golosina

Urednik
 • Content Count

  1,909
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

About golosina

 • Rank
  putnik dugoprugaš

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  west coast

Recent Profile Visitors

2,062 profile views
 1. golosina

  Jeftine avio karte

  Mislim da nema više onih neverovatnih error fare tipa kao kad je Maja otišla za 7 eur u Indiju, ali generalno su interkontinentalne karte povoljnije. Pre 5-6 god kartu iz Portugala za Njujork npr nisam mogla naći ispod 500 eur a sad kad god pogledam nađe se nešto za 350 npr. S druge strane, po Evropi se povoljnije putovalo pre 10 godina nego sad, mada i tu bude povratnih karata za 40-60 eur.
 2. golosina

  Viza za SAD

  Kakva je procedura ako je osoba koja aplicira bila u Iranu neposredno pre apliciranja, imate li iskustva?
 3. golosina

  Island

  Ovo sam i ja mislila, međutim pre 3 dana drugarica na Kipru iznajmila auto s debitnom. Imala je doduše 2000eur na kartici i to su joj blokirali.
 4. golosina

  Island

  Više sam za 4wd, pre svega zbog bezbednosti, jer u martu i dalje može da bude i snega i dosta poledice na Islandu i to one koja se ni ne primećuje lako na putu. Što se tiče puteva oni su uglavnom OK na Islandu - uglavnom prazni, nema mnogo krivina itd. U pitanju su 1-2 trake, ali zaista dovoljno za saobraćaj tamo. Problem je kad putevi nisu asfaltirani (šljunak), ili npr kad ugledate predeo zbog kog treba malo skrenuti sa puta i slično. Ne znam koja je opcija najbolja kad je u pitanju osiguranje. Meni je npr. u Kostariki putno osiguranje Nomad pokrilo štete na automobilu u vrednosti od preko 500 dolara.
 5. golosina

  Predavanje engleskog online

  @MarkoToro, jel si u i dalje u toku? Ja koliko čujem od tičera sa srpskim pasošem slično ovome što si opisao važi i za iTutor.
 6. Navodno je od 16.12. zahvaljujući nekom novom dogovoru između Srbije i Mađe dosta ubrzano prelaženje granice. Zna li neko više o ovome?
 7. golosina

  Kolumbija

  Hvala Marice! Da, baš sam na trek mislila. Ako ima još iskustava, pišite Da li je vredno blata i borbe s insektima I ova obala me zanima. Plaže oko Santa Marte prelepo izgledaju, nisam pretpostavila da je setting zapravo fensi i haotičan.
 8. golosina

  Kolumbija

  e pa hvala na odgovornoj tvrdnji znam da si ti strog kad su plaže u pitanju, pa me raduje ako preporučuješ
 9. golosina

  Kolumbija

  Može li @MajaNS ili neko drugi ko je bio da napiše neke utiske o Ciudad Perdida? Što se tiče plaža, u Kostariki mi je pacifička obala bila neuporedivo lepša od karipske, da li je to i ovde slučaj?
 10. golosina

  Zanimljivi članci

  Kad smo kod čaja. Portugalci imaju alternativno objašnjenje kad je poreklo reči tea u pitanju "Travel back in time to 1662, when Catherine of Braganza (daughter of Portugal’s King John IV) won the hand of England’s newly restored monarch, King Charles II, with the help of a very large dowry that included money, spices, treasures and the lucrative ports of Tangiers and Bombay. This hookup made her one very important lady: the Queen of England, Scotland, and Ireland. When she relocated up north to join King Charles, she is said to have packed loose-leaf tea as part of her personal belongings; it would also have likely been part of her dowry. A fun legend has it that the crates were marked Transporte de Ervas Aromaticas (Transport of Aromatic Herbs) – later abbreviated to T.E.A." Tvrdnja je zabavna, ali po svemu sudeći netačna. Svakako je zanimljiva priča o tome kako je Katarina donela modu čaja u Englesku, gde se on do tada konzumirao skoro isključivo kao lek. http://www.bbc.com/travel/story/20170823-the-true-story-behind-englands-tea-obsession
 11. Imamo mesto za ESC volontera u gradu Aveiru, u Portugalu, tokom 5-7 meseci sledeće godine. Problem je što osoba mora imati mađarski pasoš i do 30 godina. Svi troškovi su plaćeni. Za više informacija pp.
 12. golosina

  Island

  Ukratko, obučeš sve što imaš :) prati da li će biti vetra, to je na Islandu najveći problem kad se radi o hladnoći.
 13. golosina

  Rovaniemi

  Postoji jedna fotka iz osamdesetih, ja od 3-4 godine, sedim u onom novogodšnjem settingu mamine ili tatine firme, držim jednu igračku, sama na stolici. Inače su se ta fotografisanja organizovala da deca zaposlenih dobiju paketić i slikaju se sa Deda Mrazom. Godinama kasnije pitam mamu zašto sam sama na toj fotki, kaže ja došla do Deda Mraza, pogledala ga i rekla mu "ajd molim te ti se skloni, ja bih sama da se slikam" Možeš da pretpostaviš da ni 30 i kusur godina kasnije nisam sela u krilo bradonji, pa još za 40 evra koliko valjda košta fotkanje Na stranu moja nefasciniranost svim tim, u Laponiji mi je bilo divno. Priroda je neverovatna (bilo je mnogo snega), ljudi i njihova razmišljanja su mi bili vrlo zanimljivi, a cela ta komercijalna priča meni svakako jeste bila interesantna, makar fenomenološki. Grad kao grad je prilično neupečtljiv, ima lepo šetalište uz reku, odličnu džinovsku 2nd hand prodavnicu sa bizarnom ponudom, ostalo su uglavnom pabovi, tržni centri i hoteli, arhitektura je vrlo skromna. Išla sam jutarnjim avionom iz Helsinkija, od voza sam odustala kad sam čula da je vožnja 8h, a nisam imala puno vremena. Ako su predeli snežni, zvuči primamljivo.
 14. golosina

  Helsinki

  Hvala na predlogu, nisam baš neki mesojed, pa ću preskočiti irvasa i medu, ali za klizanje sam uvek Imam prethodno program u Laponiji i posle toga samo jedan dan u Helsinkiju. Sleteću u 7 ujutru i tek kasno uveče nastavljam kući, pa pošto neću imati nikakav smeštaj za taj dan trebaju mi (i) neke opcije u zatvorenom prostoru.
 15. golosina

  Helsinki

  Imate li neke predloge šta raditi zimi u Helsinkiju? Idem za desetak dana, biće blizu nula stepeni.