombok, a i  i Gvineja-svi oni imaju svoju car. Ipak, ako imas samo mesec dana ( pretpostavljam ) odaberi 2 lokacije da se ne cimas previse i na kraju ne vidis i ne osetis nista.

hvala na savetima...

ovo mi je prvi put da idem u indoneziju, ali planiram da odem tamo jos bar nekoliko puta...

znaci, sad idem samo da zagrebem :).......imacu ukupno 2- 2 i po meseca, ali plan mi je jos da odem i do severnog vijetnama, mijanmara i laosa.....tako da....gde mi se vise svidi, ostacu duze...

mada, posto mi je put od bg-a do azije, preko dzakarte, znaci da cu biti tamo 2 puta, pri dolasku i povtratku...podelicu bar po  2 nedelje svaki put....pa ako imas neku ideju gde otici prvo( kraj sept. poc. oktobra) i onda u povratku( kraj novembra), zbog klime i razdaljine?

a da, u povratku moram da svrnem na bali, krajem novembra, da posetim ortaka koji je odande....

Nemam sad nesto vremena, a ni komp. kuci pa samo na kratko. Evo ti linkwww.babakoto.eu pa citaj malo oizmedju ostalog i o Indoneziji. Tamo se trenutno nalaze.

A evo ti i sa ostrva na jugu Sulawesija. Tamo nazalost neces ici jer je preskupo/exkluzivno, ali nema veze. Ima dobrih filmova ronjenja,korala itd. www.wakatobi.com

Posto sam podosta nov na forumu ajde da makar koliko doprinesem.

Naime, ove godine i to od kraja jula pa do kraja septembra provedoh dva meseca u Indoneziji, tacnije severni Sulawesi, tacnije grad Manado. Bio sam poslom tamo ali sam uspeo da makar malo zakacim i turisticki ono sto se moglo zakaciti. Posto nisam neki covek od pera, ako nekoga nesto interesuje rado cu odgovoriti.

Moram da napomenem da od Sulawesija nisam dalje isao. Znaci nisam bio na Baliju ali nisam mnogo ni propustio, makar mi tako kazu Englezi, Italijani i Australijanci sa kojima sam imao priliku da pricam. Nisam bio ni na Javi ni u Jakarti. Ostala mi je zelja da obidjem Lombok za koji znam da se dosta belaca opredelilo da im bude nov dom. Tako da je dosta njih u Lomboku pokupovalo kuce na obali plaze, pozenili Indonezanke u proseku mladje 25 godina i uzivaju. Kaze dosta njih da je Bali danas daleko od onoga sto je Bali nekada bio i da je sada Lombok nova raj destinacija. Jednog dana eto mene u Lomboku sigurno.

Eto...

Ja sam isao Beograd-Istanbul, turkish airlines i imao sam povratnu. Tada je bila oko 300 evra. Bas danas vidim da su spustili cenu na 199. Noc spavanja u Istanbulu, taman mi je bila prilika da malo procunjam po gradu. Sutradan sa Ataturka, Singapore airlines do Singapura, Changi aerodrom. Sa Changija posle 3 sati cekanja sam presedao u avion Silkair-a do Manada. Tada je ta karta bila oko 1200 dolara sto ce reci oko 840 evra. Samo moram da napomenem da su i kod turkisha i kod singapore airlines-a bile karte sa otvorenim datumima putovanja. Znaci malo skuplja varijanta ali tako je moralo biti. Pre neki dan sam gledao neku drugu kombinaciju ali nisam uspeo da nadjem nista sto bi bilo jeftinije.

Juce sam gledao istu destinaciju ali preko ove nove linije za Dubai.Zanimljivo da je karta za Singapore airlines a do Manada preko Singapura jeftinija ako se leti iz Istanbula nego preko Dubai. Ali i to verovatno varira od datuma leta i koliko je karta unapred rezervisana.

Ja sam kupio Air Asia, 250 evra u jednom smeru Pariz-Kuala Lumpur. Ustvari sama karta je bila oko 100 evra a ostalo su takse itd.

ima dosta letova do jakarte iz istambula koji su oko 500 evra..to je neka standardna cena...

samo treba gledati ove bliskoistocne kompanije...

ja kad sam isao, isao sam fly dubai do kolomba iz stambola, pa air asia do KL-a, pa onda do jakarte..sve zajedno me povratna ispala oko 500 evita, sto je sad slicna cena i ako se leti iz bga, sa fly dubai-jem, jer ipada bg-KL tacno 500 evra sa ove 2 kompanije ...iz KL-a air asia ima stalno promocije ka indoneziji..

imaju i direkt letovi po istoj ceni, al ja sam namerno hteo da svratim do sri lanke i KL-a...

Istina je da nisi mnogo propustio sto nisi bio na Baliju ali kad se sklonis od svih tih Australijanaca i Amerikanaca nadje se poneka lepa plaza, tropska suma ili neki skriveni hram. Nije ni Bali toliko strasan.  ;D

Lombok nazalost ili mozda na srecu nije procvetao turisticki iz jednog razloga a to je zato sto je stanovnistvo pretezno islamske veroispovesti i onda nema nocnog zivota, nema nekog preteranog tocenja alkohola pa na ostrvo dolaze uglavnom porodice sa decom i putnici kroz Indoneziju. Meni je jako zao sto nisam stigla do Sulawesija ali bice prilike...

Da li tko iz Srbije putuje u maju za Indoneziju?

Ili pocetkom juna?

Pa to je odlicno, treba drug da mi posalje kameru. Pretpostavljam da si u Srbiji sada?

Inace ja cu ici u Maleziju u junu izmedju 10. i 20. pa mozemo da se nadjemo?

Jel bi ti bio problem da ti on nekako dopremi tu kameru, gde god da si i da je ti transportiras u Maleziju, gde god da si:)

Nadam se da nije Saravak ili Sabah!

Nije problem. Bicu u Srbiji od 14. do 31. maja. Baci mi PM sa brojem telefona tog drugara i gde je on pa cemo se vec nekako naci.

Ja sam u KL-u

Istina je da nisi mnogo propustio sto nisi bio na Baliju ali kad se sklonis od svih tih Australijanaca i Amerikanaca nadje se poneka lepa plaza, tropska suma ili neki skriveni hram. Nije ni Bali toliko strasan.  ;D

Lombok nazalost ili mozda na srecu nije procvetao turisticki iz jednog razloga a to je zato sto je stanovnistvo pretezno islamske veroispovesti i onda nema nocnog zivota, nema nekog preteranog tocenja alkohola pa na ostrvo dolaze uglavnom porodice sa decom i putnici kroz Indoneziju. Meni je jako zao sto nisam stigla do Sulawesija ali bice prilike...

da li si cula za njihovu magiju santet?kazu mi indonezani da je ona sa lomboka najjaca, po tome su cuveni :evil:..mozda je to jedan od razloga sto se turizam nije razvio na lomboku, a ne islamska  religija :LOLLL:...

u drugim delovima indonezije ima itekako nocnog zivota, kao i tocenja alkohola, religija u ovoj zemlji nije stroga i ortodoksna kao u nekim drugim muslimanskim zemljama..takodje, alkohol u indoneziji uopste nije skup, kao npr. u vecini muslimanskih zemalja, sto je jos jedan od pokazatelja...njihovo pivo bintang je, po meni, jedno od najboljih na svetu..

Bintang nisam nigde našao ispod 2 evra, tako da ne bih rekao da je jeftino.

hm ako ga kupujes u radnji, bio je oko 6000 rupija, pre 2 godine...od tad nisam bio u indoneziji, al nemoguce da su se toliko promenile cene :?....

a u kaficima su cene standardne u mislu da su kafici skupi relativno, kao i svuda u svetu..

pa i na tajlandu ti je chang od 750ml i vise od evra( 45-50 baata) kad ga kupujes u radnji, a u kaficu isto kao i u indoneziji..

Ja sam se bas nadao da cu moci da uzivam na plazi sa jeftinim pivom posto je i u LP iz 2008 pisalo da pivo kosta tamo oko 8000 rupija, a i na wikitravelu je pisalo oko 14000. Na Tobi je nekako jos i bilo normalno da kosta malo vise ali onda smo pretrazili i Berastagi i Medan, u Berastagiju smo skoro ceo jedan dan proveli trazeci pivo ispod 20.000 i nismo nasli, a i u Medanu smo isli po prodavnicama i supermarketima. A taj deo Indonezije je jos i vise hriscanski nego muslimanski ali dzaba :(

i ja sam bio u tom delu sumatre, pa bas je poskupelo bre  :LOLLL:....

a jesi li isao u bukit lawang? pored medana, sanctuary za orangutane, tu zive slobodni u dzungli, pa ides na tracking 2-3 dana

Da li neko ima neku preporuku za najbolju varijantu do Jakarte? tj najjeftiniju? Presedanje nije problem, samo da je sto povoljnije :)

Hvala unapred !

Iz mog iskustva, najjeftinije i najprakticnije verijante su:

1. leteti iz Rima za Jakartu Qatar Airlines-om, normalna cena je oko 600e povratna karta, a do Rima Wizz-om je vrlo jeftino ( tu postoji ogranicenje prtljaga na rucni od 10 kg, a doplata za prtljag je 35 e i dozvoljeno je poneti do 30kg)

2. iz Istanbula za Jakartu sa Fly Emirates, cena je takodje oko 600e povratna ( i moguce je pomeriti datum povratka, besplatno, osim ako nije let vec popunjen, makar je tako bilo letos) A do Istanbula vozom, 50e u jednom pravcu, ili Turkish airways-om, oko 130e, ili Jat-om, za 110, ali tih 20 e razlike nije vredno prezivljenog stresa usled muzejskih primeraka kojima se leti  :D   I jos nesto, ja sam kartu kupila preko turisticke agencije koja se nalazi u Uscu, ne bih da reklamiram!!  ali su mi dosta pomogli i imaju poseban ugovor sa Fly emirates, tako da agencija pri bukiranju ne naplacuje nikakvu proviziju, postoji mogucnost rezervacije leta sa rokom placanja do 30 dana, kao i promena datuma povtarnog leta.... Tako je makar bilo do skoro, a da li to vazi i dalje ne znam...

Sto se tice letova unutar Indonezije, najjeftinije kompanije su Lion air, Air Asia, Citilink (a za  letove do Singapura, Kulala Lumpura, Bangkoka i sl. Air Asia). Skoro svi malo veci gradovi imaju svoj aerodrom i konekciju sa velikim gradovima u Indoneziji. I cesto su letovi jeftiniji nego trajekti!! ( osim mozda ekonomske klase, koja je na duzim relacijama ne-daj-boze, cak i za hard core putnike)  jedina mana je sto se za vecinu kompanija karta ne moze kupiti on-line osim ako nemate neku od kartica za placanje izdatih u Indoneziji, vec kartu morate kupiti na aerodromu ili u kancelariji kompanije u gradu, ili u nekoj od turistickih agencija.