Followers 0

Poljska viza

36 posts in this topic

Ne bi trebao ba bude problem jer garantno pismo treba da ima neki rok trajanja - recimo tri meseca od dana izdavanja. Znaci u to periodu pismo ima vaznost pa valjda mozes da podneses zahtev tek za dva meseca jer ce tada pismo imati vaznost jos meseca dana. Jedino ako te ne drndaju u ambasadi "a zasto tek sada podnosis zahtev" ili slicno.

Turisticka viza se moze dobiti sa rezervacijom hostela (ja sam dobio na 10 dana). Posle izvrsene rezervacije, hostel mora poslati fax ambasadi, u kom potvrdjuju vasu rezervaciju.

To se, predpostavljam, postize posebnim zahtevom hostelu? I da li imas/te predlog hostela koji oduzima najmanje za rezervaciju, a spreman je da salje validacioni fax, itd? Nije bitno gde, i ovako i onako ga otkazujemo.

Takodje, minimum dnevnih sredstava koje trebate da imate na razunu iznosi 100zlota ili 30 evra. Na primer ako ostajete 10 dana, na racunu morate da imate minimum 300e.

E, ovo je vec druga prica. Na racunu pod svojim imenom, pa je u pitanju podnosenje stanja ambasadi, ili moze da prodje kevin racun :)?

Za ovo mozes da koristis recimo hostelworld.com Tu mozes da proveris da li su odredjeni hosteli slobodni u datom periodu kao i da ih rezervises :). E sad, najbolje je da proveris sa samim hostelom da li moze da posalje fax ili ne. Znaci nadjes sajt hostela, kontaktiras ih na mail, pitas da li moze fax i to je to :).

Moze da prodje kevin racun, ali trebace njena potvrda da finansira tvoj boravak :)

Pozdrav ljudi!

Imam dva pitanja:

1. Koji je sajt poljske ambasade i gde mogu da procitam spisak potrebnih dokumenata za vizu? Nikako nisam mogao da nadjem proslih nedelja, kada sam trazio.

2. Da li je potrebna potvrda o primanjima nosioca garantnog pisma, posto je u pitanju poseta prijatelju?

1. Sajt poljske ambasade je http://belgrad.polemb.net/

2. Najbolje da nazoves ambasadu :)

Pozzz

Evo da podelim i moje iskustvo sa poljskom vizom. Putovala sam u poljsku u avgustu, a proces vadjenja vize trajao je citavih mesec dana!

Ukoliko nemate original pozivnog pisma poslat postom, garantno pismo mora biti poslato faksom direktno od strane domacina u poljski konzulat u Srbiji. Moje pozivno pismo je slato 3 puta, a u ambasadi su mi sva 3 puta rekli da nije stiglo. Kada sam vise odlepila i otisla u ambasadu po 4 put, ljubazna zenica se sazalila i rekla mi da je gospodin konzul bacio pisma jer je pecat bio bled! pokazala mi je jednu poluizguzvanu kopiju sa putacom preko sredine. Kopija je bila dobra ali pecat se video nekih 80%. Pismo je poslato jos 4 puta, ja sam bila ukupno 7 puta dok nije prihvaceno. Tako da vodite racuna o vizuelnoj jasnoci pisma. Potvrda o primanjima je bila obavezna, kao i vrlo striktna pravila oko fotografija (lice 80% fotografije, bela pozadina)...

Kada su dokumenta konacno prihvacena vizu sam dobila za 8 dana.

Poljska ambasada na sajtu ima opako uputstvo za popunjavanje viza ali

onaj crtez fotografija je  ::crazy:

nije mi bas jasno oko fotografije.Ja imam fotku te dimenzije i ne znam sta vam znaci podloga fotke.Jel to poledjina ili ono sto je iza ledja moje glave?

Mozda je podloga zaista onaj prazan prostor na prednjoj strani.To mi jeste belo.

Mene samo brine zadnja strana koja jeste bela ali je udaren pecat foto radnje.Valjda nije bitna ta poledjina.

Drugo pitanje je u vezi mog zaposlenja.

Ja sam preduzetnik i skoro sam osnovao preduzetnicku radnju.Imam potvrdu iz Agencije za privredne registre.Imam i pecat,ali nisam jos osnovao firmin racun u banci i nisam prijavio radnju u poreskoj upravi.

Valjda ce biti dovoljna potvrda o registraciji radnje iz APR.

Bitno je ono sto ti je iza lica, znaci podloga mora da bude bela.

Znaci "lice" fotografije.

"Nalicje" odnosno pozadi gde ti je udaren pecat foto radnje nema veze.

Potvrda iz APR bi trebala da bude dovoljna, osim ako ne tupe u ambasadi. ;)

Hvala ti! Jos samo da i fotka bude problem,rekoh.

Ti kao da si dobro upucen oko viza i oko Poljske.

Jel znas sta je APR ? Pitam jer ne znam dal si u Srbiji i koliko znas oko privatnih preduzeca.

I ja cu karticom da platim on line neki hotel.Samo ne znam kako cu znati sigurno da je hostel poslao rezervaciju na fax ambasade.Ako su poslali valjda ce ovi u ambasadi to cuvati.Da ne bude kad odem za vizu a ovi iz ambasade nemaju pojma da im je enko poslao rezervaciju na fax.

Viza se dobija istog dana ili se dodje par dana posle aplikacije?

Vidim pisali ste i o odbijenicama.To i mene muci jer imam jednu grcku od pre godinu ipo dana.

Mada u pasosu imam tri Shengen vize;po jednu italijansku,grcku i francusku.Pa egipatsku i madjarsku tranzitnu vizu.

Imam i jednu americku odbijenicu iz 2002. ali mislim da na nju niko ne obraca paznju,posto USA vizu zaista nije lako dobiti.

Ja sam posle americke odbijenice dobio dva Shengena;grcki i francuski.

Grci su mi dali odbijenicu samo zato sto sa njihovom vizom jesam usao u grcku,ali se nisam vratio preko Grcke vec preko Italije i Slovenije.

E tako da znate sa Grcima.Cuo sam da su oni zayebani i ako vam istekne njihova viza a vracate se preko grcke granice u Srbiju.Tad valjda naplacuju kaznu,udaraju zabranu i sl.

Italijani su zakon,njihovu sam vizu prvo dobio 2001. i vracao sam se od njih 40 dana posle isteka vize.I nisu nista pravili problema.

moje sveze iskustvo s poljacima je krajnje pozitivno. boravila sam tamo prosle nedelje, 4 dana, vizu smo dobili najlakse i najbezbolnije, sa minimalnim brojem dokumenata koje iko iz sengena trazi. cak nismo ni platili vizu jer smo imali poziv kulturne institucije. apliciras s dokumentima bilo koji dan, ne zakazuje se, a po viziran pasos dolazis isti dan sledece nedelje! trivia: radnik u ambasadi, onaj cuvar na vratima, je teska sirovina, nadrkanog izgleda i ravali si vilicu od zvakanja zvake ..

inace, zena na salteru nas je pitala gde nam je pozivno pismo [original koji su nam poslali postom] vratila i rekla da treba isto to al poslato faksom na ambasadu. mi smo rekli da je ono poslato [ i jeste bilo], tako da je ona rekla da je to ok i da ce ga onda naci. znaci ne skupljaju ih oni unapred i pridruzuju tvojim dokumentima u momentu kad predajes nego posle ga nadju..

sretno..

[sto se tice slike, nasa nije bila bas toliko u gro planu, kako samo poljaci traze, nego onako kako kod nas slikaju al nisu pravili problem]

Ovih dana sam se nacitao o svim vizama i stvorio sam utisak da Poljaci jesu najjednostavniji.

Recimo cuo sam od mnogih da cesi znaju praviti problem kad neko mlad ide sam,sumnjaju da ce ostati.Madjari takodje vise dokumenata od Poljaka.

Ove starije zemlje EU jesu zaguljene:Italija,Spanija,Francuska,Nemacka.

Skandinavske zemlje i zemlje Beneluksa mislim da su najrigoroznije.

Politika tu ima najvise udela.Ako znamo da Holandija i Belgija blokiraju Srbiju ka putu u EU onda je jasno i koliko je lako dobiti njihove vize.

A sta je sa grupnim Poljskim vizama? Da li i one kostaju 35 evra! Znam recimo da su Grcke grupne vize besplatne, a do skora su kostale 10e!

hvala svima koji su ostavljali korisne informacije do sada.

jel ima svežih iskustava iz ambasade? kakvi su sa izdavanjem multi viza?

prošlu sam dobio u oktobru 2008. kod njih na 12 dana koliko mi je trajalo osiguranje (nisu hteli ni dan više da mi daju tj. službenica me je naterala da prepravim svoj zahtev za "11-18 dana" na tačne datume trajanja osiguranja zato što mi drug Poljak živi ovde i pismo nije overeno u Vojvodskom uredu).