blizanci

Urednik
 • Content Count

  251
 • Joined

 • Last visited

About blizanci

 • Rank
  putnik srednjeprugaš

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Čačak

Recent Profile Visitors

2,220 profile views
 1. blizanci

  Malo pitanja u vezi sa Iranom

  Kako si dobila vizu, mora li preko agencija za onaj nesrećni kod ili si direktno aplicirala?
 2. blizanci

  Kako najbolje do Sofije?

  Za otprilike deset i po sati. Kreće iz one nesrećne stanice Topčider oko devet izjutra i stiže u Sofiju u pola devet uveče, po bugarskom. Ta linija za Sofiju je i ukinuta. Ovo sada se vodi kao sezonski voz, saobraća od polovine juna do polovine septembra.
 3. blizanci

  Kako najbolje do Sofije?

  Prolazi to još uvek, bez brige. Pre neki dan sam išao tom rutom, dao bugarskom kondukteru 500 dinara za brata i mene. Niko ti neće praviti problem što nemaš kartu do Sofije, godinama to tako funkcioniše.
 4. blizanci

  Lonely Planet

  Imam iz 2012-te, ako ti odgovara.
 5. blizanci

  Malo pitanja u vezi sa Iranom

  Ne, e-viza je 70 evra, tačnije 8125 dinara.
 6. blizanci

  Malo pitanja u vezi sa Iranom

  Hvala, pedjalon! Pretpostavljam i da su cene ulaznica, hrane itd. zbog inflacije dosta povoljnije nego ranije, mada ni pre nije bilo skupo. Baš sam danas zvao ambasadu da proverim za vizu - plaća se 70 evra.
 7. blizanci

  Malo pitanja u vezi sa Iranom

  @pedjalon, kakva su iskustva, kako je bilo u Iranu? Koji je kurs rijala i kako si menjao novac? Ima onaj sajt što sam na jednoj temi linkovao u vezi kursa, ali ovako su nam informacije iz prve ruke.
 8. blizanci

  Istanbul

  I koliko je karta preko Ozlema? Je li polazak iz Srbije? Nisi ni morao unapred da rezervišeš, mogao si na licu mesta da kupiš kartu.
 9. blizanci

  Istanbul

  Metro Turizm je jedan od najpoznatijih prevoznika u Turskoj, nećeš sigurno pogrešiti sa njima. Imaš i Has Turizm, isto za preporuku na toj relaciji. Ja uglavnom putujem sa bugarskim Matpu96 jer je najpovoljnija cena, ali su im busevi lošiji od pomenutih.
 10. blizanci

  Malo pitanja u vezi sa Iranom

  Na ovom sajtu se može pratiti kretanje pravog tj. realnog, nezvaničnog, kursa rijala: https://www.bonbast.com/ Koliko Irancima ne pogoduje ova situacija sa nacionalnom valutom (a prognoze su da će potrajati), toliko je dobro za strance koji dolaze u Iran. Do pre par meseci evro je vredeo 40 000 rijala, a sada oko 120 000. Npr. ulaznice za većinu lokaliteta su oko 200-250 000.
 11. blizanci

  online placanje avio karte?

  Hvala, drugari, bilo je ipak do nedovoljno novca na kartici. Računali su neki nenormalan kurs na konverziji dinara u evre, pa je tu došlo do zabune.
 12. blizanci

  online placanje avio karte?

  Imam problem prilikom plaćanja avio karte Intesinom Internet karticom. Do sada su sva plaćanja prolazila i, možda je važno istaći, bila su na moje ime ili sam ja bio jedan od putnika. Ovoga puta kupujem kartu za drugoga i po završetku transakcije piše: "We are sorry, we could not process your payment. The system was unable to authorize the credit card. (pe1) What you can do: Please contact your bank for more information. Please try a different credit card. If this error continues, please call one of our Global Contact Centres or dial 00971 2 599 0000 and we’ll be happy to help. Local and International calling rates apply." Ima li neko ideju šta može biti uzrok odbijanju autorizacije kartice?
 13. blizanci

  Britanika

  Pre osam godina, jedan događaj koji će 2015. iz temelja potresti Stari kontinent i postati poznat kao "najveća izbeglička kriza u Evropi od Drugog svetskog rata", imao je svoju pretpremijeru u Banji Koviljači, varošici u Zapadnoj Srbiji. Tamo se nalazio tada jedini centar za tražioce azila u našoj zemlji. Decenijama je sastavom gostiju svedočio o kriznim tačkama sveta. Krajem sedamdesetih najbrojniji su bili Čehoslovaci, potom Rumuni, Albanci, izbeglice iz jugoslovenskih ratova, onda Iračani, Palestinci, Afrikanci svih fela, ali u malom broju, dovoljnom da popuni osamdesetak kreveta u centru. Onda je 2010. počeo da raste talas koji su predvodili Avganistanci, Somalijci, Pakistanci, potom Sirijci. Hiljade ljudi spavalo je u banjskom parku, okolnim šumama, napuštenim kućama, čekajući da se oslobodi mesto u prepunom Centru. Tada jedini internet kafe u Banji doživeo je zvezdane trenutke, na slobodnu stolicu ispred kompjutera čekalo se satima. Gotovo na svim ekranima širile su se Gugl mape, bliži pogled je... Pročitajte Britanika
 14. Bantustan – kolekcija priča tri putnika, ispričana prvo kroz blog, a zatim kroz knjigu, mape i crteže – je izašla 2015. kada sam i sam bio na jednom putu. Dugo vremena sam želeo da je pročitam, potpirujući sopstvenu zaintrigiranost afričkim kontinentom s kojim imam stabilan, ali nekako varirajući odnos. Dobio sam je za prošli rođendan, nakon što me je prijateljica pitala šta bih želeo (što uopšte nije loša fora za poklone). Knjiga me je zatim gledala sa police pokraj kreveta neko vreme. Jedva sam čekao da je pročitam, ali sam početak malo i odlagao. Listao sam je, dodirivao, mirisao i čekao pravi trenutak. Prethodnog proleća i leta me je dunuo talas čitanja knjiga, što zbog studija, što zbog ličnog zadovoljstva, koji je minuo početkom jeseni. Od čitanja knjiga zaredom, ponekad čak i nekoliko knjiga istovremeno (Goodreads kaže da je to bilo više od 30 knjiga), nastupilo je očekivano zatišje. Odlučio sam da Bantustan ekspresno ne progutam, već da ga čitam malo po malo (za šta su kratke blog-priče svakog... Pročitajte Bantustan, Afrika, knjige, putovanja, pričanje priče i koferi koje uvek nosimo sa sobom
 15. blizanci

  Viza za Kirgistan - novosti

  Amstel, hvala na informaciji! Ti nam dođeš kao Deda Mraz, prvo Iran, sad Kirgizija