Jump to content

Featured Replies

Posted

Pade mi na pamet da bi bilo korisno napraviti listu zemalja u kojima se koriste strane valute paralelno sa domacom valutom.

Ne mislim na varijantu euro/dinar u Srbiji, vec bas na pravi slucaj kada se stranom valutom moze placati bukvalno sve, od sladoleda do hotela i putne karte. 

To je dobro znati jer onda nema potrebe da se menja novac i gubi na proviziji. A i lakse je.

Moj doprinos - Laos i Mjanmar.

U Laosu se sve moze placati sa tri valute: lokalni kip, americki dolar i tajlandski baht. Nijedna od ove tri valute nema prednost nad drugom, i takodje se drzavnim organima mogu placati troskovi za vizu i produzenje vize u stranoj valuti, cak je cena nominovana u dolarima. Ono sto treba dobro zapamtiti je kurs i kako najlakse preracunati isti (na primer za baht-kip skinu se tri nule pa se mnozi sa tri). Bilo kakva cetvrta valuta se ne koristi, iskljucivo ove tri. Kad se koristi strana valuta cesto se kusur vraca u lokalnoj tako da je veoma korisno razbiti novcanice na najmanje moguce, recimo kod dolara na jedan dolar.

U Mjanmaru se sve placa sa tri valute: euro, americki dolar i lokalni kjat. Od krucijalne vaznosti je izgled novcanica i datum izdavanja. Ako je novcanica bila presavijena pa je sredina sasvim malo izbledela, ako ima bilo kakve rupice ili ostecenja novcanice nece je prihvatiti ili ako je prihvate ponudice nerealan kurs. Tako da za Mjanmar treba nositi sto novije i ocuvanije novcanice.

U Kambodži se čak i sa bankomata podižu dolari i, naravno, sve se njima može platiti. U menjačnjicama se evri, aus dolari, itd., menjaju u US dolare više nego u lokalni riel.

Ako se dobro sećam, ulaz u Angkor je čak moralo da se plati u dolarima.

Ima mnogo ANZ filijala i ATM mašina, ali aus dolar ne ide.

• Author

Ima mnogo ANZ filijala i ATM mašina, ali aus dolar ne ide.

Ima i u Vientiane takodje. I takodje se ne koristi AUD.

• Author

Inace toliko mi se dopada Laos da bih rado presao, ali nazalost za to sto ja radim nema potrebe u filijalama vec se radi samo u centrali.

Ne znam da li je dobar primer, ali ja kad sam bio u Sarajevu pre 4 godine moglo se pazariti sa evrom u maltene svim trgovinskim i ugostiteljskim radnjama.

Mislim da više ne može, kad sam bio pre 2 god. nisu primali evre po prodavnicama.

Jedino gde sam mogao da platim u evrima je na putarini i na bezinskoj i to po nekim blago haračkim kursevima.

Americki dolar se koristi u velikoj vecini karipskih zemalja kao i u nekoliko zemalja srednje Amerike, npr u Panami je i zvanicna valuta uz lokalni 'balboa' i fiksni kurs je 1:1.

Ne znam za Federaciju ali u Republici Srpskoj su od skoro, mozda ima  2 godine u prodavnicama obavezni natpisi da je placanje moguce samo u konvertibilnim markama i velika vecina se toga pridrzava.

U pogranicnim mestima sa Srbijom u Republici Srpskoj moze se platiti u tri valute: RSD, EUR i KM. 1 KM=60 RSD trenutno, informacija od pre par dana, region do Visegrada. Pitaju te i cime ces da platis :D