stevancelinac

Members
 • Content Count

  605
 • Joined

 • Last visited

About stevancelinac

 • Rank
  putnik dugoprugaš

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tvoje zanimanje je itekako traženo u Evropi, konkretno u Njemačkoj i Austriji sigurno. Pametno bi bilo da dobiješ neki zvaničan certifikat koji dokazuje da imaš iskustvo i priznato obrazovanje. Mogla bi io bez toga ali onda bi te degradirali i eventualno poslali na doškolovavanje ili tzv "Ausbildung" što bi za tebe značilo donekle protraćeno vrijeme i sigurno manju platu ili bolje da se izrazim: nadnoknadu tokom doškolovavanja. Prvi korak je da procijeniš gdje bi tačno voljela da živiš u Evropi. Sasvim je jasno da gore pomenute prve zemlje a posebno Njemačka imaju vrlo razrađen i jas
 2. Ukloniti te sa foruma jer se ne uklapas u Noskichev narativ. 🤣
 3. Pod "vakcinisanim" se u DE po definiciji, kada je u pitanju pfizer, smatra period od 14 dana nakon druge doze. ne znam zaista kako se tretiraju kombinacije i nepriznate vakcine.
 4. Od ponedjeljka (5.9.) Srbija se uvrstava na tzv "Hochinzidenzgebiet" listu na kojoj se već nalaze neke balkanske zemlje. To znači da svi nevakcinisani su dužni uraditi test prije polaska za DE i obavezan karantin od minimum 5 dana pa potom opet test. Oni koji imaju EU digitalni certifikat o vakcinaciji, ne podliježu ovim pravilima (moraju se online prijaviti i predočiti dokaz o vakcinaciji). Ne znam kako se tretiraju oni koji su vakcinisani u Srbiji, pogotovo sa Sinofarmom i Sputnjikom.
 5. De ti apliciraj i izjavi da se zelis vratiti u zemlju porijekla, ne vidim zasto ti ne bi to odobrili. Ali onda, na povratak ne racunaj.
 6. P Poznanica je napustila Australiju uz obrazloženje da želi da se vrati u zemlju porijekla . Ako imaš pasoš neke druge zemlje osim Australije, ne vidim razloga zašto i tebe ne bi pustili. Potpisaćeš izjavu da si svjestan svih posljedica.
 7. Ti možeš da napustiš Australiju ali povratak je druga priča, da ne kažem nemoguća misija u ovim uslovima. Tako da pakuj kofere i napusti zemlju koja te očigledno muči. Nemaš šta čekati.
 8. Evo nekoliko svježih informacija sa terena Avion Banja Luka - Njemačka, nije mi tražen EU dokument na check in-u što bi značilo da su se putnici sa običnim pasošima mogli ukrcati. Antigen test je svakako bio obavezan. Po sletanju u Njemačku, normalna kontrola s tim da sam primjetio da cimaju jednu ženu tj provjeravali su da li dolazi "turistički" tako da svima preporučujem da se obezbijede papirima ili eventualno nekim brojem telefona. Vidjelo se da je službenica bila nervozna i da je htjela samo da završi kontrolu i da dobije nekoga sa druge strane linije i potvrdi turističku posjetu. O
 9. Egypt has launched an online e-visa portal for tourists through which they can get their tourist visas to visit Egypt from 74 countries and in eight languages Na listi su HR, RS, MNE...BiH ne vidim.
 10. Od 9.7. Češka uvodi ponovo obavezu PCR ili dokaz o vakcinaciji plus online prijava (bez obzira na EU nacrt o digitalnom pasosu) Od 29.06. svi putnici koji dođu iz Portugala u Njemačku, moraju u obavezan 14-dnevni karantin koji se ne može testom skratiti. Mislim da isto važi i za rusiju. Od 1.7, Španija uvela obavezan PCR za putnike iz UK (ili dokaz o vakcinaciji) Ovo su neka od ograničenja koje sam pohvatao i odnose se uglavnon na EU putnike ali čini mi se da u medijima sa Balkana odzvanja naslov "Granice se otvaraju" a na terenu je malo drugačija situacija. Opet ulazimo u neki
 11. Ne pominji lićnu kartu, eventualno drugi pasoš, nemaju pojma o tome. Ako putuješ sa pasošem i nemaš u tom pasošu pečate u nekom nerizičnom području, austrijanci ti ništa neće. Dok god si u tranzitu i imaš dokaz boravka u EU, nećeš imati problema. Lično iskustvo.
 12. Od utorka, Njemačka pooštrava pravila ulaska za sve iz Rusije i Portugala i srozava ih na status tzv "Virusvariantengebiet". 20:27 Uhr Portugal und Russland bald Virusvariantengebiet Wegen der starken Verbreitung der Delta-Variante des Coronavirus schränkt die Bundesregierung die Einreise aus Portugal und Russland massiv ein. Beide Länder gelten ab Dienstag als Virusvariantengebiete, teilte das Robert Koch-Institut mit. Dann gelten weitreichende Beförderungsverbote und strikte Quarantäneregeln für Einreisende.
 13. Mislim da bi trebalo da se držimo ličnih iskustava i da pišemo ono što nam se zaista dešava, ondje gdje trenutno jesmo, kako bi oni koji pažljivo čitaju ovu temu, odabrali pravi put za sebe ako su u promišljanju za iseljenje/preseljenje. Statistike, BDP-ovi, grafikoni...sve je to u redu, itekako nam nešto govore ali život nije toliko jednostavan da stane u neki chart. Evo npr sve statistike a nažalost i većinska realna situacija govore da živim u jednom od najskupljih gradova EU u kojem je i pronalazak skupog stana postala misaona jedinica. Jednostavno ih nema. Ali eto, na kraju plaćam
 14. Na ulazu u Austriju, vojska je na platformama presretala putnike i vjerovatno provjeravala prijavu, test i lične dokumente. Ja sam im se "provukao" iza leđa i prešao na sljedeću konekciju iako nisam imao realne potrebe, imao sam sve potrebne dokumente. Jednostavno mi se nije dalo cimati sa njima. Na povratku u Njemačku, Zoll je ušao i provjeravao samo lične dokumente. Nisu postavljali nikakva pitanja. S obzirom da sam se vraćao iz Austrije a to se tada a i sada smatra nerizičnim područjem, nije mi bila potrebna nikakva dodatna dokumentacija. Mislim da su samo htjeli da provjere da li imam