Zivot i rad u Kini

2,289 posts in this topic

Pozdrav. Ja sam zainteresovan ali nemam Bachelor degree. Samo diplomu srednje skole. Sljakao sam dve godine kao kosarkaski trener u kini, ilegalno jbg... Ima li neke sanse?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dario, bilo bi dobro da napišete uslove, jer ima različitih ponuda. Nama koji razmišljamo o Kini dobro će doći info.

Da li znate nekoga ko je upisao da studira ili uči kineski na nekom faxu, pa onda našao posao? To je varijanta koja sigurno više košta.

Zamolila bih da mi neko napiše par poznatih kineskih farmaceutskih kompanija i kozmetičkih kuća, pokrajina nije bitna?

Bila su 2 oglasa na Infostudu, da se možda neko nije prijavio i bio na razgovoru?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Talent English training center 

1.teacher with at least 1 year  working experience for teach 3-12years old kids
2.visa at least 6month
3.kind and love kids

working hour
Monday day off
Tuesday only work from 16:00-20:00
WEN-FRI 11:30-20:30  will have 1hour for dinner break
 SAT SUN 8:00-17:00 
will have 1hour lunch break

salary:
non native speaker11000RMB-13000RMB per month

supply apartment 

address
China,shandong province,shouguang city

Share this post


Link to post
Share on other sites

U pitanju je privatna osnovna škola. Nastavnici a verujem i roditelji nemaju ništa protiv. Škola je u zabiti u jednom selu jako siromašno okruženje.

Uglavnom ja sam uspela da se izvučem i sad sam na jugu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima, čitao sam oslednjih 20ak stranica, pa rekoh da se priključim. Imam par nedoumica i pitanja, svaka informacija i savet su dobro došli.

Planiram da sa devojkom u oktobru ili 1. novembra idem u Kinu naravno da predajemo engleski. Imamo vezu preko druga koji radi u agenciji i koji je već radio isti posao tamo i koji bi nas spojio sa agentima, a agent sa školama. Ono što želim da vas pitam je vezano za radnu vizu. Oboje smo skoro završili fakultete (Filološki i Filozofski su u pitanju), nismo osuđivani i imamo TEFL sertifikat. Ono što nemamo su 2 stvari:

1) radno iskustvo koje je duže

2) Volju da jurimo po ambasadama oko legalizacije dokumenata

 

Moje pitanje je, da li postoji opcija da se prilikom razgovora za posao, dogovorimo sa poslodavcem šta treba od dokumenata da bi se dobila radna viza i onda da overavamo samo to što treba? Zatim, da li je bolje ići u veće gradovi ili "zabiti", južnije ili severnije? Ako nije moguće dobiti radnu vizu bez radnog iskustva, kakvi su vaši saveti oko alternativne opcije koja je procentualno najbezbednija? Hvala svima

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko je to skoro? Odnosno, koliko je razmak od diplome pa do sada? Ako je duze od dvije godine, lijepo budite kreativni i popunite si tu rupu s nekom kvalitetnom referencom. U tom slucaju slobodno i se "zezaj" sa legalizacijom diplome i crime recorda jer ce ti to trebat za Z vizu.

Ako je manje od dve godine, onda ces morati bit malo vise kreativan i sanse sa proper Z vizu su ti puno manje jer ces tesko ugurat uvjet od dvije godine iskustva ako ti od datuma diplome toliko nije proslo. Drugim rijecima trebat ces pribjec alternativnim rijesenjima koja ce vjerovatno ukljucivat visa runs ili nesto takvo. A o rizicima vezano za isto nek govore iskusniji u tom podrucju. Moj feel po kolegama je da je svakih par mjeseci to malo strozije i malo vise kontrolirano.

A o lokacijama, sto ljudi, dvjesto misljenja. Ja ne podnosim Shenzhen i Shanghai pa ih se eto i klonim, ali ja sam stari ksenofobni grintavac koji voli svoju malu varos od niti par milijona pa mozda nisam mjerodavan. Cinjenica jest i da je u velikim gradovima inflacija teachera sto pogotovo kad nemas sve uvjete za proper vizu ili kad nisi privilegiran pasosom zna bit minus. S druge strane kulturni sok je puno manji u Shenzhenu nego recimo negdje u Guiyangu pogotovo za one koji idu pod "mus" a ne zato jer im se Kina cini fora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na odgovru! Pa pod skoro, mislim par dana :D Da li postoji mogućnost da nam poslodavac kod koga prođemo intervju za posao sredi Z vizu, ili je to nešto što mi moramo u ambasadi? Stvarno oboje pričamo dobar engleski.

Druga stvar, mi bismo ostali od novembra do februara, znači otprilike tri meseca. Moja pretpostavka je da ako to naglasimo, šanse za Z vizu su ravne nuli, a i da će kvalitet ponuda biti lošiji. Šta se dešava u slučaju da potpišemo ugovor na godinu dana, ali da u februaru raskinemo ili jednostavno se vratimo u Srbiju?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osim sto ce poslije tebe ta skola vrlo dobro razmislit prije nego ponovno uzme nekog iz Srbije vjerojatno nista.

Ali kako i tako vrlo vjerojatno neces dobit Z vizu bez reference papera nema ni razloga da se zamaras s tim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Razumem.. Koji je tvoj savet onda, koju alternativu da jurimo kao najbezbedniju od preostalih?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Paolo Guerrero said:

Razumem.. Koji je tvoj savet onda, koju alternativu da jurimo kao najbezbedniju od preostalih?

Zapali za Kambodzu, plati za Biznis vizu 6-12 meseci 160/290 dolara i sljakaj za koga god zelis. Ovo sto ti je plan za Kinu ja se ne bih zamarao time. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uh, to nikako, posebno ne na 6 meseci :DPrioritet nam je Kina, samo tražim šemu da tamo radimo što legalnije moguće.. Hvala na odgovorima, ako neko još ima neki savet, zaista bi mi značilo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako vec planiras na samo tri meseca, a uz to nemas dve godine staza, nema neke filozofije, pasos u dzep, pravac Guangdong, jednom mesecno Macao ili HK i uzivaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dario, hvala na odgovoru.

Nedo, drago mi je što ste uspeli da se snađete, ali napišite ime škole, jer ćemo tada znati da je za izbegavanje.

E, sad imam pitanjca, jer kopam po netu i nađoh neke kozmetičke kuće topa Mannay, ali nema e-mail adrese, samo telefon i fax. Moram ponovo da instaliram WeChat, valjda ću tamo naći. Da li da se zanosim da mogu da nađem neki poslić osim predavača engleskog bez poznavanja kineskog jezika? 

A za rad na crno, da li da ipak nabavim neki sertifikat ili ne? Pretpostavljam da više utisak odlučuje nego papir.

Edited by petrovna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Javite svima sa Harvarda, Oksforda, Kembridža...

P.S.: Ovo je za novajlije koji se spremaju za put, da  bolje skapiraju  domaćine...

 

HelloKid is looking for teachers to record demo lessons for them. They are offering $300/30 minute demo, however, you must meet the following qualifications.

Requirement:
1.Graduate or study experience in Harvard, Stanford, MIT, Yale, Oxford, Cambridge Universities
2.Online English Teaching experiences is preferred
3.Stable and strong internet connection
4.A certificate in TEFL, TESOL or equiovalent is preferred

Job Descriptions:
1.Class Length: 25mins per class
2.Class Type: Recording video by OBS
3.Salary per hour: up to $300/30 minutes.

That is not a typo. If you have attended one of the universities about you could make up to $600/hour recording demo lessons.

Send your resume to apply@stressfreeteach.com

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Paolo Guerrero said:

 Da li postoji mogućnost da nam poslodavac kod koga prođemo intervju za posao sredi Z vizu, ili je to nešto što mi moramo u ambasadi?

Nasmejali ste me .😃

Obavezno treba  da dođete. Ima da odrastete preko noći.  Ovo pitanje iznad kao da su pisali  trinaestogodišnjaci, a ne akademski građani,  pa izgaram od želje da znam šta ste studirali. U svetu odraslih, niko ništa ne radi za vas. Sve morate sami.  Možda ste samo pod uticajem ljudi koji vole da plasiraju bajke, po principu samo dođete i posao vas čeka...

Ne zaboravite da ponesete dosta para, jer se posao ne nalazi tako lako u to doba godine (nije početak školske godine, niti drugog semestra). Imajte u vidu raspust koji počinje nešto ranije nego prethodnih godina. To bi značilo da imate novembar i decembar za rad, pod uslovom da odmah nađete posao. Koliko je to brzo nalaženje posla izvesno, ne bih pretpostavljala, s obzirom na to da  nemate TEFL, nemate iskustvo i nemate fakultetsku diplomu koja treba da je bar dve godine stara. Najvažnije je što nemate predstavu kako Kinezi razmišljaju. Korisno bi bilo da gledate jutjubere i njihova iskustva ( tražite:ESL China)... Sva je prilika da biste u tom slučaju zaradili samo jednu platu, jer biste bar deset dana radili besplatno čekajući deseti narednog meseca, kada je obično isplata.

Morate doći, jer će vam to biti najkorisnije iskustvo u životu. Ozbiljna sam, ne šalim se i nisam sarkastična. 

Sada vam nije jasno o čemu pričam,  ali biće vam smešno jednog dana ovo što ste napisali. 

Da se kladimo da ćete potvrditi moje reči kroz nekoliko meseci i reći da sam u pravu. 

Želim vam svako dobro!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam zbog čega ti izgleda kao da je pisalo dete od trinaest godina, razlog zbog čega sam se i registrovao na forum je upravo da saznam što više. Što se tiče posla, imam vezu preko druga koji bi nas spojio sa školom gde je i sam radio i sa kojom ćemo naravno i obaviti intervju za posao. Znači, čim dođemo, počeli bismo sa radom. Zanima me kako si izračunala da bismo primili jednu platu, ako bismo radili novembar, decembar i januar?

I kada im počinje raspust onda, ako ne u februaru?

Vrlo rado bih došao, ali ne želim da se zalećem dok ne prikupim dovoljno relevantnih informacija, pa ako ih imaš, dobro bi došle..

Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

pod uslovom da ne trolujes...

znas zasto? zato sto kazes da te mrzi cak i da spremas dokumenta (sto je realno najmanji deo posla i imas celu proceduru na netu step-by-step) a pritom kao planiras da ides na drugi kontinent. 

s druge strane, kada imas sva dokumenta legalizovana, posaljes ih skoli i ta skola treba da prijavi tebe i tvoju devojku za foreign expert certificate, dakle to je deo posla oko radne vize  koji oni rade (ti ne mozes, sve i da hoces).

imas druga koji radi tamo i njegove pouzdane recruitere za posao - to je vec velika ako ne i najznacajnija stvar. 

moje misljenje je da je sreca cudna stvar. generalno u zivotu srela sam ljude koji su delovali neozbiljno, nesamostalno ( i da, drugi su trcali za dokumenta za njijh) a prosli su mnogo bolje i dobili bolje uslove nego uporni, ozbiljni, samostalni itd. tako da stvarno sve zavisi. 

u svakom slucaju  srecno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na osnovu svega što sam pročitao, sve i da sam voljan da dva dana idem po ambasadama i da platim 150-200 evra za legalizaciju dokumenata, nemam sve potrebne dokumente za dobijanje radne vize. Fali mi to dvogodišnje radno iskustvo. Zbog toga sam i pitao za zaobilazne puteve, jer gledam kako drug šalje likove koji nemaju ni diplomu faksa, niti znaju nešto specijalno engleski, pa im ništa ne bude. Delim tvoje mišljenje, sreća jeste čudna stvar, ali pokušavam da nađem bar neki način da nas obezbedim i da se ne oslanjam samo na nečije "Ma sigurno se neće desiti".

Hvala na fidbeku, pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Paolo Guerrero
 Vint ti je najbolje i najtocnije sazeo sto napraviti ako dolazis na par mjeseci.

@petrovna


Samo zato sto je skola malo staromodna u nekim stvarima nije nuzno da je treba izbjegavat, pogotovo ako roditelji odobravaju:).

Sto se ostalih poslova tice, tu mnogo ovisi o tvojoj struci i iskustvu. Moguce je radit u Kini i moguce je radit u Kini bez znanja jezika, ali to su nerijetko high level poslovi. Konkretno, jedna wechat grupa koje sam iz nekog razloga clan(valjda zato sto je maksimalno neaktivna) je krcata zaposlenicima u stranim predstavnistvima, inzinjerima, managerima kao i neizostavnim uhljebima iz ambasade(koji grupu koriste kako bi od ostalih saznali informacije koje bi sami trebali znat i pruzat drugima). No to je drugi tip poslova koji se ne nalazi kad se ide "trbuhom za kruhom".

Ono sto ostaje "smrtnicima" bi bili poslovi vezani za uvoz/izvoz di im je bitno da pricas neki europski jezik na cije se trziste zele probit.. e sad koliko je to placeno.. neznam.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@nemirni, hvala!

Edited by petrovna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amariliis je lepo rekla sve.

Čoveče kako mislite ''srediti'' radnu vizu i doći u Kinu i sve to do novembra, i onda pri tom sa namerom da radite 3 meseca???? Zašto to da radite. Neko ti je već rekao da idete uz Hong Kong i sečete granicu dva puta i kući....to je nekako najbolja opcija za vas. Da li će te ko uhvatiti ili neće...verovatno neće...ali sad...većina teachera je bez radne dozvole.

Evo recimo, ja planiram krajem februara u Kinu a već imam sad u ovom momentu ugovor škole  ispred sebe!!! Zašto? Zato što u oktobru trebam sve ''legalizovati''...prevodi prvo (kineski ili engleski, dopustiće možda eng jer mi je jeftinije). Odlazak u tri institucije, četvrta ambasada...Onda to sve skenom u Kinu , oni tamo rešavaju proceduru, pa onda ti šalju to što završe, onda ti u ambasadu, oa ti daju Z vizu....čitav taj proces traje......bar 2 meseca....često i više.

Ali druškane, ako potpišeš ugovor - teško ga možeš raskinuti, ne isplati se jer su kazne strašne. To je sasvim normalno, jer se poslodavac mora zaštiti od neozbiljnih ljudi.

Z vizu za teaching poziciju  je vrlo teško dobiti (ne pripadamo krugu od 7 zemalja), ali neke škole je ipak mogu srediti....kako? na razne načine....

Dakle poenta je ko ide legalno ulažu i on i poslodavac i vreme i pare da se to završi....

Opet, kao što neko reče Kina je posebna priča I u lepom i u manje lepom smislu i uvek (čak i sa ugovorima ima iznenađenja)....

Sve u svemu...lepo je ko želi da ode i da vidi promeni itd....Ali molim Vas nemojte dolaziti u Kinu da radite ''3 meseca i palimo''....štetite svima nama sa ovih prostora...

Edited by Ragazzino

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Ragazzino said:

Evo recimo, ja planiram krajem februara u Kinu a već imam sad u ovom momentu ugovor škole  ispred sebe!!! Zašto? Zato što u oktobru trebam sve ''legalizovati''...prevodi prvo (kineski ili engleski, dopustiće možda eng jer mi je jeftinije). Odlazak u tri institucije, četvrta ambasada...Onda to sve skenom u Kinu , oni tamo rešavaju proceduru, pa onda ti šalju to što završe, onda ti u ambasadu, oa ti daju Z vizu....čitav taj proces traje......bar 2 meseca....često i više. 

Ali druškane, ako potpišeš ugovor - teško ga možeš raskinuti, ne isplati se jer su kazne strašne. To je sasvim normalno, jer se poslodavac mora zaštiti od neozbiljnih ljudi..

Meni je za sve legalizacije trebalo otprilike sedam dana i to zato sto kineska ambasada u zg radi samo dva dana u tjednu pa se treba cekat te papire. S obzirom da sam bio kratak s vremenom izvukao sam turisticku vizu, ali sam zato za manje od 30 dana bio U HK gdje sam izvadio Z vizu. Dakle cijeli proces je trajao manje od mjesec i pol. Takodjer nisam nista prevodio od legaliziranih dokumenata. Taj dio sam prepustio skoli da obavi prije nego su predali dokumente za "invitation letter" (njima ionako treba kineski prevod btw.. engleski im samo olaksava za nac prevoditelja)

A za ove strasne kazne stvarno ne znam otkud ti to? Znam vec dosta (prvenstveno nasih btw) teachera koji su odlazili sa maltene one day notice i nitko ih s nicim nije kaznio, a kamoli strasno. Da naravno ako ti je placa npr. 10og u mjesecu, sanse da ce ti isplatit tih zadnjih deset dana nisu velike, sto je i posve ispravno, ali da bi to nazvao strasnom kaznom....

Share this post


Link to post
Share on other sites

ovo... " molim Vas nemojte dolaziti u Kinu da radite ''3 meseca i palimo''....štetite svima nama sa ovih prostora..."

to vecinom rade klinci iz bogatih zemalja (moze da se uradi i studija da se utvrdi....) 

ljudi iz siromasnih zemalja uglavnom gledaju da trajno ili dugo ostanu, zato sto im je bilo tesko da dobiju posao od kojeg mogu da zive, a nemaju gde da se vrate sustinski.

ameri, kanadjani itd. se ne stide zbog drugih neozbiljnih americkih ili kanadskih klinaca - ne vidim sto bi drugacije bilo za druge nacije i sto bi na njihovu individualnu poslovnu reputaciju uticali ljudi sa kojima nemaju nikakve veze.... sem kod poslodavca koji ima problema sa poimanjem realnosti i logikom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma sve ok....nisam osuđivao...ali svejedno mislim da nije OK potpisati na godiinu dana a već unapred znaš da ćeš biti tri meseca....to je ono po principu ''ne čini drugom što ne bi voleo da on tebi''...

A vezano za vize....ti kažeš da si dobio u HK....to je ipak drugo (i ne preporučuje ga svako). Evo recimo imam legalizovane dokumente danas i skenirane poslate u Kinu...ponekad treba punih mesec dana da se to tamo završi, zatim ako ti šalju poštom nazad to je još dve sedmice, i onda ti dok utrefiš utorak ili četvrtak dane za vizu...opušteno možeš računati dva meseca...

Ne znam ko je kakve ugovore potpisivao ali u dva što sam ja video imaju kaznene odredbe za razne stvari: od kašnjenja pa nadalje.....nekad stoji i tri meseca da bude notice period...

Moje lično mišljenje je da ako legalno radiš da se ne treba mnogo ''igrati'' sa poslodavcem.

Ja ću možda ići a možda i neću....Naravno kristalno mi je jasno što škola hoće da me zaposli.....najviše zbog izgleda (kao i mnoge ostale).

Edited by Ragazzino

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma stoji to. Kada radis od doma, stvarima treba duze, ako nista drugo zbog poste, ali i zato sto nemozes ravnatelju svaki dan visit na glavi da se ubrza:).

Mnogo toga pise u tim ugovorima, a da je tamo ili kao pro forma, ili se pak ne moze provesti. Ako doista imas sve legit i das otkaz preuranjeno a ostanes u Kini kod drugog poslodavca, da onda bi te mogli i ganjat za neke pare, ali u slucaju ovog run&gun momka to ipak nije slucaj. 

@prolaznik

 ne slazem se, po meni je vrlo realno i logicno ponasanje da kad me netko ostavi na cjedilu da budem ekstra oprezan u buducnosti, i to pogotovo sa osobama iz slicne pozadine/kulture kao ona osoba koje me prvotno zeznula.

Da je run&gun praksa nesto cemu su skloniji ljudi koji ne idu trbuhom za kruhom stoji. Na dalekom zapadu se teaching u cesto preporuca kao idealan posao za long term backpackere npr..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now