Sign in to follow this  
Followers 0

no show - propušten let

6 posts in this topic

da li je iko ikad platio neku kaznu (skinuli mu novac sa kartice i sl.) zato što se nije pojavio na letu (ne leg, nego zaseban let, posebno kod low cost kompanija)? zanima me naročito eurowings, ali i generalno iskustva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sta ti pise u pravilima [fare rules] karte?

Kod low cost kompanija obicno je svaki segment za sebe, i ne secam se da ima nekih no show penala?

Ja sam definitivno ispropustao segmente na raznim kartama vise puta, bez ikakvih dodatnih placanja.

Tu je takodje ponekad korist kupiti kartu preko neke velike agencije [tipa Expedia], jer onda oni stoje izmedju tebe i avio kompanije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Propustao sam i pocetne letove i jedine letove ali samo kod high cost kompanija, nisam nikad nist aplatio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da se suvise opterecujes bespotrebnim detaljima 😊 Bacio sam oko na sajt Eurowingsa, ne vidim da postoji ikakva "no show fee". Za takvu taksu sam cuo jedino u Brazilu, do pre neku godinu je postojala kod nekih aviokompanija, ali, stvarno nemam pojma kako su je naplacivali, jer ne mislim da je legalno da ti tek tako naplate neki iznos sa kartice. A pritom, bilo je i drugih opcija za kupovinu karata osim kreditne kartice. Na tvom mestu, ne bih puno lupao glavu, vec uzeo najjeftiniju kartu, ako vec znam da postoji sansa da je necu iskoristiti. Ta prica iz teksta o Lufthansi se tice neceg drugog, a koliko sam razumeo, ti ne planiras da na taj nacin "prevaris" sistem. A i da uradis, pa da te tuze, pitanje je da li bi te dobili na sudu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja mislim da se nepotrebno opterećuješ detaljima. 😉

"no show fee" kao takav se pojavljuje i na mojoj trenutno aktivnoj karti (Qatar Airways) kupljenoj pre mesec dana, ali je iz opisa jasno da ako se ne pojavim na povratnom letu ili ga ne odložim unapred nemam pravo na povraćaj novca jer kartu nisam iskoristila. A ne, da će mi skinuti dodatne pare sa kartice.

Btw. bilo kakvu novčanu transakciju ti moraš da autorizuješ. 

Ne može tek tako neko da skida dodatne pare sa tvog računa čak iako ima podatke za karticu. Pri kupovini avio karata ti ih autorizuješ na iznos koji je jednak ceni povratne karte. Ako bi hteli dodatne pare morali bi da ih traže od tebe, tj. da te tuže (slučaj sa Lufthansom). 

Za svaku bankovnu transakciju moja banka traži odobrenje od mene, u vidu specijalnog koda koji mi šalje sms-om. Ili ako je transakcija automatska (trajni nalog npr), dizanje para sa automata u inostranstvu, itd. nudi mi mogućnost otkazivanja transakcije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0