Followers 0

Put kroz istočnu Bosnu do Crne Gore

6 posts in this topic

Pre pet dana sam putovao iz Šapca za Herceg Novi. Evo par informacija koje bi mogle biti korisne:

1) Preporučujem put preko istočne Bosne. Ja sam putovao: Šabac-Loznica-Zvornik-Milići-Vlasenica-Han Pijesak-Sokolac-Rogatica-Ustiprače-Goražde-Foča-Tjentište-Gacko-Bileća-Trebinje-Herceg Novi. Put je veoma kvalitetan. Solidno označen,sa putokazima.Postoji samo deonica puta posle Tjentišta od nekih 15-ak km koja je u izgradnji. OPREZ: put je uži,neobeležen,na par mesta nema ni asvalta(veoma malo).

2) Kroz Goražde nema nikakvih problema. Ja sam pravio pauzu na ulasku u Goražde na staroj pumpi Energopetrola,gde sam se ispričao sa čovekom koji tu radi skoro 30 godina. Ograničenje jeste 40 km/h,poštujte ga i nećete imati nikakvih problema. U Goraždu u svakom delu dana ili noći ima najmanje dve patrole policije. Ali su fer,korektni čak i ljubazniji nego na nekim mestima u RS. Narod je isti i u Federaciji i u RS,niko i ne obraća pažnju na tablice.

3) Obavezan je zeleni karton za BiH i mnogo jeftinije ga je izvaditi u svom mestu nego na granici. Maloletna deca obavezno moraju imati ličnu kartu ili pasoš. Zaboravite na đačke knjižice,izvode i sl. Zašto da sebi stvarate probleme? Potrudite se da imate sve od opreme u vozilu. Meni su u Trebinju tražili i uže za vuču i prsluk(koliko znam nije obavezan ali budite spremni).

4) Benzin vam je mnogo jeftiniji u BiH (bezolovni 1,65KM tj.0.85eurocenti ili 80 din/l,preporuka je da ga sipate tamo (u CG bezolovni je 0,99 eura,u Srbiji 100,7din)

5) Ekološka taksa je ukinuta. Ja sam granicu prelazio 14.06.2009. Niko nije kontrolisao ni da li unosimo hranu,ali je preporuka da ne nosite previse hrane jer su cene iste kao i u Srbiji.

6) Čim uđete u CG plaća se putarina u iznosu od 3 eura.

7) Na putu ima mnogo prirodnih lepota. Preporuka je da se putuje preko dana jer stvarno ima šta da se vidi. Od Šapca do Herceg Novog sa pauzama,poštovanjem ograničenja brzine,graničnim prelazima bilo mi je potrebno 9 sati.

  Ako imate neko pitanje,izvolite. Ako vas interesuje nešto što nisam siguran,pitajte,proveriću sledeći vikend jer opet putujem  za Herceg Novi. Pozdrav svima... :mah:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepo si opisao. Ovako sam i ja vec dvaput putovao i gore i dole...Put je ekstra, lepota te prati tokom celog puta. U Gorazdu sam prosoa isto normalno, nigde patrola ili slicno. Negde na Drini u RS sam jeo ekstra Jagnjetinu, zaboravio sam kako se zove radnje al ima pored kao neki Ribnjak! Ekstra je! Obavezno danju putujte, da sve lepo vidite!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponovo sam putovao do Crne Gore nešto drugačijom putanjom koju bih svima preporučio.Put je potpuno isti do Sokolca(Zvornik,Milići,Vlasenica,Han Pijesak,Sokolac),posle Sokolca raskrsnica:levo Rogatica i dalje Goražde i Foča a desno Sarajevo. Išao sam preko Sarajeva. Na ulasku u grad odmah posle prvog semafora,50m ima parking.Ostavio sam vozilo (2 KM ili 1 euro je na sat).Baščaršija je 50m dalje.PREPORUKA da prošetate kroz baščaršiju,popijete "bosansku kahvu" i obavezno probate ćevape.Ja sam jeo kod Ferhatovića,čuo sam i proverio,EXTRA SU.Po izlasku sa parkinga samo vozite pravo pratite putokaze prema Foči,Mostaru i obratite pažnju,posle 5-6km isključenje ka aerodromu(ne piše Foča),posle 3km ulazite ponovo u Republiku Srpsku i nastavljate ka Foči.Dalje je putanja ista.S tim što bih vam preporučio da napravite sledeću pauzu na Tjentištu.Ima spomenik borcima iz drugog svetskog rata koji niko godinama ne održava,nažalost! Priroda je prelepa.Još jedna veoma bitna napomena: Ekološka taksa na ulasku u Crnu Goru se ponovo PLAĆA u iznosu od 10 eura i to od 15.juna na ovamo. Srećan vam put.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za Crnu Goru mozete i kroz Focu pa putem pored Drine (gde su vam najaci kampovi za rafting Tarom) na granicni prelaz Scepan polje (gde se sastaju Piva i Tara i cine Drinu) pa kanjonom Pive (neopisiva lepota i tisina) preko hidroelektrane Mratinje (visina 213 m, neverovatan gradjevinski poduhvat sa nazalost 36 poginulih radnika) pored Pivskog jezera (20-ak kilometara i 30-40 tunela). Kratka poseta Pivskom manastiru,

i za rucak pastrmka u nekom od restorana uz put (preporucujem "Socicu" u Pluzinama).

Dobar put do Niksica, pa pored manastira Ostrog odlicnim i brzim putem do Podgorice a odatle dalje u zavisnosti od krajnje destinacije. Za one koji krecu iz Ns ili Bg ovo je put duzi samo za 15 km od onog Ibarskom, ili preko Zlatibora a bolji je i nema guzve a da ne spominjemo kanjon Morace. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za sve one koji su avanturističkog duha,predlog putanje: do Herceg Novog možete ići već opisanim putanjama. Ali u povratku vam predlažem sledeću putanju: Herceg Novi-granični prelaz Debeli Brijeg-Dubrovnik-Ploče-Metković-Mostar-Jablanica-Konjic-Sarajevo i dalje vam je poznato.Ja sam prošle godine vozio tom putanjom,oduševio sam se. Što je najbitnije,nikakvih neprijatnosti nije bilo. Ako ima zainteresovanih nek mi ostave pitanja pa ću detaljnije opisati sve.Pozdrav. :mah:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja sam se odlucio za rutu, koju je predlozio zokiNS. hocu da vidimo hidroelektranu Mratinje, pivsko jezero i manastir ostrog. zokiNS, kakav je put od foce do niksica i dali na toj ruti ima jeftinih prenocista ili kampova (naglasavam; putujem sa decom pa zelim na sigurno).

ovo me posebno zagrejalo

kanjonom Pive (neopisiva lepota i tisina
.

pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0