Jump to content

Featured Replies

Posted

Neki dan sam nešto tražio na forumu, i jedva sam pronašao... pa mi pade na pamet da je još davno neko predlagao da forum razbijemo na više podcelina, recimo po kontinentima il tako nekako... Tada je još bilo suviše malo materijala da se opravda takvo razgranavanje, al sada se već nakupilo mnogo. Možda ne bi bilo loše da rasturimo sekciju "Putovanja po inostranstvu" na kontinente?

E sad, to jeste obiman posao, al nije strašno, može se uraditi za jedan dan. Ono što me interesuje je

1) Da li mislite da to treba raditi,

2) Koje bi bile nove podceline,

3) Da li se piše "podcelina" ili "potcelina"?  :bag:

Recimo, Bliski istok nije zaseban kontinent, al izgleda da se tamo najčešće krećemo, pa bi mu odgovarala zasebna celina. Sovjetski blok takođe nije samo jedan kontinent... al je nekako tematski povezan, osim možda baltičkih zemalja. I tako dalje... predlozi?

Definitivno Bliski Istok i sovjetski blok u posebnu sekciju.

Zemlje EU u posebnu sekciju a sve ostalo moze da se razbije po kontinentima.

haha, ta podela je onamo na Lonelyplanetovom forumu uvek razlog za pobune, valjda ce ovde lakse da se dogovorimo sta gde pripada :)

super je ideja za podelu 'po inostranstvu' sekcije, ja bih stavio region u posebnu sekciju, npr. Balkan ili tako to (ipak bih ukljucio i sloveniju ne zbog geografije nego tek zbog neke celine itd), ostatak Evrope u posebnu sekciju ali bez exSSSR zemalja (ne odnosi se na Baltik), bivse sovjetske zemlje u jedan deo, bliski istok sa Turskom u jednu sekciju, i nekako kako pratim forum i gde ljudi s foruma cesce odlaze, to bi mu bilo to, ostatak bi mogao po kontinentima da se deli.

Ako se podeli po kontinentima imacemo praznjikave podforume "Australija i Okeanija", "Severna Amerika" i "Juzna Amerika"... nemam pojma... mozda da Amerike za sada budu jedan podforum a Australija da ide sa Azijom (Australasia, mada je to opet nesto drugo  ;D )

Ima smisla da Blistok sa Turskom bude odvojen (s tim da se definise da li Egipat i Arabijsko poluostrvo spadaju u Bliski Istok), mozda ima smisla da se odvoji i podforum za bivse zemlje SSSR-a a zemlje regiona, Evropska unija i zemlje regiona mogu samo da zbune, tako da glasam za Evropu... za sada...

Podcelina je pravilno  :)

Mene kad zbuni neka gramatika/pravopis, ukucam obe varijante u Google search, i ona koja ima vise stranica je sto se mene tice i pravilnija  :hihi:

:mrgreen:

Мени је ово одлична идеја.

По мени би поделе требале бити:

1. Србија па унутра север, југ, исток, запад, планине, реке, језера или тако нешто.

2. Регион по државама.. дакле Румунија, Бугарска, Босна, Хрватска, Албанија, Македонија, Словенија, Грчка

3. Европа да се подели на земље ЕУ и земље које нису у ЕУ (нпр неке балтичке државе, Швајцарска и сл.)

4. Блиски исток са Турском и севером Африке (који се ваљда води као Бл. и., али нисам сигуран)

5. Подсахарска Африка

6. Азија па да буде подељена на државе ЗНД, Кину, Индокину итд..

7. Аустралија и државице приде

8. Северна Америка

9. Јужна Америка

?. Далека острва, микро државе и полови

Можда је мало прегломазно, али је прегледно. Ако нешто зврји празно - попуниће се кад тад, а можда неког и инспирише да путује тамо  ;D

Иначе, тако бих поделио и путописе, блогове и путоскопе, тј. некако их објединио у исту целину, јер 'вако мало делује конфузно. :)

I ja mislim da je došlo vreme za podele...

Slažem se (pretežno) sa Markom po pitanju Evrope i sa Acketom po pitanju kontinenata - osim Evrope. Zašto bismo putovanja po Engleskoj i Makedoniji stavljali u istu kategoriju?

Čini mi se da više smisla ima napraviti tri celine:

1. "Zapadna Evropa" = EU+Švajcarska+Lihtenštajn+Norveška

2. "Balkan" = HR, BiH, CG, MK, AL (Slovenija ne spada u Balkan ni politički, ni geografski, ni po kulturi...)

3. "Istočna Evropa" = Ukrajina, Moldavija, Belorusija, Rusija

Evo šta kaže Vikipedija na temu Istočne Evrope... članak je malko konfuzan (pošto ne postoji opšte slaganje oko IE), ali nudi par operativnih definicija:

http://en.wikipedia.org/wiki/East_Europe.

P.S. Bjuti, koja baltička zemlja nije član EU osim Rusije? :P

Pitanje je koliko ima smisla i putovanja po Bugarskoj stavljati u istu kategoriju s npr Engleskom ili ostatkom EU iako je clanica. Nije da imam nesto protiv Bugara  ;D ali mozda bi ipak Balkan trebao biti zasebno (bez Slovenije definitivno, mozda sa Rumunijom?... doduse onda je tu i pitanje Grcke i Kipra...), zatim kao sto ostali rekose ostatak EU, ex SSSR (da li su svi ZND? - bas da ne nazovemo granu bivsi SSSR...), Bliski Istok s Turskom i celim Arabijskim poluostrvom (Egipat i Iran mi nekako idu tu zbog slicnosti zemalja), i onda jos Australasia, obe Amerike zajedno i dosta :)

S obzirom da ti razni geo termini imaju raznih varijeteta (npr ovaj wiki link za IE), sta fali da mi pod npr Bliski Istok stavimo i Egipat?

kao sto Urosh (Bljuti)  kaze:  Afrika da se podeli na podsaharsku i  "nad-saharsku" - i eto ti mesta za Egipat.

Nikako se ne slazem sa bjutijevim predlogom o cepanju foruma. Takvom resenju se pribegava ako forum ima ogroman broj clanova, pa je tesko snaci se u moru pisanija, i novi postovi brzo padaju na dole ako su sekcije previse opsirne. Kako to nije slucaj sa nasim forumom, samo bi dobili otezanu, zbunjujucu navigaciju, i pola foruma bi zvrjalo prazno. Forum bi izgledao neaktivan, neposecen, a ko jos voli da piskara tamo gde mali ljudi zalazi... Sve u svemu, ja sam poprilicno protiv cepanja foruma na mnogo podcelina.

Amerike bih stavio zajedno. Podela na severnu i juznu je malo neprirodna, logicnija je na Latinsku Ameriku i "severnu", ali u tom slucaju tamo ostaju samo Kanada i SAD.

Bliski istok + Turska jedna sekcija, bez Egipta. Njega bih u Afriku, koja bi takodje bila jedna sekcija. Evropa jedna sekcija, Azija sa Australijom jedna sekcija. Ako i kada broj topica u nekoj sekciji predje 'kriticnu masu', onda je dalje podeliti. Tako ne otezavamo navigaciju, niti imamo neki forum koji zvrji prazan.

A mogli bi vec jednom dodati i forum "pronadji saputnika" :)

I ja sam protiv naglog rasparchavanja foruma, dajem glas chivitlijevoj podeli. AKo smo dosad sve trpali u jednu korpu, nece biti strashno ako sad trpamo u pet. Pogotovu sto je nesrazmeran broj tema po regionima (zato celine Americas i Africa su dobre), ja dajem podjednaku vaznost obimnosti nasih topika i postova o odredjenoj oblasti kao kriterijumu podele i geografsko-istorijskim faktorima.

I ja sam jos malo razmisljao i isto zakljucih da Evropu mozda ipak ne treba deliti. Vec imamo sekciju "po Srbiji", a tema o Balkanu i nema mnogo tako da sam uz Chija i jedinstvenu Evropu :)

Pa kad teme nabujaju odraditi reviziju i potrebne promene... Jer stvarno je lose kad neka sekcija zvrji prazna.

Pitanje je i koliko bi bilo prometa u granama Afrika i Amerike ... jer rekao bih da se jedno 90% tema u "po inostranstvu" odnosi na Evropu i Bliski Istok.

mislim da na kom god forumu kad bude ovakva tema, em sto se ljudi nikad ne sloze u potpunosti, em mislim da se promashi poenta, a to je da podele treba da pravimo na osnovu toga u koje zemlje se putuje i na koji nacin, a ne koja zemlja je sta politicki i geografski.

tako da ako vec delimo forum u sekcije, meni je malo bezveze da ako hocu da idem na more u crnu goru, stopiram preko hrvatske, odem do sarajeva i nazad kroz srbiju, da to stoji u sekciji zajedno sa, sto Dejan kaze, engleskom.

pa zato i Grcka naravno da treba da ide u Balkan, ipak precesto se putuje u Grcku a mislim da se putuje kroz Makedoniju ili Bugarsku kopnom. Ko spomenu Kipar u tom kontekstu.. pa kakve veze ovde ima Kipar, stavimo ga pod EU i toliko. Slovenija, lepo je to sto oni nisu Balkan, al npr. puno ljudi sa foruma ide tamo preko bivsih Jugoslovenskih republika, puno ljudi valjda ima prijatelje u Sloveniji, rodbinu, itd, ne verujem da vecina uklapa Sloveniju sa putovanjem po Italiji npr? Iz tog razloga treba da bude u regionu.

Egipat gde pripada.. nisam se mnogo interesovao za tu zemlju, al ako vec ima dosta ljudi koji putuju na bliski istok i nastave u Egipat, ili ako je to vec moguce, onda neka ide u bliski istok.

i tako to

Evo neka bude ovako

1. Region

2. Evropa

3. Bliski Istok i MAGREB

4. Daleki Istok

5. Sovjetski blok

6. Afrika

7. Amerike

8. Australia, Okeanija, Antarktik, Moldavija, druge nedostizne destinacije i mlechni put

pri tome u Region spadaju samo zemlje sa kojima se granicimo i sa kojima smo se ikada granicili

vise od ovih osam podela nije potrebno

• Author

Ne znam da li taj "region" zaslužuje toliku pažnju... meni je nekako logičnije da Srbija bude posebno, a ne zajedno sa... hm... Bugarskom... :) Najbolje mi deluje chivitlijev predlog, evo da ga napišem malo preglednije:

1) Srbija

2) Evropa

3) Bliski Istok (sa ili bez Irana)

4) Amerike (sve tri, il koliko ih vec ima)

5) Afrika (cela celcata, dakle i Egipat)

6) Azija sa Australijom

Ne žurimo nikuda, nije to ništa o glavu... možemo još par meseci razmatrati ovo pitanje, taman da nam ne bude dosadno :)

Amin!!!

Ta podela je trenutno najfunkcionalnija.

Mogli smo i neki poll da napravimo, ali mislim da promene mogu da se prave u hodu pa ce se vec videti ako nesto ne stima... nek se nastavi grananje!

:mrgreen:

Функционално и логично. Удри по том гранању, white boy.  :fool:

ja sam ZA! jedino sam protiv chivitlia [nista licno] jer je on protiv svih ideja.... beauty je strava lik, on je za sve...... tako da imate moju podrsku za grananje.... klanj::

• Author
jedino sam protiv chivitlia[nista licno] jer je on protiv svih ideja...

De, de, nemoj odma da se svađate i prozivate :) Chivitli je bas jako mnogo uradio za sajt, a radi i dalje, svake nedelje utroshi po nekoliko noci njakajuci se sa bagovima, bekapima, apdejtima, modulima, optimizacijama i ostalim glupostima (vecini ljudi koji vise na sajtu verovatno izgleda da ovo sve funkcionise samo od sebe, ali to nije ni blizu tako).

Zato - bez prozivanja, molim. Pomenuo si ga vec u tri razlicita posta... ne budi gnjavator  flowers::