Followers 0

India, Nepal, Dubai, Turska, Gruzija, Jermenija

32 posts in this topic

Ok, krajem februara i ceo mart bio sam 5 nedelje u Indiji. Nasao sam preko turkish airlinesa kartu za 550e sa svim taxama, tako da nisam koristio Air Arabiu. Leteo sam za Mumbai i vracao se iz Delhia. Obisao sam celu Severnu Gou (Vagator, Anjunu, Bagu, Mapusu i svasta jos), Mumbai, Delhi, Pathankot, Dharemshalu/MClaudganj, Rishikesh/LaxManJulu/RamJulu, Haridwar, Pushkar, Jodphur, Agru i Delhi (ah da, to vec pomenuh :) )

Znam da leto, tj druga polovina jula i avgust nisu za zavrsetak ove akcije, ali moram PONOVO ici na Himalaje, totalno su me impresionirali :) Pa sam mislio da overim i neka mesta koja nisam stigao da obidjem u ovoj prvoj turi.

Znaci plan je do Istanbula, vozom ili avionom, onda do Gruzijske granice (Balkanflexipass), na granici viza, Tbilisi, pa do Jermenije, na granici viza, Yerevan, odatle Air Arabiom do Jaipura (stopover u Dubaiu), onda vozom do Udaipura, busom do Jaislemera, vozom do Delhia, busom do Shimle, busom do Manalia, busom natrag za Delhi, vozom do Veranasia, busom do granice sa Nepalom, viza na granici, Chitwan Nation Park, busom do Pokhare, busom do Kathmandua, i Air Arabiom preko Dubaia natrag za Istanbul i BG

Naravno u nekim mestima cu biti samo pola dana-dan, a najvise zelim da se skoncentrisem na Indijske Himalaje i Nepal

Osim toga sto ce neki smatrati da je mozda ovaj put pretrpan razlicitim destinacijama, zanima me da li neko ima neke zamerke, primedbe, dopune ili da mi da neki savet ako imam neku pogresnu informaciju da se ne s*ebem..

Hvala! :)

p.s. Da, znam da je Radzastan prevruc i u Martu, necu da zamisljam kako je u Avgustu, ali dobro - prezivece se :)

Sto se tice vakcina za put u Indiju, jesu li obavezne ili ne? Nije mi bas jasno jer neki kazu da jesu, a drugi da nisu, vec da se samo preporucuju?

za par dana cu biti u Rajastanu pa cu ti reci kako je.... niska je vlaznost vazduha pa je podnosljivije nego recimo u goi ili kerali.... zvao sam institut za tropske bolesti. rekose da nikakve vakcine nisu potrebne ali nije lose piti tablete protiv malarije....

pozdrav iz Bombaja....

OK zvuci, bio sam 3 nedelje u Nepalu u januaru i februaru i sto se tice Nepala, zvuci ok plan, s tim sto za Chitwan ne treba vise od dva dana i tu bih obaveznu u avgustu preporucio nesto protiv malarije. Nezaobilazan deo boravka u Chitwanu je i jahanje slonova kroz dzunglu, u kojoj ima dosta insekata (bilo ih je i u januaru, kada nije sezona monsuna). Pokhara sama po sebi nije zanimljiva kao grad, ali lepo je okruzenje. Kathmandu i dolina su posebna prica- za njih je potrebno vise vremena. Obavezno idi u Bhaktapur. mozes iz Kthm na jedan dan, takodje i Patan-isto iz Kthm...Onda, zanimljivo je i videti Changu Narayan, selo i hram nedaleko od Bhaktapura, moze se peske ili autobusom...U samom Kathmanduu-obavezno Swayambunath i Bouddhanat i naravno sam grad...Ocekuje te totalni haos, medjutim, posto si vec bio u Indiji, onda ti nece biti nepoznanica. Sto se tice planinarenja, tu budi obazriv, posto ce te svi  moguci spopadati da su "trekking guide"i nudice ti "macku u dzaku". Samo planinarenje je  preskupo, a neke krace varijante mogu se zamisliti...Ja sam isao na neko trodnevno po dosta dobroj ceni. Preporucujem agenciju First Enviromental Trekking u Thamelu. Ako ti treba neka informacija o Nepalu, javi.

btw, citao sam ranije razne topice i putopise.. ali ukratko..

kako je najbrze stici (uz mogucnost spavacih kola, mada i ne mora :) ) od Istanbula do Gruzijske granice - koristeci Balkanflexi..

citaj: najmanje presedanja :)

boodimireeeeeeeeee...aj na kafu neku...shta cesh u rajastanu na leto zaboga!!!  :ll:

a za insekte tu je stari dobri AUTAN ono chudo kojim sam te gushila u Goi, da i pazi se kad krenesh na tracking na Himalajima u Nepalu...postoje neki crvi koji ti udju pod kozu u nekim mesecima (nisam sigurna kojim, mislim da je avgust ali mozda se varam) i eto...javi se i narezi mi slike i mjuzu i sve ostalo...lakshe mi je da te navatam na netu nego da te zovem  ;D

e da, a tablete protiv malarije su zivo sranje, vishe shtete nego koristi...izazivaju depresiju i mnoge druge nepotrebne pojave...dakle, obzirom da nemamo odgovarajuce lekove i vakcine, naoruzajte se pozitivnom energijom, zaboravite na paranoju i ponesite malo rakije za dezinfekciju  :P ako se ipak neshto navuche trk kod ajurvedskog lekara ili u indijsko/napalsku apoteku i za par dana ste kao novi...dakle za indijske bolesti-indijski lekovi

i gledajte u kom periodu idete u koji deo Azije...

A, to sto "se zavuce pod kozu' nisu crvi, to su pijavice, ali to nije nista strasno, iamo sam kao dete pijavicu na nozi. Sto se tice sredstva protiv insekata, preporucuju se oni koji sadrze DEET-komponentu, ne znam da li se mogu pronaci ovde. A  ako se nesto moze spreciti, posebno ako je rec o bolestima, to treba i uciniti i uopste ne mislim da je paranoja. Jeste da je ponekad skupo i vakcinisanje i svi ti lekovi, ali ako se desi nesto-nedajboze-lecenje kosta mnogo, mnogo vise...Posto nisam "strucan", ne znam sta da kazem za lekove protiv malarije...Verovatno da postoje razliciti...

Neznam gde ce Buda da se zavlaci al pokusaj saznati dal li je podrucje malaricno?Meni je posle 30 dana konstatnog konzumiranja po 2 tablete jetra ostecena,i trebalo mi je dosta vremena da je obnovim i da prodise.Al po meni nemozes ici u Keniju bez tableta protiv malarije al u Indiju il Nepal mislim da moze?A nebi bilo lose da se vakcinises protiv zute groznice,ona vazi 10 g.

boodimireeeeeeeeee...aj na kafu neku...shta cesh u rajastanu na leto zaboga!!!   :ll:

a za insekte tu je stari dobri AUTAN ono chudo kojim sam te gushila u Goi, da i pazi se kad krenesh na tracking na Himalajima u Nepalu...postoje neki crvi koji ti udju pod kozu u nekim mesecima (nisam sigurna kojim, mislim da je avgust ali mozda se varam) i eto...javi se i narezi mi slike i mjuzu i sve ostalo...lakshe mi je da te navatam na netu nego da te zovem  ;D

hahaha :)

izbacio sam radzastan, nemo' se brines :)

Kod Irene u Tbilisiju spavaces za 9 e,a u gospodskom hostelu Envoy u centru Jerevana za 15 e.Neznam za jeftinije.

Preko leta uvedena je direktna autobuska linija Jerevan-Istanbul koja krece u jutarnjim casovima sa cenom od 60 s,a bus staje u Tbilisi,Batumi,Trabzon,Rize u 40 satnom putovanju.

Imas link gde moze da se vide podaci o tom Busu? Meni bi odgovarao do Trabzona!

Kad si vec u Trabzonu produzi do Batumija,i oni imaju mozda i uredjeniju morsku obalu od Trabzona ;).Link nemam sad,al cu imati 1-2 avgusta kad se Cejlonci  budu vracali preko Jerevana.A sto se samog Trabzona tice znas da imas sa Otogara masu buseva koja idu u tom pravcu.Karta je oko 40 l.

ja sam putovao od istanbula do trabzona autobusom kompanije metro - www.metroturizm.com.tr.

jedan od najboljih turskih autoprevoznika, ako ne i najbolji.

pozdrav

Najbolji dokazano.Ovde se jednom prilikom vodila rasprava dal je bolji Has ili Sas,a da Metro niko nije ni pomenuo a daleko je bolji i od Hasa i Sasa jer vozio sam se sa sva 3 prevoznika i mogu to da kazem.

slažem se u potpunosti. imaš osećaj ko da si u avionu, a ne u drumskom prevoznom sredstvu.

ae par informacija, koje ce vam dobro doci.. krenuo sam put bg-istanbul jatom, u istanbulu uzeo metro do tbilisia (tacno 30 sati), naravno da se moze viza dobiti (i tranzitna (koju sam uzeo) i normalna) na granici (ok, ne znam sad kad su krenula veca sranja po gruziji).. jermenija isto (cuo sam da moze da se dobije i tranzitna, cinimise da je na 3 ili 4 dana za nesto tipa 5 ili 10e), posto je normalna oko 31e-32e i traje 4 meseca..

e sad malo primedbi.. trebao sam da imam 28og let iz yerevana za sarajah, ali q, otkazali su let, sl. bio tek nekih 5-6 dana kasnije.. kao kupite vi kartu armaviom yerevan-dubai, pa tamo pozovite nekog lika (dadose nam br.) u dubaiu za uae tranzitnu vizu (rekoshe dz).. da se dovuecete do sarajaha, a tamo ce vam biti sve refundirano (da, to su rekli predstavnici air arabia-e u yerevanu)..

q je bilo tako.. stizem na dubai int. aerodrom, kad ono dubai politika malo drugacija od sarajah emirata.. da, svaki ima drugaciju politiku (niti se ceka 4-8 sati, niti je dz ili 35e), vec ako ne letite emiratima, a imate sr/yu pasos viza kosta 60e (doduse dobija se odma' ako to nekom ista znaci) + obavezan hotel od 160e.. po danu.. zovemo mi sarajah int. air. tj air arabiu, cimaju nas tu sat, dva, 3, 5.. vise ne znam sta da radim na onom dubai int. fancy aerodromu.. na kraju popizdim, odem ponovo do shaltera gde se izdaju vize, kazu, ne, ne, viza je samo 60e, ali posle par minuta gledanja, ispostavilo se da moramo da platimo 120e jer je bilo manje od 10 sati do polaska leta (9ipo je bilo).. + oko 30e za neke transit cards ili whatever.. izadjem ja nekako u predgradje dubaia, navatam taxi do sarajah int. airport.. tamo nam refunidirali samo let yerevan-sarajah (oko 50e ili nesto malo manje) i kao ostalo "posaljite zalbu".. znaci puk'o sam 200e za aviokartu, 150e za vizu, i jos za taxi, telefon u roamingu, a da ne pominjem zivce..

ok, posle se dovukli do jaipura, delhi, shrinagar by plane (izblegli taman par dana pre sranja), leh, manali, opet delhi, bus do kathmandua, i sad jos neke informacije u vezi viza.. trenutno postoje 3 vrste nepalskih viza.. 15 dana (25 dolara), 30 dana (40 dolara) i 3 meseca (100dolara)..

toliko od mene za sada i pozdrav iz kathmandua..

ja planiram pocetkom novembra za Indiju,a kako vidim vi svi imate iskustva za taj dio planete,e sad hocu da vas pitam kako ste se osjecali kad se pripremali ili u toku putovanja,posto ja i na samu pomisao da bih mogla otici u Indiju upadam u paniku ,ili pored velike zelje osjecam strah sto je mozda i normalno,jel ipak je to druga civilizacija hehe.Krenu da mi se motaju svakakve misli,sta bi moglo da se desi i pozitivno i negativno,Kako idem sama mislim da je to ustvari razlog panici  jer nisam navikla da putujem sama.Iako brejkersi kazu najlepse se putuje kada putujes sam,ja bi itekako volila da mi se neko pridruzi.Planiram da ostanem 3mj...jedan mjesec za putovanja a mozda i vise,Agra,Jaipur,Delhi,Rishikesh,Dharamsala,i onda malo na jug ,a  i nemora bas tim redosljedom!Planiram i da zavrsim neke kurseve zbog toga bi se duze i zadrzala.Eto ako neko planira isto neka mi se javi,mislim da je ipak ljepse i sigurnije kad se putuje u dvoje,troje....

Koja su vasa iskustva ,kad se putuje sam ili sa nekim,pogotovo daleke destinacije???Strahovi i strepnje ,borba sa mislima,hehe???

Strelice, posto ides u Indiju pocetkom novembra i pretpostavljam da letis za Delhi neces imati problema da sretnes masu stranaca. Odsedni u jednom od desetina hotela u Pahar Ganju ( to ti je preko puta ,malo ukoso od New Delhi railway station). Tamo ces ladno upoznati ljude koji kao i ti putuju sami pa se mozes lako dogovoriti.Ja sam putovao i sam i sa prijateljima koje sam sretao u Indiji , i sa devojkama i sve je bilo ok. Sve ima svoje prednosti. Sam, odlucujes sta i kako brzo , bez rasprave. Ostale 2 varijante su ok svaka za sebe zbog ociglednih razloga. Drustvo itd....

Ako te nesto konkretnije interesuje pitaj s obzirom da sam bio puno puta u Indiji pa mogu reci par stvari.