Followers 0

MINHEN

4 posts in this topic

Da li je neko putovao skoro u Minhen? preporučite šta treba posetiti, gde je jeftina klopa, pivo??? putujem početkom jula pa do tada primam savete, preporuke, konstruktivne ideje.... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Minhenu treba videti Hofgarten, lep mali park u kompleksu dvorca, pa iz nje kada se izadje ide se u Englischer garten, veliki park, tu je Eisbach, ledena reka, tu surfuju, dolaze iz celog sveta, veoma je interesantno, i monopteros u sredini i kinesku kulu, gde je velika pivska bašta. Marienplatz, stari trg, tu je rathaus tj. gradska skupština i muzej igračaka. Takodje i crkva na koju možeš da se popnes, malo veži napor ali se isplati jer puca pogled na ceo grad, plus moguće je videti Alpe ako je lep dan. Ako te zanima umetnost, postoji dosta muzeja, pinakothek, ima 3, stara, nova i moderna, plus Brandhorst koji ima najsavremenija dela. Nedeljom su ulaznice 1 evro, tako da se može iskoristiti lepo. Olimpijski toranj takođe treba videti, takođe može se popeti na njega i gledati grad, a gore postoji i rokenrol muzej, mali ali simpatičan. Za izlete van Minhena ima terme Erding, odatle je pivo Erdinger. Veoma lepi bazeni i tobogani, takođe tu je najduži tobogan u Evropi, zaboravio sam koliko je dugačak, ali znam da kad se spuštam jedva čekam kraj više :D

Možeš na Alpe, nije daleko.

E sad, ako se setim još nečega dodaću.

Pivo je najjeftinije u supermarketima naravno, lidl ima neko pivo pola litre u plastičnim flašama, ali veoma dobro i jeftino, oko 30, 40 centi, mada dobiješ 25 centi nazad ako vratiš flaše, samo plastične, staklene su 8 centi. Ima Franziskaner ja volim. Klopa je onako, ima na ulici i u pekarama Bavarski specijaliteti, pa biraj. Restorani su skupi. Generalno Minhen je najskuplji grad u Nemačkoj, ali baš. Tako da eto.

Pozdrav i lepo se provedi u mom omiljenom gradu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plus,ako te mozda interesuje (reltivno novija) istorija,nedaleko od Minhena je Dachau,prvi koncetracioni logor (concentration camp) koji su nacisti otvorili,neposredno po dolasku Hitlera na vlast:

https://www.kz-gedenkstaette-dachau.de/directions.html

http://www.viator.com/Munich-attractions/Dachau-Concentration-Camp/d487-a616

Pored toga,u Minhenu je sediste BMW-a (i muzej),zatim bavarski muzej,gradska kuca (cuvena po figurama koje se "mrdaju",tj. "igraju"),Deutshes Museum (mislim da je najveci svetski sajam tehnike i inovacija),minhensku (bavarsku) kraljevsku rezidenciju,itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imas odlican rostilj,"MIMI GRILL",Lundwurmstrasse 179,ja redovno svratim,a usput i dobra rakija fin lokal..momak sto radi se zove Bojan.(Nije mnogo daleko od stanice zeleznicke..Goetheplatz,i odmah desno...ja peske uvek prosetam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0