Jump to content

Featured Replies

Posted

thumb.jpg Da li ste znali da se u Budimpešti mogu naći zgrade nalik onim Gaudijevim, da se možete okupati lepše nego u Turskoj i to na -10 stepeni, napolju... Par pričica o sjajnoj mađarskoj prestonici.

Autor: Nenad Prodanović

Pročitajte ceo tekst

• 3 months later...

Poštovani,

Sajt je prelep, kao i Budimpešta, ali se u istorijskom delu gde je opisana zla racije u Budimpešti, Novom Sadu i Vojvodini potkrala strašna istorijska greška koju Vas molim, zarad istorijske istine, da ispravite.

Naime, iako je oktobra 1944. zbačen Mikloš Horti i uveden nacistički sistem stranke strelastih krstova (koja je od oktobra 1944. do januara 1945. kada je oslobođena Budimpešta) bacio u Dunav hiljade Jevreja i antifašista, takvo zverstvo dogodilo se u Vojvodini dve godine pre toga.

Januara 1942.vojska, žandarmerija i policija, u vreme vladavine Mikloša Hortija i njegove mađarske kraljevske vlade, u selima Šajkaške i gradovima Novom Sadu i Bečeju bacila je pod led Dunava i Tise na hiljade naših nedužnih građana. Upravo u toj raciji pogubljeno je hiljade Srba, Jevreja, Roma, Rusina, Slovaka, Mađara, Nemaca, Hrvata, dvoje Čeha, jednom rečju sve što je bilo antifašističko i nemađarsko sa stanovišta Hortijevog režima. Sama racija u Vojvodini u vreme kada su strelasti krstovi na vlasti 1944. nije mogla da se održi zato što je već oktobra 1944. Vojvodina (tačnije Bačka) oslobođena od mađarske okupatorske vlasti.

Sve ove podatke i detalje o fašističkoj raciji u Vojvodini i Budimpešti možete proveriti i pročitati u mojoj knjizi "Racija-Zaboravljen genocid".

Stojim Vam na raspolaganju za pružanje podataka vezanih za taj stravičan zločin, a zarad pijeteta prema nedužnim žrtvama fašističke racije molim da nenamerne greške ispravite na Vašem sajtu.

S poštovanjem,

Aleksandar Veljić

www.aleksandarveljic.com

063 1 688 897

Hvala na pohvalama i sugestiji, zaista se potkrala greska, ali je sad ispravljena...

• 4 weeks later...

budimpesta mi je u srcu,volim je,najlepsi grad na svetu,svaka cast clap.gif' alt=':clap:'> :clap: najbolji ste! ljubim vas!

• 3 weeks later...

toplo, vidi se da umete da uzivate

• 6 months later...

Ah, Budimpesta.... :banana:

• 1 month later...

cudno zar ne,ziveo sam u srbiji,sluzio vojsku u srbiji i dok je bilo ratovanje,

znam za miklos hortija ,i moja porodica se preziva horti,interesuje me dali sam ja njegov potomak ili mi nismo jedini horti u evropi,unapred hvala,

moj i meil je,[email protected]