Posted September 28, 2021 (edited) Nisam nigde nasao ovakav topic, te ću ga sam pokrenuti. Naime sa današnjim sastancima ministra spoljnih poslova Srbije u Meksiku i najave ukidanja vize za državljane Srbije odlučio sam da prošuškam još malo, te da vidim koje će nam zemlje u bliskoj budućnosti ukinuti vize. Ukrajina i Srbija će produžiti bezvizni režim sa 30 dana u 60 dana na 90 dana u 180 dana. (izvor: https://mfa.gov.rs/mediji/vesti/odrzane-politicke-konsultacije-srbije-i-ukrajine) Ministri Srbije i Nikaragve su sredinom 2019 započeli zaključivanje sporazuma za ukidanje viza za sve vrste putnih isprava. (izvor: https://mfa.gov.rs/mediji/saopstenja/ministar-dacic-razgovarao-sa-ministrom-spoljnih-poslova-nikaragve) Ministri Srbije i Jordana ove godine su se dogovorili o pokretanju postupka za ukidanje viza kao i uvođenju direktnih letova. (izvor: https://mfa.gov.rs/mediji/saopstenja/ministar-selakovic-u-poseti-jordanu) Srbija i Gvatemala rade na ukidanju viza. (izvor: https://mfa.gov.rs/mediji/saopstenja/ministar-dacic-gvatemala-istinski-prijatelj-srbije) Moguće ukidanje viza za Azerbejdžan državljanima Srbije ,kao i uvođenje direktnih avio-letova. (izvor: https://mfa.gov.rs/mediji/saopstenja/intenzivirati-ekonomsku-saradnju-srbije-i-azerbejdzana) Kao što sam pre rekao, moguće je i da nam Meksiko konačno ukine vize, ali nije precizirano jel su to E-Vize koje imaju i državljani Rusije,Ukrajine i Turske ili klasično bezvizno putovanje. (izvor: https://mfa.gov.rs/mediji/saopstenja/prijateljstvo-razumevanje-i-medjusobna-podrska-srbije-i-meksika) 2018 je najavljeno da su Srbija i Republika Kabo Verde počeli sa radom na međusobnom ukidanju viza. (izvor: https://mfa.gov.rs/mediji/saopstenja/srbija-moze-da-racuna-na-podrsku-republike-kabo-verde-u-naporima-da-ocuva-svoje) Republika Srbija i Komori su 2018 razgovarali o međusobnom ukidanju viza. (izvor: https://mfa.gov.rs/mediji/saopstenja/ministar-dacic-pozvao-komorska-ostrva-da-preispitaju-odluku-o-kosovu) Dogovarno je i ukidanje viza sa Paragvajem,Jamajkom,Tadžikistanom,Južnom Afrikom,Venecuelom i Vijetnamom ali nikako ne mogu da nađem linkove. Ukoliko neko ima druge linkove,ili informacije nek ih slobodno prosledi ovde. Ovde ću pisati i kada nam neka država ukine vize. Poslednje koje su to uradile su Barbados i Vanuatu. Takođe ,ukoliko neko ne zna, Južna Koreja je uvela elektronsko prijavljivanje za građane kojima ne treba viza (nešto kao ESTA i ETA) , i ime toga je K-ETA, te je bez toga nemoguće putovanje. Edited September 28, 2021 by SonePFC Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2021 Super tema, hvala za info! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2021 (edited) Problem sa tim konsultacijama i pregovorima (nazovi "dogovorima") je sto cesto na kraju nista ne bude od toga, a i ako bude to se desi godinama kasnije. Znaci ne mozes da procitas takvu vest i onda kazes, super eto mogu da planiram da idem sledece godine, nece biti viza. Malo sutra. Tako sam se bio obradovao kada su 2017 najavili ukidanje viza sa Vijetnamom i nista do dana danasnjeg: https://www.politika.rs/sr/clanak/388461/Politika/Srbija-i-Vijetnam-ukidaju-vize Sta ti mislis, ako se nesto najavi pre 3-4 godine, pa od toga ne bude nista, koja je verovatnoca da ce se to desiti? Meni izgleda nikakva. Pa je bilo ukidanje viza sa Iranom koje je obustavljeno zbog azilanata odatle koji su lakse ulazili u EU. Ta sastancenja diplomata mnogo podsecaju na onu nasu, ti meni serdare, ja tebi vojvodo. Lepo oni razmene tu komplimente, najavi se sve i svasta, pojede se i popije, a sta iz toga realno proistekne to je sasvim druga prica... Edited September 28, 2021 by noskich Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2021 1 hour ago, noskich said: Problem sa tim konsultacijama i pregovorima (nazovi "dogovorima") je sto cesto na kraju nista ne bude od toga, a i ako bude to se desi godinama kasnije. Znaci ne mozes da procitas takvu vest i onda kazes, super eto mogu da planiram da idem sledece godine, nece biti viza. Malo sutra. Tako sam se bio obradovao kada su 2017 najavili ukidanje viza sa Vijetnamom i nista do dana danasnjeg: https://www.politika.rs/sr/clanak/388461/Politika/Srbija-i-Vijetnam-ukidaju-vize Sta ti mislis, ako se nesto najavi pre 3-4 godine, pa od toga ne bude nista, koja je verovatnoca da ce se to desiti? Meni izgleda nikakva. Pa je bilo ukidanje viza sa Iranom koje je obustavljeno zbog azilanata odatle koji su lakse ulazili u EU. Ta sastancenja diplomata mnogo podsecaju na onu nasu, ti meni serdare, ja tebi vojvodo. Lepo oni razmene tu komplimente, najavi se sve i svasta, pojede se i popije, a sta iz toga realno proistekne to je sasvim druga prica... Pa dobro ,reko zanimljivo mi je ovo,a za ove dogovore iz 2019 mogu da shvatim, jer je dosta korona potpomogla tome da ne dodje do dogovora, a sa C4 drzavama (Nikaragva,Gvatemala,Salvador i Honduras) se stvarno radi na ukidanju viza. Paragvaj isto ne znam sta ceka... A do sad je sa vec par drzava postignut sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasosa. Bilo mi je dosadno pa sam resio da otvorim ovu temu, hvala na odgovoru i iznosenju tvog misljenja u svakom slucaju ! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2021 (edited) Sto se tice vijetnama, u odnosu na 2017. stvarno ima pomaka, jer sad legalno mozemo da izvadimo e-vizu, dok je ranije to bilo nemoguce, tj. radilo se preko posrednickih agencija, pa si mogao da udjes samo avionskim putem i to na 2 granicna prelaza... sto se ostalih ukidanja tice, ide tako tako, kako sa kojom drzavom... npr. meksiko ima izuzetno strog rezim za ulazak nasih gradjana , gori nego i sto ima UK npr, tako da bi stvarno bilo lepo da nam malo olaksaju, pogotovu sto za njihove drzavljane ne treba viza za srbiju... medjutim, koliko sam procitao clanak, oni uopste nisu ugovarali ukidanje viza, nego su raspravljali o tome kako da " vide" da se nasim drzavljanima olaksa ulazak u meksiko....to u sustini, bar po meni, znaci da je ovaj nas to natuknuo, a meksicki kolega mu rekao- videcemo da uradimo nesto.....ali to je daleko od ozbiljnog dogovaranja... za paragvaj mi ne ide u glavu sto nam ne ukidaju, cak je i njihov potpredsednik ( koji je inace mozak) bio pre nekoliko godina u srbiji, pa je posle isto bio valjda ministar inostranih poslova, pa dacic isao tamo....i sve vreme pricaju da ce nam ukinuti vize, to traje bar 5-6 godina...takodje mi nije jasno zasto nam je bolivija uvela vize na granici, kad ranije nije trebalo...a s njima smo bas dobri...i to se sve desilo za vreme eva moralesa, kog smo stalno podrzavali.....venecuela isto ne ukida, a sa njima smo kao super...hrvatima npr. ne treba viza....za ove zemlje centralne amerike ( izuzev paname i kosta rike) nemam komentar, to je isto idiotizam sa njihove strane, sem nikaragva koja nam dozvoljava da uzmemo vizu na granici.. meni licno najveci problem izaziva viza za tajland, i na njenom ukidanju ne radimo nista, kao i jako strogi uslovi za dobijanje vize za juznu afriku, i filipine...pa sa tim zemljama smo bar uvek bili u super odnosima kroz istoriju... Edited September 28, 2021 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2021 (edited) 11 minutes ago, bam-bam said: Sto se tice vijetnama, u odnosu na 2017. stvarno ima pomaka, jer sad legalno mozemo da izvadimo e-vizu, dok je ranije to bilo nemoguce, tj. radilo se preko posrednickih agencija, pa si mogao da udjes samo avionskim putem i to na 2 granicna prelaza... sto se ostalih ukidanja tice, ide tako tako, kako sa kojom drzavom... npr. meksiko ima izuzetno strog rezim za ulazak nasih gradjana , gori nego i sto ima UK npr, tako da bi stvarno bilo lepo da nam malo olaksaju, pogotovu sto za njihove drzavljane ne treba viza za srbiju... medjutim, koliko sam procitao clanak, oni uopste nisu ugovarali ukidanje viza, nego su raspravljali o tome kako da " vide" da se nasim drzavljanima olaksa ulazak u meksiko....to u sustini, bar po meni, znaci da je ovaj nas to natuknuo, a meksicki kolega mu rekao- videcemo da uradimo nesto.....ali to je daleko od ozbiljnog dogovaranja... za paragvaj mi ne ide u glavu sto nam ne ukidaju, cak je i njihov podpredsednik ( koji je inace mozak) bio pre nekoliko godina u srbiji, pa je posle isto bio valja ministar inostranih poslova, pa dacic isao tamo....i sve vreme pricaju da ce nam ukinuti vize, to traje bar 5-6 godina...takodje mi nije jasno zasto nam je bolivija uvela vize na granici, kad ranije nije trebalo...a s njima smo bas dobri...i to sve sve desilo za vreme eva moralesa, kog smo stalno podrzavali.....venecuela isto ne ukida, a sa njima smo kao super...hrvatima npr. ne treba viza....za ove zemlje centralne amerike ( izuzev paname i kosta rike) nemam komentar, to je isto idiotizam sa njihove strane, sem nikaragva koja nam dozvoljava da uzmemo vizu na granici.. meni licno najveci problem izaziva viza za tajland, i na njenom ukidanju ne radimo nista, kao i jako strogi uslovi za dobijanje vize za juznu afriku, i filipine...pa sa tim zemljama smo bar uvek bili u super odnosima kroz istoriju... Slazem se sa skoro svime ,pogotovo za vize za zemlje centralne i juzne amerike, i za filipine (koji dozvoljavaju gradjanima tipa 100+ drzava da putuju bez viza) i za tajland (s kojima su potpisivali i rusi i brazilci itd itd) ,ja bih jos nadodao Maleziju te ne znam sta se desava sa njima (njima treba viza za Srbiju, nama E-visa za tamo, ne znam sta je dovelo do takvih odnosa al ajde). Mene brine i Irska (Bocvana,Eswatini,Belize,Fiji,Lesoto,Maldivi.. mogu u Irsku bez viza a nama treba, cak i nama koji imamo EU boravisnu vizu..) E sad, deo sa kojim se ne slazem je da Meksiko nema gori rezim od UK, jer mi mozemo sa US vizom, Kanadskom,Eu boravisnom... da udjemo bez viza, a i viza je besplatna ako se vadi iz Ambasade. I Irska je besplatna ali nemamo ambasadu. Ali eto Ukrajinci imaju tu E-visu za Meksiko, kao i Turci i Rusi, + im ne trebaju vize za c4 drzave. Ne znam gde Selakovic sledece putuje, ali je Dacic po pitanju potpisivanja sporazuma o ukidanjima viza uradio odlican posao ja bih rekao,sada cekamo da vidimo Selakovica. Ali ako su razgovarali, i doci ce predsednik i ministar spoljnih poslova u Srbiju (bar kao sto je najavljeno) mozda i ovde potpisu taj sporazum. A jos malo je odrzavanje onog jubileja (60 godina od nastanka skupa Nesvrstanih u Beogradu), pa ide po svim drzavama i deli pozive, takodje razgovara i preko poziva, mozda i tu padne neko potpisivanje. Meni je ovo ultra zanimljivo ne znam za vas haha. 2 minutes ago, SonePFC said: Slazem se sa skoro svime ,pogotovo za vize za zemlje centralne i juzne amerike, i za filipine (koji dozvoljavaju gradjanima tipa 100+ drzava da putuju bez viza) i za tajland (s kojima su potpisivali i rusi i brazilci itd itd) ,ja bih jos nadodao Maleziju te ne znam sta se desava sa njima (njima treba viza za Srbiju, nama E-visa za tamo, ne znam sta je dovelo do takvih odnosa al ajde). Mene brine i Irska (Bocvana,Eswatini,Belize,Fiji,Lesoto,Maldivi.. mogu u Irsku bez viza a nama treba, cak i nama koji imamo EU boravisnu vizu..) E sad, deo sa kojim se ne slazem je da Meksiko nema gori rezim od UK, jer mi mozemo sa US vizom, Kanadskom,Eu boravisnom... da udjemo bez viza, a i viza je besplatna ako se vadi iz Ambasade. I Irska je besplatna ali nemamo ambasadu. Ali eto Ukrajinci imaju tu E-visu za Meksiko, kao i Turci i Rusi, + im ne trebaju vize za c4 drzave. Ne znam gde Selakovic sledece putuje, ali je Dacic po pitanju potpisivanja sporazuma o ukidanjima viza uradio odlican posao ja bih rekao,sada cekamo da vidimo Selakovica. Ali ako su razgovarali, i doci ce predsednik i ministar spoljnih poslova u Srbiju (bar kao sto je najavljeno) mozda i ovde potpisu taj sporazum. A jos malo je odrzavanje onog jubileja (60 godina od nastanka skupa Nesvrstanih u Beogradu), pa ide po svim drzavama i deli pozive, takodje razgovara i preko poziva, mozda i tu padne neko potpisivanje. Meni je ovo ultra zanimljivo ne znam za vas haha. Evo sada sam pogledao, drzavljani 157 zemalja mogu na Filipine bez viza... A jos smo mi ukinuli vize Paragvaju, Indiji (kojoj jos uvek moramo da placamo 100$ za e-visu...) Meksiku itd. Edited September 28, 2021 by SonePFC Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2021 20 minutes ago, SonePFC said: Slazem se sa skoro svime ,pogotovo za vize za zemlje centralne i juzne amerike, i za filipine (koji dozvoljavaju gradjanima tipa 100+ drzava da putuju bez viza) i za tajland (s kojima su potpisivali i rusi i brazilci itd itd) ,ja bih jos nadodao Maleziju te ne znam sta se desava sa njima (njima treba viza za Srbiju, nama E-visa za tamo, ne znam sta je dovelo do takvih odnosa al ajde). Mene brine i Irska (Bocvana,Eswatini,Belize,Fiji,Lesoto,Maldivi.. mogu u Irsku bez viza a nama treba, cak i nama koji imamo EU boravisnu vizu..) E sad, deo sa kojim se ne slazem je da Meksiko nema gori rezim od UK, jer mi mozemo sa US vizom, Kanadskom,Eu boravisnom... da udjemo bez viza, a i viza je besplatna ako se vadi iz Ambasade. I Irska je besplatna ali nemamo ambasadu. Ali eto Ukrajinci imaju tu E-visu za Meksiko, kao i Turci i Rusi, + im ne trebaju vize za c4 drzave. Ne znam gde Selakovic sledece putuje, ali je Dacic po pitanju potpisivanja sporazuma o ukidanjima viza uradio odlican posao ja bih rekao,sada cekamo da vidimo Selakovica. Ali ako su razgovarali, i doci ce predsednik i ministar spoljnih poslova u Srbiju (bar kao sto je najavljeno) mozda i ovde potpisu taj sporazum. A jos malo je odrzavanje onog jubileja (60 godina od nastanka skupa Nesvrstanih u Beogradu), pa ide po svim drzavama i deli pozive, takodje razgovara i preko poziva, mozda i tu padne neko potpisivanje. Meni je ovo ultra zanimljivo ne znam za vas haha. Evo sada sam pogledao, drzavljani 157 zemalja mogu na Filipine bez viza... A jos smo mi ukinuli vize Paragvaju, Indiji (kojoj jos uvek moramo da placamo 100$ za e-visu...) Meksiku itd. sto se tice malezije to je lako...mi smo cak s njima i pokrenuli uzejamno ukidanje viza jos pre vise godina, ali su oni bas tad nesto oko kosova ponovo kenjali, pa smo mi sve stopirali....inace, jedno kratko vreme su oni nama cak ukinuli vize, mislim da je bilo na godinu dana 2017-2018. tako nesto... ali sto se tice meksika, ne bi se slozio s tobom...pusti ti to da mogu da udju oni sa USA, shengen vizom, to je za vrlo mali broj gradjana, mi pricamo o viznom rezimu za obicne ljude...u UK mozes da udjes a da nisi zaposlen, a u meksiko ne mozes..i plus traze i potvrdu o godisnjem odmoru, i pare od plate da se uplacuje na racun u zadnjih 6 meseci, mozda i cak i duze......zajebi to, to je bas bas strog vizni rezim...a paragvaj i indija su ispali i pokvareni, jer bio je dogovor o uzejamnom ukidanju....nasi su ispostovali....sad bi trebalo da im vratimo, posto ocito da nam nece ukinuti, predugo vec to traje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2021 To sa Malezijom je baš konfuzno. Bila viza, pa nije, pa jeste. Hteli mi sa Koh Lipe da odemo na Langkawi i mislim da sam i ovde pitao, treba ili ne treba, niko ne zna. Zovu iz te agencije što prodaje karte za brod u Maleziju svoje tamo, kažu ne treba. Kao ok, krećemo, onda ih ipak zovu kao ne ne ne daj im da idu, uhapsiće ih ako stignu bez vize, ipak treba 🙂 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2021 1 hour ago, SonePFC said: Evo sada sam pogledao, drzavljani 157 zemalja mogu na Filipine bez viza... A jos smo mi ukinuli vize Paragvaju, Indiji (kojoj jos uvek moramo da placamo 100$ za e-visu...) Meksiku itd. Stvarno je bijedno sto ovde nema reciprociteta. Znas kad bi mi dolazili bez vize ti kojima mora da se placa 100$ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2021 52 minutes ago, ThirstyTraveler said: Stvarno je bijedno sto ovde nema reciprociteta. Znas kad bi mi dolazili bez vize ti kojima mora da se placa 100$ USA, Australija, UK? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2021 I njima bih uveo vize lagano i maltretirao ih da nabrajaju u kojim su sve zemljama bili u posljednjih 10 godina sa sve datumima. Ali u ovom konkretnom slucaju sam mislio na Indiju sto sam i citirao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2021 2 hours ago, bam-bam said: sto se tice malezije to je lako...mi smo cak s njima i pokrenuli uzejamno ukidanje viza jos pre vise godina, ali su oni bas tad nesto oko kosova ponovo kenjali, pa smo mi sve stopirali....inace, jedno kratko vreme su oni nama cak ukinuli vize, mislim da je bilo na godinu dana 2017-2018. tako nesto... ali sto se tice meksika, ne bi se slozio s tobom...pusti ti to da mogu da udju oni sa USA, shengen vizom, to je za vrlo mali broj gradjana, mi pricamo o viznom rezimu za obicne ljude...u UK mozes da udjes a da nisi zaposlen, a u meksiko ne mozes..i plus traze i potvrdu o godisnjem odmoru, i pare od plate da se uplacuje na racun u zadnjih 6 meseci, mozda i cak i duze......zajebi to, to je bas bas strog vizni rezim...a paragvaj i indija su ispali i pokvareni, jer bio je dogovor o uzejamnom ukidanju....nasi su ispostovali....sad bi trebalo da im vratimo, posto ocito da nam nece ukinuti, predugo vec to traje Pa u tom slucaju je i dobijanje Srpske vize teze nego UK ,za Srpsku treba i pismo preporuke ili tako nesto. Slazem se sad kad si to vec napomenuo apsolutno. A ako neko zna da mi odgovori, zasto Irci ne ukidaju vize, jel to zbog common travel area ili ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2021 (edited) Dobra tema. Ali, svakako mislim da je put od tog susreta i medjusobnog uvazavanja ministara ili koga vec, spominjanja raznih tema, pa i viza, pa do nekog pomaka na bilo kom polju-prilicno dug. Cesto se okolnosti i promene, vlade, situacija u svetu, pa se i na sve zaboravi. Doduse, bilo je i dosta svetlih primera prethodnih 10-ak godina, valjda ce se tako i nastaviti, ali ne bih bas planirao put u bilo koju od navedenih zemalja samo na osnovu tih najava. Inace, mene jako nervira UK sa svojim viznim rezimom. I dok su bili u EU, za njih nam vazda trebala viza, a sad ce nam je tek ukinuti nikad. Ne znam da li se sa boravisnom dozvolom EU moze mozda bez vize? Jos da pridodam, danas je valjda neki americki ambasador/cinovnik najavio ukidanje viza za gradjane Hrvatske najkasnije do decembra. To je bas krupna vest za imaoce hrvatskog pasosa. Edited September 28, 2021 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2021 4 minutes ago, Dragance said: Dobra tema. Ali, svakako mislim da je put od tog susreta i medjusobnog uvazavanja ministara ili koga vec, spominjanja raznih tema, pa i viza, pa do nekog pomaka na bilo kom polju-prilicno dug. Cesto se okolnosti i promene, vlade, situacija u svetu, pa se i na sve zaboravi. Doduse, bilo je i dosta svetlih primera prethodnih 10-ak godina, valjda ce se tako i nastaviti, ali ne bih bas planirao put u bilo koju od navedenih zemalja samo na osnovu tih najava. Inace, mene jako nervira UK sa svojim viznim rezimom. I dok su bili u EU, za njih nam vazda trebala viza, a sad ce nam je tek ukinuti nikad. Ne znam da li se sa boravisnom dozvolom EU moze mozda bez vize? Jos da pridodam, danas je valjda neki americki ambasador/cinovnik najavio ukidanje viza za gradjane Hrvatske najkasnije do decembra. To je bas krupna vest za imaoce hrvatskog pasosa. Ne moze sa boravisnom dozvolom EU ni u UK ni u Irsku , ali moze u Meksiko... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2021 1 hour ago, SonePFC said: A ako neko zna da mi odgovori, zasto Irci ne ukidaju vize, jel to zbog common travel area ili ? Common Travel Area vazi samo za drzavljane, ne i za rezidente. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2021 2 hours ago, SonePFC said: Ne moze sa boravisnom dozvolom EU ni u UK ni u Irsku , ali moze u Meksiko... U Meksiku sam bio, doduse, s americkom vizom😁 Bio i u UK, dvaput, ali je stvarno naporno (i preskupo) cimati se za njihovu vizu. Kad bi barem davali kao SAD, na 10 godina, pa i da im se tolerise. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 29, 2021 (edited) 7 hours ago, Dragance said: U Meksiku sam bio, doduse, s americkom vizom😁 Bio i u UK, dvaput, ali je stvarno naporno (i preskupo) cimati se za njihovu vizu. Kad bi barem davali kao SAD, na 10 godina, pa i da im se tolerise. UK su bas uzasni prema nama, vecina ljudi se zali da su imali prblema i na granici da udju..imam jako losa iskustva, zadnji put sa usao u UK 2009, i tad sam jos uvek radio za njihovu kompaniju, davali su mi samo vizu na po 6 meseci, a radio sam za njih 4 godine, i putovao u UK maltene na svakih par meseci...iako imaju i onu produzenu od 2 godine, nisu hteli da mi je izdaju...i svaki put maltretiranje na imigracionim salterima, dok oni afrikanci i pakistanci prolaze da ih niko nista ne pita....taj zadnji put sam se i posvadjao sa njima, i trazio da me deportuju nazad kuci, ukoliko imaju problema da me puste unutra....nisu hteli, a ja nisam hteo da udjem, i insistirao da me deportuju, to je trajalo duze vremena dok me sef smene na carini nije ubedio da udjem , moleci me da ne pravim probleme i rekavsi mi ( kao gistro seretski) da se izvinjava zbog svoje koleginice, ali da verovatno predhodno vece nije dobila od muza nista....znaci haos, tipicno ono njihovo ljigavo kad ne znaju sta ce..... posle vise nikad nisam usao, samo sam jednom, potpuno slucajno, pre nekoliko godina zavrsio u tranzitu na hitrou, a i tad su mi pravili probleme jer iako sam imao americku vizu, nisam leteo za ameriku pa sam mogao da ostanem u bescarinskoj zoni samo tokom 1 kalendarskog dana, a meni je sletanje bilo oko 8 uvece, a nastavak putovanja nesto iza ponoci.....na kraju su mi nasli let za tu destinaciju koji leti pre ponoci, pa sam morao da trcim s jednog leta na drugi da bi stigao..a taj novi let je bio sa presedanjem pa sam se bas iscimao..a originalni let traje krace od 2 sata..ma uzas.....ne bi im vise usao u vasljivu zemlju da mi nude zlato.....eto, da podelim tu nezgodu sa engleskim authorities :), samo da me neko pogresno ne shvati, uopste nemam nista protiv britanaca, cak stavise imam jako puno odlicnih prijatelja, i gotivnih ljudi, mada moram priznati da su vecina njih ili sa severa engleske ili skoti..... 10 hours ago, SonePFC said: Pa u tom slucaju je i dobijanje Srpske vize teze nego UK ,za Srpsku treba i pismo preporuke ili tako nesto. Slazem se sad kad si to vec napomenuo apsolutno. A ako neko zna da mi odgovori, zasto Irci ne ukidaju vize, jel to zbog common travel area ili ? da, srpska je isto katastrofa, pogotovu sto bez one nase sluzbe za strance u ljermontovoj ovi po ambasadama ne mogu ni da prdnu, a panduri rade po fazonu- zaokruzuju kako im dune u tom trenutku...toga vise nema ni u onih par dzamahirija po svetu..prosto neverovatno, imali smo 12 godina demokratske vlasti, da oni takve gluposti nisu mogli da promene.......ali ako nista drugo, u srbiju bar nmozes da udjes iako si nezaposlen, a imas pozvi lokalca, a u meksiko jednostavno ne mozes, ako nemas posao, i to duze od odredjenog perioda, nisi kvalifikovan za dobijanje vize....naravno, studenti su uvek izuzeti od ovog pravila.... Edited September 29, 2021 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 29, 2021 2 hours ago, bam-bam said: a u meksiko jednostavno ne mozes, ako nemas posao, i to duze od odredjenog perioda, nisi kvalifikovan za dobijanje vize....naravno, studenti su uvek izuzeti od ovog pravila.... Ovo su promenili pre nešto vremena, sad je dovoljno da imaš neku sumu novca na računu ali da je stojao na njemu par meseci. Tako da je postala dosta prostija za nabavljanje, da ne pričamo o tome da je besplatna i traje 10 god. UK ima ubedljivo najmučniji i najskuplji vizni proces sa tim da je jedini Novi Zeland negde tu blizu, iako su oni imali nameru da izdaju e-vize kao AUS. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 29, 2021 20 minutes ago, deleter said: Ovo su promenili pre nešto vremena, sad je dovoljno da imaš neku sumu novca na računu ali da je stojao na njemu par meseci. Tako da je postala dosta prostija za nabavljanje, da ne pričamo o tome da je besplatna i traje 10 god. UK ima ubedljivo najmučniji i najskuplji vizni proces sa tim da je jedini Novi Zeland negde tu blizu, iako su oni imali nameru da izdaju e-vize kao AUS. Australija ima laksi proces ? 2 hours ago, bam-bam said: UK su bas uzasni prema nama, vecina ljudi se zali da su imali prblema i na granici da udju..imam jako losa iskustva, zadnji put sa usao u UK 2009, i tad sam jos uvek radio za njihovu kompaniju, davali su mi samo vizu na po 6 meseci, a radio sam za njih 4 godine, i putovao u UK maltene na svakih par meseci...iako imaju i onu produzenu od 2 godine, nisu hteli da mi je izdaju...i svaki put maltretiranje na imigracionim salterima, dok oni afrikanci i pakistanci prolaze da ih niko nista ne pita....taj zadnji put sam se i posvadjao sa njima, i trazio da me deportuju nazad kuci, ukoliko imaju problema da me puste unutra....nisu hteli, a ja nisam hteo da udjem, i insistirao da me deportuju, to je trajalo duze vremena dok me sef smene na carini nije ubedio da udjem , moleci me da ne pravim probleme i rekavsi mi ( kao gistro seretski) da se izvinjava zbog svoje koleginice, ali da verovatno predhodno vece nije dobila od muza nista....znaci haos, tipicno ono njihovo ljigavo kad ne znaju sta ce..... posle vise nikad nisam usao, samo sam jednom, potpuno slucajno, pre nekoliko godina zavrsio u tranzitu na hitrou, a i tad su mi pravili probleme jer iako sam imao americku vizu, nisam leteo za ameriku pa sam mogao da ostanem u bescarinskoj zoni samo tokom 1 kalendarskog dana, a meni je sletanje bilo oko 8 uvece, a nastavak putovanja nesto iza ponoci.....na kraju su mi nasli let za tu destinaciju koji leti pre ponoci, pa sam morao da trcim s jednog leta na drugi da bi stigao..a taj novi let je bio sa presedanjem pa sam se bas iscimao..a originalni let traje krace od 2 sata..ma uzas.....ne bi im vise usao u vasljivu zemlju da mi nude zlato.....eto, da podelim tu nezgodu sa engleskim authorities :), samo da me neko pogresno ne shvati, uopste nemam nista protiv britanaca, cak stavise imam jako puno odlicnih prijatelja, i gotivnih ljudi, mada moram priznati da su vecina njih ili sa severa engleske ili skoti..... da, srpska je isto katastrofa, pogotovu sto bez one nase sluzbe za strance u ljermontovoj ovi po ambasadama ne mogu ni da prdnu, a panduri rade po fazonu- zaokruzuju kako im dune u tom trenutku...toga vise nema ni u onih par dzamahirija po svetu..prosto neverovatno, imali smo 12 godina demokratske vlasti, da oni takve gluposti nisu mogli da promene.......ali ako nista drugo, u srbiju bar nmozes da udjes iako si nezaposlen, a imas pozvi lokalca, a u meksiko jednostavno ne mozes, ako nemas posao, i to duze od odredjenog perioda, nisi kvalifikovan za dobijanje vize....naravno, studenti su uvek izuzeti od ovog pravila.... Zanimljiva prica, secam se prica caletovih drugara koji su isli u UK ,isto su se zalili na imigracione saltere. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 29, 2021 Just now, SonePFC said: Australija ima laksi proces ? Sve je online, nisam pričao ni sa kim, skenirao sam smislena dokumenta (npr. niko me nije pitao koliko para trošim u toku meseca i da navodim svoju istoriju putovanja sa datumima) i poslednji put sam ih zamolio da meni i supruzi daju multi vizu zato što MOŽDA budemo išli još jednom u toku godine i dobili smo za iste novce. Doduše to mi je bila treća po redu AUS visa, ali su mi roditelji isto dobili multi vize od godinu dana bez da su tražili zato što smo zajedno putovali, a njima su bile prve I da nema slanja pasoša ili odlaska u hoštaplerske vizne centre kao IOM za CA npr. (iako moram reći da je su Kanađini isto bili OK ovi što su u Beču, ovi što su u Skenderbegovom u njihovom viznom centru su gomila debila). Po meni od viza za eng. govorno područije po muci i količini dokumentacijei troškovao bi redosled bio od najprostijih do najgorih. (NZ je na dnu pošto se morao slati pasoš za London na neki duži period iako je e-visa, ako su to ukinuli onda su tu odmah ispod SAD) Australija = SAD > Kanada > Irska > NZ = UK Dovoljno je pogledati cenu za 10god Turističku/Biznis vizu za UK, sve sa rečenicom čak i da nam platite ovu cenu možda odlučimo da vam damo vizu na 6 meseci i ne refundiramo razliku da sve bude odmah jasno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 29, 2021 2 minutes ago, deleter said: Sve je online, nisam pričao ni sa kim, skenirao sam smislena dokumenta (npr. niko me nije pitao koliko para trošim u toku meseca i da navodim svoju istoriju putovanja sa datumima) i poslednji put sam ih zamolio da meni i supruzi daju multi vizu zato što MOŽDA budemo išli još jednom u toku godine i dobili smo za iste novce. Doduše to mi je bila treća po redu AUS visa, ali su mi roditelji isto dobili multi vize od godinu dana bez da su tražili zato što smo zajedno putovali, a njima su bile prve I da nema slanja pasoša ili odlaska u hoštaplerske vizne centre kao IOM za CA npr. (iako moram reći da je su Kanađini isto bili OK ovi što su u Beču, ovi što su u Skenderbegovom u njihovom viznom centru su gomila debila). Po meni od viza za eng. govorno područije po muci i količini dokumentacijei troškovao bi redosled bio od najprostijih do najgorih. (NZ je na dnu pošto se morao slati pasoš za London na neki duži period iako je e-visa, ako su to ukinuli onda su tu odmah ispod SAD) Australija = SAD > Kanada > Irska > NZ = UK Dovoljno je pogledati cenu za 10god Turističku/Biznis vizu za UK, sve sa rečenicom čak i da nam platite ovu cenu možda odlučimo da vam damo vizu na 6 meseci i ne refundiramo razliku da sve bude odmah jasno. Aha pa okej, moj ujak zivi u Australiji , i pre tipa 4-5 godina su njegovi roditelji isli tamo ,pa je on morao da daje izjave da im je sve placeno itd, malo duzi proces je bio pa zato pitam,nikad se nisam toliko raspitivao o Aus vizi, samo sam mislio da je mnogo zeznuta za dobijanje. O UK ne zelim da trosim reci, jedina dobra stvar je sto mozemo i u Irsku sa njom ,ali eto opet je Irska besplatna (iako nemamo ambasadu pa konzulat uzima pare). Mada Novi Zeland i Kanada imaju lakse vizne polise od drugih (u NZ mogu zemlje iz Arapskog sveta, u Kanadu gradjani Meksika,Papue Nove Gvineje...) ,te kad bi nase ministarstvo odrzalo par govora sa ovih dvema zemljama ,mozda bi nam i oni ukinuli, ali eto sta je tu je. To za AUS vizu sam rekao, posto znam da i oni koji imaju Hrvatski,Bugarski,Rumunski pasos, ne mogu samo tako da odu ,tjst u 60% slucajeva ce im traziti dodatna dokumenta... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 29, 2021 (edited) 1 hour ago, SonePFC said: O UK ne zelim da trosim reci, jedina dobra stvar je sto mozemo i u Irsku sa njom ,ali eto opet je Irska besplatna (iako nemamo ambasadu pa konzulat uzima pare). Mislim da sam čitao relativno skoro da ovo nisu produžili, samo ne mogu da se setim da li je zbog korone ili samo neki previd. Pošto je uvek bio trial run pa su morali periodično da produžuju Što se tiče Irske vize, ono malo što sam razgovarao sa gđom Pešić mi je ostavilo gorak ukus, i sam proces je opet nepotrebno komplikovan (upitnik malo blaži od UK, i činjenica da opet moram biti bez pasoša nekoliko nedelja, a nažalost nemam nikakav drugi je bio problem). 1 hour ago, SonePFC said: Aha pa okej, moj ujak zivi u Australiji , i pre tipa 4-5 godina su njegovi roditelji isli tamo ,pa je on morao da daje izjave da im je sve placeno itd, malo duzi proces je bio pa zato pitam,nikad se nisam toliko raspitivao o Aus vizi, samo sam mislio da je mnogo zeznuta za dobijanje. Moje generalno iskustvo sa vizama za UK i bivše kolonije je da je uvek bolje da nemaš nikog tamo i da ideš ili turistički sa najglupljom pričom na svetu ili poslovno potkrepljen papirima. Ako neko tamo treba da ti plaća, odmah si im immigration risk pošto imaš nekog kod koga ćeš biti + je voljan da te finansira... Edited September 29, 2021 by deleter Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 29, 2021 Uvek prvo treba krenuti od nas samih - pogledajte ko su nam ambasadori u većini zemalja i kakvi mozgovi su zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova, a na kraju krajeva, uzmite u obzir ko su nam do sada bili ministri na tim pozicijama. Uđite u bilo koju srpsku ambasadu u nekoj zapadnoj zemlji i stvari će vam biti još jasnije - sve jadno i bedno, šaneri koji su tu postavljeni po partijskoj liniji se deru na sve i svakoga, dokumenta i bilo kakve druge usluge koštaju kao Svetog Petra kajgana uz mizernu uslužnost, sve u svemu - jad i beda. Većina tih ambasadora i diplomatskog osoblja ne doživljava to kao posao već kao visoko plaćeni višegodišnji odmor u inostranstvu. Smem da se kladim u 500 EUR da 90% njih nije prstom mrdnulo da se uopšte raspita u zemlji u kojoj boravi šta je potrebno da se ukine vizni režim za građane Srbije. Eto UK je školski primer - pogledajte ko nam je trenutna ambasadorka tamo i kako se generalno ponaša u javnosti pa budite iskreni prema sebi - da li jedan takav profil deluje kao neko ko se zapravo cima za bilo šta? Tačno je da UK ima najumobolniji vizni režim na svetu i da njihove vize koštaju neopravdano mnogo, ali je takođe činjenica da ama baš niko nikad od naših ljudi nije prstom mrdnuo da uopšte pokrene bilo kakvu inicijativu da se o tome razgovara sa UK vlastima i da se dođe do nekog rešenja. Još je trenutno Džonson na vlasti u UK a on je i od ranije "dobar" sa nama, pa bi tu moglo potencijalno još lakše da se "burgija", samo što očigledno nema ko. Što se Meksika tiče, ne razumem šta je problem da traže izvode sa bankovnih računa 6 meseci u nazad? Svaka zemlja želi da se osigura da turista ne padne na teret države u kojoj boravi. Ko nema stalna primanja ili poveću ušteđevinu, nema šta da traži turistički u drugoj zemlji. Svi se sećamo "usluga" domaćih banaka od pre 10ak godina kad još nismo bili na belom Šengenu gde se za 1000 RSD u svakoj poslovnici mogao dobiti fejk izvod iz banke gde stoji da na računu ima par hiljada EUR, a to se radilo tako što ti prebace te pare sa nekog drugog računa, odštampaju izvod a onda te pare vrate natrag pravom vlasniku. Tu foru su ambasade posle nekog vremena izvalile pa su onda počele da zahtevaju izvode iz banke od par meseci unazad da bi se videle sve transakcije baš iz tog razloga. Nama na ovim prostorima bar nikad nije bio problem da falsifikujemo dokumenta i hakujemo sistem, kakav god on bio. Kad uzmete to u obzir, plus činjenicu da su nam ambasadori generalno nesposobni, dobijete upravo ovo što imamo danas. Lično, najgori tretman na nekom graničnom prelazu sam doživeo u Malme u, što je prilično neverovatno budući da se radi o EU zemlji. Ne samo da su tražili povratnu avionsku kartu na uvid, tražili su potvrdu o smeštaju, potvrdu da je plaćen smeštaj, naravno obavezno pitanje koliko para imam kod sebe, i to je sve tako trajalo jedno 15ak minuta jer se svaka informacija proverala "interno" i vrlo sistematski. Srećom pa sam bio među prvima u redu za pasošku kontrolu, oni koji su bili na kraju su čekali par sati da uđu u zemlju. Sve u svemu, ima još dosta domaćeg zadatka da se uradi i na Srbiji je da se pokrene po tom pitanju pošto se Srbija sama ukanalila svojom unutrašnjom i spoljnom politikom u poslednjih 30 godina. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 29, 2021 2 hours ago, ppetrovic said: Uvek prvo treba krenuti od nas samih - pogledajte ko su nam ambasadori u većini zemalja i kakvi mozgovi su zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova, a na kraju krajeva, uzmite u obzir ko su nam do sada bili ministri na tim pozicijama. Uđite u bilo koju srpsku ambasadu u nekoj zapadnoj zemlji i stvari će vam biti još jasnije - sve jadno i bedno, šaneri koji su tu postavljeni po partijskoj liniji se deru na sve i svakoga, dokumenta i bilo kakve druge usluge koštaju kao Svetog Petra kajgana uz mizernu uslužnost, sve u svemu - jad i beda. Većina tih ambasadora i diplomatskog osoblja ne doživljava to kao posao već kao visoko plaćeni višegodišnji odmor u inostranstvu. Smem da se kladim u 500 EUR da 90% njih nije prstom mrdnulo da se uopšte raspita u zemlji u kojoj boravi šta je potrebno da se ukine vizni režim za građane Srbije. Eto UK je školski primer - pogledajte ko nam je trenutna ambasadorka tamo i kako se generalno ponaša u javnosti pa budite iskreni prema sebi - da li jedan takav profil deluje kao neko ko se zapravo cima za bilo šta? Tačno je da UK ima najumobolniji vizni režim na svetu i da njihove vize koštaju neopravdano mnogo, ali je takođe činjenica da ama baš niko nikad od naših ljudi nije prstom mrdnuo da uopšte pokrene bilo kakvu inicijativu da se o tome razgovara sa UK vlastima i da se dođe do nekog rešenja. Još je trenutno Džonson na vlasti u UK a on je i od ranije "dobar" sa nama, pa bi tu moglo potencijalno još lakše da se "burgija", samo što očigledno nema ko. Što se Meksika tiče, ne razumem šta je problem da traže izvode sa bankovnih računa 6 meseci u nazad? Svaka zemlja želi da se osigura da turista ne padne na teret države u kojoj boravi. Ko nema stalna primanja ili poveću ušteđevinu, nema šta da traži turistički u drugoj zemlji. Svi se sećamo "usluga" domaćih banaka od pre 10ak godina kad još nismo bili na belom Šengenu gde se za 1000 RSD u svakoj poslovnici mogao dobiti fejk izvod iz banke gde stoji da na računu ima par hiljada EUR, a to se radilo tako što ti prebace te pare sa nekog drugog računa, odštampaju izvod a onda te pare vrate natrag pravom vlasniku. Tu foru su ambasade posle nekog vremena izvalile pa su onda počele da zahtevaju izvode iz banke od par meseci unazad da bi se videle sve transakcije baš iz tog razloga. Nama na ovim prostorima bar nikad nije bio problem da falsifikujemo dokumenta i hakujemo sistem, kakav god on bio. Kad uzmete to u obzir, plus činjenicu da su nam ambasadori generalno nesposobni, dobijete upravo ovo što imamo danas. prvo, sto se tice meksika, ne znam zasto bi nam uopste trazili sestomesecni izvod sa racuna, kad nam za brdo zemalja ni ne treba viza, sto znaci nista od papira, a ima i onih za koje nam treba viza, ali od papira ne traze skoro nista, popunjen formular, sliku, i eventualno povratnu avio kartu...pa zasto bi meksiko morao da trazi bankarski izvod, ko da ce hiljade srba bas ilegalno da ostanu da zive u meksiku, ko da nema drugih mnogo popularnijih destinacija.....pri tom, kao sto rekoh, do skora su trazili i potvrdu o zaposlenju, i to minimum 6 meseci ili godinu dana, plus potvrdu iz firme o godisnjem odmoru....ok, deleter kaze da je to skoro ukinuto, ali slozices se da je to dosta drzak odnos meksika prema nama, s obzirom da smo mi njima ukinuli vize, a da oni nisu ni shengen ni USA/Kanada...Naravno da svaka zemlja ima pravo, ali mislim da je ovo nepotrebno maltretiranje nas od meksicke strane, jer prema nekim drugim zemljama imaju daleko blazi odnos... a sto se ambasada tice, nije bas sve tako crno belo kao sto pricas...evo u meksiku je npr. dugo godina bila ambasadorka Vesna Pesic, ona sigurno nije shanerka.....u engleskoj je trenutno ta gospodja koja je bila desna ruka premijera djindjica jos iz opozicionih dana, znaci nije ni ona bas shuplja s mozgom.....ima raznih tu....u turskoj je do skora bio profesor darko tanaskovic, pa u rimu sanda raskovic ivic, profesorka zorica tomic je bila u unesko...da ne nabrajam sad, ali ne moze se bas reci da su svi tantusi... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 29, 2021 22 hours ago, SonePFC said: A do sad je sa vec par drzava postignut sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasosa. I koga to briga? Em sto je mali broj ljudi sa diplomatskim pasosima, em sto oni verovatno i nece ici u neke egzoticnije zemlje. U principu kao da nikakve olaksice i nema. 22 hours ago, bam-bam said: Sto se tice vijetnama, u odnosu na 2017. stvarno ima pomaka, jer sad legalno mozemo da izvadimo e-vizu, dok je ranije to bilo nemoguce, tj. radilo se preko posrednickih agencija, pa si mogao da udjes samo avionskim putem i to na 2 granicna prelaza... Koliko ja znam e-viza nema apsolutno nikakve veze sa posetom Ivice Dacica kada je obecavao ukidanje viza. E-viza sistem je Vijetnam ustolicio kao glavni nacin za procesuiranje viza iz cisto prakticnih razloga, gotovo sve zemlje mogu da se prijave elektronski, ima samo pregrst onih koji ne mogu poput Avganistana i ostalih sigurnosno upitnih zemalja. 20 hours ago, samsung said: To sa Malezijom je baš konfuzno. Bila viza, pa nije, pa jeste. Hteli mi sa Koh Lipe da odemo na Langkawi i mislim da sam i ovde pitao, treba ili ne treba, niko ne zna. Zovu iz te agencije što prodaje karte za brod u Maleziju svoje tamo, kažu ne treba. Kao ok, krećemo, onda ih ipak zovu kao ne ne ne daj im da idu, uhapsiće ih ako stignu bez vize, ipak treba 🙂 Mene su u Maleziji istresali iz gaca i sa australijskim pasosem jer se vidi na osnovu imena i mesta rodjenja odakle sam. Imao sam probleme i sa srpskim i sa australijskim. Tih godinu dana kada su vize privremeno bile ukinute sam imao tranzit u KL-u i bas sam koristio srpski jedini put bez problema. 18 hours ago, SonePFC said: Pa u tom slucaju je i dobijanje Srpske vize teze nego UK ,za Srpsku treba i pismo preporuke ili tako nesto. Slazem se sad kad si to vec napomenuo apsolutno. A ako neko zna da mi odgovori, zasto Irci ne ukidaju vize, jel to zbog common travel area ili ? Verenici mog drugara sa Filipina su glat odbili zahtev za vizu. Hteo covek da je dovede i upozna sa roditeljima pre nego sto se uzmu, kupili avionske karte, mislili to je samo formalnost, kad ono ne. Jos oni zive u Australiji, prijavili se za vizu ovde, ona ima stalno boraviste ovde, radi full time, ima solidan posao, i ne vredi, sa Filipina, znaci ne moze... 7 hours ago, bam-bam said: UK su bas uzasni prema nama, vecina ljudi se zali da su imali prblema i na granici da udju.. Mene su u UK sa srpskim pasosem cimali pri izlasku, a ne ulasku. Jer sam imao tada pre sto godina neku multi-tranzit madjarsku vizu posto sam leteo iz Budimpeste do Londona i nazad. I onda ta sluzbenica na aerodromu mi kaze, plasimo se da vas pustimo da vam Madjari ne bi odbili ulaz pa da vas vrate ovde. Jedva sam je umolio da me pusti, pa me posle i Madjari nesto cimali. Na kraju sam se bio izvukao, rekao sam bio Madjarima pustite me ljudi da idem kuci. 3 hours ago, deleter said: Moje generalno iskustvo sa vizama za UK i bivše kolonije je da je uvek bolje da nemaš nikog tamo i da ideš ili turistički sa najglupljom pričom na svetu ili poslovno potkrepljen papirima. Ako neko tamo treba da ti plaća, odmah si im immigration risk pošto imaš nekog kod koga ćeš biti + je voljan da te finansira... Niti je logicno niti je moje iskustvo bilo tako. Turisticka viza je najlabavija pa time i najriskantnija. A moja zena je bila sponzorisala neke rodjake da dodju, i nije bilo bas na dobar dan, ali nije ni bilo nikakvih problema. Bio je spisak dokumenata, to je podneseno online, prijava je placena i gotovo. Mozda je razlog bio i taj sto su oboje radili tamo puno radno vreme, imali su svu tu dokumentaciju. 2 hours ago, ppetrovic said: Uđite u bilo koju srpsku ambasadu u nekoj zapadnoj zemlji i stvari će vam biti još jasnije - sve jadno i bedno, šaneri koji su tu postavljeni po partijskoj liniji se deru na sve i svakoga, dokumenta i bilo kakve druge usluge koštaju kao Svetog Petra kajgana uz mizernu uslužnost, sve u svemu - jad i beda. Bez ikakve sumnje ta predstavnistva su kao vremeplov, vreme je stalo, jer se nema novaca da se to dovede u red. A sluzbenici su alavi i veoma zainteresovani da naplate sto vise mogu. Pazi kad su meni rekli da za dete da bih dobio JMBG moram da mu izvadim pasos. Onda sam im citirao zakon i rekli su ok ne mora pasos, ali mora da se izvadi izvod iz maticne knjige rodjenih, koji ovde kosta 68 dolara. Ne zele da ti kazu koji je JMBG deteta da ne bi ti izvadio svu tu dokumentaciju u Srbiji koja kosta smesno u poredjenju sa njihovom cenom, a moze se zatraziti online. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites