Followers 0

Srednja, Zapadna i Sjeverna Evropa, ljeto 2014

1 post in this topic

Pozdrav raja!

Prosle godine sam prvi put obisao jedan dio Evrope koristeci se besplatnim ili jeftinim nacinom prevoza i putovanja, stopiranjem u svrhu prevoza i koristenjem web mreza kao sto su Couchsurfing i WWoofing za besplatan smjestaj. Obisao sam Madjarsku, Slovacku, Cesku, dio Austrije i Njemacke i skoro sve kantone Svajcarske. I dalje sam ovdje i vec mi je malo pun kurac ove zemlje, pa sledece godine razmisljam o novom putovanju.

Putovao sam sam ali i sa drustvom u par navrata i mogu reci da je mnogo bolje biti putovati sa saputnikom ili grupom.

Idealno je kretati se u grupi od 2-3 putnika, ali u slucaju da nas se skupi vise mozemo se podjeliti u par grupa tokom stopiranja.

Plan putovanja bi bio Srbija - srednja evrpa - Svajcarska - Francuska - Belgija - Holandija - AMSTERDAM - sjeverna Njemacka - Danska - Svedska - Norveska, i moj je plan ostati par sedmica u Norveskoj tokom vrelih ljetnih mjeseci, a u povratku obici i Poljsku i Cesku - PRAG obavezno.

Detalji putovanja su sada nepotrebni i kod ovakvog nacina putovanja dolazi do cestih promjena plana tako da sada o tome ne treba pricati previse.

Finansije- Putovanje bi trajalo tri mjeseca, zbog ogranicenja u sengen zoni za srpski pasos, ako bi se zeljeli vratiti u tu ludnicu. Koristeci stopiranje kao bespatan nacin prevoza, Couchsurfing za besplatan nacin smjestaja po 2-3 dana, ili volonterse mreze kao sto su WWoofing, Workaway ili Helpx za besplatan smjestaj od 1 do 5-6 ili vise sedmica troskovi putovanja svedeni su jedino na hranu i poneke suvenire i zezancije, tako da bi recimo 450 evra bilo sasvim dovoljno za ovo putovanje.

Takodje u svim zapadno-evropskim zemljama poprilicno je lako naci sezonske poslove kao sto su branje voca ili cuvanje krava i slicno.

Preporucena oprema - manji laptop ili uredjaj sa Wifi-om, vreca za spavanje, dobre patike, kisobran ljetna odjeca i ponesto za kisu, manji sator, zlatno pravilo je da prljag bude sto manji.

Trajanje od Sredine kraja Maja do pocetka Septembra.

Takodje postoje neki super festivali koji bi mogli posjetiti a koji su potpuno besplatni.

Tokom ovakvih putovanja mozete biti sigurni da cete steci veliko znanje o razlicitim zemljama i mogucnostima, takodje mnogo konekcija a saputnici ce vam postati bliski ili blizi prijatelji. Upoznacete nacine zivota i kulture mnogih zemalja, steci mnogo bolji pogled na zivot i svijet i sto je najvaznije upoznacete sebe bolje nego ikada.

Ko je zedan za ovom avanturom moze postaviti pitanja ovdje a takodje dodajte me na fejsu https://www.facebook.com/miodrag.marjanovic.39

Peace...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0