Jump to content

Featured Replies

Posted

Saznao sam malopre da na Tari, u blizini Biljeske stene (malo dalje od 'centralnog' dela Tare, tipa 20km, tako nesto) ima besplatno konaciste, sa sve klopom :) Ako ste gledali film 'ptice koje ne polete', ona koliba u kojoj su ziveli - to je to. Ovi iz nacionalnog parka to odrzavaju, uvek je sredjeno i ima hrane (samo pise nesto kao 'ostavite malo i drugima' :) ). Verovatno je uvek prazno, jer ili jako malo ljudi zna za to, ili ne znaju da dodju do tamo :)

Pa, ko bude isao... a mogli bi i mi flowers::

Covece, citas mi misli!

Ja bas razmisljam kako bih na Taru skoknuo u narednih 15-ak dana.

Hvala za ovu informaciju - > povecava mi sanse da odem :)

p.s. a bas skoro sam gledao ponovo taj film i pitao se gde je sva ta lepota ..

ej, a u jednom kadru filma gdin. Zivojinovic se neshto protezhe valjda ispred kolibe, tako neshto, i ode par metara ispred, i tu valjda puca pogled na Drinu, onako sa visine, i uopshte pogled je neverovatan! jel to t0 mesto? fenomenalno! 

• 7 months later...

Cao drugari!!

Evo i ja da se ukljucim :comp:

Planirao sam da sa ortakom svratim na Taru ovog leta na putu do Sopotnickih vodopada, tako da bi mi jako dobrodosle neke korisne informacije o smestaju i svemu ostalom posto ce mi biti prvi put da idem na Taru..

Za početak, mapu Tare možeš naći na http://aleksandar.fotopic.net/p4022640.html, ali joj nemoj suviše verovati :-).

Ako ćeš samo da svratiš na Taru onda su ti Kaluđerske Bare najudobnija varijanta. To je vikend naselje  u najistočnijem delu Tare i do tamo bez problema stižeš javnim prevozom iz Bajine Bašte, a imaš i buseve direkt do tamo iz Beograda (Valjeva) i Novog Sada (Rume, Mitrovice, Loznice...). U Barama možeš naći privatan smeštaj (mogu ti pomoći) za 5-6€ čovek noć. Možeš napraviti par lepih šetnjica po okolini (do Vidikovca recimo) ili iznajmiti bicikl (100 dindži na sat). Posle uhvatiš javni prevoz za Kremna i Zlatibor. Prilično sumnjam u stop na ovoj liniji, bar do Kremana.

Ako te Tara malo više zanima i naročito ako si biciklom onda ti preporučujem Mitrovac, lokaciju u centru Tare. Tamo možeš spavati u Lovačkom domu (za nešto između 5 i 10€, ako se dobro sećam) i imaćeš dosta šire mogućnosti za šetnju i naročito za jahanje. Recimo Zaovinsko jezero i vidikovac Banjska Stena.

Treća mogućnost ti je Predov Krst na krajnjem zapadu. Tamo možeš stići nekim ranojutarnjim radničkim busom iz Bašte i spavati u Šumskoj kući (ili kako se već zove), nemam pojma pošto. A divljina je najlepša upravo tamo. Tu je Veliki Kraj, jedna od najvećih zabiti u Srbiji (unutar oštre krivine koju pravi Drina), zatim Veliki Stolac, najviši vrh Tare (inače na teritoriji Bosne) i vidikovac Bilješka Stena.

Jeej!

Mapu vec imam istu, u svakom slucaju veliko tnx! :wink:

Ja sam planirao da dodjemo do Mitrovca, posto sve od Uzica do Sopotnice idemo autostopom,putujemo vozom ( iz Beograda ) do Uzica, a odatle preko Bajine Baste na Taru autostopom.. Posto nosimo satore, nocimo negde gde moze da se kampuje, pa me zanima gde je sve dozvoljen kamp, koliko znam ima lokacija u Mitrovcu, za ostale ne znam... A ako budem u Mitrovcu, jahanje moram probati definitivno!

I da, planirali smo da se zadrzimo dva do tri dana, pa se nadam da ce to biti dovoljno da se Tara obidje koliko-toliko..

Tnx na informacijama :)

Pa, ne znam šta ćeš u Užicu. Kreni stopom iz Beograda/Valjeva, do Bašte ćeš nekako stići, i do Perućca, a za deonicu od Perućca do Mitrovca nešto ne verujem u stop :-). Pogledaj mapu, šta misliš kolika je frekvenca saobraćaja ?

Ali ako ne budete imali strašan prtljag na leđima možete da se uspentrate pešaka :-). Biće to naporan poduhvat, ali će vas pratiti sve bolji pogled pa može da bude i zanimljivo. Ako kampujete, to možete bilo gde (osim na usponu od Perućca, mnogo je strmo :-) ), ja u životu nisam čuo da je neko imao problema s kampovanjem na divljaka bilo gde u Srbiji (Crnoj Gori (osim možda obale), Makedoniji...), a naročito po planinama. A ja sam par desetina puta spavao napolju, gde me put zatekne.

Ako nosite šator definitivno nema potrebe da mislite o smeštaju.

Na Tari ste malo mnogo spori pešaka (a u stop slabo verujem), ipak je ona prostrana. A na Mitrovcu kolko ja znam nema rent-a-bajkova kao u Barama. Zato, ako vam je težište ture na planinskim zabitima, vredi porazmisliti o turi svojim biciklom ;-). O bajkovanju po Tari možete dosta pročitati na freebikingu ili ciklonautu, svejedno, sadržaj je isti.

Sad odo da spavam, ujutru putujem na Taru  smartass.

Pa, ne znam šta ćeš u Užicu. Kreni stopom iz Beograda/Valjeva, do Bašte ćeš nekako stići, i do Perućca, a za deonicu od Perućca do Mitrovca nešto ne verujem u stop :-).

Pa mozemo i tako.. Mislili smo do Uzica da dodjemo vozom ali i u Valjevu mozemo izaci pa odatle autostopom do Baste.. Sve zavisi koji od ta dva puta je bolji za  :stop:

Ako kampujete, to možete bilo gde (osim na usponu od Perućca, mnogo je strmo  ), ja u životu nisam čuo da je neko imao problema s kampovanjem na divljaka bilo gde u Srbiji (Crnoj Gori (osim možda obale), Makedoniji...), a naročito po planinama. A ja sam par desetina puta spavao napolju, gde me put zatekne.

Nisam ni ja ali ne skodi znati..jer na onoj mapi ima samo jedno obelezeno mesto, a kako nisam bio na Tari... vredi znati :)

Ok. tnx na informacijama, i lep provod na Tari :mah:

• 4 months later...

Kad krenete putem od Bajine Baste ka Peruckom jezeru (tj. ka brani), kod mesta Beserovina (pre znaka na putu,nekih 300-400 metara pre), postoji prilaz Drini, cak i kolima :)

Crnogorac koji zivi u americi, ulozio je tu kesh, srusio pola brda, napravio prilaz reci, napravio plato (zaravan) i tu je stao, jer mu nisu vlasti dozvolile da napravi hotel...

Tako da sam tu postavio sator, znaci stvarno je vrh!

Reka je 10ak metara od vas, hladnjikava, ali fenomenalna za kupanje  :)

Od tog mesta kad nastavite prema brani se nailazi na reku dugu samo 365 metara,zove se Vrelo, ima i vodopad kojim zavrsava u Drini :)

Posle brane, sam krenuo losim putem preko Predovog krsta i dosao do Zaovinskog jezera (usput se okupao u maloj rečci - Beli Rzav). Zaovinsko mi nije nista posebno, bilo je mutno, i koliko sam ukapirao ono sluzi kao akumulacija i ima neku revezibilnu hidroelektranu -  nisam se previse udubljivao u tematiku :)

Sa Zaovinskog sam otisao do Mitrovca na Tari.

Sa Mitrovca sam se oprobao u  nekim auto-trkama, vidim svi jurnjaju, pa dao i ja gas, nemam pojma sta je to bilo :)))

Sutradan otisao do hotela na Tari. Zatim otisao do Kremna, Mokre Gore. posle se kupao u jezeru Vrutci kod Bioske (izmedju Kremne i Uzica). Zatim se okupao u Djetini u Uzicu.

Evo i nekih slicica:

Drina, mesto gde sam kampovao:  http://i2.photobucket.com/albums/y50/remulus/P8250003.jpg

Pogled na Drinu: http://i2.photobucket.com/albums/y50/remulus/P8250005.jpg

Reka Vrelo: http://i2.photobucket.com/albums/y50/remulus/P8250008.jpg

Mitrovac na Tari-hoteli:  http://i2.photobucket.com/albums/y50/remulus/P8250004.jpg

pozz

• Author

kad pomenu, ako se nekom kampuje na mestu koje ima neku osnovnu infrastrukturu (tipa mokri cvor i ne znam sta jos), postoji kamp kod brane do kog se moze doci iskljucivo camcem ako se dobro secam. neka niska cena je u pitanju, a kapiram da lokalci znaju da vas tacno upute kako da dodjete tamo :)

(al sam objasnio... ;D)