MarkoToro

Members
 • Content Count

  177
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

About MarkoToro

 • Rank
  putnik srednjeprugaš
 • Birthday 05/14/1989

Contact Methods

 • Website URL
  https://www.flickr.com/photos/marko_14_photo/

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  China (Aveiro in my mind)
 • Interests
  lingvistika/fotografija/putovanja/kuhinja/filmovi

Recent Profile Visitors

10,670 profile views
 1. MarkoToro

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Meni je informacije od drugarice i njenog muža koji radi tamo, u Nemačkoj. U karantinu su i testirali su se kad su stigli, Donja Saksonija je u pitanju. Sve države EU su dobile preporuku da prime te države sa spiska gde je i Srbija. A preporuka je neobavezujuća kao u Srbiji da se nosi maska Druga tema, znam. Evo ovde: https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/06/30/council-agrees-to-start-lifting-travel-restrictions-for-residents-of-some-third-countries/ "The Council today adopted a recommendation on the gradual lifting of the temporary restrictions on non-essential travel into the EU" Imate i ovde.
 2. MarkoToro

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Kakav biznis, bokte, sad globalno sa testovima. Može se u Grčku i avionom. Juče mi je sestra sletela na atinski aerodrom. Grci traže da se skine neka aplikacija i tu unesu podaci. Takođe, građani Srbije od danas mogu u sve države Šengena osim u Nemačku. Tj. i tamo se može ali uz posebne potvrde, pozivna pisma i-ili 14 dana karantina.
 3. MarkoToro

  Zivot i rad u Kini

  Zvanično, u Kini ne smeš raditi sa studentskom ili family vizom, samo sa Z vizom. Nezvanično, ima svega, ipak je to Kina. Moj je savet uvek ići legalno, gde god i kako god. Više o vizama OVDE A ovde o legalizaciji papira za kinesku vizu. Srećno! @EMIRATES GIRL
 4. MarkoToro

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Evo, da se ponovim sad sam pogledao i na BlaBlaCar-u ima svaki dan neko ko vozi Niš-Sofija.
 5. MarkoToro

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Ja bih ti preporučio i Blablacar da vidiš, jer sad svi nešto te hoće, te neće da voze ali svakako se sme u Bugarsku bez testa i bez problema. Kontam da ide više ljudi.
 6. MarkoToro

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Ovde ima mnogo informacija o svim državama kako i ko može da uđe: https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htm
 7. MarkoToro

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Evo malo i detalja i brojki ko to voli, a u vezi sa avio-industrijom: https://www.icao.int/sustainability/Documents/MonthlyMonitor-2020/MonthlyMonitor_May_2020.pdf "Top 15 airline groups accounted for 47.4% of the world's total RPK in March 2020 and declined by -51.7% YoY"
 8. MarkoToro

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Probaj iz Rumunije u Mađarsku pa u Srbiju. Jer između Mađarske i Srbije se već može. Samo da EU odobri prelazak između članica.
 9. MarkoToro

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Evo sad je Aeroflot napravio OVO. Ukratko "Aeroflot has launched its e-voucher scheme as an additional tool for ticket returns. Passengers can apply for an e-voucher as compensation for unused tickets and additional services purchased before 1 May 2020." Pristup ovom sistemu je OVDE. PS. Special terms and conditions apply to e-Vouchers issued in exchange for tickets purchased before 1 May 2020: 1. with the date of departure to/from China (including Hong Kong) on or after 18 February 2020; 2. with the date of departure to/from other foreign countries on or after 5 March 2020; 3. with the date of departure on domestic flights on or after 18 March 2020.
 10. MarkoToro

  Putovanje za vreme i posle koronavirusa

  Samo da potvrdim ovo i da dodam da se već 50 mejlova i 32 dana borim sa štetočinama od travelgo-a, kineska WeChat kompanija za prodaju karata (avionskih i voznih), sa 0,8/5 ocenom, firmom koja mi, u sad već preko 50 mejlova, nudi vaučere za let Aeroflota koji je otkazan još 20.03. Kad sam zvao Aeroflot rekli su da nemaju ništa s tim jer sam kartu kupio na TravelGo sajtu, (svkakao moja greška i usud) a i "ko zna kada će da lete ka Kini". Za to vreme uredno prodaju karte za tu relaciju.
 11. MarkoToro

  Zivot i rad u Kini

  Pravo vreme za upuštanje u avanturu je sada Uvek sada. Šta god odlučio, srećno i dobro došao u Jiangsu provinciju.
 12. MarkoToro

  Zivot i rad u Kini

  @Dragance Ja sam često (bio) u Nanjingu. Divno mesto. A plata za prof. univerziteta 250-800k kontam da je to godišnje i to je skroz u redu. Inače, 170-240k je godišnja plata nastavnicima engleskog po školama i trening centrima u Nanjingu, one koje ja lično poznajem. Šta me buni jeste ovo "400,000 to 600,000 RMB settling-in allowance will be provided;100,000 to 300,000 RMB start-up fund". To mi je nešto mnogo. Do sad meni su sve plate i nuđene i isplaćivane kao after taxes, dakle neto.
 13. MarkoToro

  Zivot i rad u Kini

  Moja kineska agentica je sredinom maja rekla "hajde da sačekamo kraj maja da se završi kongres KP u Pekingu". U međuvremenu situacija sa Hong Kongom nije najsjanija, globalno se velike države igraju Rizika malo, a Kina lokalnim pojavama netrpeljivosti prema strancima i tim ćutanjem o otvaranju granica pokazuje da joj to baš i nije neki problem ili prioritet. Na grupi na WeChatu, gde smo mi stranci u mom gradu, neko je poslao fotku kako se nada da neće biti kao prošli put kad je Kina zatvorila granice za strance na više decenija. Meni je tamo ostao laptop i gomila knjiga, ali ima ljudi kojima su tamo porodice, deca, neke vrednosti materijalne itd. Mnogi bi da idu kući sad kad se završi semestar/polugodište. Što se posla tiče, opet svi moji stranci koji su tamo uskoro kreću da pregovaraju za novu školsku godinu jer se bliži kraj ove šk. god. (kako gde, ali biće produžena do polovine jula) pa ćemo zanti više detalja. Ista moja agentica pominje smanjen broj stranih nastavnika u Kini pa i moguću veću tražnju ali nešto ne verujem ni u to. Moj lični stav je da se dosadašnje procedure legalizacije papira i dobijanja radne dozvole-radne vize-boravišne dozvole neće menjati. Ono što je definitivno, jeste da sve nas čekaju svakakve provere (zdravstvene) i karantin od 14 dana minimum po dolasku u Kinu.
 14. MarkoToro

  Zivot i rad u Kini

  OK, sve je u redu, znamo razliku između nastavnika fiskulture i fudbalskog trenera; fudbalski trener zarađuje više, a nastavnika fizičkog slušaju više - šala mala. Ja možda živim u siromašnijoj provinciji i siromašnom gradu. Eto, ovde sve trenere koje znam predaju fizičko u školi.
 15. Aloha, Vijetnamci, živi ste li? Nadam se da jeste! Vidim da je dobra statistika slučajeva korona virusa tu. Pitanja dva: kako ste obično leteli na relaciji Srbija/Mađarska/BiH - Vijetnam? I koji je opseg cena tu (bio)? Hvala!