Posted September 26, 2018 cao ljudi,idem u novembru u Astanu na par dana,pokusavam da dodjem do nekih informacija ovde o kazakhstanu i glavnom gradu ali nema izdvojeno topic za tu zemlju. ako je neko bio tamo, i ima korisne savete,predloge,gde ,kako ,sta ,pisite... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2018 Bice ti poprilicno hladno 2 dana su dovoljna za Astanu. Ako ostajes preko 5 moras da se registrujes. Sta te jos tacno zanima? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2018 Kažu da su Astanu osmislili iluminati da bi bila njihov glavni grad. Novi grad usred stepe. Postoji i deo starog grada. Građevine su velelepne i neubičajene. Prošlog leta je bio Expo. Srećom postoje mnogi tržni centri da se čovek skloni od hladnoće i jakog vetra. Ne znam koliko imaš vremena da noćnim vozom odeš do bivše predstonice Alma ate, koja je pravo osveženje u odnosu na Almati. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2018 nemam vremena za Almati,mislio sam da obidjem nesto van grada,da je nesto blize od almatija,nemam puno vremena,vreme ce biti hladno,verovatno pokriveno snegom ali bar nesto,kratak izlet. pre svega i pisem ovde, ako je neko bio u tim krajevima, da mi preporuci nesto van grada,a opet dovoljno blizu,drzava je ogromna,za sve mi se cini da je potrebno 4-5 sati voznje. hvala ... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2018 (edited) Nema nista van grada, Astana je grad koji je bukvalno u sred nicega. Idi na Bayterek, odatle se vidi ceo grad. Obidji najpoznatije i 'cudne' zgrade, poseti okeanarijum, trzne centre. Cela Astana je nesto kao Belville/Blokovi, pa puta 1000 (ili 10 000 )... Nema istorijskih gradjevina, cak nema ni zanimljivih restorana i kafica i drugih mesta za 'bleju', osim trznih centara, gde se uglavnom najvise i odvija socijalni zivot. Generalno je bas hladno i nije prijatno dugo boraviti napolju, pazi se poledice. Grad nije bas prilagodjen pesacima (a i sto bi bio kad svi imaju kola), gradski prevoz jako dobro funkcionise i zanimljive su zatvorene stanice u kojima je ukljuceno grejanje. Jako vazno: ako ostajes duze od 5 dana, trebalo bi da se registrujes. Ja sam pokusala, bio je neki baksuz u toj kanc za migrante koja je bogu iza nogu, nisam uspela, pa su mi zamalo pravili problem pri izlasku. Edited September 27, 2018 by LadyJelena89 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2018 hvala jelena puno,a ostajem 4 dana,taman da ne moram da se prijavljujem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 29, 2018 Da napisem moje iskustvo u vezi registracije (mart/april 2018). Informacije na internetu su nejasne (cak i kontradiktorne) tako da ja stvarno ne znam sta po pravilima treba uraditi, tako da prenosim samo svoje licno iskustvo, ako nekom zatreba Na ulasku u Kz svi putnici dobijaju beli papiric (migracionu kartu) koja se popunjava, i granicna policija lupa pecat u pasos i na nju. Jako je bitno cuvati tu karticu jer je po izlasku iz zemlje uzimaju. Ja sam je dobila u Astani na aerodromu i policajka je samo rekla da sam u obavezi da se registrujem. Hostel je rekao kako oni registruju svoje goste (kao sto svaki smestaj svuda u svetu ima knjigu gostiju), ali to ocigledno nije ovo sto meni treba, jer meni treba jos jedan pecat na toj kartici, i za to moram da odem u nadleznu kancelariju za migracije. Jedva sam je nasla, nalazi se negde bogu iza nogu (premestena je sa stare lokacije pre par meseci tako da su i lokalci koji su znali gde se nalazi OVIR upucivali na staru adresu), a tamo neprijatni KGB-ovac maltene odbija da razgovara sa mnom jer u njegovom svetu, postoje dve kategorije putnika: turista koji je dosao iskljucivo preko agencije, i privatna poseta koja podrazumeva odsedanje u privatnom stanu kod domacina, pa je trazio da sa mnom dodje ili privatno lice kod kojeg boravim ili predstavnik agencije koja me je dovela Dzabe je bilo moje objasnjavanje da sam ja turista u ho(s)telu koji je dosao samostalno, po njemu to nije turista, tako da sam izasla nezavrsenog posla. Nakon 7 dana izlazim kopnenim putem u Kirgistan, uzimaju mi tu migracionu karticu, bez da je iko pogledao i pasos a kamoli nju. Po povratku u Kazahstan na istom granicnom prelazu dobijam novu karticu, naravno sa novim datumom ulaska u zemlju. Petog dana tog drugog boravka u Kazahstanu, dolazim na aerodrom u Astani i policajac nije ni otvorio pasos vec je odmah pitao "Registracija?". Ja sam slozila prepodobnu facu, na jadnom srpsko-rusko-engleskom rekla kako me je hotel registrovao prvi put kad sam usla a da mi je prva kartica oduzeta kad sam isla u Kirgistan, on je svo vreme mahao mojim dokumentima i govorio 'registracija, registracija' i 'problem', iskreno nije mi bilo svejedno. Naravno ja sam samo treptala, opet rekla istu stvar...i nakon par minuta neprijatne tisine mi je lupio pecat u pasos i pustio da prodjem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 1, 2018 hvala na opsirnoj informaciji oko prijave...mislim da mi nece trebati ali mogu za svaki slucaj,ordraditi ,to ,skoknuti do tog mesta i obaviti,raspitati se tamo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 1, 2018 Nema na cemu Zato i jesam napisala, da vide drugi putnici namernici. Ako ostajes samo 4 dana ne bi trebalo da ti treba registracija, ionako ces potrositi pola dana samo da nadjes to mesto (iskreno ne secam se adrese,znam samo da je "preko reke") Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 3, 2018 Prvi put cujem.za tu registraciju. To je nekada bila. Sada uzmes migracioni karton , ispunis besveze nesto tamo, I tutnes ga u pasos . Ja se nisam opretecivao tim registracijama. Niti bilo ko logs Znam da je bio skoro. registracija je automatska na granici kada udjes. astana je nista , vestacki futuristucki grad, peske ne mozes nigde . I nicega tamo nema, bukvalno grad I ne postoji, izgleda kao maketa za film , pola onih zgrada zvrji prazni takav je utisak. steta sto nisi odabrao almati. Almati je super. My smo pocetkom septembra prosle godine imali susnezicu I temoeratura je bila ako 3 stepena. U novembru ocekuj slobodno snug, I taj nokia vetar koji otkuda . u svakom slucaju, nije lose iskustvo malo I to videti. Ne ocekuj previse pa ti se Mozda I dopadne. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 3, 2018 I ja nista nisam znala o registraciji, eto cak ni u hostelu nisu bas bili obavesteni. Ali policajka na ulazu mi je rekla da sam u obavezi da se registrujem, i policajac pri izlasku je zamalo napravio problem jer nisam. To je bilo u martu ove godine. Almati je prelep zaista, i jako sadrzajan. U Astani se nocu bas vidi koliko je izvestacena, kad se na stambenim zgradama vidi da je jako malo stanova sa upaljenim svetlima... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 4, 2018 Zavisi kad planiraš ići, zna se temperatura spustiti i ispod -30. Ako imaš dilemu izaberi Almati, jeste teze otići, Belavia ima solidnu vezu sa presjedanjem u Minsku, karta oko 370eur. Prava metropola, u izvrsnom prirodnom okruženju. Ako si bas za Astanu, u relativnoj blizini se nalazi Borovoje nacionalni park, vrijedi posjetiti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 27, 2018 hvala za informacije ljdui,proveo sam se odlicno ,nije bilo mnogo hladno , minus 4 max. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 27, 2018 (edited) Zeleo bih da napisem rec, dve o mom putu U Kazakhstanu i mozda inspirisem ljude da krenu u ovaj kraj sveta... 18-21 novembar 2018 posetio sam Astanu, novi glavni grad ove bivse SSSR republike. Prvi razlog zasto sam posetio ovu zemlju je jer sam hteo da vidim nesto novo a da je malo egzoticnije, bar za mene , ne tako iskusnog putnika. Wizzair povratna karta je kostala 90e i to je presudilo. Tri nocenja, tri puna dana u ovom cudnom gradu. Jeste vestacki, jeste kicasto sve, jeste diktator napravio cudo u sred stepe ali ima sta da se vidi i da se oseti nacin zivota u prestonici ove zemlje. Grad je jako jeftin, taxi je jeftin ,restorani su jeftini, izlasci su jeftini,i za tri dana moze se skoro sve posetiti. Baiterek obavezno posetiti,imate pogled na ceo grad za manje od 2e, Expo koje kosta oko 4e i ako vas zanima astronomija,svemirski programi, fizika generalno ali i ako vas ne zanima bice vam interesantno, takodje i deci . Na stadion nismo usli, jer je bio zatvoren trening. Lepota kazackih devojaka je nesto neverovatno a nisam siguran je opste poznata stvar. Stanovnici Astane uglavnom pricaju ruski ali mozeti naleteti i na mlade ljude koji pricaju solidan engleski. Na moju srecu, preko couchsurfing sajta me je ugostio decko koji je studirao u Crnoj Gori i prica solidan srpski tako da sam nesto ustedeo za prenociste koje nije skupo , po danu se moze naci prenociste za 4-5e. Dobri su domacini, otvoreni i rekao bi bar iz mog iskustva veoma radoznali u vezi Srbije o kojoj retko sta znaju. ( jedna devojka je znala za Milosa Bikovica a starija zena za Tita). Probajte konjetinu,lagman,kobilje i kamilje mleko,i raznorazne prelepe cajeve. Za tri dana bez stednje, placao sam i ruckove, vecere, suvenire, taxije, ulaznice za stosta, bez nocnih izlazaka do kasno potrosio sam 70e, pa da imate bar neku sliku koliko vam novca treba. Nisam hteo da pisem o ostalim turistickim znamenitostima, to cete vec sami pronaci vrlo lako. I jos nesto, tamo zima bude i do -45,50 zato ne idite od decembra do marta . Edited November 27, 2018 by vladamales Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2019 Razmisljam da idem kolima preko Turske,Gruzije,Rusije u Kazakhstan kolima.Moze li neko nekim savetom da pomogne?Zanima me sledece... ...na netu sam nasao da mogu samo preko prelaza Verhnii Las da udjem u Rusiju?Da li je tacno? vozim auto na tudje ime i imam punomoc na papiru bez pecata samo sa potpisom vlasnika...da li cu moci da udjem u te zemlje...ima li neko slicno iskustvo ili zna nesto o tome..citao sam netu da rusi traze neku punomoc overenu kod njih u mabasadi ....planiram da vozim po celom Kazakhstanu i da se ne zadrzavam nigde duze od 5 dana a da budem do 30 dana ukupno u zemlji.....a da spavam u hotelima i pansionima....da li moram negde da radim registraciju...citao sam da ljudi imali problema prilikom izlaska bez registracije? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2019 Pitaj Bojana: https://www.klubputnika.org/forum/topic/10122-tarifa-vladivostok/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2019 Hvala puno,bas sam sinoc naisao na njegov putopis i pisao mu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites