Posted November 28, 200816 yr Bolonjezi za svoj grad kažu: Bologna – la dotta, la rossa, la grassa (učena, crvena, debela)! A zašto? Pa, ovako... Autor: Nenad Prodanović Pročitajte ceo tekst
November 30, 200816 yr Sjajno, sad verovatno znam sve što ima da se zna o Bolonji Ako nastaviš ovako da sladiš, možda jedared i odem da detaljnije pogledam taj truli Zapad .gif' alt='::'>
December 1, 200816 yr ja sam odavno rekla da je jedan od mojih osnovnih razloga za putovanja - sladoled... aahhh... a u italiji sam jela sladoled pre 19 godina, i jos uvek osecam taj ukus na kvrzicama, tja ) osim toga, prica sa ikonom je genijalna, a takvu biblioteku mogu samo da sanjam za sada lepo ste se vi snasli tamo, uzivajte
December 1, 200816 yr Skoro sam je posetila...mogu samo da kazem da je Bologna totalno `druga` Italija ;)u pozitivnom smislu,naravno .gif' alt='::'>
December 1, 200816 yr Super je putopis dobio sam želju da je vidim iako sam pre više od 20 godina bio tamo. Slike su divne i nastavite tako!!!
December 2, 200816 yr Odlicno! Taman onoliko detalja koliko treba coveku da se jako zainteresuje, a da ipak procita ovo u jednom dahu...
December 2, 200816 yr Pravi ljudi na pravom mestu, nema sta... takav grad i zasluzuje da se o njemu pise nadugacko, nasiroko - i zanimljivo! Odlican uvod, jedva cekam sledece price...
December 6, 200816 yr Goga i Neša, naši neumorni putnici, kuda god da krenu uspevaju da nam prenesu lepote, a posebnno duh sredine u kojoj se nalaze i snalaze. Želimo im još puno putovanja, e da bi nam budili želje da i mi prodjemo Evropom, možda je zavolimo. A i ona nas. Bravo Gorana, bravo Nenede. Volimo vas
December 7, 200816 yr Bravo,bravissimo!Posebno mi se dopala pričica o svodovima i lukovima Bolonje .gif' alt='::'>Želim vam još puno,puno divnih putovanja i predivnih putopisa :green:
December 9, 200816 yr pre tačno godinu dana,bila sam u italiji i stigosmo do bolonje i . . . zaobišli navodno,nije bilo u ponudi..aha..a profesorka noe gucci čizmice pre exqrzije.. :: savet,idite sa mamom i tatom
December 9, 200816 yr Ciao bolognesi! Vedo che state molto bene. Non ho letto ancora niente, ho visto solo le foto e mi piacciono da morire! Nenade, ovo ti je da malo vezbas italijanski, a poznajuci tebe ne sumnjam uopste da ti ide odlicno. Idem sad da citam i uzivam! Pozdravi Gogu! Mirjana
December 9, 200816 yr Eccomi di nuovo! Procitala sam tekst o Bologni i fascinirana sam! Cula sam o BO sve u superlativu, ali toliko nisam ni slutila. Nenade, nabavi mi receptic za onu divnu torta di riso...mhh, a o BO Univerzitetu i biblioteci cu te jos nesto zamoliti. Sjajno, samo tako nastavi!
December 19, 200816 yr Upoznala sam nekog ko mi je za kratko vreme postao neizmerno zanimljiv,a zivi u Bolonji!Zato sam pozelalla da bar ovako (nadam se za sada) upoznam taj grad!Fascinirana sam i sada mi je jasno da taj grad svoje dobre vibracije prenosi i na ljude koji u njemu zive!Divan putopis,prelepe fotografije!Ako ikada krenem tamo seticu se Vas i popiti jedan kapuco u Vase ime na Piazza Maggiore!
August 5, 200916 yr članak sam pročitala,odličan je!U septembru putujem u Bolonju tako da će mi koristiti,javljam se kad se vratim!
May 1, 201015 yr Da nisam pročitao ovaj putopis, ne bih imao pojma u kakav sam grad došao Interesuje me samo jedno - da li je pisac ovog putopisa živeo tamo? Kul mi je pisanje koje pokriva sve što bi neko trebao da zna posle boravka na nekom mestu, počev od istorije, preko nekih arhitektonskih rešenja i stilova, do hrane, običaja, legendi... Pretpostavljam da je pisac studirao neku istoriju umetnosti, i sl. ili prosto ima talenat da u moru informacija pronađe ono pravo Na Lazarevom CS profilu sam pročitao da se na njegovim putovanjima fokusirao više na ljude, što sam i ja počeo da radim, jer mi se čini da svako mesto koje posetim, više manje liči na već viđeno, ali da razliku čine ljudi. Ovi koje viđam po Bolonji - iskreno mi smetaju... Ne bih umeo baš najbolje da objasnim zašto je to tako i zato ću se zadržati samo na tome. Inače, sinoć je bilo baš živo u samom centru, na nekom trgu su se oformile grupice ljudi s gitarama, pesmom i tako to... Jutros sam uporedo čitao ovaj blog i Wikipediju, i primetio sam nešto što se na ovom drugom razlikuje - ne pominju se Keltska plemena kao osnivači grada, već Etrurci, pa Gali, pa Rimljani, itd. Ovo pišem čisto pisanja radi I još bih dodao na ovo "učena, crvena i debela" još i grad tornjeva, kako Vikipedija kaže, te u skladu s tim evo i jedne interesantne slike kako je Bolonja nekada izgledala http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Bologna_Middleage.jpg E da, Italija postoji
May 9, 201015 yr Hvala na pohvalama Elem,jeste,živeo sam u Bolonji prošle godine, a ove godine sam u Francuskoj, u Strazburu i mogu reći da mi Italijani i Italija baš nedostaju... Nisam istoričar umetnosti, samo programer i radoznali putnik Kad smo došli u Bolonju, imao sam slično mišljenje, nekako su me svi nervirali, počev od užasne administracije do prebučnih ljudi. Ali prvi utisak vara, Italijani su se pokazali kao sjajni, a njihova zemlja kao jedna od najinteresantnijih na svetu, definitivno! Ne znam koliko ćeš se zadržati tamo, ali ne odustaj od fokusiranja na ljude(možeš zanemariti klošare iz centra grada ), samo napred, Italijani žude da komuniciraju, jedino što moraš da znaš italijanski E da, nisu Kelti osnovali Bolonju, ona je samo dobila ime po keltskom plemenu Boii, koji su se vrzmali po tim prostorima. Uzdravlje!