June 5, 200916 yr Odleteo sam preko okeana regularno, ali bih zeleo da promenim datum povratka. iz odredjenih razloga trenutno nisam u situaciji da kontaktiram avio kompaniju,ali bih voleo da znam sta mogu da ocekujem u pogledu troskova. Zato imam nekoliko prostih pitanja: 1. Da li neko zna po kom se principu promena datuma tarifira? Od BG me dele 3 leta. Da li ce mi biti naplacen onaj obavezan penal za promenu trostruko ili se sveukupno moje putovanje gleda kao 1 let? 2. Ako mi je prvi od ta 3 leta sa jednom, a ostala 2 sa drugom kompanijom,ko je nadlezan za promenu? Kompanija koja obavlja prvi ili druga 2 leta? 3. Verovatno se doplacuje neka razlika u ceni koju sam ja platio i trenutne cene karte. Ja imam povratnu kartu, odlazak sam ispucao vec, dakle gleda mi se razlika u ceni mog leta nazad i njegove trenutne cene. Svi znamo da karta u jednom pravcu kosta malte ne kao povratna. Ovo zvuci kao veoma skupa promena u tom slucaju. Dakle, da li ce oni pogledati presek cene moje karte-onaj deo cene otpada na let nazad i uporediti ga sa cenom leta u jednom pravcu odavde za BG? Hvala svima na pomoci
June 5, 200916 yr Odleteo sam preko okeana regularno, ali bih zeleo da promenim datum povratka. iz odredjenih razloga trenutno nisam u situaciji da kontaktiram avio kompaniju,ali bih voleo da znam sta mogu da ocekujem u pogledu troskova. Zato imam nekoliko prostih pitanja: 1. Da li neko zna po kom se principu promena datuma tarifira? Od BG me dele 3 leta. Da li ce mi biti naplacen onaj obavezan penal za promenu trostruko ili se sveukupno moje putovanje gleda kao 1 let? 2. Ako mi je prvi od ta 3 leta sa jednom, a ostala 2 sa drugom kompanijom,ko je nadlezan za promenu? Kompanija koja obavlja prvi ili druga 2 leta? 3. Verovatno se doplacuje neka razlika u ceni koju sam ja platio i trenutne cene karte. Ja imam povratnu kartu, odlazak sam ispucao vec, dakle gleda mi se razlika u ceni mog leta nazad i njegove trenutne cene. Svi znamo da karta u jednom pravcu kosta malte ne kao povratna. Ovo zvuci kao veoma skupa promena u tom slucaju. Dakle, da li ce oni pogledati presek cene moje karte-onaj deo cene otpada na let nazad i uporediti ga sa cenom leta u jednom pravcu odavde za BG? Hvala svima na pomoci Trebalo bi da odgovore na sva ta pitanja imas u uslovima kupovine tvoje avio karte - ili su ti barem bili prikazani na sajtu kada si kartu placao. U zavisnosti od kompanije i klase koju si rezervisao (ne mislim ono na prva, biznis, ekonomska - imas barem desetak razlicitih "booking class" samo u okviru ekonomske klase), postoje i razlicite politike po ovom pitanju. Medjutim, pravilo je, sto je jeftinija karta bila, to je i restriktivnija. Dakle, ako si je kupio na nekoj promociji, ili ce promena biti prilicno skupa, ili uopste nece biti moguca. To obicno kosta 50, 100 evra, ukoliko je ta promena dozvoljena. Ako si kupio neku skuplju varijantu, promena je onda cesto potpuno besplatna. 1. i 2. Ako si kupio samo jednu kartu, bez obzira na to koje kompanije zaista obavljaju let, onda je za tebe nadlezna ta kompanija ciju kartu imas. Ovo ostalo su verovatno code share letovi. Takva promena se onda naplacuje po uglavnom unapred definisanoj tarifi, i to samo jednom za celo putovanje. Znaci, ne puta tri. Ako si kupio dve odvojene karte, onda ces morati da pravis i dve odvojene izmene i da ih odvojeno platis. 3. Obicno se placa samo naknada za promenu datuma i nista vise, ali pod uslovom da na letovima na koje zelis da se prebacis postoje slobodna mesta u toj "booking class" u kojoj ti je originalna karta. Ukoliko nema slobodnih mesta, mozes promeniti kartu ukoliko doplatis razliku u ceni - mada nekada ni ovo nije moguce, opet sve to zavisi od uslova. Gleda se u odnosu na cenu onakvog leta za kakav si kartu kupio, dakle povratnog u tvom slucaju. Ovo su neke generalije, ali apsolutno najbolji moguci savet je - zovi kompaniju koja ti je izdala kartu, izdiktiraj im svoj booking reference i pitaj ih kakvi su uslovi. Sve ostalo je nagadjanje.