Followers 0

Bojcin suma, manastir Fenek i sremacko vino

5 posts in this topic

Svakog dana dok idem na posao ( o da, dobila sam posao! :) ) vidim veliki znak na putu da se pravo od centra Surcina ide za Manastir Fenek i Bojcin sumu.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80_%D0%A4%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BA

a za sumu se kaze

"U šumi preovlađuju hrast, jasen, cer, lipa i grab. Jedan deo šume prema Ašanji, iskrčen je posle I svetskog rata, da bi novodobijeno poljoprivredno zemljište bilo poklonjeno kao nagrada dobrovoljcima iz tog rata, koji su se borili u vojsci kraljevine Srbije.

Bojčin su stanovnici Progara generacijama koristili za gajenje stoke, naročito svinja. Stoka se u čoporima slobodno kretala po šumi i hranila žirom i travom.

I danas se u ovoj šumi mogu naći "kolebe", pletene od pruća i prekrivene slamom, izrađene u tradicionalnom stilu ovog kraja. Bojčin je predstavljao utočište za meštane okolnih mesta.

Pri pohodima neprijateljskih osvajača, šuma je prihvatala mnoge žitelje ostalih delova Srema. U toku II svetskog rata ovde je bilo partizansko sklonište, o čemu svedoče prokopane baze, kao i spomen tabla na ulasku u šumu. Bojčin je vrlo atraktivno izletište, gde se održavaju razne manifestacije, a centralno mesto je "Svinjarska koleba" gde se uz tradicionalna sremačka jela, pričaju priče i slušaju tamburaši. Po šumi možete uživati u vožnji fijakerom."

Da li je neko raspolozen za neko subotnje lutanje po sumi i posetu manastiru? Npr sledece subote, poshto ove idemo na Frusku Goru.

poshto je manastir blizu Jakova sigurno ljudi u selu znaju gde je a sumu cemo vec nekako naci... :)

Do Jakova ide bus 610 koji ide sa zemuskog keja preko blokova. Do Boljevaca, gde je suma, ide 605 (krece sa Bezanije (ledine) i prolazi kroz Jakovo i koliko vidim po stanicama staje bas ispred sume.

Setnja, manastir, malo frizbija, caskanja i dobro sremacko vino?

Ko je za?

:)

da, da, sve je bas tako. 605 sa ledina kroz surcin, jakovo, boljevce i na kraju progar (boljevacka deca su oduvek mislila o progaru kao o kraju sveta, jer autobusi iz grada nikad nisu isli dalje odatle, a prema kupinovu je postojao samo zemljani put. ja sam npr. uvek mislila da je posle progara jedna strma, duboka provalija).

ako zelite da vidite sumu i manastir (koji je izmedju jakova i boljevaca), pohitajte. novopecena opstina surcin ima "velike planove" za razvoj turizma. tako da AKO oni stvarno pocnu da rade, na sve strane ce nici golf tereni i razne slicne stvari. eto, u boljevcima se planira da se osposobi recno pristaniste, npr. i neki od nas, mestana su veoma nestrpljivi da vide sta ce od svega biti.

u svakom slucaju, ako ste zainteresovani javite mi se, verovatno sam slobodna sledeceg vikenda (22-23.) pa da vas povedem kroz svoj rodni kraj.

Dogovoreno Radule!

Vidimo se tamo.

U 10:00, subota 22.3. se skupljamo na Bezaniji na ledini. Tu je okretnica autobusa 71 koji ide sa zelenjaka a tu staju i 72, 601, 602, 604, 610, ...

Pa odatle cemo lako.

obratite paznju u samom manastiru na pod u unutrasnjosti crkve, tj. na konturu prvobitne crkve obelezene topljenim bakrom u sadasnjem kamenom podu. to je po meni bas kul detalj =]

Meni su izletele neke obaveze za vikend... ako ste planirali da idete lepo se provedite.

Pozdrav