Followers 0

kako se vadi slovenacko državljanstvo?

5 posts in this topic

Pozdrav svima,

Moja baka,majka moje majke je rođena u Sloveniji sve do II svetskog rata je bila tamo,pa je emigrirala u Srbiju i ovde se udala.Ja nikada nisam bila u Sloveniji i upoznala familiju a sada imam jaku želju.

Čitala sam da je moguće da izvadim njihovo državljanstvo samo ne znam kako.Da li ima,među vama na forumu ljudi koju su vadili bilo koje državljanstvo pa da mi malo pomogne,uputi me na prave adrese i sl?

Hvala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je specifičan slučaj.

Zar nije najjednostavnije da pitaš u slovenačkoj ambasadi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slovenija do skoro nije dozvoljavala dvojna drzavljanstva, i procedura je bila dosta komplikovana - odreknes se svog drzavljanstva, pa onda apliciras za njihovo. Nerealno dugacka procedura sa puno komplikacija. 

Pre nekoliko godina su poceli sa dvojim drzavljanstvom, ukoliko je bracni partner drzavljanin Slovenije, ali nisam cula jos uvek da je neko to izvadio.  

 

Po poreklu tog tipa koji navodis, Slovenija ne izdaje drzavljanstvo, i vrlo su striktni po tom pitanju. Potrebno je da jedan roditelj bude iz Slovenije + da budes rodjena u Sloveniji, ili da su ti oba roditelja iz Slovenije (kada mozes da budes rodjena i izvan Slo). 

 

Ukoliko imas slovenacko poreklo, mozes da ucis jezik i uclanis se u neko odr slovenackih drustava u Srb, uspostavljas kontakte sa njima i slicno (ima vise udruzenja po vecim gradovima, u Beogradu je to "Sava"). Ali drzavljanstvo je druga prica, i lakse ga je dobiti preko boravka tamo nego preko tih rodbinskih linija. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niti je specifičan slučaj, nit je tačno da Slovenija ne daje mogućnost uzimanja njihovog državljanstva po tom osnovu. To je postupak dobijanja državljanstva po vanrednoj naturalizaciji. Poslednjom promenom Zakona o državljanstvu Republike Slovenije u decembru 2006. godine je zakon omogućio osobama, koje ostvaruju nacionalne razloge, dobijanje državljanstva pod olakšanim uslovima. Nije neophodno da se odričete našeg državljanstva, niti da ste boravili u Sloveniji neki minimum godina i sl. Potrebno je da dokažete slovenačko porklo, izvod iz matične knjige rođenih i matične knjige državljana Slovenije za pretka na čije se poreklo pozivate (u ovom slučaju Vaša baka) kao i izvodi iz matičnih knjiga Vaše mame i Vaš, čime dokazujete da ste unuka te osobe.

Taj zakon kaže: "Vanredna naturalizacija iz nacionalnih razloga je moguća ako je podnosilac slovenački iseljenik odnosno njegov potomak do drugog kolena u ravnom redu ili pripadnik autohtone slovenačke nacionalne grupe u pograničnom području, koji iskaže aktivnu vezu sa Republikom Slovenijom odnosno aktivno višegodišnje delovanje u slovenačkim društvima, školama slovenačkog jezika, slovenačkim iseljeničkim ili manjinskim organizacijama..."

Procedura nije puno komplikovana ali traje.  Prvo se morate izjasniti kao Slovenac ovde, upisati se u svojoj opšitini u birački spisak manjina (u ovom slučaju slovenačke manjine u Srbiji) i sa tom potvrdom se učlaniti u najbliže udruženje Slovenaca ali ne bilo koje već ono koje je osnovano i finansirano od slovenačke ambasade, tj. republike Slovenije. Tu počinje Vaše "dokazivanje" da se zaista osaćate Slovencem. To u praksi znači da ćete biti član takvog udruženja min 5 god pre podnošenja zahteva za državljanstvo i to ne samo formalno već da ste zaista bili aktivni u radu udruženja. Udruženje izdaje takvu potvrdu sa pozitivnim mišljenjem koje je presudno za podnošenje zahteva za državljantvo i tu nema "gledanja kroz prste". Morate, zaista, uzeti aktivno učešće u radu udruženja, odlaziti na sastanke redovno, uzeti učešće u nekoj od sekcija, učestvovati u organizaciji proslava nacionalnih praznika itd...

Takođe, u udruženju trebate da pohađate časove slovenačkog jezika, jer na kraju dobijate od njih sertifikat priznat od strane ambasade, pa u tom slučaju nije potrebno dodatno polaganje jezika  prilikom podnošenja zahteva (što takođe nije puka formalnost već je ispit koji zahteva ozbiljnu pripremu i određeni nivo poznavanja jezika i gramatike).

Ukoliko ispunjavate uslove članstva u udruženju, isto nudi aktivnu podršku i pomoć pri apliciranju za dobijanje državljanstva, pribavljanju neophodne dokumentacije itd. 

To je jedini put i način dobijanja slovenačkog državljanstva a po tom osnovu za koji Vi pitate. Naravno ni sve ovo ne garantuje 100% dobijanja državljanstva jer zadržavaju pravo da Vas odbiju nakon apliciranja po bilo kom osnovu... Dakle, nije lak ni kratak proces ali nije nemoguć. Na primer, moja tetka je pre desetak godina (ispunjavajući sve uslove) bila odbijena bez obrazloženja u ambasadi nakon razmatranja njene aplikacije za državljanstvo. Već sledeće godine je podnela zahtev ponovo i dobila državljanstvo (ona i njena ćerka).

Nadam se da sam ovim informacijama pomogao, objasnivši mogućnost dobijanja državljanstva po ovom osnovu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobar dan, svima. 

Zelela bih da pitam, da li ja stricem pravo na slovenacko drzavljanstvo, ako se pozovem na majku koja ima slovenacko pasos vec 5 godina a, zivi u Srbiji kao i ja? 

Unapred zahvalna na odgovoru! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0