Old School

Members
 • Content Count

  503
 • Joined

 • Last visited

About Old School

 • Rank
  putnik dugoprugaš
 • Birthday 04/26/1985

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Old School

  Da li je bolje emigrirati?

  Mnogo mladih Portugalaca je napustilo zemlju, pa sad gledaju da privuku sto vise ljudi, ukljucujuci i strance. https://southeusummit.com/europe/portugal/2019-saw-500000-immigrants-make-portugal-their-new-home/
 2. Old School

  AIRBNB iskustva

  U ovom slucaju bih rekao da je host kriv, jer ima ukljucenu opciju za automatsko bukiranje, a vise uopste i ne koristi airbnb. Svakako budi uporna, airbnb bi morao da resi ovaj problem. Novac bi svakako morao da ti bude vracen.
 3. Old School

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Lose vesti za sve koji su prethodnih meseci cesto posecivali ovaj link trazeci najnovije podatke o ogranicenjima putovanja sirom sveta. IATA je ogranicila na 3 broj zemalja koje mozete besplatno da pogledate, za sve preko toga je potrebna pretplata po sumanutoj ceni od 199 eura godisnje. https://www.iata.org/en/publications/timatic/covid-alerts/ Problem se da resiti refreshom stranice i ponovnim unosom captcha koda, ali je prilicno annoying.
 4. Old School

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Svaki dan sve crnje i crnje prognoze, svet se nece oporaviti do 2046. [emoji2955] Sent from my MI 8 using Tapatalk
 5. Old School

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  https://www.forbes.com/sites/avidan/2020/08/02/in-a-twist-on-loyalty-programs-emirates-is-promising-travelers-a-free-funeral-if-infected-with-covid-19/ Emirates’ insurance for travelers stipulates that if one of its passengers is diagnosed with COVID-19 during their journey, the Dubai-based airline will cover their medical expenses, up to €150,000 (about $176,000). It will pay €100 ($118) per day for quarantine costs – such as a hotel room – for up to two weeks. And if the worst happens, Emirates will offer €1,500 (about $1,765) for a passenger’s funeral. The insurance is automatic with ticketing, effective immediately, and carries no fees for travelers. Sent from my MI 8 using Tapatalk
 6. Old School

  AIRBNB iskustva

  https://www.poslovni.hr/svijet/vlasnicima-praznih-stanova-gradske-vlasti-barcelone-prijete-zapljenom-4242313 Kako piše Bloomberg, prije nekoliko dana gradske su vlasti uputile dopis u 14 kompanija koje zajedno posjeduju 194 prazna stana u katalonskoj prijestolnici i upozorile ih da će ih zaplijeniti ako vlasnici ne pronađu stanare u idućih mjesec dana. U slučaju zapljene grad će vlasnicima isplatiti odštetu u visini polovice tržišne vrijednosti pojedinog stana. Međutim, vlasnicima prijeti i novčana kazna između 90.000 i 900.000 eura, navode španjolski mediji. Zaplijenjeni stanovi ušli bi u fond javnog stambenog prostora, a grad bi ih iznajmljivao građanima plićeg džepa.
 7. Old School

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Za Italiju je neophodna samoizolacija. Evo informacija sa sajta italijanske ambasade u Beogradu i njihovog ministarstva spoljnih poslova. https://ambbelgrado.esteri.it/ambasciata_belgrado/sr/ambasciata/news/dall-ambasciata/2020/05/informazioni-per-il-rientro-cittadini.html https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html Moram da priznam da mi je malo nejasno za Portugal. Letovi iz Srbije su definitivno zabranjeni (citaj Wizz), ali izgleda da mozes da udjes u Portugal ako letis iz druge zemlje uz obavezan test ne stariji od 72h. https://www.sns24.gov.pt/tema/doencas-infecciosas/covid-19/prevencao/prevencao-dos-viajantes/viajar-de-e-para-portugal/ Imaj u vidu da se ovo menja iz dana u dan, danas su nas Grci neprijatno iznenadili. EDIT: https://www.politico.eu/article/coronavirus-travel-europe-country-by-country-travel-restrictions-explained-summer-2020/ Ovaj clanak ima malo bajate informacije, ali za svaku zemlju ima link ka zvanicnom sajtu ministarstva spoljnih poslova ili zdravlja, sa najnovijim inofrmacijama.
 8. Old School

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Ako si se testirao sa overenom zdravstvenom knjizicom, ovde mozes da proveris svoje rezultate: https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing/ P.S. @bam-bam Od juce mozemo u Spaniju http://www.exteriores.gob.es/Embajadas/BELGRADO/es/Noticias/Paginas/Articulos/ESPAÑA-ABRE-SUS-FRONTERAS-A-SERBIA-Y-MONTENEGRO.aspx Uz popunjen formular 48h pre putovanja na https://www.spth.gob.es/
 9. Old School

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  IATA kaze da od danas mozemo i u Francusku, ali ja nisam nasao nigde zvanicnu potvrdu. Svedska je takodje potvrdila juce: https://www.government.se/articles/2020/04/faqs--entry-to-the-eu-via-sweden-banned/ Nadam se da ce jedna po jedna zemlja polako pocinjati sa primenom cuvenih preporuka.
 10. Old School

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Mislim da je tesko da ce biti nesto od tog leta za Lisabon. https://dre.pt/application/file/137024178 Nismo na listi zemalja van Schengena iz kojih su dozvoljeni letovi za Portugal.
 11. Old School

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Bolje proverite za svaku zemlju, pre nego sto se uputite. Italija: dozvoljen ulazak, ali uz neophodan karantin. https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html Svajcaska: i dalje nije dozvoljen ulazak, osim u izuzetnim slucajevima. https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/aktuell/aktuell/faq-einreiseverweigerung.html Austrija: nije dozvoljen ulazak. https://www.bmlrt.gv.at/tourismus/corona-tourismus/corona_gaeste.html Danska: nije dozvoljen ulazak, barem do 04.07. https://politi.dk/en/coronavirus-in-denmark/travelling-in-or-out-of-denmark/is-my-country-open-or-banned itd. itd.
 12. Old School

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-evropskych-zemi-podle-miry-rizika-nakazy/ https://www.mvcr.cz/mvcren/article/travel-information-after-july-1st-2020.aspx Third country citizens: If they are citizens or residents of green zone countries, which apply reciprocity towards the Czech Republic (currently this is the case of Montenegro and Serbia), and they stayed in the last 14 days in their territory, they can enter the Czech Republic without the need to prove the purpose of entry or to limit the duration of stay on the territory, and without additional obligations from the epidemiological point of view.
 13. Old School

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Neka me neko ispravi, ali nama su trenutno od zemalja EU bez ogranicenja otvoreni samo: Hrvatska (uz potvrdjenu rezervaciju smestaja), Grcka (i dalje samo kopnom preko Bugarske), Madjarska, Bugarska i Ceska. Ova preporuka EK sa listom zemalja ne znaci mnogo jer na kraju svaka clanica za sebe donosi odluke.
 14. Old School

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Svaka zemlja ima pravo da odluči za sebe. Češka je recimo napravila svoj spisak zemalja, na kom nema pola od ovih zemalja, ali na sreću ima Srbije. Sent from my MI 8 using Tapatalk
 15. Old School

  Zanimljivi članci

  Offtopic: Tek skoro sam saznao da je "odliv mozgova" samo bukvalni prevod i to prilicno los, termina "brain drain". Politicki korektan termin na engleskom je "human capital flight". https://en.wikipedia.org/wiki/Human_capital_flight Sent from my MI 8 using Tapatalk